Decemberboller med nisseøl

 

Disse decemberboller er lige sådan en type boller, jeg kan lide. De er både mørke og fiberrige på grund af grahamsmelet og nisseøllen, og så er de fyldt med skønne, hakkede nødder, figner og svesker. Bollerne er lækre til morgenmad en kølig decemberdag – nybagte eller lunede i ovnen. De er dog også gode om eftermiddagen til en kop te – enten med koldt smør eller “naturel”. Håber, du har fået lyst til at bage dem, for jeg er overbevist om, at du vil holde lige så meget af dem som jeg. Og husk at tænde et par stearinlys på bordet. Levende lys hører den mørke tid til, og hos os får den, der tænder lysene, lov til at bestemme, hvem vi vil tænke ekstra meget på i vores familie, når vægen antændes. En hyggelig lille tradition.

Opskriften stammer fra min bog Slyngler & stanglakrids.

 
 
noah-siforellana.jpg

Ingredienser

15 g gær
1 nisseøl (33 cl)
2 dl fromage frais (eller yoghurt naturel)
3 spsk mørk sirup
1 spsk salt
75 g hakkede valnødder
50 g hakkede, tørrede figner
50 g hakkede svesker
200 g grahamsmel
400 g hvedemel

decemberboller.jpg

Fremgangsmåde

Opløs gæren i nisseøl og fromage frais. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen sammen. Den er temmelig klistret, og sådan skal den være. Læg film over skålen med dejen eller anbring den i en plastikpose. Slå en knude øverst, så posen er forseglet. Sæt skålen på køl i køleskabet i mindst 8 timer. Drys en håndfuld hvedemel over dejen, tag en hånd-fuld dej op ad gangen og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Hver klump skal være godt indhyllet i mel, så den ikke hænger ved. Lad bollerne hæve en lille halv times tid ved stuetemperatur, inden du sætter dem i ovnen ved 250 grader i ca. 10-12 minutter.


Slyngler forside.png

Find mere inspiration her!

Reklame | Den bog, som decemberbollerne kommer fra er min store finalebog i min populære ‘Krudtugle-serie’, Slyngler & stanglakrids som er pakket til randen med idéer, redskaber, tips og tricks til, hvordan du på nem og overkommelig vis kan snige julehygge i programmet. Den byder også på inspiration til mærkedage, hverdagshygge, mundgodt, krea-projekter til alle andre årstider og er i alt på 352 sider. Slyngler & stanglakrids har fået sølv i kåringen af verdens bedste familiekogebøger og guld i kåringen af Danmarks bedste.