Grovbirkes fra Kongens København
På en lun sommermorgen er der ikke meget, der kan slå en pladefuld nybagte, himmerigsduftende grovbirkes fra Kongens København. De er en klassiker hjemme hos os og alle, der bydes på en af slagsen har svært ved at tage en bid uden at udbryde et sageligt “uhmm”. De indeholder masser af gode frø og grove meltyper og er bagt uden den søde remonce, der typisk er i den hvidere udgave af brødtypen. Så de er geniale at nyde med ost eller marmelade - sprøde udenpå, luftige og svampede indeni. Et hit i vores familie!
Opskriften stammer fra min fabulerende bagebog, Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne, som både rummer et overflødighedshorn af nemme, lækre familiebagværksopskrifter og et par håndfulde små hyggelige eventyr med afsæt i bagværket og en hjertevarm lille morale.
Ingredienser
10 stk.
50 g gær
2 1⁄2 dl koldt vand
1 æg
25 g sukker
1 tsk salt
125 g fuldkornsdurummel
ca. 450 g hvedemel
3 spsk femkornsblanding (eller 1 spsk hørfrø, 1 spsk sesamfrø og 1 spsk solsikkekerner)
50 g smeltet smør
Til indrulning
175 g smør
Pensling og drys
1 æg mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner
Fremgangsmåde
Bland gæren med vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt til en smidig og elastisk dej. rul den ud til en aflang firkant på cirka 50 x 30 centimeter og smør 1⁄3
af smørret ud på hele fladen. fold den ene side 1⁄3 ind over dejen og læg den anden side henover. rul dejen ud på ny, smør endnu 1⁄3 af smørret ud på hele fladen og fold dejen sammen igen. Læg dejen sammen endnu en gang, rul ud på ny, smør den sidste portion smør på og læg dejen sammen (den ene side 1⁄3 ind over dejen og den anden side hen- over). Del dejen i 10 lige store birkes. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem hæve i en god halv times tid, pensl dem med sammenpisket æg og drys dem med et mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner. bag dem ved 220 grader i en forvarmet ovn i cirka 15 minutter.