#ff28a2

Seneste blogindlæg

Kålsalat med granatæblekerner, æble og hampefrø

Hej kære læser

Inspireret af mine to ophold i NYC i 2014, hvor små, brandhyggelige caféer og økologiske frokoststeder ligger som skjulte oaser fordelt i Nolita, som er kvarteret, jeg har kastet min kærlighed på, har jeg udviklet denne salat. Den er fyldt med gode sager, hvoraf flere er hentet fra kategorien 'Superfoods', der skulle have en ekstra helsebringende og immunforsvarsopbyggende virkning på vores krop. Uanset hvad, så smager den bare tæskegodt, er frisk og appetitvækkende og indeholder mange forskellige teksturer og smagsnuancer. Jeg var heldig selv at finde alle ingredienserne økologiske i bl.a. Irma og hos Urtehuset (begge i København, men begge på Nettet). Det er ikke sikkert, at du har held med at finde en rød grønkål, som ser så flot ud i salaten, men den grønne kan fint erstatte den.

En af mine veninder venter gæster til middag i morgen og spurgte, om jeg mon kunne nå at poste opskriften inden da, så hun kunne nå at købe ind til den, og ja, det kan jeg da. Jeg hentede billederne, jeg skød af salaten i sidste uge, ind på computeren i går, og voila. Her kommer et styk opskrift på:

Kålsalat med granatæblekerner
4 pers.

2-3 håndfulde finthakket rød (eller grøn) grønkål
1 pk blandede salater (eller evt. spæde salatblade)
kernerne fra 1 granatæble
tern fra 1 syrligt uskrællet æble
½ dl afskallede hampefrø (kan udelades, men sunde og delikate i salaten)
1/2 dl græskarkerner
1/2 dl tørrede tranebær

Dressing
saften fra 1/2 citron
1 stor spsk flydende honning
1 stor spsk Arffmann sennep (eller en god Dijon)
1 knsp flagesalt

Snit grønkålen helt fint og bland den i en stor skål med de blandede salater og resten af ingredienserne. Rør dressingen sammen og hæld den enten over eller lad gæsterne gøre det selv. Der er ingen olie i dressingen, så den er ikke kalorietung, men let og frisk.

Rigtig god appetit - og dejlig torsdag (kun én dag fra EF-dag, Endelig Fredag) ☀️

Tema: Nytårsfortsætter, del 3: Er du leder eller manager?

"

En dag kom Alice til et sted, hvor vejen delte sig, og hun så en kat oppe i et træ.
“Hvilken vej skal jeg gå?” spurgte hun katten.
Dens svar var et spørgsmål: “Hvor skal du hen?
“Det ved jeg ikke,” svarede Alice.
Katten svarede: “Så er det lige meget.”
                                Lewis Caroll, Alice i Eventyrland

Her kommer fortsættelsen af min lille tema-serie om at komme godt fra start i 2015. I dag vil jeg præsentere dig for mit bud på, hvad det første og mest oplagte skridt kan være i forhold til at finde ud af, hvad du ønsker dig af det nye år, hvilke værdier, du kan tænke dig at leve efter, hvad du gerne vil prioritere tid til at lære, skabe og opleve.

For nogle er spørgsmål som disse velkomne og appellerende. For andre er de store og uoverskuelige. Begge reaktioner er helt forståelige og normale. Din reaktion afhænger faktisk af, om du hører til dem, der tager en dag ad gangen og ser, hvor turen ned ad livets flod fører dig hen, eller om du har et mere langsigtet mål, som du hver dag bevæger dig tættere og tættere på? Hører du til dem, der leder, udvikler og fornyer dit liv? Eller er dit fokus i højere grad rettet mod at administrere og vedligeholde det? Tænker du langsigtet og lader du dine drømme tage form for dit indre øje, så du har en klar idé om, hvad du skal rette kompasnålen efter? Eller tænker du mere kortsigtet, tager dig af hasterne og går mest op i at løse de opgaver, der suser ind over dit liv hver eneste dag?

Den første type kategoriserer man gerne i forretningsverdenen som “ledere” og den anden for “managere”, og ofte hører vi mennesker primært til i den ene af grupperne. Kan du genkende dig selv i én af typerne? Du kan nærme dig svaret ved at forholde dig til, hvilke spørgsmål du oftest stiller dig selv: HVORDAN og HVORNÅR eller HVAD og HVORFOR? Prøv at tænke over det. Hvis du oplever, at der er flere ”hvordan og hvornår” i dit liv end ”hvad og hvorfor”, så har du nok dine største styrker som manager. Hvis du til gengæld oplever oftere at stille dig selv spørgsmålene ”hvad og hvorfor”, så har du nok især talent for lederskab. Måske hører du til dem, der formår at komme hele vejen rundt i spørgsmålene, og således forene redskaberne i begge værktøjskasser. Hvis det er tilfældet, er du godt rustet til at lede dig selv og tilmed få planerne ført godt ud i livet, og du gør det med stor sandsynlighed allerede.

Rigtig mange af os lever imidlertid hovedsageligt et liv som managers. Vi har kalenderen proppet med gøremål og har altid travlt. Alligevel går en god portion af os rundt med følelsen af aldrig at nå det, der virkelig er vigtigt og meningsfuldt. Vi prøver at mærke efter og lytte til vores indre stemme, men hvis den overhovedet taler til os, er det med så lav røst, at vi ikke kan høre den klart nok.

Selv har jeg i store dele af mit voksne liv først og fremmest bedrevet management – jeg var bare ikke klar over det. Det blev jeg først i det øjeblik, hvor livet bragte mig frem til én af de skilleveje, vi nok alle sammen møder i en eller anden udformning undervejs på vores livsrejse, og omstændighederne fordrede, at jeg stillede mig selv spørgsmål som: Hvad ønsker jeg dybest set at udrette i dette liv? Hvordan kan jeg bedst bruge mine kompetencer til at skabe noget af værdi for mig selv og andre? Hvad er mine inderste drømme og værdier, og på hvilken måde udlever jeg dem bedst? I det øjeblik, jeg mærkede en dyb længsel efter og stærk motivation til at finde svaret på disse spørgsmål, tog jeg lederskabet på mig.

Hvis du primært hører til gruppen af managers, ved du, hvorfor det måske udfordrer dig i særlig grad at forholde dig til de store spørgsmål, der handler om mål og retning. Du ved til gengæld også, at din styrke primært handler om at bringe dem fra tanke til handling, når de først er defineret og besluttet. Så giv dig selv god tid til at tænke over, hvad der føles rigtigt for dig at fylde dit 2015 med og glæd dig over, at det er her, du møder din største udfordring. Når først du har gjort det arbejde, der skal gøres her, er du på hjemmebane. Det er her, lederen nu og da udfordres og går lidt mere “kold” på selve udførslen.

Måtte du til gengæld høre til gruppen af “ledere”, så ved du, at en god skridt-for-skridt-plan for, hvad der skal til for at bringe dine drømme på vinger, kan være nyttig at kradse ned på papir, så du sikrer dig, at du har lidt “hjælp” til udførslen og således øger sandsynligheden for, at du om præcis et år kan sidde i ro og mag og nyde din morgenkaffe vel vidende, at du i 2015 fik skabt, lært, prioriteret og udlevet de projekter og ønsker, der var vigtige for netop dig. Måtte du have lyst til at få adgang til yderligere inspiration til, hvordan du selv kan tage skridt henimod at skabe det liv, du fortjener og drømmer om, har jeg i min bog, Gartnerinden & Lykkesmeden, foldet et helt univers ud med idéer, redskaber, tanker og input hertil. Bogen koster normalt 349,95, men sælges lige nu på Saxo til 299,50. Du kan bestille bogen her.

Rigtig dejlig dag til dig fra mig.

PS. Fotografierne har jeg skudt i Portugal i maj i år. Her deltog jeg i en fotoworkshop afholdt af to af verdens pt. mest velbesøgte foodbloggere fra hhv. USA og Portugal. Workshoppen var én af de ting, jeg i slutningen af 2013 besluttede mig for at prioritere i 2014 for at dygtiggøre mig som fotograf og begave mig selv med en stor oplevelse♡

Tema-serie: Nytårsfortsætter, del 2 - på tidsrejse i din egen fremtid

I går tog jeg hul på en lille temaserie her på min FB-profil om at komme godt fra start i det nye år. I går handlede det om lykke og om, hvorledes vi selv har masser af muligheder for at nære denne følelse. I dag vil jeg tage dig med på en tidsrejse i tankerne,  og det vil jeg gøre ved at bringe os fra start med et citat af en af de viseste filosoffer, der til dato har trukket vejret på dansk grund: Søren Kierkegaard:

“Det er ganske sandt, hvad Philosophien siger, at Livet maa forstaaes baglænds. Men derover glemmer man den anden Sætning, at det maa leves forlænds. Hvilken Sætning, jo meer den gjennemtænkes, netop ender med, at Livet i Timeligheden aldrig ret bliver forstaaeligt, netop fordi jeg intet Øieblik kan faae fuldelig Ro til at indtage Stillingen: baglænds.”

Og ja, sandt er det jo, at vi mennesker ofte først i bagklogskabens klare lys forstår, hvorfor vores liv formede sig, som det gjorde. Og det er først her, vi indser, hvad vi burde have gjort eller ikke have gjort i vores liv. Inderst inde aner vi måske godt, hvad der er vigtigt for os, og hvad der ikke er. Det kan blot være svært at stille skarpt på og fastholde kursen efter, når vasketøjsbunken antager Mount Everest-lignende højder, stuegulvet ligner en forhindringsbane, og indlægget til morgendagens konference endnu ikke er skrevet. Vi står midt i livets tumult og gør vores bedste for at få alle ender til at nå hinanden. Og mens dette udspiller sig, pakker vi nogle gange vore drømme væk i skrivebordsskuffen.

Og hvad sker der så? Jo, så går tiden og bringer os ind i den tredje alder, hvor vi kan sidde med al den livsvisdom, årene har bragt os, og tænke: “Gid jeg dog havde brugt min tid lidt bedre, havde haft lidt mere tiltro til mig selv og mine evner og mere mod til at indfri mine drømme.” Sikke et scenarie! Det er da næsten ikke til at bære. At udleve vore drømme er jo meningen med det hele. Det er vores raison d’être. Hvorfor skulle vi ellers overhovedet være til?

For at sikre, at du i hvert fald ikke bliver én af dem, der erfarer ovennævnte, vil jeg i dag invitere dig med til et lille tankeeksperiment. Herigennem kan du muligvis få vigtige prioriteringer på plads i dit liv nu og her, som du måske i din fremtid ville ønske, du havde gjort noget ved, mens tid var. Tanken er, at du for et øjeblik skaber “fuldelig Ro til at indtage Stillingen: baglænds”, som Kierkegaard lidt kringlet beskrev det? Har du lyst til at "lege med", så find dig et roligt og mageligt sted omkring dig, hvor du for en stund kan finde lidt tid på egen hånd. Og gør så følgende:

Forestil dig, at du sidder på en terrasse med udsigt over grønne bakker, dybe dale og åer, der snor sig gennem landskabet. Du er midt i halvfemserne, og din familie har inviteret dig med på ferie. Det er tidlig morgen. Du er vågnet før alle andre og har sat dig til rette i den gamle dækstol udenfor. Solen er ved at stå op, alt emmer af fred og ro, og luften er frisk og velgørende. Du tager en tår af din te og lader tankerne stryge tilbage til det liv, du levede, da du havde den alder, du har, mens du læser dette her. Er der noget, du ville ønske, at du havde gjort anderledes? Var du tro mod dig selv? Havde du mod til at gøre det, der var vigtigt for dig? Forstod du at sætte pris på de små og store ting i dit liv?

“Pust, det er svære spørgsmål”, sukker du måske. Og ja, det er det, og for nogle af os er de måske oven i købet lettere angstprovokerende. Hvis vi skal svare oprigtigt og velovervejet på dem, kræver det jo, at vi tør kigge på vores liv, vores valg, værdier og priorite- ringer. Og det er ikke altid rart, hvis vi inderst inde ved, at vores liv ikke er, som vi dybest set kunne ønske det. Til gengæld er livet alt for værdifuldt til ikke at gribe fat om roret og få det navigeret i den retning, der er rigtig for os. Og det er dét, tankeeksperimentet kan hjælpe dig med. Her oplever du netop at være trådt ind i en alder, hvor du helt naturligt gør op, om du brugte dine leveår på Jorden på den bedst mulige måde. Tilbageblikket kan give dig en enestående lejlighed til at nå til afklaring om, hvad du grundlæggende står for, og hvad du anser for vigtigst her i livet. Som gammel har du et langt livs erfaring. Du har samlet en livsvisdom, som du nok vil glæde dig over at give videre til dine børn, børne- og oldebørn. Men hvorfor ikke give den videre til dig selv? Og det forunderlige ved eksperimentet er, at du jo ikke er gammel og ude af stand til at lave de ting om, du måske i kraft af eksperimentet indser, at du kan have gavn af. Det giver dig muligheden for at leve dit liv med fuld bevidsthed, og den chance skal sør’me bruges fuldt ud, synes jeg. Hvad synes du?

Ovenstående tankeksperiment er præsenteret i min store livsinspirationsbog, Gartnerinden & Lykkesmeden, der folder et helt univers ud af idéer, redskaber, tanker og input til, hvordan du kan skabe et liv i større overensstemmelse med dine ønsker og drømme. Måtte du have lyst til selv at fordybe dig i bogens indhold, kan den lige nu købes på Saxo til 299,50 (norm.pris 350,-).

Rigtig dejlig dag i snevejret!

De to fotografier af min søn Lucas og cykel med fører, der har udnævnt sig selv til "The Boss" har jeg skudt i NYC i oktober i år. Fotografiet af mig er skudt af dygtige Linda winski i marts i år, ligeledes i NYC.

Tema-serie: Nytårsfortsætter - kom godt fra start i 2015

“Enhver er sin egen lykkes smed,” siger et gammelt ordsprog. Og ja, det ved vi jo godt, og alligevel hvirvles vi så let ind i hverdagens trummerum, hvor autopiloten i al ubemærkethed slår til og fører os driftsikkert igennem malstrømmen af pligter, praktiske gøremål og opgaver. Men er vi lykkelige? Det har vi til tider for travlt til at fundere over, og vores svar kræver jo også, at vi har gjort os klart, hvad vi egentlig forstår ved begrebet “lykke” – denne tilstand, der ifølge psykologen William James (1842-1910) er det hemme- lige motiv til alt, hvad vi gør.

“Hvad er lykke?” Det spørgsmål stillede sociologen Emilia van Hauen på et seminar, jeg var til for år tilbage. Rungende tavshed fyldte salen. ”Den findes kun i glimt,” bød en tilhører fra salen ind. Emilia van Hauen lagde hovedet på skrå. “Tja,” sagde hun ... ”Livet,” foreslog en anden. “Personligt hælder jeg nok mest til det sidste bud,” svarede Emilia van Hauen. “Lykken er vel livet – når man mærker det og ikke blot lader sig transportere bevidstløst igennem det,” pointerede hun og blev mødt med nik fra mange af deltagerne.

Abraham Lincoln sagde engang, at de fleste mennesker er så lykkelige, som de selv har besluttet sig for at være. Den overbevisning hælder jeg også til, og da jeg arbejdede på min livsinpirationsbog, "Gartnerinden & Lykkesmeden", blev jeg bekræftet i rigtigheden heraf. Det skete i en samtale med en kvinde, som jeg drøftede lykkebegrebet med. Hun fortalte, at hun havde en mormor, der havde haft et krævende og udfordrende liv, men alligevel altid havde formået at være lykkelig. “Hvordan hun lykkedes med det, har tit undret mig,” sagde kvinden, “men jeg tror simpelthen, det handler om, at hun tidligt i livet besluttede sig for at være lykkelig.”
Jeg er fast i troen på, at kvinden har ret. Nogle mennesker oplever livet som lykkeligt af den simple grund, at de har besluttet sig for, at det skal det være. De rejser gennem tilværelsen og møder som alle andre både glæder og udfordringer på deres vej. Men hvor andre lader sig slå ud af de svære tildragelser, livet byder dem, evner disse mennesker at betragte dem som udviklende og lærerige, for så vidt som de bringer dem indsigt og dybde, gør dem klogere på sig selv og åbenbarer de skjulte ressourcer, der ligger som slumrende kræfter i dem. Og når det sker, udløses en følelse af lykke baseret på oplevelsen af at tage ansvar, udvise handlekraft, styrke og mod. De oplever med andre ord et “subjektivt velvære”, hvilket i psykologien netop er definitionen på lykke – det vil sige en oplevelse af, hvordan deres liv er.

Livet er nemlig ikke bare, som det er. Det kan vi nogle gange forledes til at tro, og ud fra den betragtning kan man jo godt forstå, at vi kan blive lidt modløse. Men sagen er, at “vi ikke ser verden, som den er. Vi ser den, som vi er,” som den fransk-cubanske forfatter Anaïs Nin så rammende udtrykte det. Så hvis vi vender tilbage til, hvad lykke er for en størrelse, kan vi i hvert fald konkludere, at det ikke handler om, hvad vi har, eller hvem vi omgiver os med, men i højere grad om, hvem vi er, og hvad vi gør med det, vi møder på vores vej. Og det er jo i sig selv en fantastisk erkendelse, der åbner op for, at vi mennesker selv kan skabe vores egen lykke og designe det liv, vi ønsker os ud fra de gældende vilkår og muligheder.

De kommende dage vil jeg sætte fokus på 2015 og præsentere jer for et par af mine egne redskaber til at stille skarpt på ønsker og mål for det kommende år, der kan hjælpe med at se, hvilke stjerner på himlen, jeg vil sigte mod og udstikke min kurs efter. Måtte du have lyst til at sidde i sofahjørnet og selv fordybe dig i inspiration til, hvordan du selv kan tage skridt henimod at skabe det liv, du fortjener og drømmer om, har jeg i ovennævnte bog, Gartnerinden & Lykkesmeden, foldet et helt univers ud med idéer, redskaber, tanker og input fyldt med skønne stemningsbilleder, der kan guide dig på din vej. Bogen koster normalt 349,95, men sælges lige nu på Saxo til 299,50. Du kan bestille bogen her.

Fotografierne har jeg skudt i og omkring Søndermarken og Frederiksberg Have i forgårs♡

Samarbejde med voresmad.dk - se den første madvideo

Her laver du en super velsmagende ret med kyllingefilet from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Kære læser

Håber, du nyder julen og kan se frem til nogle gode afslappende juledage inden så længe. Lige om lidt går der and og risalamande i den, og det er vi nok mange, der ser frem til. Til gengæld er det også godt at have nogle gode opskrifter i baghånden, når julen er ovre, og vi trænger til at få noget helt andet, lettere og sundere at spise. Og i den forbindelse kan jeg måske tjene dig til inspiration.

For 14 dage siden havde jeg nemlig fornøjelsen at mødes med journalist og kameramand Clavs Mark Sylvest i mit køkken i Aarhus i den hensigt at skyde en række madvideoer til voresmad.dk, som er en hjemmeside fyldt med inspiration til nem, hurtig og lækker mad til familier og andet godtfolk. Kender du den ikke allerede, kan jeg varmt anbefale et besøg derinde :)

Opskrifterne, som vi skød i forrige uge, er alle bygget op omkring kylling -  én af de typer kød, vi nyder i særlig grad hjemme hos os. Kylling kan tilberedes på et hav af delikate måder, og både børn og voksne er vilde med det lyse, saftige kød. Hvis du klikker på skærmen ovenfor, kan du se den ene af de videoer, vi optog i mit køkken for nylig. Opskriften vil meget snart kunne findes i printbar udgave på voresmad.dk, hvor du også kan finde de andre videoer med inspiration til nemme, velsmagende kyllingeretter med tilhørende opskrifter samt tips til, hvordan du inddrager børn i køkkentjansen. Min yngste søn, Noah på 11 år, er med i de fire videoer, der giver tips og tricks til, hvilke redskaber, du med fordel kan udstyre dine børn med, hvilke grøntsager, jeg oplever er særligt børnevenlige, hvordan børn kan hjælpe til med at partere en kylling og stege en saftig kyllingefilet.

Rigtig god fornøjelse♡

Spiloppernes spiselige adventskrans

På søndag er det 4. søndag i advent, og måtte I vente gæster eller bare have lyst til at lade juleroen sænke sig og lade duften af en hjemmelavet kringle sprede sig i jeres stuer, kommer her et tip til en version, der er udformet som en "spiselig adventskrans" :)

Spiloppernes spiselige adventskrans
ca. 14 skiver

175 g smør
7 dl hvedemel
50 g gær
2 spsk fint rørsukker
1 tsk salt
2 store æg

Fyld
50 g rosiner
1⁄2 dl portvin
75 g mandler
50 g stuevarmt smør
3 spsk rørsukker

Pensling og drys
1 sammenpisket æg
evt. perlesukker
og de gemte hakkede mandler

Smelt smørret og kom det i en bageskål sammen med melet. Smuldr gæren ned i blandingen og tilsæt sukker, salt og æg. Ælt dejen godt sammen og stil den til hævning under et fugtet viskestykke et lunt sted i en lille times tid. Læg i mellemtiden rosinerne i blød i portvinen. Hak de usmuttede mandler og læg ca. en tredjedel af dem til side til pynt. Rør det stuevarme smør sammen med rørsukkeret og tilsæt de portvinsmarinerede rosiner og hakkede mandler.

Rul dejen ud til en firkant på ca. 25 x 40 cm. smør fyldet på og rul dejen sammen på langs til en roulade. Rul rouladen til den er 60 cm. lang. form den til en krans, læg den over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad den efterhæve i ca. 20 minutter. Pensl den med sammenpisket æg og drys med perlesukker og de gemte hakkede mandler. Bag kransen ved 200 grader i 20-25 minutter. Server den med 4 fødselsdagslys stukket ned i og evt. en sløjfe af noget smukt bånd.

Mange gode decembertanker til dig og din familie fra mig
Sif

JULETILBUD PÅ 'SLYNGLEN' I 3 DAGE - 199,- (normalpris 300,-)
Ps. Søger du lige den sidste gave til din søster, veninde, mor eller anden, kunne min nye "Slyngelbog" måske være svaret. Som besøgende på min FB-profil kan du købe den til 199,- (normalpris 300,-), men KUN via dette link og så længe lager haves

Weekendtip: En hjertelig start på dagen

Her kommer et lille weekendtip, du kan forkæle dig selv og familien med på nem og hyggelig vis.

Er du glad for ristet brød og spejlæg, så er her en idé til en kombination, der bare bringer dig godt fra start en morgen i julemåneden. Anbring en hjerteudstiksform midt på en skive franskbrød, og stik hjertet ud. Kom en lille smule olivenolie eller smør på en stegepande, tænd for blusset og læg brødet på panden. Når det
har fået lidt farve, vender du det om og slår et æg ud i hjertehullet. Steg brødet og ægget ved middelvarme, indtil ægget er tilpas fast i konsistensen. Server det sammen med et svalt glas juice og en god kop kaffe. En fantastisk overraskelse og en glad lille hjertehilsen til alle spejlæg-fans i din familie.

Måske idéen til den ekstra lille julegave eller mandelgaven
Opskriften ovenfor er hentet fra min julebog: "Sifs magiske julekalender", som lige nu kan købes til særpris i Føtex og Bilka i et begrænset parti optrykt til julen 2014 til kun 49 kroner (obs. du kan også købe den over Nettet og få den sendt lige til døren). Bogen er på 80 sider, er smækfyldt med juleopskrifter på bagværk, konfekt, retter og knas samt kreative idéer til pynt, hjemmelavede gaver m.v. Den leveres i et lækkert hardbackformat.

God fredag og rigtig dejlig weekend.

Gæst på TV2 Østjylland om VORES JUL

I går havde jeg fornøjelsen at gæste TV2 Østjylland og programmet "Kulturkampen" sammen med mine to gode kolleger ernæringsekspert Anette Harbech Olesen og havemand Claus Dalby til et interview om vores første samarbejdsprojekt, 'Vores jul', som består af en 125-siders e-bog og 4 små udsendelser med julen som omdrejningspunkt. Bogen blev på kun et døgn downloadet af mere end 10.000 mennesker via saxo.com, hvilket sikrede den Danmarksrekorden som den e-bog i Danmark, der på 24 timer er blevet downloadet af allerflest mennesker. Så det skabte jo glæde i vores lille arbejdsgruppe. Hvis du klikker på skærmen ovenfor, kommer du ind på programmet på TV2 Østjylland, og hvis du flytter cursoren hen på 9.25 kommer du direkte hen til interviewet om 'Vores jul'.

Bogen er fyldt med inspiration til julens hyggeligste måned i form af nemme, lettilgængelige og i mange tilfælde sunde opskrifter på lækker julemad, -knas og -bagværk, smukke dekorationer, buketter og kranse samt bud på hjemmelavede gaver, julekort og -pynt. Hvis du ikke allerede har downloadet bogen og kunne tænke dig helt GRATIS at få dit eget eksemplar, kan du hente den her.

I bogen byder vi hver ind med vores julekapitel. En god håndfuld af mine idéer er hentet fra min nye bog, Slyngler & stanglakrids, så du på den måde kan få et lille kig ind i mit nye kulinariske og kreative juleunivers. Bogen er dog på 352 sider, så den indeholder meget andet og mere end juleidéer - folder faktisk opskrifter, tips og idéer ud til hele året, så du har et godt sted at hente inspiration, når der skal lidt nyt i madpakken, laves en nem vennemiddag, gerne vil få dine børn godt igang i køkkenet med deres egen maddag, findes på lidt hyggelige indslag til påske, i sommerferien, efterårsferien eller lignende. Du finder min bog her.

God onsdag til dig.

Juletema: Lav det skønneste hjertebrød og julepynt

En lille tirsdagshilsen herfra med et tip til, hvordan I på hyggelig vis kan samles omkring spisebordet og lave lidt hjemmelavet julepynt, der kan pryde huset eller gives som en lille hjemmelavet gave i december eller til juleaften. Engle har altid været i høj kurs hos mig, når jeg har pyntet huset op, for jeg synes, de spreder det lille drys af magi, der hører julen til. Denne engel er lavet af fimoler, som er en blød og smidig ler, der minder lidt om modellervoks. Man kan lave smykker, figurer, knapper, køleskabsmagneter og alt muligt af fimoler, og det er et dejligt materiale at arbejde med for både små og store. Det er garanteret fri for ftalater (kemiske blødgørere) og kan hærdes i ovnen ved 110 grader i ca. 10-30 minutter (alt efter størrelse på figuren). Detaljerne på figurerne forbliver intakte under hærdningen i ovnen, så resultatet er nøjagtig som, da man sendte det derind - blot stærkere.

Du kan købe fimoleret i pakker med ca. 55 gram og kan få det i alle regnbuens farver. Det kan købes i hobyforretninger, bl.a. Panduro Hobby her.

Opskriften på hjertebrødet, som Noah og Lucas holder, er fra min bagebog fyldt med bagværk og eventyr, "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne". Hvis du ikke har min bog i din samling, får du opskriften her, så du kan prøve det af hjemme i jeres eget køkken.

Hjertebrød med indbagt oliven, rosmarin og kærlighed
475 g søde kartofler

4 dl mælk

25 g gær

1⁄2 l lunkent vand

2 spsk finthakket frisk rosmarin

1 dl grofthakkede oliven

2 tsk groft salt

godt med kærlighed

800-900 g italiensk hvedemel, tipo 00



Kan man ælte kærlighed ind i et brød? Kammerjunken (én af eventyrfigurerne "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne") ved, man kan. Du kan læse hans historie nedenfor og se, hvad du selv mener om den sag. Under alle omstændigheder er jeg temmelig sikker på, at du vil synes rigtig godt om dette kæmpestore gyldne veronabrød, der efter sigende er bagt med så meget kærlighed, at det kan gøre en familie helt rundt på gulvet.

Skræl kartoflerne og skær dem ud i kvadrater på cirka 2 centimeter. Kog dem under låg i sødmælken til de er møre (cirka 8-10 minutter). Tag låget af gryden og kog videre, indtil der kun er halvdelen tilbage af mælken. Lad mælke-kartoffelmassen køle godt af, til den er cirka fingervarm. Mos kartoflerne godt i mælken. Rør gæren ud i det lunkne vand og hæld blandingen i kartoffelmassen. Tilsæt rosmarin, hakkede oliven, salt, godt med kærlighed og til sidst melet lidt efter lidt. ælt dejen godt sammen og stil den til hævning i en skål under et fugtigt viskestykke i cirka 1 time. Form derefter dejen til et hjerte og anbring det på en bageplade beklædt med bagepapir og lad det hæve til dobbelt størrelse. Tænd for ovnen på 200 grader, drys hjertebrødet med lidt mel og bag brødet i cirka 35 minutter, eller til det er gyldenbrunt og lyder gennembagt, når du banker bag på det. Lad det køle af på en rist.

Her kommer historien om Kammerjunkens møde med det nybagte hjertebrød

Jeg mærkede det straks, jeg nærmede mig – den helt særlige stemning, der herskede omkring den lille delikatessebutik midt i byens hjerte. Der var ligesom noget i luften, som drog mig hen til vinduet fyldt med pølser, olie, krydderier, brød og andre skønne sager. Jeg vendte blikket op ad husets facade og fik der øje på et vindue med himmelblå skodder og fine små udskæringer. Det var dér, det foregik; det fornemmede jeg stærkt. Det var dér, den særlige stemning udsprang. Jeg gik ind i butikken og mærkede følelsen af velvære intensiveres. indenfor stod en gammel mand bag disken. “Hvad kan jeg hjælpe Dem med?”, spurgte han høfligt, og i det samme kom en ældre kvinde frem i døråbningen fra bagtrappen i en fin hvid sommerkjole, med opsat hår og favnen fuld af nybagte gyldne, kæmpestore brød, formede som hjerter. Manden flyttede blikket fra mig over mod kvinden og smilede. Hun smilede igen. “Jeg har lige bagt syv mere”, sagde hun. Så nu kan de, der venter, bare komme ind”. Og næsten før kvinden havde afsluttet sin sætning, fyldtes butikken med mennesker, der glade betalte, takkede hjerteligt og drog af sted med et stort brød under armen, tydeligvis med kurs mod deres familier, der ventede dem derhjemme.

Jeg købte mig også et brød og gik ud på torvet ved springvandet og brød et stykke af.
 Og dér udløstes en følelse i mig, en form for eksplosion, der inddrog alle mine sanser og fyldte min krop, mit hjerte og mit sind med en bølge af taknemmelighed, kærlighed og tryghed. Skorpen var knasende sprød, krummen fyldig og elastisk, smagen rustik og krydret og ja, det var, som om der i dette brød var æltet så meget kærlighed ind at en- hver, der måtte være så heldig at smage en bid, fik fyldt alle sine depoter op. Jeg gik ind til herren i butikken, rakte ham hånden hen over disken og kiggede ham dybt ind i øjnene. “Tak”, sagde jeg. “Mange tak”. Han nikkede, smilede og sagde: “Det er såmænd mig, der takker”.

Kunne du have lyst til at kigge dybere ind i mit eventyrlige bageunivers, kan du finde min bog her.

Se 3. afsnit af VORES JUL: Luciaboller, konfekt, julekort og dekorationer

Kære læser

Så er det tid til at blænde op for 3. afsnit af vores lille tv-julekalender ud af fire. I dette afsnit bager vi Luciaboller, laver konfekt og smukke dekorationer. Vi viser to forslag til, hvordan I selv kan lave jeres helt egne personlige julekort, og i dette afsnit er min søn, Noah på 11 år, med til at jule.

Rigtig god fornøjelse og husk, at du kan downloade vores gratis julebog på 125 sider her kaldet "VORES JUL" - smækfyldt med inspiration leveret af havemand Claus Dalby, ernæringsekspert Anette Harbech Olesen og undertegnede.

Rigtig glædelig jul

Udgiv indhold