#ff28a2

Ridderen, englen og fisken

Det er et vidunderligt brød, dette her, og en perfekt ledsager til fiskeretten, som min søster har givet mig tippet om. Super nem ret, hvis duft vækker minder om den, der spreder sig helt ud på gaden fra de dejligste køkkener i Syden en lun sommeraften.

Ridderens lykkebrød

 "Der var en gang en ridder, der hed Guldhjerte. Han var stærk, tapper og respekteret af alle for sit ædle hjerte. Kun én mand kunne gøre ham rigtig bange, og det var Kong Dragefod. Han var nemlig så ond, at alle blomster og planter visnede omkring ham, hvor han end viste sig. En tidlig morgen kom Ridder Guldhjerte ridende hen ad en regnvåd sti. Fra bunden af en vandpyt så han et forunderligt lys stråle op imod sig. Guld- hjerte vidste straks, at der måtte være tale om en genstand, der besad en magisk kraft, for ellers ville den ikke glimte med sådan en styrke. Han sprang af hesten, gik hen til pytten, stak hånden ned igennem vandskorpen og ..."

Sådan starter historien om Ridderens lykkebrød, som er titlen på det brød, du får opskriften på her. Resten af historien kan du læse i rollinger & roulader. Du må ikke lade dig afskrække af, at brødet er et døgns tid undervejs, dette italienskinspirerede brød, for der er kun ganske lidt arbejde involveret i processen. Det tager blot 6-8 minutter at røre og ælte dejen sammen på 1. dagen, og omtrent det samme at forme den til et lykkebrød den efter- følgende dag. Så prøv brødet ved lejlighed. Det adskiller sig både i smag og krumme fra den typiske franskbrødsdej, og er et brød med meget karakter – for ikke at glemme al den lykke, det beriger jer med, når det bringes nybagt ud af ovnen.

Fremgangsmåde

 1. dag:

Smuldr gæren i en stor skål og tilsæt de to slags mælk og det smeltede smør. Tilføj salt, sukker og de tre meltyper. Rør først dejen sammen med en ske og ælt derefter. Læg plastfilm over skålen eller anbring skålen i en stor ren plasticpose og slå en knude. Sæt den i køleskabet i et lille døgns tid. Er det efterår eller et lunt vinterdøgn, kan skålen også anbringes på terrassen eller altanen.

2. dag:

Rul dejen ud til en ca. 60 centimer lang pølse. Sno den mange gange og saml den til en ring. Læg den på en bage- plade med bagepapir. Lad den efterhæve tildækket i ca. 1⁄2 time. Pensl ringen med vand og drys med durummel til pasta eller alternativt groft majsmel. Bag den midt i ovnen i cirka 30-40 minutter ved 200 grader.

Ridderens lykkebrød

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 4 dl mælk
  • 1 dl kærnemælk
  • 30 g smeltet smør
  • 2 tsk flagesalt
  • 2 tsk sukker
  • 125 g hvedemel
  • 100 g durummel til pasta
  • ca. 500 g durummel til pizza

Englens sang til torsken

4 pers.

Det er min søster, der har introduceret denne toscanske fiskeret med cherrytomater, frisk mozzarella og basilikum, og hver gang jeg tager retten ud af ovnen – sprød, gylden- brun og boblende – sender jeg hende en kærlig tanke. Løber man opskriften igennem, lyder den så enkel, at man faktisk ikke rigtig tror på, at den kan være et hit. Men det er den altså, og så er den i øvrigt lige så lækker næste dag – til frokost eller aften. Nå ja, og til gæster!

Fremgangsmåde

Dryp lidt god olivenolie i et ovnfast fad og læg torskefilet- erne deri. Drys fileterne med lidt salt. Halver cherry- eller kryddertomaterne og læg dem hen over fisken (skær dem evt. i kvarte, hvis de er lidt store). Drys med lidt mere salt. Læg basilikumbladene i et lag hen over tomaterne. Pres lidt hvidløg ud over retten – det smager fantastisk, men kan udelades, hvis man er mere til den helt rene smag. Skær de to mozzarellaer i tynde skiver og fordel dem i et lag hen over retten. Riv den friske parmesan over til sidst. Stænk med lidt god jomfruolivenolie og sæt fadet i ovnen i ca. 15- 20 minutter ved 200 grader. Server med ris og et godt brød.

 

Tip
Serverer du Englens sang til torsken for gæster, kan du evt. portionsanrette den i en lille ildfast skål anbragt på en tal- lerken og med ris “støbt” og vendt ud af en lille oliesmurt ramakin eller anden mindre skål, der sikrer en fin form. Hertil kan serveres en grøn salat af forskellige salattyper dryppet med lidt hvid balsamico og god olivenolie.
Englens sang til torsken

Ingredienser

  • Lidt olivenolie
  • 800-1000 g torskefileter
  • 15-20 cherry- eller små faste kryddertomater
  • 25 friske basilikumblade
  • 2-3 fed presset hvidløg (kan udelades)
  • salt
  • 2 stk frisk mozzarella a 125 g
  • 1/2 dl friskrevet parmesan olivenolie