#ff28a2

Julehittere

Familiens skønne julekringle

Denne skønne kringle kommer fra min lille juleinspirationsbog, Sifs magiske julekalender, der er fyldt med velsmagende og kreative idéer til sjove juledage. Der er nok til at traktere en rigtig stor familie i denne kringle. Måtte du alligevel få noget tilbage, kan du sagtens fryse det ned, og så tage det op og varme det i ovnen, når lysten til kringle melder sig på ny. Hvis du er glad for en lidt mere rustik krumme, kan du med succes bytte 200 g af hvedemelet ud med hvid hvede, hvor skal- og kimdelene er bevarede. Uhm, håber den må smage jer.

Fremgangsmåde

Smelt smørret i en gryde. Hæld det op i en røreskål, og tilsæt mælken. Rør gæren ud i den lunkne blanding. Tilsæt æg, sukker og salt. Rør melet i, gerne lidt ad gangen. Ælt dejen, til den er smidig og blød. Læg dejen tilbage i dejskålen, og dæk den til med et fugtet viskestykke. Stil den til hævning et lunt sted i 45 minutter. Bland i mellemtiden ingredienserne til fyldet. Rul dejen ud til en aflang firkant. Smør fyldet ud på dejen, og rul den sammen til en roulade. Træk i begge ender af rouladen, så den bliver ekstra lang. Form den til en kringle, og læg den over på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad kringlen efterhæve under et fugtet viskestykke i en halv times tid. Pensl kringlen med sammenpisket æg, drys med perlesukker og mandelflager, og bag kringlen ved 200 grader i en forvarmet ovn i 25-30 minutter på midterste rille.

Familiens skønne julekringle

Ingredienser

175 g smør
2 dl mælk
50 g gær
2 æg
4 spsk sukker
1 tsk salt
700-800 g hvedemel

Fyld
150 g sukker
150 g stuevarmt smør
150 g smuttede og hakkede mandler
150 g rosiner
evt. 2 spsk sukat

Pynt
1 sammenpisket æg
perlesukker
en håndfuld mandelflager

Rudolfs knækkerier

ca. 25 stk.

Bringer man en flok gode oste i selskab med Rudolfs knæk- kerier, så behøver man ikke meget mere end et par store skefulde blandede oliven fra den tyrkiske grønthandlers bøtte, før ens lykke er gjort. Knækkerierne er også gode i madpakken og dejlige til en kop varm te om eftermiddagen. Og så er de drønsjove at lave og i øvrigt også en god julegaveidé til gourmeter i familien og vennekredsen.

 

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 220 grader. Bland alle ingredienser og ælt dem sammen til en fast dej. Del dejen i to lige store dele og rul dem så tyndt ud, I kan. Det er en god idé at rulle dejen ud på et silikonebagepapir, som så kan stanses ud som rensdyr eller andre julemotiver og lægges direkte over på bagepladen. Pensl oversiden med vand og drys pynt over. Bag dem i ca. 15 minutter, eller til de er smukt gyldne.

Rudolfs knækkerier

Ingredienser

  • 280 g rugmel
  • 200 g hvedemel
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk kommen (kan udelades)
  • 3/4 dl smagsneutral olie (evt. solsikke-, vindruekerneolie)
  • 2 1/2-3 dl vand

Pynt

  • græskarkerner, sesamfrø, hasselnøddeflager, hakkede valnødder, solsikkefrø, hørfrø, blå birkes, revet parmesan, revet cheddar

Marcipansnemænd

12 stk.

De er sjove at lave, smager godt, og uanset hvor gamle børnene er kan de lave noget, nogle snemænd, der bliver søde at se på. De er fine at stikke ned i en god chokoladekage, muffins eller andet sødt og godt, I holder af. De kan også pakkes ind i en cellofanpose og lukkes med en lille klips (begge dele kan fåes i hobbyforretninger, f.eks. Panduro Hobby), og gives i julegave som lidt dejlig mundgodt.

 

Fremgangsmåde

Halver de seks grillspid af træ, så du får 12 mindre a ca. 10 cm. Rul en mellemstor og en lille marcipankugle og sæt dem på et spid med den lille marcipankugle øverst. Form en lille firkant af marcipan og sæt den oven på en chokoladeknap, så det ligner en hat. Anbring hatten skråt på hovedet af snemanden. Pynt snemanden med krym- mel af forskellig art, så snemanden får øjne, næse, mund, arme og knapper. Klip til sidst et stykke karamelsnørebånd på ca. 8 cm af og bind det rundt om snemandens “hals“ som halstørklæde. Gentag fremgangsmåden på de øvrige snemænd. Stik til sidst spiddene med snemændene ned i Julens bedste chokoladekage.

Marcipansnemænd

Ingredienser

  • 150 g marcipan
  • 12 chokoladeknapper
  • krymmel
  • 1 karamelbånd
  • 6 træspid (ca. 20 cm lange)

Pynt

  • flormelis