#ff28a2

Indlæg fra oktober 2015

Syvende efterårsferie-idé: Lady & Vagabondens hofret

Så er vi nået til den 7. efterårsferie-idé til alle jer, der har trukket stikket i disse dage og nyder nogle dage i familiens skød. I dag vender vi blikket mod Italien og en ret, der tager kegler i de fleste rustikke landkøkkener og bestemt også kan få maverne til at knurre på nordlige breddegrader.

Kødboller i tomatsauce er en klassiker og en højtelsket ret hos både børn og voksne, og så passer den perfekt til efterårsferien, da den er både  superenkel og lynhurtig at lave. 20 minutter er, hvad du skal sætte af fra start til slut, og den er en succes både som middagsret og som gæstemad. Vil du gerne være lidt på forkant, kan retten sagtens laves dagen forinden og sættes på køl, så kun spaghettien lige skal en tur i gryden. Opskriften kommer fra min bog "Rollinger & roulader", der i 2010 til min glæde blev kåret til "Danmarks bedste" familiekogebog og nomineret til titlen som "Verdens bedste.

Lady & Vagabondens hofret
4 pers.

Kødboller
ca. 500 g hakket kylling
2 fed pressede hvidløg
2 spsk finthakket frisk timian
1 tsk salt
1 knsp hvid peber
olivenolie

Tomatsauce
2 ds hakkede tomater
en lille håndfuld grofthakket frisk basilikum
lidt salt

Pynt
friskhøvlet parmesan
et drys frisk timian eller basilikum

Rør hakket kylling og krydderier. Hæld lidt olivenolie i sauterpanden. Læg små valnøddestore klumper af den sammenrørte kyllingefars på panden og svits let, til kødbollerne bliver smukt gyldne og gennemstegte. Hæld to dåser hakkede tomater i en dyb sauterpande og tilsæt bladene fra et halvt bundt frisk basilikum og lidt salt. Lad tomatsaucen simre i 10 minutter. Bland kødbollerne i tomatsaucen og server retten med friskkogt spaghetti ledsaget af et godt drys friskhøvlet parmesan og lidt frisk timian eller basilikum på toppen. Sidst, men ikke mindst, er et stykke lunet flutes eller friskbagt brød aldrig af vejen.

Rigtig god fornøjelse og buon appetito!

Sjette efterårs-idé: Perlekæde med indlagte bomber

Hej kære efterårsferie-folk.

Så er der en ny idé klar til alle jer, der holder af at snige en lille hyggelig aktivitet i programmet. I dag har det regnet rigtig meget her i Aarhus, og så er det ikke så tosset at tænde en flok stearinlys, brygge en god kande te og sætte sig med et lille projekt. Denne gang er det nok en idé, der især vil tiltale alle ferieglade piger derude i landet: En perlekæde med indlagte "bomber". De er dog sjove at lave også for drengene, der måske vil føle sig inspirerede til at være med, hvis de kan se frem til at glæde mor, mormor eller farmor med en lille efterårsferiegave.

Perlekæde med indlagte bomber
Kæden kan laves af både små og store børn, men de yngste skal nok have lidt hjælp. Du skal bruge én stor og otte mindre perler og et fint stykke stof efter din helt egen personlige smag på 1 meter i længden og 6 cm i bredden. Start med at vælge den store af dine perler (de andre må gerne have samme størrelse). Læg dit stofstykke ud på bordet med vrangsiden opad, og placer perlen halvvejs inde på stofstykket (altså ca. 50 centimeter inde). Slå en knude på stoffet på begge sider af perlen. Tag en af de mindre perler, læg den ved siden af den første perle og slå en knude omkring den. Fortsæt på denne måde med lige mange perler på hver side af den store perle. Fold evt. til sidst kanterne ind på de to stofender og stryg dem, så de lægger sig tæt sammen. Saml til sidst enderne i en knude, og så er perlekæden færdig. 

Hvis I bliver lækkersultne undervejs, er her en lille idé mere til en sund lille snack:

Spøgelser med banansmag 

10 stk. 


5 bananer

1 dl æblejuice (eller citronsaft)

2 dl kokosmel

20 rosiner

10 ispinde

Pil bananerne og del dem i to. Vend dem i æble-juice og rul dem i kokosmel. Pres to små rosiner (halver evt. en hel, så du får to mindre dele) ind i hver banan som øjne. Afslut med at anbringe bananen på en ispind.

Idéerne er begge præsenteret i min store børne- og familiekogebog “Spilopper & stjerneskud”, hvor du kan hente masser af inspiration til opskrifter på nemme, hurtige og velsmagende bagværkstyper, retter, tips til madpakken, kreative aktiviteter til eftermiddagene og ferier og meget mere.

Rigtig dejlig onsdag og god fornøjelse med aktiviteterne.

Femte efterårsferie-idé: Bagedag i efteråret

Hej kære læser.

Så er det tid til at præsentere dig for efterårsferiens 5. idé til et lille hyggeligt, og i dette tilfælde velsmagende, projekt i de hjemmelige gemakker. I dag står den på hjemmebagte kanelsnurrer. Konceptet bag denne måde at forme boller på skulle efter sigende stamme fra Norge. Uanset hvorfra tricket kommer, så ser det efter min mening skønt og appetitvækkende ud. Bollerne kan spises som en lidt sød ting til formiddagskaffen i efterårsferien, eller nydes om eftermiddagen efter en forfriskende slentretur i skoven. Opskriften er præsenteret i min store børne- og familiekogebog “Spilopper & stjerneskud”, hvor du kan hente masser af inspiration til opskrifter på nemme, hurtige og velsmagende bagværkstyper, retter, tips til madpakken, kreative aktiviteter til eftermiddagene og ferier og meget mere.

Feriens bedste kanelsnurrer
12-15 stk

100 g smør
7 dl mælk
50 g gær
50 g sukker
1 tsk kardemomme
½ tsk salt
1 æg
cirka 850 g hvedemel

Fyld
75 g blødt smør
100 g rørsukker
1 tsk stødt kanel

Pensling
et sammenpisket æg

Smelt smørret i en kasserolle. Tilsæt mælken og hæld blandingen i en bageskål. Rør gæren ud i blandingen. Tilsæt alle de øvrige ingredienser, ælt dejen godt igennem og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter under et fugtet viskestykke. Rør ingredienserne sammen til remoncen. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 40 centimeter og smør remoncen ud på den. Fold dejen på midten på den lange led. Skær derefter 2-3 cm brede strimler, og sno dem rundt som en spiral. Bind en knude eller to på strimlen og fold enderne ind under “bollen”. Læg knuderne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve i 30 minutter. Pensl dem med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 12 minutter.

Rigtig god fornøjelse!

Fjerde efterårsferie-idé: Hjemmelavede perleskåle

Hej kære læser.

I dag skal du have en ny idé til efterårsferien, der er fra den kreative afdeling. Det er et lille projekt, der både er sjovt og hyggeligt at lave. Du kan se idéen på billedet her ovenfor: Perleskåle skabt i et hav af farver og den perfekte gave til én, du gerne vil glæde her i ferien. Selv helt små børn kan være med. I skal bruge Hama-perler, som
 er dem, man normalt laver perleplader af. De fås i flere forskellige størrelser. Det er den ekstra store, jeg har brugt her.

Her er opskriften på, hvordan du kan lave din egen skål:
Find en ovnfast skål af passende størrelse frem. Pensl den med et tyndt lag olie indeni. Fyld bunden med Hama-perler, så de ligger i ét lag. Stil dem op, så de står side om side. Lav bun- den først, og byg så perler op langs siderne. Pas på ikke at skubbe til skålen undervejs. Når
du har fyldt hele skålen op, sætter du den forsigtigt i en forvarmet ovn ved 200 grader. Børnene synes tit, det er rigtig sjovt at sidde og kigge ind ad ovndøren og se perlerne smelte. Lad den stå derinde i ca. 8-10 minutter, men husk ikke at forlade ovnen undervejs, for lige pludselig smelter perlerne sammen, og så skal skålen ud. Lad perleskålen køle lidt af, og hæld derefter koldt vand ned i den ovnfaste skål. Perleskålen svupper op og er klar til at blive taget i brug eller givet væk som en personlig, farverig gave.

Idéen er hentet fra min bog, "Spilopper & stjerneskud", som er blevet kåret til "Danmarks bedste familieinspirationsbog" og nomineret til titlen som "Verdens bedste". Måtte du ønske at læse mere om, eller måske erhverve dig dit eget eksemplar, kan du klikke her.

Rigtig god fornøjelse!

Tredje efterårsferie-idé: Hjemmebagt Sydneybrød

Så nåede vi frem til efterårsferiens 3. idé til et lille hyggeligt hjemme-projekt. Denne gang bevæger vi os ind i Bagværkstedet og kreerer et brød, der unægteligt ligner Operahuset i Sydney, når det står færdigbagt og troner i al sin mægtighed – blot er der kommet en flok ekstra “vinger” til. Dets oprindelige navn er “Pull Apart brød”, og det stammer fra USA. I min egenskab af inkarneret kanelsneglefan er det nok ikke så overraskende, at jeg faldt pladask for konceptet om det lagdelte brød fyldt med den lækreste kanelkrydrede remonce. Jeg gik i køkkenet for at eksperimentere mig frem til en udgave, der sidder lige i skabet, og resultatet får du her. Det hører ikke hjemme i helseafdelingen, men pyt! I efterårsferien må der gerne skejes lidt ud :) En advarsel er dog nødvendig: Pas på! Dette brød er stærkt vanedannende.

Sydneybrød

50 g gær
1 ½ dl mælk
75 g smør
3 æg
60 g rørsukker
ca 600 g hvedemel
½ tsk salt

Fyld
75 g smør
125 g rørsukker
2 strøgne spsk kanel
 
Find din bedste bageskål frem og smuldr gæren deri. Lun mælk og smør og hæld det over gæren. Rør blandingen godt sammen og tilsæt de øvrige ingredienser. Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen godt, til den er smidig og blød. Dæk skålen til med et fugtet viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted i en times tid.

Smelt smørret til fyldet i en gryde og sæt det til afkøling. Rør sukker og kanel sammen. Rul dejen ud til en aflang firkant, der er ca. 30 cm bred og 45 cm lang. Pensl den med det smeltede smør og drys med sukker-kanelblandingen. Skær dejen ud i 6 strimler på ca. 5 cm på den lange led. Læg strimlerne oven på hinanden, så de ligner en lang, smal lagkage i seks lag. Skær ”lagkagen” ud i 6 dele, og stil dem side om side (på højkant) i en rugbrødsform (på 1 l), så de står på samme måde som skiverne i en pakke med sandwichbrød. Bag brødet midt i ovnen ved 180 grader i ca. 40 minutter.

Tip
Har du god tid, kan du skære mængden af gær ned til 25 gram og sætte hævetiden op til 3 timer.

Tip
Du kan erstatte 200 g af hvedemelet med fuldkornshvede- eller speltmel, hvis du ønsker en lidt mere rustik krumme, og du kan erstatte rørsukkeret med kokossukker for at få en mere karamelliseret smag.
 

Rigtig god fornøjelse!

Anden efterårsferie-idé: Små efterårsmonstre

Hej kære læsere.

Så er det tid til at byde jer på efterårsferiens idé nummer 2 som er fra den kreative afdeling. Vi kalder dem "Små efterårsmonstre", men egentlig kan du navngive dem helt, som du ønsker.

For år tilbage, da mine drenge endnu var små, var der en række figurer, som virkelig erobrede sig plads i de fleste børneværelser, ikke mindst på mine sønners: Pokémon-figurerne. Det undrede mig derfor ikke, at det var fra det univers, de hentede deres inspiration, da de en eftermiddag for nogle efterårsferier siden sad og modellerede figurer af fimoler. De små monstre, de skabte, var utrolig dekorative, og efter at de havde leget lidt med dem, blev de sat på hylden i bogreolen i stuen, frit til skue for alle i huset. De gør mig faktisk i rigtig godt humør, hver gang jeg kigger på dem. Måske skal der også et par små mon­stre hjem og bo hos jer? Idéen er hentet fra min seneste bog, Slyngler & stanglakrids, som forhandles her, hvis du måtte ønske at læse mere om den.

Fimoler kan i øvrigt købes i de fleste hobbyforretninger, bl.a. i Panduro Hobby. Det kan formes som modellervoks og efterfølgende “brændes” i ovnen ved 130 grader i 15-30 minutter, alt efter hvor store figurerne er. I varmluftsovn brændes figurerne ved 100 grader.

Rigtig god fornøjelse og dejlig lørdag aften.

Skøn pastaret du kan lave på 15 minutter

Hej kære læser.

Har du haft en god dag? Det håber jeg. Det er altid en god følelse at få taget ordentligt hul på en ny uge. Måske kan jeg yde mit lille bidrag til, at den bliver kick-startet ekstragodt:-)

Klokken er lidt i 17 lige nu, og hvis du ikke allerede har gjort det, så er du sikkert ved at tune ind på, hvad du skal lave til aftensmad, og her er en superlækker og meget hurtig og nem lille italiensk pastaret. Selv er jeg vild med italiensk mad, og spaghettiretter hører til blandt mine største favoritter. Denne ret kan frembringes på den tid, det tager dig at sætte pastavandet over og koge pastaen. en smager himmelsk hver gang, synes jeg. Man skal være glad for både rejer og hvidløg for at lade sig forføre af retten, men har man én gang overgivet sig til disse ingredienser, så vil den garanteret få status af yndlingsret hjemme hos dig også. Det er jeg sikker på. Opskriften er i øvrigt præsenteret i min bog "Guld i gryden", som er fyldt med nemme, hurtige og meget familievenlige middagsretter. Du kan se og bestille den her, hvis du måtte have lyst til det.

God appetit!

Spaghetti med rejer i godt selskab
4 pers.

ca. 450 g spaghetti (evt. fuldkornsspaghetti)
4 håndfulde frisk rucola
5-6 fed hvidløg
olivenolie til stegning
400 g grønlandske rejer
skallen fra en økologisk citron
salt og friskkværnet peber

Sæt spaghettien over. Skyl rucolaen. Pil hvidløgsfeddene og snit dem i små tern. Kom lidt olivenolie på en pande, og svits hvidløgene i 2 minutter – de må ikke blive brune. Tilsæt rejerne og riv citronskallen henover. Krydr med salt og peber, og lad det hele samle sig på panden et par minutter. Bland retten rundt med den friskkogte spaghetti, og vend til sidst den sprøde rucola i.
Server retten på tallerkenerne.

I Italien spiser de sjældent parmesan oven på spaghetti- og pastaretter med fisk og skaldyr. Vi elsker dog friskhøvlet parmesan oven på denne ret, men vælg selv, hvad der klæder jeres smagsløg bedst.

Ps. billedet øverst til venstre er skudt i Valdiroses smukke rammer - en sand lille perle af et bed & breakfast hotel lidt uden for Firenze, som jeg havde glæden at besøge for en måneds tid siden. Den aften, vi ankom blev vi mødt af det hjertelige værtspar, Paulo og Irene og de serverede den mest vidunderlige, supersimple og dog vanvittigt velsmagende skålfuld dampende pasta for os med cherrytomater, friske krydderurter, skalotteløg, hvidløg, et skvæt hvidvin og friskhøvlet parmesan (dette er mit bud, for jeg glemte helt i bar befippelse over, hvor sulten jeg var og hvor godt retten smagte mig, at spørge om opskriften). Siden da har jeg haft lyst til pastaretter af alverdens slags, og ofte konstaterer jeg, at de allersimpleste smager mig bedst. Håber du kan lide den, du får opskriften på ovenfor.

Weekend med grovbirkes fra Kongens København

Kære læser

Så blev det sørme fredag igen, og endnu en dejlig weekend venter forude her i det solbeskinnede efterår, som vi er begavede med i disse dage. Jeg håber, I alle har det godt derude og nyder den høje blå himmel, solen og den friske, rene luft, som er så karakteristisk for efteråret, når det viser sig fra sin allermest charmerende side.

Jeg synes hvert år, det er skægt at konstatere, hvilken stærkt stimulerende effekt denne årstid har på min kreativitet. Det er ligesom, at sommerens lidt varme, bedøvende omslag slipper sit tag og lader mig slippe ud af den bobel, sommeren typisk indhylder mig i. Det er som at smække vinduet op på vid gab og lade en stærkt forfriskende brise strømme ind. Og hvert år sker det samme - den høje blå himmel giver mig en følelse af, at der pludseligt bliver "højere til loftet", den rene luft får mig til at tænke klarere, sommerdøsen letter som dampen fra en keddelfuld kogende vand på komfuret og får idéerne til at vælte frem fra et sted indeni, jeg knap ved, hvor er - som når spæde spirer, hvis eksistens, man ikke kendte til, bryder igennem jordskorpen, eller den lille kylling pludselig sprænger sig vej ud gennem æggets skal.

Så traditionen tro er efteråret her hos mig en tid, hvor mange nye tanker, idéer og projekter spirer og tager form og en hel del er allerede skrevet ned på listen over tiltag i 2016 og 17, klar til at blive raffineret, modellereret og kultiveret. Et helt nyt initiativ, jeg bl.a. glæder mig rigtig meget til at søsætte, er en række kreative workshops & retreats med fotografering, storytelling og foodstyling som omdrejningspunkter, hvor jeg selv springer ud som underviser (i samarbejde med forskellige meget dygtige kræfter indenfor feltet).

Workshoppene og retreaterne bliver lanceret på min nye hjemmeside, myhappydanishkitchen.com, i november/december i år. Foreløbig er 5 workshops/retreats i støbeskeen, og de kommer til at finde sted på Mallorca, i Rom, Paris og København. Jeg glæder mig helt enormt til at pakke dem med viden, tips, tricks og inspiration indenfor alle de områder, jeg selv har tilegnet mig erfaringer indenfor gennem årene, og ser ligeså meget frem til at videregive denne viden til alle de, der måtte have et ønske om at skærpe deres fotograferingsevner, talent for storytelling, foodstyling og meget mere. Måske er du selv én af dem, og måske vil det give os anledning til at mødes til nogle inspirerende dage sammen i det nye år. I første omgang kan du i hvert fald inden så længe læse meget mere om, hvad hver enkelt workshop/retreat fokuserer på og på hvilke områder, du kan forvente at blive fyldt godt op med ny inspiration og viden.

Og i dag er det jo så fredag, og to weekendmorgener venter forude med ekstra god tid til at hygge lidt godt om familien. Herhjemme har jeg sat mig for at sende en pladefuld hjemmebagte grovbirkes i ovnen én af weekenddagene - en type bagværk, jeg har elsket lige siden, jeg var barn og min søster og jeg kørte med min mor ned til vores lille lokale bager og købte en pose med hjem til søndagsmorgenbordet. Sidenhen har jeg eksperimenteret lidt i køkkenet og udviklet min egen opskrift, som giver bagerens ellers udmærkede udgaver baghjul med flere længder. Det er godt nok "grovbirkes", men dermed ikke sagt, at du kan forvente dig at sætte tænderne i et stykke hjemmebag, der er helt renset fra kalorier. Det er ikke tilfældet, men de smager til gengæld fuldstændig vidunderligt og indeholder masser af gode frø og grove meltyper. Så er I i humør til at forkæle jer selv med lidt ekstra godt bagværk en weekendmorgen eller et andet velvalgt tidspunkt, så kan disse grovbirkes varmt anbefales. Sprøde udenpå, luftige og svampede indeni. Et hit i vores familie!

Grovbirkes fra Kongens København
10 stk.

50 g gær
2 ½ dl koldt vand
1 æg
25 g rørsukker
1 tsk salt
125 g fuldkornsdurummel
ca. 450 g hvedemel
3 spsk femkornsblanding (eller 1 spsk hørfrø, 1 spsk sesamfrø og 1 spsk solsikkekerner)
50 g smeltet smør

Til indrulning
175 g smør

Pensling og drys
1 æg
mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner

Bland gæren med vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt til en smidig og elastisk dej. Rul den ud til en aflang firkant på cirka 50 x 30 centimeter og smør ⅓ af smørret ud på hele fladen (skær evt. smørstykkerne ud med en osteskærer, så du får helt flade, brede skiver at lægge ud på dejen. Så er smørret meget nemmere at smøre ud). Fold den ene side ⅓ ind over dejen og læg den anden side henover. Rul dejen ud på ny, smør endnu ⅓ af smørret ud på hele fladen og fold dejen sammen igen. Læg dejen sammen endnu en gang, rul ud på ny, smør den sidste portion smør på og læg dejen sammen (den ene side ⅓ ind over dejen og den anden side henover). Del dejen i 10 lige store birkes. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem hæve i en god halv times tid, pensl dem med sammenpisket æg og drys dem med et mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner. Bag dem ved 220 grader i en forvarmet ovn i cirka 15 minutter.

Rigtig dejlig weekend!