#ff28a2

Indlæg fra september 2015

Skøn indisk opskrift fra GREEN KITCHEN REJSER

 

I dag skal I have en opskrift fra 'GREEN KITCHEN REJSER', David Frenkiel og Luise Vindahls nyeste helt skønne kogebog fyldt med grønne, sunde, sprudlende lækkerier. Jeg har valgt en opskrift ud, som passer godt til årstiden, synes jeg. Den er fyldt med spicy krydderier, der kan få varmen til at strømme igennem kroppen efter en rask tur i efterårsskoven. I bogen beskriver David en situation i flyet på vej hjem fra Indien. Han er en sand storyteller, og det er en fornøjelse bogen igennem at blive taget med ud på rejser til forskellige hjørner af verden. God fornøjelse!

"„Hvordan ser det ud?“ Luise vipper hovedet fra side til side i et forsøg på at få sin indiske hovedrysten til at se rigtig ud. Det ser temmelig overbevisende, eller rettere sagt temmelig forvirrende ud. Det kan betyde „ja”, men såmænd også „okay, jeg forstår“ og endda „nej”. Vi sidder i flyet på vej hjem fra Trivandrum i det sydlige Indien og snakker om alle de ting, vi kommer til at savne. „Jeg vil helt sikkert savne, at det er i orden at spise med fingrene,“ indrømmer jeg. „Ha! Det er derfor, du føler dig sådan hjemme der.“ Luise har ret. Jeg har altid helst villet spise med fingrene i stedet for med en gaffel, og i Indien kunne jeg gøre det frit, uden at nogen studsede det mindste over det. „Jeg kommer til at savne dosa til morgenmad,“ sukker Luise. Vi har spist de krydrede linsepandekager både om morgenen og som hurtige gademåltider. Vi spurgte om, hvordan man lavede dem, men processen er ret kompliceret, fordi den kræver, at man lægger ris og linser i blød og derpå blander dem i en dej, som man lader gære – ikke just materiale til en hurtig morgenmad derhjemme. Til bogen her har vi lavet en hurtigere version med kikærtemel og fuldkornsrismel. – David"

Masala Dosa
Til 4 personer / Vegetarisk & glutenfri

Fyld med søde kartofler
ghee eller koldpresset kokosolie til stegning, plus ekstra til dosaerne
1 løg, finthakket
1 tsk garam masala
1⁄4 tsk stødt ingefær
1⁄4 tsk stødt gurkemeje
1⁄4 tsk stødt chili
2 søde kartofler, kogte, skrællede og skåret i terninger
150 g friskbælgede eller optøede, frosne ærter en lille håndfuld koriander

Indisk mynte- & kokosraita
6 spsk yoghurt naturel (eller et vegansk alternativ)
20 g mynte, finthakket
4 spsk kokosmel

Kikærtedosa
125 g kikærtemel
40 g fuldkornsrismel
1 tsk havsalt
1 spsk nigellafrø (jomfru i det grønne) (kan udelades)
21⁄2 dl vand

Tilbehør
Evt. en god chutney
1⁄2 tsk ghee eller kokosolie

Varm en smule ghee eller kokosolie op på en pande ved middel varme, og tilsæt løg og krydderier. Rør hyppigt rundt undervejs, og steg, til løgene er klare, og krydderierne dufter dejligt. Tilsæt de kogte søde kartofler og ærterne, og steg videre under omrøring, til det hele er varmet igennem. Mos nu kartoffelblandingen med bagsiden af en trægrydeske, og drys med koriander. Stil mosen til side, mens raita og dosaer tilberedes.

Rør samtlige ingredienser til raitaen sammen i en lille serveringsskål. Tilsæt mere yoghurt, hvis du foretrækker den mere lind. Lad den trække i køleskabet, til den skal serveres. Den kan holde sig i køleskabet et par dage.
Bland de to slags mel til dosaerne i en skål sammen med salt og evt. nigellafrø. Pisk derpå vandet i, til dejen samler sig – den skal være forholdsvis tyk.

Varm ghee eller kokosolie op på en pande ved middelhøj varme. Tilsæt ca. en fjerdedel af dejen, og fordel den jævnt med bagsiden af en ske. Vend den, når den er gylden, og bag den anden side. Tag den færdige pandekage af panden, og hold den lun, mens du steger de øvrige dosaer.
Læg et par skefulde fyld på hver dosa, rul dem løst sammen, og server dem med raita og chutney til.

SÆRLIGT WEEKEND-TILBUD
Husk at du i denne weekend, kan sikre dig et helt særligt weekendtilbud på GREEN KITCHEN REJSER og min egen bog GULD I GRYDEN til kun 299 kr. (Normalpris 500 kr). Du får bøgerne sendt gratis lige til døren. Du opnår tilbuddet ved at indsætte 299 kroner for hele bogpakken via Mobile pay på 27858987 eller via min konto hos Nordea på reg. nr: 2211, kontonr. 6275758734. Husk blot at skrive dit navn og din adresse på, så jeg ved, hvor jeg skal sende bøgerne hen. TILBUDDET GÆLDER KUN INDTIL SØNDAG (midnatstid) og kun for mine FB-venner. Bøgerne udsendes primo næste uge og er dig i hænde en dag eller to senere.

18 års fødselsdag i krudtuglefamilien

Så skete det! Ældste skud på stammen, min søn Oscar, sneg sig over den målstreg, der næsten for enhver mor ligger så langt væk, at den slet ikke rigtig figurerer i ens bevidsthed: 18 år! Tænk engang, den lille gut, jeg for et øjeblik siden stod med i favnen, kun 2 1/2 kilo tung, født 14 dage for tidligt, men den fineste, mest velskabte og livskraftige lille drengebaby, man kan forestille sig. Og i dag, 18 år senere kommer et stykke mandfolk på 183 centimeter slentrende ind i køkkenet til sit fødselsdagsmorgenbord med skægstubbe og en størrelse 45 i sko. Det er da, så man lige må nive sig selv i armen :) Man er vel en kende stolt som mor, sådan en dag som i dag.

Drengene møder hhv. 08.15 og 08.30 i gymnasium og skole, så vi var tidligt oppe for at nå at fejre Oscar på behørig vis med god morgenmad og gaver. Og til morgenbordet var bestilt hjemmebagte vafler, friskpresset juice og en god kop te. Du får opskriften på vaflerne nedenfor. Dejen er hurtig og nem at lave, og det tager kun 15-20 min at fremtrylle en god portion af de sprøde lækkerier på en fødselsdagsmorgen som denne.

Fødselsdagsvafler
12 vafler
6 dl hvedemel
8 dl mælk
3 æg
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk bagepulver
3 spsk sukker
1 spsk vaniljesukker

Til vaffeljernet
50 g smeltet smør

Til servering
marmelade, ahornsirup, rørsukker

Pisk alle ingredienserne til vaffeldejen sammen i røreskål og hæld dejen op i en stor kande. Pensl vaffeljernet
med en lille smule smør. Hæld vaffeldejen på, luk jernet igen og steg vaflerne, indtil de er gyldenbrune og lige til at stikke gaflen i. Server vaflerne med marmelade, ahornsirup og rørsukker.

Rigtig dejlig 7. september til jer alle derude og stort tillykke til dig, Oscar, min store skønne dreng :-)

Weekend med kluddermorboller & børnens yndlingsforfrisker

Kære læsere

Så nåede vi frem til ugens velfortjente frikvarter: Weekend. Så dejligt. Intet er bedre end sløve morgener uden en bimlende alarmklokker, ekstra god morgenmad og tid til bare at drysse rundt, læse lidt, se familie, høre lidt god musik og nyde at alle husets beboere er samlet under samme tag. I ovnen lige nu er en god flok "kluddermorboller fra kardemommeby" ved at blive forvandlet tll sprøde, velsmagende weekend-fokælelser. Opskriften er fra "Slyngler & stanglakrids", og jeg har i dagens anledning ændret lidt på titlen, da jeg pludselig kom i tanke om legen "kluddermor" fra min barndom, hvor man snoede og viklede sig ind i hinanden -og sådan bliver disse boller også skabt. Du får opskriften her nedenfor.

Jeg vil også give dig en opskrift på "Børnenes yndlingsforfrisker" fra "Spilopper & stjerneskud". Jordbærene i den originale opskrift er blot erstattet af de sunde blåbær i denne version:

Børnenes yndlingsforfrisker
2 store glas

Blåbær og banan er en fantastisk duo, og da der ingen mælk er i, bliver denne smoothie meget is-agtig og cremet. Hvis du foretrækker den mere flydende, kan du selvfølgelig sagtens tilføje et par deciliter mælk.

2 bananer

2 dl blåbær
3 dl yoghurt naturel (eller ylette, tykmælk, a38)
1 tsk vaniljesukker
en god håndfuld isterninger

2 spsk hørfrøolie

Skræl bananen, nip jordbærrene og kom det i blenderen sammen med de andre ingredienser. blend, til du har en blød og lækker smoothie.
Blåbær har længe været kendt for deres mange sundhedsfremmende egenskaber. Hvad forskerne senest har fundet ud af er dog tilmed, at blåbær kan hjælpe med at holde din hud i topform ved at forebygge rynker og øge hudens elasticitet og collagenindhold. Ikke så tosset en lille sidegevinst, vel. Du kan læse mere herom på min gode veninde Anette Harbech Olesens inspirationsmættede hjemmeside her:
http://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/hold-din-hud-i-topform-med.... Anette er efter min mening én af landets, ja måske verdens, allermest indsigtsfulde og vidende ernæringsforskere, og har du ikke allerede tilmeldt dig hendes nyhedsbrev, kan jeg varmt opfordre til at gøre det. Få steder får du så meget vigtig, inspirerende og velresearchet information om god mad, sundhed og velvære som i Anettes nyhedsbreve.

Ovenfor ser du billedet af "Kluddermor-boller fra Kardemommeby" og nedenfor finder du opskriften på, hvordan du skaber dem. Den er en ny variant af de "kanelsnurrer", der oprindelig kommer fra Norge, men har vakt begejstring her i landet, bl.a. via de fuldkommen fantastiske kanelsnurrer, Meyers Deli forhandler i København. Min variant her er med citron og pistacienødder. Den er frisk og skøn, sprøde udenpå og dejligt bløde indeni, og ja, de er faktisk gået hen og er blevet vores personlige favorit herhjemme lige for tiden. Er sikker på, at du vil elske dem også - og hvis du er mere til chokoladefyld, så får du også lige en opskrift på sådan en variant.

Kluddermor-boller fra Kardemommeby
ca. 12 stk.

Nogle gange kan det være godt at have lidt lækkert at se frem til efter en tur i det grønne. Jeg har set disse flot svungne små brød på flere norske blogs og faldt pladask for dem. De så så delikate ud, og formen måtte afgjort være én, som kun professionelle bagere kunne mestre, tænkte jeg. Men sådan forholder det sig slet ikke. De er faktisk supernemme at lave, og resultatet bliver så imponerende fint.

75 g smør
5 dl mælk
35 g gær
35 g sukker
1 tsk kardemomme 1⁄4 tsk salt
1 æg
ca. 750 hvedemel

Citron-pistaciefyld
75 g usaltede pistaciekerner
100 g stuevarmt smør
fintrevet skal fra 2 store, økologiske citroner
1 dl brun farin

Pensling
1 æg

Smelt smørret i en kasserolle. Tilsæt mælken og hæld blandingen i en bageskål. Rør gæren ud i blandingen. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og ælt dejen godt igennem. Hak pistaciekernerne fint og bland tre fjerdedele af dem sammen med de øvrige ingredienser til citron-pistaciefyldet. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 40 cm og smør fyldet ud på den. Fold dejen på midten på den lange led. Skær derefter 2-3 cm brede strimler og sno dem rundt som en spiral. Bind en knude eller to på hver strimmel og fold enderne ind under “bollen”. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i ca. 45 minutter. Pensl dem med sammenpisket æg, drys dem med den sidste fjerdedel af finthakkede pistaciekerner og bag dem i ovnen ved 225 grader i 10-12 minutter.

Chokoladefyld
Du kan variere kluddermor-bollerne ved at erstatte citronfyldet med chokoladefyld. Fremgangsmåden er ellers den samme.

100 g stuevarmt smør
3 spsk kakao
3 spsk sukker
50-100 g mørk chokolade (70 %)

Bland smør med kakao og sukker. Smør det ud på den udrullede dej. Hak den mørke chokolade fint og fordel den over smørblandingen. Følg derefter opskriften herover.

Rigtig god weekend.

Den dag laksen blev “wrappet op” med guacamolen

Hej kære læser

Efteråret står for døren, og jeg tænkte, at jeg lige ville give dig en opskrift på en nem lille lækkeri, du kan spise både derhjemme til frokost i weekenden, putte med i madpakken på dage, hvor den skal have lidt ekstra gas - eller proppe i picnic-kurven, hvis du planlægger at tage familien under armen og drage afsted på en lille tur ud i naturen i nær fremtid.

Da jeg for år tilbage arbejdede inde i hjertet af Aarhus, gik jeg nu og da hen til min yndlingscafé og fik smurt en sandwich med laks. Jeg ventede min ældste søn, Oscar, og havde vist udviklet én af disse her lidt pudseløjerlige "cravings", som mange gravide får, netop for laks, røget laks. Og disse sandwich blev smurt med den mest fantastiske kvalitet røget laks, du kan tænke dig. Men det var ikke alt, der gjorde sandwichen til den vildeste lækkerbisken og drog mig afsted mod caféen flere gange ugentligt i perioder. Nej, hemmeligheden bag denne ufatteligt velsmagende spise var nemlig, at brødet blev smurt med den skønneste "avocado-mousse", som de kaldte det (andre ville måske bare kalde den guacamole). Kombinationen af laks og avocado-mousse er altså helt guddommelig. Her er makkerparret “wrappet op”, så det er nemt at spise uden kniv og gaffel, men foretrækker du at lægge fyldet ind imellem to stykker velsmagende flutes, er det også superlækkert.

Den dag laksen blev “wrappet op” med guacamolen
4 personer

et par håndfulde friske, spæde salater (eller babyspinat)
evt. lidt friske spirer

4 modne avocadoer

4-6 spsk citronsaft
1 stort rødløg

4 fed hvidløg

1⁄2 lille rød chili

salt og friskkværnet peber
8 fuldkornstortillaer
16 skiver laks

Skyl salaten og de friske spirer, hvis du bruger dem. Halver avocadoerne og skrab indhol-det over i en skål. Mos det sammen med citronsaft, finthakket rødløg, pressede hvidløg og finthakket chili til en lækker guacamole. Smag til med salt og peber. Lun fuldkornstortillaerne i ovnen, og fordel de spæde salatblade, røget laks og guacamole oven på dem. Rul dem sammen og “wrap dem op” i madpapir. En rigtig lækkerbisken på høstturen, når maverne knurrer lidt oven på jagten på efterårets spiselige skatte.

Tip
Er du mere til lidt fintskivet kyllingefilet, er det bestemt et værdigt alternativ til laksen. Gril
fileterne på din grillpande (hvis du har en sådan), og krydr dem med salt og peber og evt. en smule paprika. Skær dem ud i fine skiver bagefter og læg dem ind i tortillaerne sammen med salatblade og guacamole. Glæd dig! Det er bare nogle gode mundfulde, der venter de heldige wrap-indtagere.

Rigtig dejlig dag!