#ff28a2

Indlæg fra juni 2014

Hvis jeg kunne leve mit liv om...

Kære venner

For et par år siden - under min research til min bog, "Garnerinden & lykkesmeden" - faldt jeg over et digt af en ældre dame på 85 år, Nadine Starr. I det ser hun tilbage på sit liv og gør sig lidt tanker om, hvad hun kunne have drømt om at prioritere højere i sit liv, værdsætte mere og kaste sig modigt ud i. "Livet må forstås baglæns [...], men må leves forlæns". Sådan skrev en af de viseste filosoffer, der til dato har trukket vejret på dansk grund: Søren Kierkegaard. Og ja, det er jo sandt. Nogen gange er vi dog heldige at få lidt hjælp til i tide at stille skarpt på, hvad der er vigtigt for os at gøre og rette fokus mod. Og den gave vidste Nadine, at hun med sit digt ville kunne give sin omverden - i hvert fald kunne hun vække til eftertanke med sine betragtninger.

Digtet gjorde indtryk på mig, og da jeg genlæste det her forleden, fik jeg lyst til at dele det med jer herinde. Faktisk førte det ovenikøbet til idéen om at præsentere en lille serie af indlæg på min blog om et emne, jeg ved, har manges interesse - nemlig hvordan vi bedst muligt kan lykkes i at afdække vort såkaldte "formål", udleve vores drømme, kaste lys over vore styrker og identificere de værdier, der udgør vort kompas. Så følg med på bloggen de kommende dage og jeg vil dele nogle af de tanker og erfaringer med jer om ovenstående, jeg selv har gjort mig  

Rigtig dejlig aften. Her kommer Nadines digt:


HVIS JEG KUNNE LEVE MIT LIV OM

... ville jeg turde lave flere fejl.
Jeg ville slappe af.
Jeg ville turde vove mig ud på dybt vand.
Jeg ville være mere fjollet, end jeg har været på denne rejse.
Jeg ville tage færre ting seriøst.
Jeg ville tage flere chancer, bestige flere bjerge og krydse flere floder.
Jeg ville spise mere is og færre bønner.
Jeg ville måske have flere faktiske problemer,
men færre indbildte.

Ser du, jeg var et af de mennesker,
som var fornuftig og klog
time efter time, dag efter dag.

Åh jo, jeg har haft mine øjeblikke,
men hvis jeg kunne leve mit liv om,
ville jeg have flere af dem.
Faktisk ville jeg prøve på ikke at have andet.
Kun øjeblikke.
Det ene efter det andet,
i stedet for at leve så mange år med tanke på morgendagen.

Jeg har været en af de personer,
der ikke tog nogen steder uden et termometer,
en varmedunk, en regnfrakke og en faldskærm.

Hvis jeg kunne leve mit liv om,
ville jeg rejse med mindre bagage.
Hvis jeg kunne leve mit liv om,
ville jeg begynde at gå barfodet tidligere om foråret
og fortsætte længere hen på efteråret.

Jeg ville danse mere.
Tage flere karusselture.
Plukke flere tusindfryd.

Nadine Starr, 85 år

Vi fejrer sommerferiestarten med attraktivt weekendtilbud til 69,95-

Jubiii, så lød startskuddet til sommerferien. Det har mine unger ventet på med stor forventning. Og ja, det er dejligt med lidt ferie i kalenderen, og det skal da fejres!

For at dele glæden ved ferien med jer, har jeg i dag og i morgen skruet en særlig attraktiv pris sammen på én af bøgerne på mit forlag, nemlig ebogsudgaven af "Rejsen til sundhed", som du  i dag og i morgen (lørdag og søndag den 28. og 29. juni) kan købe til kun 69,95 KRONER ved at klikke her.

Normalprisen for ebogsudgaven er 109,95 og 299,95 for den trykte udgave.

I bogen, skrevet af de to videbegærlige sundhedsfoodies Anja Ballegaard og Zenia Santini, kommer du med ud på en forunderlig rejse - til USA, Indien og England - hvor du introduceres til nogen af verdens fremmeste sundhedseksperter. De to forfattere, der selv er uddannede naturapater, samt de internationale eksperter, de møder på deres rejser, deler ud af deres viden indenfor hele sundhedspaletten, og det er ikke småting, de indvier dig i. Alle tips og idéer er nemme at gå til og integrere i din hverdag. Og oveni hatten får du masser af nye lækre, sunde opskrifter fotografereret af dygtige Ditte Ditte Lykke Ingemann fra Thefoodclub.dk.

Bogen bringer dig altså dels ud på rejser til spændende destionationer, hvor du både møder mennesker indenfor hele sundhedsfeltet, som du kan lade dig inspirere, motivere og berige af. Dels får du massevis af lækre, sunde opskrifter rige på nogen af de sundeste fødevarer, man kender til. Du udstyres med nemme programmer til at komme igang med yoga, meditation og meget andet. Der er tips til sunde, sukkerfri snacks, lækre supper, juices og meget andet.

Tilbuddet gælder kun i dag og i morgen (lørdag og søndags 28. og 29. juni), så kunne bogen være noget for dig, kan du sikre dig den til den særlige sommerferiepris til kun 69,95, her :)

God fornøjelse!

 

Stemningsberetning fra Paris med gode tips og adresser

I forgårs aftes omkring midnat landede jeg i Paris, én af de byer (ja, om ikke den), der står mit hjerte allernærest af alle de byer, jeg har besøgt på denne jord. Som jeg efterhånden har fortalt en hel del gange, var Paris det første sted, jeg satte kurs mod i ensom majestæt efter gymnasiet, og dette ophold på egen hånd, knyttede et bånd mellem byen og mig, som aldrig sidenhen er blevet brudt. Når jeg går igennem det kvarter, hvor jeg i sin tid boede i et lille halvt års tid og havde min hverdag - Saint Germain des Prés i det 6. arrondissement - ja, så oplever jeg en følelse af hjemlighed, af stærke minder, velkendte dufte, lyde, bygninger, stemninger, ja af "mit Paris". Så det er ofte her, jeg vender tilbage til, når jeg gæster byen, og det er det også denne gang, hvor jeg har slået mig ned et par dage i Rue de Seine - lige over for min yndlingsmorgenmadscafé, 'Chez Paul', som er indrettet som et gammeldags konditori, hvor man står og venter på at blive tildelt et bord af tjenere i hvide bukser og skorter og nogen gange det klassiske sorte forklæde. Du kan se billeder af stedet lidt længere nede i blogindlægget.

Jeg er taget hertil denne gang i flere ærinder. Jeg har nogle møder med forskellige samarbejdspartnere hernede, blandt andet en fransk stylist, som jeg har lært at kende på en foodstyling- og photoworkshop, jeg har været på for nylig. Hun har et lille studie i hjertet af byen - det mest charmerende ét af slagsen med et sandt slaraffenland af regi (potter, pander, krus, tallerkener, bestik, duge, viskestykker, ja you name it) og et smukt lysindfald, der gør fotografering til en leg. Jeg har haft et par dage på egen hånd i byen i den hensigt at finde tid til at skrive på min kommende bog, "Slyngler & stanglakrids". Når man arbejder med kreative processer, som jeg gør, kan det nogen gange gøre underværker for inspirationen at flytte sig selv fysisk. Det er et kæmpe privilegium, at jeg kan det, men som selvstændig, råder man jo selv over sin tid, og træffer selv de økonomiske dispositioner, man finder rigtige, og denne gang gav det god mening at lægge et par dage ind i forlængelse af min research, mine møder, photo shoots m.v., og jeg føler mig som lykkens pamfilius, at det kan lade sig gøre. Det må jeg blankt erkende.

På min vej gennem byen i går kom jeg forbi et antik-loppemarked på Place de Sulpice, som er et af mine favoritsteder i kvarteret. Du kan se et billede derfra her ovenover. Jeg var på vej til Jardin du Luxembourg, som måske er det sted i byen, jeg holder allermest af (hvis man overhovedet kan udpege et sådant, men det mener jeg nu nok, jeg kan). Parken var én jeg gik igennem på vej til min sprogskole hver eneste morgen i min tid som au pair i en alder af 19 år, og spadserturene ad de grusede stier i morgendisen med tai chi-folket bevægende sig i slowmotion under de høje plataner som sarte sjæle, der kun kunne anes, hvis man kneb øjnene godt sammen, ja, de har altså efterladt et uudsletteligt indtryk. Der er bare et eller andet med den park og mig, jeg ikke helt kan forklare. Det er en hel kærlighedshistorie - mit hjerte bliver så roligt og fredfyldt, når jeg sætter mig ned på én af de mange grønmalede jernstole under platanerne og følger med i livet, der udspiller sig, børnene der leger, tennisspillerne, der så træfsikkert giver den gule bold én lige i nakken og de forelskede par, der altid finder vej til parken i hobetal og sidder tæt omslyngede på bænkene uden at ænse andet end  hinanden. At sidde dér og falde lidt ind i nuet, at sanse duftene, lydene og mærke sommerbrisen feje let henover håret, ja, det er som balsam for sjælen for mig. Det føles ligesom at falde i hak, at finde den form, jeg passer ind i. Hvorfor det mon er sådan? Tja, det ved jeg faktisk ikke, for egentlig handler det nok om mere end minder. Der er bare et eller andet med den park og mig, og faktisk spiller det ingen rolle, at jeg ikke helt forstår, hvad det er. Sådan er det jo med nogen ting i livet og det skal man vist bare lade være sådan :)

Som sagt spiste jeg morgenmad og sad og skrev på min yndlingscafé i går morges. Ja, det var faktisk i går formiddags, for jeg ankom temmelig sent og satte mig og skrev på min bog til et stykke henpå natten, da jeg først ankom til hotellet. Nætterne har til alle tider været det tidspunkt på døgnet, hvor jeg oftest føler mig allermest inspireret. Jeg elsker mørket, stilheden og følelsen af, at hele verden sover, hvilket giver mig komplet arbejdsro. Ingen mails eller indgående opkald på telefonen. Så jeg fik taget et godt ryk på manuskriptet i går nat, og det gjorde, at jeg havde lidt svært ved at komme op klokken 8.00, da vækkeuret ringede. Så jeg trak den lidt - syntes, jeg havde fortjent det med så lang en arbejdsdag - og så nød jeg min lille kande med darjeling-te og mit "demi baguette avec beurre" (som jeg dypper i teen - du skulle prøve det. Det lyder måsket mærkeligt, men smager fantastisk), og derefter stod den på en café crème og en croissant, men jeg sad der altså også i fire timer, og så nåede jeg omkring alle mine favoritter.

'Chez Paul' er en kæde af caféer/bagerier i Paris, og de findes også i andre byer i Europa, blandt andet i London husker jeg. Der er forskel på størrelsen og indretningen af bagerierne, og mit absolut favoritsted ligger altså i Rue de Seine. Så det kan jeg varmt anbefale, hvis du gæster Paris. Derers quicher er også rigtig dejlige, hvis du spiser frokost dér, og de varmer dem også gerne, hvis du køber den "to go". Husk bare lige at bede om det.

Udover at arbejde på "Slyngler & stanglakrids", som udkommer til november, er jeg også godt igang med min rejsebog til fem storbyer i verden (Rom, London, Paris, Berlin og New York), og sideløbende med dette projekt, arbejder jeg også på et internationalt bogkoncept, som jeg håber på at udgive i USA, når det er modent til det. I marts var jeg jo i NYC og mødes med min litterære agent, og vi har nu sammen lagt en plan for, hvordan missionen kan lykkes. Det omfatter blandt andet lanceringen af en international blog, som jeg lige nu er i færd med at få skabt i samarbejde med nogle gæve kræfter på kommunikationsbureauet Komunikado i Aarhus. Så der er gang i forlagsaktiviteterne og skriveværkstedet, og når jeg kan finde tid til det i programmet nyder jeg at gribe fat i mit kamera og skyde så mange stemningsfulde skud af lækker mad, dejlige steder, mennesker og ting til mine kommende bøger, jeg kan, så de vil kunne glæde og inspirere alle, der som jeg, har en dybfølt interesse for gastronomi og rejser, livsstil, kultur og forskellige måder at leve og tilgå livet på.

Rigtig dejlig søndag! Jeg vil nyde min, for det er faktisk min fødselsdag i dag :-)

Få opskriften på et nyt børnehit i madpakken ♡

Hej kære læser

Om nogle få måneder udkommer en særudgave af min madpakkebog, 'Kram i madkassen' som for nylig har oplevet den store ære at blive kåret til "Danmarks bedste" indenfor sin kategori af verdens største kogebogskomité, Gourmand World Cookbook Awards. Og sådan et skulderklap skal da markeres!

Det har jeg bl.a. valgt at gøre ved at udgive et nyt oplag af bogen i en award-udgave med et helt nyt bonuskapitel kaldet "Børnenes egne favoritter". Der er 12 spritnye opskrifter til både børnehavebørn og større skolebørn. Bonuskapitlet udkommer også som en lille lækker e-bog til en skarp pris, som måske især kan komme dem til gavn, som allerede har investeret i et eksemplar af originaludgaven af 'Kram i madkassen', men gerne vil have bonuskapitlet.

Min smukke lille niece, Maja, der også pryder forsiden af 'Kram i madkassen' - og gæt hvem, der om to dage sskal til "One Direction"-koncert. Yep, Maja! Håber, de giver hende en ordentlig én på opleveren - det fortjener hun så trofast en lille fan, hun har været så længe.

I dag letter jeg lidt på sløret for, hvad kapitlet bl.a. vil indeholde. Disse quinoa-rösti - eller quinoa-frikadeller, som jeg også nu og da kalder dem - er en lækker lille spise, som er både er vegetariske, fulde af fibre og vitaminer, og derudover har en god portion af de proteinholdige, sunde quinoafrø på "rollelisten" over medvirkende ingredienser. Giv dem med i madpakken i selskab af en “rugbrødsklemme” og evt. en lille humpel agurk eller server dem som fyld i en sandwichbolle. De smager også godt til aftensmaden som tilbehør, og har du nogen tilbage, kan de jo passende sendes med i madpakken. Håber de må smage jer rigtig godt.

Ouinoa-rösti
ca. 12 stk.

2 dl quinoa
5 skalotteløg (eller 2 almindelige løg)

3 fed hvidløg

4 mellemstore kartofler

2 dl finvalsede havregryn

4 æg

1 spsk salt

4-5 drej på peberkværnen

2 spsk citronsaft
1 spsk finthakket frisk timian
koldpresset rapsolie til stegning


Sæt quinoaen i blød i 10 minutter, skyl den godt og afdryp den. Hak løg og hvidløg fint. Kog quinoaen sammen med de to typer løg i letsaltet vand i 15 minutter. Du skal bruge godt og vel den dobbelte mængde vand i forhold til mængden af quinoa. Tag gryden af blusset og lad quinoa-blandingen trække under låg i 5 minutter. Afdryp frøene, hvis der er mere vand i gryden. Riv kartoflerne på den grove side af rivejernet, og rør dem i quinoaen sammen med havregryn, æg, salt, peber og citronsaft. Form til rösti og steg dem gyldne og sprøde i olie på en pande i 5-7 minutter på hver side ved medium varme. Vent med at vende dem til, de har dannet stegeskorpe.

Tip
Du kan sagtens fryse de quinoa-rösti ned, du har i overskud, og løbende tage dem op efter behov.

Med ønsket om en dejlig, afslappet og velgørende søndag ♡

Den skønneste, nemmeste og hurtigeste "hindbær-galette"

Hej kære læser

For en god måned siden kom jeg hjem fra en madstylings- og fotografiworkshop i Portugal. Det var helt fortryllende dage på en vidunderlig plet på kloden tæt på vandet og med al den friske havluft, velsignede ro og sydlandske sommervarme og patinerede charme, der skal til for at bringe én ind i nuet, skærpe fordybelsen og vække taknemmeligheden over at være til på denne mageløse klode.

Det er ikke billigt at tage på sådanne workshops. Nogen af jer tænker måske, hvad det mon koster at deltage i sådan et fire-dages forløb med et nøje tilrettelagt program og undervisning i madfotografering - og styling, hvor logi, al mad og alle ekskursioner er inkluderet. Det står i godt 10.000 kroner, og dertil kommer rejseomkostningerne til og fra. Så det er ikke håndører, man skal have lagt til side i den gamle kaffedåse. Lever man til gengæld af at fotografere, og vil det arbejde man sidenhen kan skabe være af en kvalitet, der giver endnu flere mennesker glæde, motivation og inspiration, ja så kan investeringen være det hele værd. Og det har den været for mig! Hvor har jeg dog lært en masse - både hvad angår tekniske fif og tricks, dybdeskarphed, slørede effekter, kameraindstillinger komposition, udnyttelse af lyset, afklaring om stil og udtryk, anretning af mad, styling, valg af regi m.v. Det har været en kæmpe oplevelse, og den ramme, undervisningen er foretgået i og ikke mindst de mennesker fra alle verdenshjørner, jeg har været priviligeret at møde, har været berigende udover enhver forventning. 

Du kan læse mere om workshoppen i Portugal her, hvad den inkluderede, hvor den foregik, om workshoplederne m.v. Måske udbyder de én mere, de to gæve kvinder, Sanda Pagaimo og Beth Kirby, og så kunne det måske være noget for dig.

På workshoppen i sidste måned lavede vi mad, stylede og fotograferede fra morgen til aften, og iblandt de kulinariske indslag var denne "galette", som Sanda Pagaimo indviede os i produlktionen af. Dejen var nem at samle og nem at rulle ud og forme så smukt. Resultatet bliver faktisk langt smukkere og mere velsmagende, end man skulle tro muligt, når man tænker på den tid og den indsats, man investerer. Og sådanne opskrifter elsker jeg jo! Det er jo i bund og grund sådanne opskrifter over hele linien, jeg søger inspiration til hos andre mad- og bageglæde sjæle og hele tiden selv har gang i udviklingen af i mit køkken. Og nu skal I indvies i Sandas "galette" i min let reviderede version. I Portugal blev den bagt med friske, skiveskårne jordbær i stedet for hindbær som her. Det var også super lækkert. Måtte du være mere stemt for at vælge blåbær, brombær, udstenede kirsebær, blommer, æbler eller et andet yndlingsbær eller en anden tærte-egnet favoritfrugt, vil det garanteret give et ligeså skønt resultat.

 

Hindbær galette

70 g smør (stuevarmt)
2 æggeblommer
1 knsp salt
210 g  speltmel eller hvedemel (du kan også lave en blanding eller bruge fuldkornsrismel, hvis du ønsker en glutenfri version. Her bliver dejen dog en smule mere porøs, men smager stadig dejligt)
60 ml mælk
1 tsk kokossukker (eller rørsukker)
1 spsk vaniljesukker

ca. 250 g hindbær (eller jordbær)
2 tsk kokossukker (eller rørsukker)

Hæld alle ingredienserne i en røreskål og ælt dejen til den er lind og sammenhængende. Vend dejklumpen i lidt mel og dæk fadet til med husholdningsfilm. Sæt fadet med dejen i køleskabet i en time. Tænd ovnen på 180 grader. Rul dejen ud på en bordplade drysset med mel. Rul den ud til en rund "pizzabund" og løft den over på en bageplade beklædt med bagepapir. Anbring bærerne på midten af bunden (skær jordbærerne i skiver forinden, hvis du vælger jordbær som fyld). Drys bærerne med sukker. Fold kanterne af dejen ind over midten, stykke for stykke. Sæt "galetten" i ovnen på midterste rille og bag den i 30-35 minu. Drys evt. et let lag flormelis henover inden servering og pynt med et par små kviste friske krydderurter. På billedet har jeg brugt timian. Server evt. med en kugle god vaniljeis, lidt skyr, crème fraiche eller iskold flødeskum.

Og så er det bare med at sætte kaffen over :-) Håber, den må smage jer rigtig dejligt.

De to nederste billeder er skudt af foodblogger og workshopleder Sanda Pagaimo, der dagligt bor med sin mand og to børn i Lissabon. Du kan se hendes skønne blog, Little Upsidedown Cake, her. Og ja, det er mig, der kravler rundt i sandet i forsøget på at indfange alle lækkerierne til vores afsluttende beach farewell party ;-)

En varm tak

Foto: Sonja Dahlgren, Dagmars Kitchen

Kære ven.

I dag kom Børsen på gaden med interviewet med mig om mit liv som mor til tre, forfatter, fotograf og forlægger skrevet af journalist Maria Kentorp. Det er stort at gå ned og købe avisen og slå op og se sit eget ansigt pryde en hel forside på én af sektionerne. Det er ikke en oplevelse, jeg har gjort mig mange gange i mit liv, og det fylder mig med lige dele stolthed og ydmyghed.

Mit liv som forfatter, fotograf og forlægger er jo i vid udtrækning et ganske stille liv, hvor mange dage foregår bag kameraet eller computeren, og det kan opleves lidt overvældende pludselig at "træde" så meget ud i offentligheden, som man gør, når man får så fremtrædende en eksponering i én af landets mest seriøse aviser med en meget personlig artikel, der stiller skarpt på såvel glæder, sorger som udfordringer. Jeg er dog fuld af stolthed, glæde og taknemmelighed over, at redaktionen på Børsen finder mig værdig til sådan en flot dækning, og jeg ved, at jeg har mange at takke for, at jeg har gjort mig fortjent dertil.

Så en glad og varm hilsen herfra til dig og alle jer andre derude, som har støttet mig så trofast gennem de ti år, jeg har arbejdet som forfatter. Af hjertet tak. Uden dig og jer havde jeg ikke kunnet skabe mig et arbejdsliv som forfatter, fotograf og forlægger, hvor jeg i tekst og billeder kan dele min store glæde for mad, kreativitet og de små ting i hverdagen, der, for så mange af os, gør en stor forskel. For det er jeg dybt taknemmelig.

Med ønsket om en dejlig pinse!

Kh.

Sif