#ff28a2

Indlæg fra marts 2014

NYC - en livsforandrende oplevelse

Kære du, der læser med her

Så er det tid til at indvie dig lidt i mine oplevelser på min seneste rejse til New York. Jeg har nu været hjemme i godt en uge, og alle de summende sværme af indtryk er ved at bundfælde sig.

Kort fortalt var min rejse til "The Big Apple" én af dem, der nærmest har været af livsforandrende karakter. Jeg ved, at det er et temmelig stærkt billede at bruge på, hvad min rejse 'over there' har betydet for mig, men når jeg tænker på, hvad mængden af møder med inspirerede mennesker, antallet af øjenåbnende oplevelser og unikke sanseindtryk, omfanget af ny læring og viden indenfor fotografering og "crafting" (som man kalder kreative sysler i USA), graden af nye idéer, tanker og erkendelser i forhold til, hvordan andre mennesker og nationaliteter lever, indretter sig, tænker og tilgår livet, ja, hvad alt dette samlet set har bibragt mig, så er det formentlig ikke for meget at sige, at der har sneget sig et 'før' og et 'efter' New York ind i min livshistorie.

Jeg ankom til New York fra København mandag den 10. marts ved midnatstid via Norwegian Airlines, der bragte mig tur-retur for kun 2.800 kroner incl. en kuffert (20 kilo). Så det var en rigtig god pris. Der var ikke så meget plads i flyet, men det lever man jo fint med, når man kan rejse for så beskedent et beløb. Turen tog omkring syv timer. Jeg blev hentet i JFK lufthavn af Maria Leena Salomonsen fra bloggen turistinewyork.dk. Maria og jeg kendte ikke hinanden før, vi mødtes en sen aftentime i ankomsthallen i lufthavnen, men Maria har en blog, der på fineste vis introducerer alle med interesse i at gæste byen for gode spisesteder, hoteller, attraktive serværdigheder m.v., og så tilbyder hun altså også at komme og hente danske turister i lufthavnen for et beskedent beløb (175 DKK) og ledsage dem direkte gennem metrosystemet til deres hotel eller lejlighed i NYC. Og da jeg aldrig havde gæstet byen før, valgte jeg at hyre Maria til det. Sammen begav vi os ned i Subwayen, skiftede en enkelt gang og steg op fra undergrunden på 7th Avenue, hvor mit hotel, Wellington Hotel, lå (55th Street).

At komme op i gadelivet og se NYC åbenbare sig for ens åsyn for allerførste gang var den vildeste oplevelse, jeg længe har haft. Det var præcis som at træde fra den virkelighed, man er forankret i, og ind i en scifi-film, hvor husene rækker helt op i himlen, gigantiske lysfacader blinker og kaster kaskader af lys ned over dig, bilerne summer om dig som humlebier (ja, der er ufatteligt mange gule taxaer i byen) og mennesker myldrer rundt som flittige myrer på vej hjem eller ud efter forråd. "Hvis der drejer en UFO om hjørnet på det gigantiske højhus derovre om et øjeblik, så skulle det ikke undre mig det mindste," fik jeg vist fremstammet. Maria kiggede smilende på mig, bed sig lidt i læben og nikkede nogle gange. Yep! Som at stå ved siden af et lille barn, der for første gang ser juletræet åbenbare sig bag de lukkede døre i dagligstuen - fyldt med  levende lys og med en julemand (der i højde og drøjde til forveksling ligner far) listende rundt ude i haven med en sæk over skulderen. WOW!!!

Da vi kom frem til receptionen på hotellet, viste det sig, at de desværre havde lavet en overbooking, hvilket resulterede i, at jeg måtte springe i en taxa hen til Holiday In (10 minutters kørsel i taxi derfra) og sove den første nat dér. Men, intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Grundet den ulejlighed, jeg havde i forbindelse med overflytningen, opgraderede de gode folk på Wellington Hotel mig de to efterfølgende nætter. "Oh, you have had a good room!," udbrød kvinden i receptionen næste morgen. "You have got a room in the tower."

Og ja, det havde jeg. Du kan se mit værelse på billedet ovenfor og nedenfor. Det lå på 26. etage (!) med den vildeste udsigt over 7th Avenue direkte ned til Times Square, som du aner længst væk på nattebilledet ovenfor (ca. 7-8 minutters gang fra hotellet). Jeg betalte godt 1.000 DKK i døgnet for værelset (uden morgenmad), hvad der må siges at være en rigtig god pris for et hotelværelse af den standard og med så central en beliggenhed. Måtte du selv være interesseret i at booke et værelse dér på et tidspunkt, kan jeg anbefale dig at bruge booking.com her. Ved at gå igennem dette bookingbureau er der ofte lidt penge at spare.

Hotellet lå 10 minutters gang fra Central Park, som du kan se nederst på billedet til højre (ovenfor) og på billederne nedenfor. Jeg gik en skøn tur derovre og drømte om at gense parken, når træerne var sprunget ud og dannede grønne himmelvælver henover stierne. Jeg var også omkring skøjtebanen, som jo er vist i så mange film og artikler - smukt syn!

Jeg kunne fortælle fra nu af og til juleaften om mine oplevelser af de forskellige kvarterer af byen, som hver havde sit særpræg og sine fortryllende kvaliteter, og i mine kommende bøger vil jeg forsyne dig med mange flere beretninger, opskrifter, tips og idéer om og fra byen.

Et af de steder, der dog virkelig fik mig til at spære øjnene op var Whole Foods Market, som er et fuldkommen fantastisk supermarked med indbygget café/restaurant til at indtage en boks af større eller mindre størrelse fyldt med den lækreste mad fra selve supermarkedet. Dette supermarked bugner nemlig af friske, sunde, veltillavede retter, salater, brød og meget mere, som du kan vælge imellem og fylde i en papboks - lige til at tage med dig over i en park, med på arbejde eller op i caféen på første sal.

Der er ikke det, de ikke har inde i det supermarked, og alt er så vidunderlig friskt, appetitligt, indbydende og ja, lige til at spise. Se blot boksene med forskellige frisk udskårne stykker frugt, der i nogle sammenhænge er blandet med lækre bær. Så kolossalt mundvandsfremkaldende - og meget af det, de sælger er naturligvis økologisk og biodynamisk. OMG, jeg ville ønske, at vi havde sådanne steder i Danmark!

Her ovenfor kan du se caféen i den Whole Foods Market, der lå tæt på mit hotel mellem 2nd og 3rd Avenue, 57th Street. Det var det første af slagsen, jeg besøgte, og jeg gik faktisk en lille time (okay, jeg var også inde i Rizzoli-boghandleren på vejen for at tjekke hele deres kogebogsafdeling ud, og var vel nok derinde i cirka en halv time), men hvor var det dog alle kilometerne værd, og jeg kan godt sige dig, at jeg stornød mit måltid i dette slaraffenlands rammer i en grad, jeg ikke havde kunnet forudse. Uhm, hvor var det bare velsmagende, sundt, nylavet og lækkert. En super god oplevelse, så miss ikke Whole Foods Market, hvis du som jeg er et madøre og elsker at tjekke nye spisesteder ud, når du rejser.

De sidste fire dage af mit ophold boede jeg hos en god veninde, jeg har lært at kende på to internationale Foodstyling & Photography workshops, jeg var på sidste år, og det var bestemt de dejligste døgn på turen. At bo hos venner er altid fantstisk, og Leslie var sød at udstyre mig med lister hver eneste dag over de bedste, hotteste, sjoveste og bedste caféer, kaffebarer, butikker, serværdigheder, parker, markeder og andre places-to-see, jeg kunne ønske mig. Jeg tilbragte dagene til fods med kameraet om halsen og gik faktisk mellem 15 og 20 kilometer hver dag for at nå omkring alle punkterne på mine og Leslies lister, og hvor var det bare den helt rigtige måde at opleve NYC på - til fods. Jeg elsker at gå og går raskt til, så kombinationen af at få set en masse, blive en del af gadebilledet, glide ind i dagligdagslivet og få rørt krop og legeme ovenpå al den skønne mad, gode kaffe og delikate bagværk, jeg spiste undervejs, ja det er lige mig! Sådan indtager jeg altid byer, og samlet set fik jeg faktisk sneget mig op på 75 kilometer de syv dage, jeg tilbragte i byen (og to af dagene var jeg på workshop, hvor det mest var hænderne og snakketøjet, der fik motion).

Billederne ovenfor er alle skudt enten i Leslies vindueskarm eller ud af hendes vindue i lejligheden. Bagværket i midten hedder en "Pretzel" og er i denne udgave bagt med hvidløg og persille. De fåes også med rosiner og kanel. Den stammer selvfølgelig fra.... ja, ganske rigtigt: Whole Foods Market. Wow, det var gode dage, jeg nød dér i Leslies lille, drøncharmerende lejlighed, og jeg satte sådan pris på de skønne stunder, Leslie og jeg fik sammen til at vende på livet, drømmene, udfordringerne og hverdagen. Hun er en fantastisk kvinde, der virkelig formår at få det bedste ud af livet, og det beundrer jeg hende for. Hun har mange talenter, er smuk og succesrig og alt dette er ingenlunde noget, hun er kommet sovende til. At skyde nogle vidunderlige, stemningsfulde mad- og livsstilsbilleder, er én af de ting, hun er skrap til, og glæden ved at tage fotos er blot én af de passioner, vi deler og nyder at udvikle sammen.

Sconen på billedet ovenfor er med blåbær og også købt i Whole Foods Market, og den smagte så godt, at jeg strøg afsted dagen efter og købte én mere, og ja gentog missionen dagen efter igen. Så det var vist godt, jeg fik høvlet så mange kilometer af under fodsålerne, for disse scones hørte helt afgjort ikke til den kalorielette afdeling, men gode - drønhamrende gode - det var de! Og én ting er sikkert! Disse scones skal så ganske afgjort se dagens lys i en Sif-udgave herhjemme i mit køkken meget snart. Og så skal opskriften naturligvis med i min næste bog, så du også kan smage dem. Uhm! Savner dem allerede.

Tak for, at du læste med. Jeg skriver lidt mere i løbet af den kommende tid om mine oplevelser i NYC, så kig ind forbi og få næste afsnit, når jeg er klar med det.

Rigtig god aften!

Kh.
Sif

 

Behind the Scenes på workshoppen i NYC

Få et lille glimt ind bag kulisserne i den lille film fra den fantastiske kreative workshop, jeg deltog i i New York for ti dage siden afholdt af Sweet Paul Magazine og The Makerie:

Det er sjovt at opleve, hvor "hot" og "trendy", det er blevet i USA at "crafte", som de kalder det. Man høster virkelig anerkendende blikke, hvis man har evner ud i sådanne gamle håndværksmæssige dyder, og guruerne indenfor hvert område har stjernestatus 'over there'. Det er simpelthen cool og prestigefyldt at kunne "crafte" - men helt ærligt, så er der nu også noget utrolig givende, fordybende, hyggeligt og nærværsskabende ved at lade sig synke ind i koncentrerede skabende processer omkring maling, syning, hækling, frembringelse af smukke papirsblomster, tekstiltryk, klip&klister, smykkeproduktion eller lignende. I en tid, hvor rigtig mange fritidsaktiviteter foregår bag en skærm af en eller anden slags - computer, Ipad, tv, Iphone eller lignende - ja, så er det at sætte sig enten alene eller sammen med familie og venner og frembringe nogle kreative ting sammen, utrolig værdifuldt, sammenhørigt, mindful og kunstnerisk stimulerende.

Selv havde jeg blandt andet et par knyttede armbånd med hjem, så blev noget så fine, og dem skal jeg da klart have lavet lidt flere af til familie og venner. Måden du frembringer dem på bliver i øvrigt præsenteret i min nye "Slyngler & stanglakrids". Jeg havde også små tasker og kuverter med hjem med mine egne tryk, havde fået  en masse virkelig nyttige og inspirerende tips med hjem omkring foodstyling og madfotografering, og havde lært nogle helt nye, simple og virknigsfulde teknikker til at male på småkager. Og ja, så mødte jeg, ikke mindst, 70-80 helt fantastiske mennesker, der alle er passioneret til det, de laver.

Teamet bag Sweet Paul Magazine og The Makerie var nogle af de mest hjertevarme, givende og imødekommende mennesker, jeg til dato har stiftet bekendtskab med. For dem handler det om så meget mere end at skabe sig et professionelt liv, de kan leve af - hjertet og deres lyst til at bringe inspiration ind i andre menneskers liv er i den grad retningsgivende for, hvad de skaber og sætter i værk. Og kursisterne, der kom fra syv forskellige lande (jeg var den eneste fra Danmark), var engagerede, ansvarsfulde og sprudlende mennesker, der havde en åbenhed og lyst til at dele deres kundskaber, der var meget livsbekræftende at opleve. En fantastisk oplevelse, det var det virkelig, at være en del af denne særlige workshop, som var sin første af sin art nogensinde ♡

Fastelavnsweekend - bag en "kongekage"

Så er fastelavnsweekenden over os, og mange har garanteret planer om at sende en pladefuld fastelavnsboller i ovnen eller stikke omkring bageren og hente en pose af den traditionelle spise. Har du lyst til at forkæle familien med en anden type lækker bagværk med lidt overraskelser i, kan jeg anbefale denne her kage. Den hører egentlig Hellig tre Kongers-fejring til den 6. januar, men smager helt vildt godt og passer også rigtig godt ind i fastelavnstemaet.

Den stammer fra Frankrig og kaldes dér for "Galette des Roi"s, Kongernes galette. Galette betyder “bønne”, og en sådan (endnu tør, ukogt én) bager man ind i kagen. I nogen familier har man udskiftet bønnen med en lille indbagt keramikfigur, så dér skal man passe ekstra meget på ikke at tygge på den eller, endnu værre, at komme til at sluge den.

Den, der får bønnen, bliver kronet som konge (eller dronning) og får lov til at vælge sin respektive "højre hånd" for dagen. Sammen får de herefter lov til at bestemme dagens forløb: Om man skal høre musik, se film, spille kort, gå en tur osv., men især, hvornår der skal skåles. Så skal alle omkring bordet sige: “Dronningen drikker! Kongen drikker!” Og så skal alle drikke deres skål.  Kagen er rigtig nem at lave og smager skønt.

Her kommer opskriften:

GALETTE DE ROI - ELLER FASTELAVNSKAGE (i dagens anledning)
1 kage, 6-8 stykker

Dej:
400 g butterdej
(lav den selv - opskrift i "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne" -  eller køb den eventuelt på frys)

Fyld:
100 g blødt smør
100 g malede mandler
eller 50 g revet marcipan 100 g sukker (hvis du bruger marcipan, skal du kun putte 50 g sukker i)
2 spsk brun rom
2 æggeblommer + 1 æg til at pensle med

Pynt
evt. flormelis

Varm ovnen op til 220 grader. Rul butterdejspladerne ud til to plader, og skær hver plade ud til en cirkel med en diameter på cirka 25 centimeter. Bland smør, malede mandler (eller marcipan) sammen med sukker, rom og æggeblommer. rør det hele godt sammen til en ensartet creme.

Læg den ene butterdejscirkel på en smurt bageplade. Smør marcipancremen ud på butterdejen indtil cirka 21⁄2 centimeter fra kanten. Placer en stor hvid bønne (eller porcelænsfigur) i cremefyldet et tilfældigt sted, pensl butterdejskanten med lidt vand og læg derefter den anden dejcirkel over. Tryk kanterne sammen med en gaffel. Rids et gittermønster i kagen med en lille kniv, og pensl kagen med sammenpisket æg.

Bag kagen i cirka 20-30 minutter, til den er gylden. Drys eventuelt kagen tæt med flormelis og sæt den i ovnen i yderligere 2-3 minutter, så overfladen glaserer. Server kagen lun eller kold med en papirsguldkrone som pynt.

Rigtig god fornøjelse og dejlig fastelavnsweekend ♡

Ps. Opskriften stammer fra min bagebog: GREVEN, KAMMERJUNKEN OG DEN DRAGENDE CITRONMÅNE, der er fyldt med bl.a. højtidsbagning. Står du netop og mangler lidt inspiration til det, kan du købe min bog her