#ff31a6

Indlæg fra december 2013

24. dec.: Kanelkager med dyp af chokolade

Så nåede vi frem til den 24. december, og det er tid til at åbne den sidste låge i min kreative julekalender. Hvis du klikker her, kan du se, hvad der gemmer sig bag den. Ja, nemlig: Kanelkager med dyp af chokolade.

De er krydret godt med kanel og smager som en blanding mellem makroner og kransekage og er sprøde udenpå og dejlig bløde indeni. En lidt anderledes og virkelig lækker julegodbid, som vil passe godt ind juleaften til en dejlig kop kaffe midt i gaveoppakningen.

23. dec.: Gave til fuglene

Se her, hvad der gemmer sig bag dagens låge. Har du en overskydende renseribøjle hængende i garderobeskabet, kan du nemt og let forvandle den til julens bedste overraskelser til de sultne fjerklædte venner i haven. Klip den over i siden, hvor den er vandret, og stik æbler eller boller på bøjlen. Lav et lille ombuk med en knibtang i de åbne ender, så de kan lukkes ind i hinanden, og hæng bøjlen op i et træ. Bøjlen kan forsynes med nye godbidder igen og igen. Klik her for at se mere (klik på lågen med tallet 23).

22. dec.: Saftige rismuffins (disse her er altså virkelig go'e!)

Ja, den er god nok. Der er fuldkornsbasmatiris i disse muffins, der gemmer sig bag dagens låge.

Jeg stod med en rest ris i køkkenet en aften og valgte at gemme den til dagen derpå. Og da jeg den kommende eftermiddag havde lovet familien at bage muffins, slog det mig pludselig, at det måske kunne gøre noget lækkert for konsistensen at putte risene i. Så det prøvede jeg, og de blev simpelthen så saftige og gode. Så nu sætter jeg ofte en ekstra stor portion ris over til aftensmaden, så jeg har nok til at lave en pladefuld af de gode rismuffins til weekenden eller når der er andet, vi skal fejre. Hvis du har kogt dine ris med salt, skal du undlade at putte ekstra salt i dejen. Find opskriften her. Klik på lågen med tallet 22 på.

21. dec.: Karameller med sesam, chili og pistacienødder

Er lysten til en lille juleaktivitet stor, men tiden knap, så er her en idé, du kan lave på 20-25 minutter fra start til slut. Find opskriften bag lågen til den 21. december. Alt det kræver er blot, at du har de få ingredienser, der skal bruges i hus, og under en halv time senere kan du nyde synet af en fin lille produktion hjemmegjorte karameller med chilipift og knas. Du finder opskriften her. God fornøjelse!

20. dec.: Børnenes megapebernødder

Hvis der er noget, der kan få julehumøret frem hos store og små, er det duften af nybagte pebernødder. Bag lågen til den 20. december gemmer sig en opskift på sådanne, og julens mest velkendte krydderier - kanel, ingefær og nelliker - indgår i dejen. Og tro mig: Når pebernødderne er i ovnen, spreder sig den mest næseborsforkælende duft, du kan ønske dig i hele hjemmet. For et par år siden valgte vi selv at forme vores pebernødder i mega-størrelse, hvilket vakte stor jubel hos børnene. Nogen gange skal der ikke så meget til for at give en tradition helt nyt liv, og at forme dem i denne næsten forbudte king size størrelse var et kæmpe hit. Håber, det også vil vække begejstring hjemme hos jer. Find opskriften her.

19. dec.: Chokolademedaljer med pebermynteknas

I dag gemmer lågen til den 19. december på et tip til hjemmegjorte hvide chokolademedaljer med pebermynteknas. Det kan måske lyde som en lidt speciel kombination, men tro mig, de klæder virkelig hinanden. De tager kun et øjeblik at lave, og børnene synes tit, det er sjovt at drysse pebermynteknaset over. Nyd dem som de er eller til en kop velbrygget, varm kakao eller kaffe. Uhm, du kan tro, de er gode! Find opskriften her.

18. dec.: Tranebærgløgg til både børn og voksne

Når vinden rusker i trækronerne eller sneen daler fra himlen kan det nogen gange være dejligt at samle familien indenfor omkring et godt glas julegløgg, der kalder gløden frem i kinderne. Bag lågen i dag finder du en opskrift på gløgg uden alkohol, hvor både store og små være med. Den er baseret på tørrede tranebær og tranebærsaft tilsat et lille lækkert dryp appelsinjuice og lidt kogende vand. Server evt. gløggen med en lang kanelstang stukket ned i glasset som røreske. Den afgiver den dejligste julekrydrede smag og klæder gløggen rigtig godt. Og børnene! De elsker den alternative røreske, og synes ofte, det er sjovt at dufte, om den nu også dufter af kanel. Find opskriften her.

Englens mandelkager i hjemmefoldede kræmmerhuse

Kære du

Så viser kalenderbladet den 17. december, og det er tid til at afsløre, hvad der gemmer sig bag dagens låge i min kreative julekalender. Det er en opskrift på julesmåkager, som faktisk udmærker sig ved at høre til blandt mine absolutte favoritter. Kombinationen af vanilje, smør og mandler er virkelig “match made in heaven”. Dejen tager kun 10-15 minutter at lave, og du kan således fremtrylle en pladefuld af de lækre mandelkager på 30 minutter fra start til slut. Put evt. en god håndfuld af kagerne ned i et hjemmefoldet kræmmerhus og glæd én, du holder af med en lille sød december-overraskelse. Se opskriften her.

Ønsker dig og dine en dejlig tirsdag.

Børnenes eget indpakningsbånd

Så tager vi hul på den sidste hele uge inden juleaften står for døren. Bag lågen den 16. december gemmer sig en lille idé til, hvordan I kan sætte et personligt præg på gaveindpakningen i år. Hvis I har lidt tid en eftermiddag i løbet af ugen, kunne det måske være hyggeligt at tage på en lille tur ned i byen og finde de materialer, I har brug for til projektet. Se, hvad du skal bruge her. Klik under den 16. december i kalenderen.

Rigtig dejlig mandag til dig og dine.

15. dec.: “Let it snow” - Julescrabble for konfektelskere

Så nåede vi frem til den 15. december, 3. advent, og bag lågen i dag gemmer sig et lille konfekt-tip. Og hvorfor kun nyde god konfekt, når du samtidig kan forvandle konfekten til et spil, du kan danne juleord ud af?Se hvordan du laver konfekten i de helt tynde lag med bogstaver på toppen, og læs om, hvordan du kan forvandle fadet med konfekt til et sjovt julespil her.

Nomineret til BEST IN THE WORLD

I en tid, hvor mange bekymringer tager en del plads op i sindet på grund af svær sygdom i min familie, klemte der sig lige to solstrålemeldinger ind i min elektroniske brevkasse i går. Både KRAM I MADKASSEN og GULD I GRYDEN er kåret til "Danmarks bedste" indenfor hver sin kategori og nomineret til titlen som "Verdens bedste" af verdens største internationale kogebogskomité Gourmand World Cook Book Awards.

I min verden og dagligdag er det et professionelt skulderklap og en anerkendelse, der fylder mig med så meget glæde, varme og stolthed, at I nok næsten ikke kan begribe det.

Siden jeg startede mit eget forlag for 4 1/2 år siden, har jeg arbejdet intenst på at bringe bøger til verden, der kunne gøre en forskel ude i de små hjem, og som på bedst tænkelige vis forløste det potentiale, jeg bar i mig på dét tidspunkt, jeg skabte dem. Man vokser jo hele tiden som menneske, tilegner sig ny og vigtig erfaring og viden, opnår dybere indsigt og nye redskaber at navigere i verden med. Vi mennesker er jo konstrueret så sindrigt, at vi alle er drevet mod at vokse, gro og folde os. Det sker helt uundgåeligt på samme måde som solsikkerne drages magnetisk mod solen og vender "ansigtet" derhen, hvor lyset er. Selv er jeg meget bevidst omkring min egen personlige og faglige udvikling, for jeg kan slet ikke lade være. Jeg har en stor kærlighed til læring og er meget nysgerrigt anlagt af natur, og når først jeg har fået fyldt ny inspiration og spændende indsigt på de indre hylder, så føler jeg et stærkt behov for at dele de erkendelser og redskaber, jeg har tilegnet mig, med andre. Og det bruger jeg rigtig meget mit forfatterskab til, så mine kogebøger bliver andet og mere end blot bøger fulde af opskrifter, men også fyldt med relevante historier og refleksioner om livet som børnefamilie, menneske, kvinde, mor osv. Det er i sådanne skildringer, åbenhjertige beretninger og observationer omkring livet, at vi mennesker kan spejle os, få introduceret nye måder at leve og tænke på, få øje på nye muligheder, erkende, at der er så meget mere i os, end vi måske har været os bevidst og udlever lige nu. Og hvis der er noget, jeg kan ønske mig, så er det at være med til at skubbe lidt til vanetænkningen, udvide perspektivet og kaste lys over muligheder, der får blodet til at pible under huden på mine læsere, får vakt deres lyst til at handle, til at finde modet til at udfordske nye sider af dem selv og kaste sig ud i eventyret.

Opslag fra "Guld i gryden"

Vi mennesker har jo forskellige ting, der vækker vores indre ild, og for mig er læring, udvikling og evnen til at omsætte det ind i projekter til gavn og glæde for andre og mig selv, dér, jeg henter min energi, min motivation og følelsen af at bruge mig selv godt og meningsfyldt. Min rolle som mor, kæreste, datter, søster og hvad man ellers bærer af roller i sit private liv, spiller naturligvis en afgørende betydning for mig. Det er i mine nære relationer, jeg henter mit brændstof, og derfor er der heller ingen tvivl i mit sind, om hvordan prioriteringerne må være i en tid, hvor mine nærmeste er truet.

Jeg har derfor ikke formået at finde timer nok i døgnet den seneste tid til både at være dér for min familie og få bragt den plan, jeg havde lagt for at skabe den så vigtige pressedækning og markedsføring i forbindelse med mine nyeste bøger. Men sådan må det være! "Det vigtigeste først", husker jeg den store selvudviklingsforfatter Stephen R. Covey har lært mig, og hvor enkelt hans budskab end må forekomme, så er der vel nok mange (mig selv inklusiv), der tit glemmer denne meget vise leveregel, hvori nøglen til vores lykke og tilfredshed bor.

Opslag fra "Kram i madkassen"

Så derfor er nyheden om, at mine to bøger er strøget igennem nåleøjet i den anerkendte internationale kåring af verdens bedste kogebøger indenfor hver deres genre, utrolig berigende og betydningsfuld for mig. Jeg glæder mig til at se, hvordan den næste del af kåringen vil gå. Den finder sted i Beijing under fen store internationale “Beijing Cookbook Fair”, May 19-21, 2014, hvor alle de indstillede bøger, der har vundet titlen som den bedste i det land, den har sin oprindelse i, deltager i kåringen af VERDENS BEDSTE KOGEBØGER.

Så hurra, jubi og juhuu, det er en festweekend her hos os i min lille familie, hvor nyheden om kåringen vækker glæde i en ellers lidt svær tid.

Måtte du få lyst til at købe mine nye bøger og få dem sendt lige til døren, kan du købe dem online hos Saxo her:

"Kram i madkassen" hos Saxo

Du kan også købe e-bogsudgaven til 109,95 kr. og have den 2 minutter efter på din computer. Den kan købes her: E-bogsudgave af "Kram i madkassen" hos Saxo

"Guld i gryden" hos Saxo

Alt det bedste fra mig til dig og dine - og tusinde tak for din dejlige støtte undervejs i mit forfatterskab ❤

14. dec.: Decemberboller med nisseøl

Bag lågen den 14. december gemmer disse decemberboller sig, som er lige sådan en type boller, jeg kan lide. De er både mørke og fiberrige på grund af grahamsmelet og nisseøllen, og så er de fyldt med skønne hakkede nødder, figner og svesker. Bollerne er lækre til morgenmad - nybagte eller lunede i ovnen - en kølig decemberdag. De er dog også gode om eftermiddagen til en kop te - enten med koldt smør eller “naturel”. Håber, du har fået lyst til at bage dem, jeg er overbevist om, at du vil holde ligeså meget af dem som jeg. Og husk at tænde et par stearinlys på bordet. Levende lys hører den mørke tid til, og hos os, får den, der tænder lysene lov at bestemme, hvem vi vil tænke ekstra meget på i vores familie, når vægen antændes. En hyggelig lille tradition. Find opskriften på julebrugsens hjemmeside her.

Gratis e-julebog fra kær kollega og veninde Anette Harbech

Kunne du tænke dig en forfriskende sækfuld lækker juleinspiration til mundgodt, der ovenikøbet hører til i den sunde afdeling? Hvis ja, så er det gavetid her på sitet. Min gode veninde og kollega, Anette Harbech Olesen, fra den fantastiske sundhedsblog madforlivet.com har nemlig skabt en rigtig inspirerende og mundvandsfremkalende Jule E-bog, som jeg blandt flere andre har æren af at yde et lille bidrag til. Den har vokset sig stor og nu indeholder rigtig mange skønne opskrifter, som du kan downloade til din egen computer på få minutter via dette link.

Sidste år lavede Anette også en Jule E-bog og den blev downloadet af 12,000 sundhedsinteresserede danskere. Det resulteree faktisk i, at Anettes hjemmeside blev så overbelastet med besøgende, at hendes Internetudbyder oplevede et nedbrud. I år har cirka dobbelt så mange udtrykt ønske om at modtage bogen, så belært af sidste års hændelser, har Anette denne gang allierer sig med SAXO, som har loadet bogen op på deres site - lige til at downloade af alle interesserede. Du skal oplyse, om du ønsker den sendt til din computer eller tablet, men bogen er GRATIS, og der skal derfor ikke udfyldes betalingsoplysninger. Du vil, når du har bestilt bogen, modtage en bekræftelse og efter få minutter sendes E-bogen til dig.

Jeg håber du får stor glæde og gavn af Anettes skønne Jule E-bog anno 2013 og ønsker dig rigtig god fornøjelse. Du kan downloade bogen HER.

13. dec: Lysdronningens langtidsbagte safranboller

Luciabrød fyldt med glødende safran hører til én af mine absolutte julefavoritter. Denne opskrift er ekstra lækker, da jeg har eksperimenteret mig frem til en dej, der kan langtidshæves på køl natten over, hvilket giver brødene den skønneste krumme og smag. De er alt for gode til kun at blive bagt denne ene gang om året, så husk opskriften, når vinden rusker i trækronerne en kold januardag, hvor humøret bare er til friskbrygget te og en hjemmebagt safranbolle serveret med iskoldt smør. Uhm! Se opskriften her.

Rigtig lys og smuk Luciadag til dig og dine.

12. dec: Jule Yummys

Er du i humør til lidt sødt, og har en halv times tid en eftermiddag, er her et lille projekt der kan samle familien. Det kan både tilfredsstille hangen til sødt og tjene som fin gave i en sprød cellofanpose. Så kig nærmere her og få lidt inspiration til en lille julegodbid.

Dejlig 12. december!

11. dec.: Skårne klejner

Holder du også af gode gammeldags klejner med revet citronskal og andre gode sager i? Sandsynligheden for et “ja” er nok ganske stor, for de smager jo dejligt, de små julesmåkager. Til gengæld kan det være, at du som jeg, ikke er spor glad for fritureolien, som klejner typisk bliver bagt i. Den hænger i gardiner, vægge og møbler og er svær at slippe af med igen bagefter. Her kommer en opskrift på skårne klejner, der kan bages i ovnen helt uden olie, så de er mindre fede end de gængse, og stadig smager fuldkommen fantastisk. Se opskriften her.

10. december: Muffin-jule-blomst

Så nåede vi frem til den 10. december, og her er, hvad der gemmer sig bag lågen i dag: En lille kreativ idé til, hvordan du kan pynte julens små gaver og overraskelser. Brug dem på pakker eller på en cellofanpose fyldt med hjemmelavede godter. Se hvordan du laver blomsten her.

Mormors juleboller med hjemmerørt nutella

Det er vist næsten naturgivet, at mor- og farmødre bager gode boller; sådan nogle rigtig bløde hyggeboller med smag af smør og kardemomme og hvor kærlighed i rigelige mængder er æltet ind i dejen. Her kommer min egen mors boller, som hun bagte dem igennem hele min barndom. De er krydret med solide mængder kardemomme, og er derfor rigtig juleagtige i duft og smag. Hun er nu mormor til mine tre drenge, og de elsker naturligvis mormors boller.

Skal du forkæle dig selv lidt ekstra, kan du lave en omgang hjemmerørt nutella til mormors juleboller. “Nutella! Kan man lave det selv” tænker du måske. Og ja, det kan man, og denne udgave er nemmere, end du overhovedet kan forestille dig. Alt du skal er at røre ingredienserne sammen i en skål og evt. putte over på et glas med låg, der kan sættes på køl i køleskabet. Nutellaen kan holde sig en uges tid i køleskabet - hvis du ellers kan holde dig fra den. Find opskrifterne på både "Mormors juleboller" og "Hjemmerørt nutella" her.

Havregrynssnebolde og dadelhagl - se min lille film om tilblivelsen

Havregrynskugler er for mig indbegrebet af jul. Som barn sad jeg ved siden af min søster, ved en lille lav bordplade, der kunne trækkes ud under køkkenbordet i vores køkken, med en stor skål foran mig og et skærebræt til at rulle havegrynskuglerne ud på. En enkelt blev vist sneget ind i munden undervejs - det er en del af glæden ved at producere lækkerier sammen. I dag får du også et tip til en anden slags konfektkugler: Dadelhagl. Uhm, begge varianter er lækre! Du kan se, hvordan jeg laver dadelhaglene på den lille adventsvideo, som er optaget hjemme i mit eget køkken. Inde på JuleBrugsen.dk kan du også finde en opskrifterne på de to lækkerier lige til at printe ud. Se opskrifterne og videoen her. Åbn lågen til den 8. december.

Rigtig god fornøjelse - og gode juletanker fra mig.

Lilla julesalat med kokosflager og sesamfrø

I går aftes var jeg ude at besøge min mor. Min familie går igennem en tid med svær sygdom, og selvom dagene er fyldte med afsked og en følelse af skrøbelighed og alvor, så får det også den lille inderkerne i min familie til at rykke tæt sammen, støtte hinanden og udtrykke omsorg og kærlighed til og for hinanden, vi ikke har for vane at gøre i ligeså inderlige vendinger. Og i går aftes, da jeg satte mig i bilen og kørte hjem, dryssede sneen ned fra himlen og indhyllede omgivelserne i et eventyragtigt skær, der gik lige i hjertet. Få naturfænomener kan fremkalde en mere kraftfuld følelse i mig af magi, mirakler og skønhed end sne - især den første sne. Så jeg kørte tilbage til København med en helt særlig følelse i kroppen af nærvær, tilstedeværelse i nuet og en dyb  taknemmelighed over at være til og have så dejlige, smukke og givende mennesker omkring mig. Julen er en særlig tid, der ofte vækker til eftertanke og bevæger og berører én dybt. Det er med at synke ind i den stemning, julen vækker, synke ind i sig selv og nyde livet, nærværet og det mageløse univers, der udfoldes her på jorden, når anledningen byder sig. I disse øjeblikke sitrer nuet og en følelse af stor glæde folder sig ud - trods det stormvejr, der nu og da raser udenfor én og den turbulens, der foregår indeni.

Bag lågen i dag, den 7. december, gemmer sig denne smukke salat, der smager ligeså godt, som den ser ud. Den er hurtig og nem at lave og er et knasende godt alternativ til den klassiske rødkål, som klæder en hjemmestegt flæskesteg så godt. Se opskriften her.

Ønsker dig og dine en smuk decemberlørdag.