#ff31a6

Indlæg fra maj 2013

Næsten for sundt til at være sandt

I denne tid vælter det frem med sæsonens første danske grøntsager i supermarkedernes kølediske, på markedet og måske i dine bede. Mange er heldige at have rabarber i haven og lige for tiden synes jeg, at jeg støder på opskrifter på lækre tærter og desserter med rabarber alle steder. Hjemme hos os har vores helt egen yndlingsrabarbertærte, som er vildt nem at lave og som ser skøn ud i sin rustikke, landlige udformning. Så den skal du da selvfølgelig have opskriften på i dette blogindlæg. Du finder den lidt længere nede - og husk: Måtte det dryppe foroven i denne ellers så smukke, solrige forårstid, så er der intet, der kan opveje ærgelserne over solens fravær som lidt hygge i køkkenet omkring bageskålen. Jeg lover dig, at "Tærten fra landet" kalder smilene frem omkring spisebordet, når først den dampende kage sættes på bordet og duften rammer næseborene og får din mave til at knurre lækkersultent.

Nu vi snakker om tærter, så har jeg også et andet rigtig godt tip til dig i dag. Har du nogensinde prøvet at blande et bæger hytteost i din æggemasse til madtærten? Hvis ikke, så er det bare med at prøve det. Det var faktisk lidt ved et tilfælde, at jeg opdagede den lille genistreg, for jeg manglede æg og syntes, at der manglede lidt "fylde" i blandingen, og så fik jeg øje på mit bæger hytteost i køleskabet. I med det, og tænk engang - tærten blev bedre end nogensinde før.

Det er lidt sjovt med madtærter, for hvis der er noget, ungerne hjemme hos os kan lægge en meget overbevisende bestliling ind på fra tid til anden, så er det grøntsagstærter. Vi laver dem tit i weekenden til frokost eller i hverdagen til middag. De er en let og herlig måde at omsætte sine grøntsager i køleskabet til et velsmagende måltid. Den sprøde tærtebund i kombination med den cremede æggemasse, en flok farverige grøntsager og lidt friske krydderurter – uhm, det er bare godt!

Så her i indlægget skal du selvfølgelig også have en opskrift på en madtærte med hytteost og et vitaminsprudlende fyld efter eget valg. Selv er vi ret vilde med brocoli, skalotteløg, hvidløg og frisk timian, men der findes jo et utal af skønne kombinationer. Noget af mit yndlingstærtefyld er:

* løg, røget skinke, hvidløg • kogte asparges, skalotteløg, røget laks (undlad at svitse laksen først; læg den bare hen over grøntsagerne, inden æggemassen hældes over)
* spinat, cherrytomater, løg, hvidløg, frisk oregano

Nedenfor finder du opskriften på tærten, som jeg har valgt at kalde:

NÆSTEN FOR SUNDT TIL AT VÆRE SANDT

Ca. 4 personer

Tærtebund
150 g hvedemel
100 g groft speltmel
125 g stuevarmt smør
1⁄2 tsk salt
2 spsk vand

Æggemasse
5 æg
250 g hytteost (1,5 %)
1 dl mælk
1 tsk salt
 4-5 vrid med peberkværnen
100 g revet ost

Om du bruger spinat, broccoli, spidskål, tomater, løg, gulerødder, rød peberfrugt, asparges eller andet som fyld i tærten, er helt op til dig. Husk blot lige at svitse grøntsagerne på panden først, krydre dem med salt og peber og hælde den overskydende væde fra, så æggemassen ikke skiller.

Bland ingredienserne til tærtebunden i en skål til en sammenhængende dej. Tryk dejen ud i et tærtefad og sæt det i køleskabet i 15 minutter. Dæk dejen med bagepapir og kom en portion tørrede bønner, ærter eller ris ovenpå, så dejen ikke hæver sig under bagningen. Bag tærtebun- den ved 200 grader i 15-20 minutter, til den er let gyldenbrun.

Pisk æggene sammen med hytteost, mælk, salt og peber. Fordel de svitsede grøntsager over tærtebunden og hæld æggemassen henover. Drys til sidst med den revne ost. Bag tærten i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter. Server tærten med en lækker skål salat med masser af knald på paletten.

TIP
Vidste du iøvrigt, at undersøgelser har vist, at de sundhedsfremmende stoffer i broccoli bedst aktiveres, hvis man ikke koger men damper broccolien, altså blot lader den “kysse vandet”, som man siger: Bring 2 dl vand i kog, del broccolien i små buketter og damp dem i gryden i 3-5 minutter.

Og så til den hurtige, nemme og umådelig smagsløgsforkælende rabarbertærte, som selvfølgelig uden vanskeligheder kan forvandles til en tærte med fyld af æbler, hindbær, blommer, pære eller noget helt femte. Den er en fest at dufte til, mens den er i ovnen, og ligeledes at jage gaflen i, når den endnu er lun. På grund af dens rustikke udseende har jeg valgt at kalde den:
 

RTE FRA LANDET

Ca. 8 personer

Dej
3 dl hvedemel

1 dl hvid hvede
5 spsk fint rørsukker
150 g stuevarmt smør
ca. 5 spsk koldt vand

Fyld
5 rabarber, rensede og skåret i skiver
1 dl fint rørsukker
1 spsk kartoffelmel
1 tsk vaniljesukker

Ælt hurtigt ingredienserne til dejen sammen. Strø godt med hvedemel ud på bordet, og rul straks dejen ud til en stor cirkel på ca. 40 cm i diameter. Fold den på midten til en halvmåne, og løft den forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fold dejen ud til en fuld cirkel igen.

Vend rabarberne i sukker, kartoffelmel og vaniljesukker, og placer blandingen midt på dejen. Fold dejsiderne op omkring fyldet. Sæt bagepladen med kagen ind midt i ovnen ved 180 grader, og bag den i ca. 45 minutter. Dæk kagen til med et stykke folie til sidst, hvis den er ved at blive lidt for gylden på toppen. Lad kagen afkøle en smule, inden du serverer den – gerne med friskpisket flødeskum eller rørt vaniljeis.

Rigtig god fornøjelse - håber du nyder foråret, alt det grønne og den energiforløsende sol :)

Bærende interview-person i Jyllands-posten i juni

Klokken 13.00 i dag ringede dørklokken. Udenfor stod Cécile, en ung fotograf fra Jyllands-posten med et tungt kamera under armen og øjne, der strålede af liv. "Hej, undskyld forsinkelsen. Trafikken var helt umulig, men nu er jeg her og er klar til at skyde en god portrætserie til artiklen!"

Den artikel, Cécile hentydede til er faktisk intet mindre end det såkaldt "bærende interview" i Jyllands-postens livsstilstillæg, VIVA, der udkommer med avisen om søndagen. Det er vildt, som der nogen gange pludselig dumper en appelsin ned i turbanen på én som man mindst venter dét. Det skete for mig for halvanden måneds tid siden, da journalist Helle Kjærulf skrev mig en mail og spurgte, om jeg kunne have interesse i at fortælle om mit liv, mit forfatterskab og mit forlag i en artikel, der ville komme i avisen i maj eller juni. Der var sat 5 sider af, så der var virkelig mulighed for at komme godt omkring. Og ja da, det kunne jeg da bestemt!

Efter 12 års arbejde i kulturlivet, har jeg nu i fire år haft mit eget forlag, Tinkerbell Books, og selvom finanskrisen var på sit højeste ligesom jeg tog springet fra mit faste lønmodtagerjob til et liv med selvstændig forlagsvirksomhed, har jeg holdt snuden ovenvande og er kommet godt fra start. Det kan jeg takke mit dygtige team bag bøgerne for samt alle jer trofaste læsere, der støtter op om mit forfatterskab og inviterer mine bøger hjem på jeres hylder. Uden jeres opbakning ville jeg aldrig have kunnet bringe mit lille forlag derhen, hvor det er nu, og det er jeg dybt taknemmelig for.

Indtil videre har jeg jo kun udgivet mine egne bøger på mit forlag, men her i 2013 sker der det store, at mit lille forlagslogo kommer til at figurere på ryggen af to fantastiske projekter af eksterne forfattere: Et internationalt og et nationalt. Og det er selvfølgelig en helt vild milepæl at nå.

Mit første internationale projekt er en vidunderlig, billedmættet og vanvittig inspirerende vegetarkogebog af Luise Vindahl og David Frenkiel fra den anmelderroste vegetariske blog GREEN KITCHEN STORIES. Det unge ægtepars perle af en vegetarkogebog er netop udkommet i både USA, Australien og England og har høstet de mest fantastiske anmeldelser. Så jeg er pavestolt over at være med til at bringe den danske udgave på vinger (den udkommer til august/september).

Derudover har jeg også den store glæde at præsentere mit første nationale bogprojekt her i 2013 med andre forfatternavne på coveret end mit eget. Det er "Rejsen til sundhed" af de to livssprudlende naturopather Anja Ballegaard og Zenia Santini fra sundhedsbloggen Naturazin.  Sjældent har jeg mødt nogen med mere levende pen, større gåpåmod og videbegær end dem. Sammen har de skabt en humoristisk, oplevelsesmættet og ikke mindst vanvittig rejseskildring, som strækker sig over flere lande (USA, England og Indien), og som introducerer dig for nogle af tidens største eksperter inden for hele sundhedspaletten. En rejse, som fortsætter, selv efter at du har vendt det sidste blad i denne bog. En rejse til sundhed. Også denne bog glæder jeg mig enormt til at bringe til verden (udkommer primo november). Den repræsenterer en helt ny måde at formidle budskaber om sundhed på, er fyldt med de skønneste opskrifter skudt af selveste fotograf Ditte Ingemann fra én af mine favorit madblogs herhjemme, Thefoodclub.dk, og stilen er befriende udogmatisk.

Journalist Helle Kjærulf gæstede mig for tre ugers tid siden, og tilbragte tre timer i mit selskab. Hun var knivskarp og begavet interviewer, og jeg tør ellers love for, at jeg blev udfordret med spørgsmål som:

Hvad drømmer du om? Hvad tror du på? Hvad er formålet med dit liv? Hvordan håndterer du modgang? Hvor henter du din inspiration? Hvordan holder du dig psykisk og fysisk fit? Hvordan skaber du balance mellem arbejde og familieliv? Hvad er dit livsmotto? osv.

Svarene får du i interviewet i VIVA :) Jeg skriver lige på bloggen, hvornår det bringes helt præcist. Indtil videre har jeg fået at vide, at det er første søndag i juni. Men du hører fra mig, så snart jeg ved det med sikkerhed.

Billederne på dagens blogindlæg er i øvrigt nogen min yngste søn og talentfulde fotograflærling, Noah på 9 år, har skudt i løbet af photo shooten med Cécile i dag. Så kan du lige få et lille smugkig ind bag kulisserne ;-)

Skøn aften til dig og dine.

60 madpakkehits i kassen

Kære alle sammen

I disse dage står jeg bag kameraet i mit køkken og skyder billeder til min nye madpakkebog, 'Kram i madkassen'. Der bliver bagt, lavet sunde salater med børnevenlige ingredienser, lavet sandwiches og bagt foccaciaer, ugleboller, minirugbrød bagt med mørk chokolade i muffinform. Der bliver frembragt madtærter, lavet frugtsalater, trillet, rullet æltet og bagt lækre små snacks og søde overraskelser. Og så bliver der bagt hjemmelavede tortillawraps - både én med majsmel, der kan bages som pandekager, man øser op på panden med en suppeske og nogen med hvede- og grahamsmel, som skal æltes og udrulles for så lige at hilse på panden et kort øjeblik. Det 3. sidste billede i frisen er førstnævnte og det sidste (+ det store) er sidstnævnte udgave. Og I kan godt glæde jer, for madpakkeinspiration kan man vist aldrig få nok af, og i min nye bog har jeg samlet hele 60 superhits til dig, der alle er gennemtestet og fundet værdige til at komme med i bogen af min egen kyndige børneflok.

Og så havde vi konfirmation i torsdags for min mellemste søn, Lucas. Det var en fantastisk dag, hvor vi samlede 60 glade gæster i telt i haven til fest, frokost og fejring af konfirmanden. Gudskelov havde vejrguderne hørt vores indtrængende bønner om at bringe os godt vejr, og solen brød frem, da vi sad inde i kirken og Lucas og hans kammerater havde fundet deres plads foran alteret. Det er Lucas i det mørke jakkesæt yderst til højre på billedet.

Efter kirken blev Lucas modtaget af alle sine gæster, der stod og ventede på ham, heriblandt hans kusine Maja og fætter Mads (på billedet). Vi nød en skøn dag, hvor Lucas klarede sit livs første tale med bravour, og  selv slap jeg også igennem min med livet i behold ;-)

I morgen står den på mere fotografering til min madpakkebog. Det er de allersidste billeder, jeg har på do-to-listen dér. Jeg elsker stunderne bagved kameraet og synes, det er næsten magisk, når lys, komposition, skarphed og stemning går op i en højere enhed. Det kræver træning, træning, træning at indfange det hele i ét billede, og jeg glæder mig sådan over at opleve, at mine snart 10 år bag kameraet gør, at det lykkes hyppigere og hyppigere at ramme et resultat, jeg er rigtig stolt af.

Den 5. juni får mine fotokompetencer endnu et brush up. Dér skal jeg til Sverige på styling- og fotocamp med fotograf, blogger og stylist Aran Goyoaga fra den succesombruste blog Cannelle et Vanille. Det har jeg glædet mig til nu i over et halvt år, og lige om lidt lyder fløjten en meget tidlig onsdag morgen på Aarhus Banegaard og toget vil sætte i bevægelse med kurs mod Københavns Lufthavn, hvorfra flyet går til Arlanda ved Stockholm. Spændende! Jeg ser frem til at vise jer billeder fra campen, som er plantet i de skønneste, naturrige omgivelser i Nyköbing, så snart jeg er godt hjemme igen.

Men vi høres selvfølgelig ved inden da :)

Rigtig dejlig aften til jer alle.

"Alt er bedre end intet"

Er du mon begyndt at vænne dig til at vågne til lyden af fuglefløjt og solskin? Jeg må stadig nive mig selv i armen for at forstå, at vinteren har sluppet sit tag og foråret overtaget stafetten, og selvom jeg har travlt med at bringe mine to kommende bøger til verden i denne tid, så stornyder jeg, at sollyset vælter ind ad vinduet og radiatoren nu kan slukkes på mit arbejdsatelier i haven. Og aftenerne er bare så dejlige. Forleden fandt vi  vores lille bålplads frem ude i haven. Få ting er mere hyggeligt end at samles omkring et bål, grille lidt snobrød eller nogle marshmallows.

I disse uger, hvor jeg sidder meget ned og skriver på mine bøger, er det godt at komme op og få arbejdet kroppen godt igennem med jævne mellemrum. Så jeg er begyndt at løbe fast hver anden dag nu - enten langs stranden eller på løbebånden i Fitness World. Det er hårdt at komme igang, men efter bare 3 uger, er jeg allerede kommet i så god form, at jeg ikke bare har det fantastisk, når jeg kommer hjem og står under bruseren, men faktisk også er begyndt at nyde selve løbeturen. Jeg løber ud fra princippet: Alt er bedre end intet. Og det gør hver tur til en succesoplevelse. Faktisk oplever jeg, at det motiverer mig endnu mere til at give den lidt ekstra, når jeg ikke har et nagelfast mål på for eksempel 5 kilometer. Når jeg når tre kilometer, tænker jeg tit: "Så, nu har jeg i princippet opfyldt mit løfte overfor mig selv, men hvorfor ikke lige nappe et par ekstra, for jeg har jo stadig masser af energi". Det virker altså - tro mig. Før slæbte jeg mig stakåndet igennem fire kilometer og tænkte: "jeg kan ik' mer', jeg kan ik' mer', pust, jeg trimler omkuld om lidt, jeg bliver nødt til at stoppe" med bevidstheden om, at det ville være lidt af et nederlag ikke at nå mit fastlagte mål. Sjovt, i hvor høj grad psyken spiller ind og former det resultat man når og den oplevelse, man har undervejs. Men du skulle prøve det, hvis du også har brug for at komme igang med noget træning. Husk: Alt er bedre end intet :-)