#ff28a2

Indlæg fra maj 2012

Stemningscollage fra maj

Lige en lille stemningscollage fra det dejlige forår. Prøv og se engang, hvor fristende havet ser ud. Det er endnu frysende koldt - jeg har stukket tåen i - men for et par år siden tog jeg rimelig trofast en dukkert, når jeg havde været ude at løbe og var blevet godt varm i hele kroppen. Mine løbeture er desværre blevet alt for få de seneste uger på grund af manuskriptskrivningen, der er meget intens de sidste uger op imod deadline. Kræver lidt ekstra i denne tid at finde tilstrækkeligt lange stræk med ro til fordybelse til skrivegerningen og samtidig nå at hente børn, købe ind, køre dem frem og tilbage til sport osv. Så løbeturene har desværre måttet lide den tort at blive udskudt til, jeg rammer min deadline om godt 14 dage.

Vort nye hjem ligger et stenkast fra stranden og havet, så billedet er skudt dernede fra for en håndfuld dage siden på én af vore gåture. Ja, gåture med familien finder jeg stadig tid til for de ligger jo typisk, når vi alle er samlet, og dér arbejder jeg selvfølgelig ikke og prøver også så vidt muligt ikke at have for mange ærinder ude af huset på egen hånd. Når man kun har sine unger hver anden uge, så prioriteres de højt. Det kan vist ikke være anderledes :-) Og kæreste- og egen-aktiviteterne kan jo så sniges ind i programmet i de øvrige uger. Mange af jer kender nok disse balancer og fordelinger fra jeres eget liv, tænker jeg :-)

Kristi Himmelfart fejres med søde lækkerier

Uhm, hjemmelavet rabarbertærte med sprøde, saftige rabarber - det er godt. Rabarber er en populær spise hjemme hos os, og i går nød vi årets første høst, som lå og gemte sig under plastikposens "låg" i den kasse med økologisk frugt og grønt, vi får leveret en gang ugentligt. For tiden eksperimenterer jeg en del med forskellige typer grove melsorter. Jeg har ingenlunde vendt mine brusebadsboller og klassiske pandekager ryggen, men jeg ved, at brød bagt på mel, hvor kim- og skaldelene er bevarede, indeholder fibre, fuldkorn og næringsstoffer, der er gode for fordøjelsen og har en masse sundhedsfremmende virkninger på vores helbred. Og ja, så smager brød bagt med forskellige typer frø, kerner og grove melsorter også rigtig dejligt. Jeg nyder den rustikke krumme, og at der er lidt mere "gods" i brødet. Hjemmebag er bare godt - ikke mindst, når det endnu er helt friskbagt og lunt.

Så i min rabarberkage prøvede jeg også lige et par idéer af i forhold til alternative meltyper i dejen, og eksperimentet høstede til min glæde stor applaus ved kaffebordet hos både børn og voksne. Opskriften er med i "Gartnerinden & lykkesmeden", og det særligt smarte ved den er, at rabarberne med et snuptag kan udskiftes med, hvad man ellers lige har i køleskabet eller fryseren af frugt og bær. Den tager kun et øjeblik at lave og er en fest at dufte til, mens den er i ovnen og ligeledes at jage gaflen i, når den endnu er lun.

Ellers går det godt herhjemme i skriveværktstedet. Min nye skriveplads i atelieret i haven er ved at være klar. Jeg har fået mit skrivebord derud sammen med et gammelt hvidmalet vitrineskab, som skal hænge på væggen med bøger i. Og så har jeg fået en lille briks derud, som mine drenge kan slænge sig på, hvis de har lyst til at gøre mig lidt selskab derude. Der er blevet drønhyggeligt, og jeg glæder mig til snart at vise jer billeder derfra. I går pudsede jeg vinduerne derude, og det klare maj-lys strømmede ind i rummet. Ellers skriver jeg lige for tiden fra morgen til aften på "Gartnerinden" - ikke lige i disse dage, hvor min kæreste og børnene er hjemme og jeg holder Kristi Himmelfartsferie sammen med dem, men ellers er jeg helt fordybet og uret tikker i min bevidsthed for vedvarende at minde mig om min deadline 3. juni. Så jeg er lidt stille på bloggen og når desværre heller ikke at svare på så mange mails for tiden. Det beklager jeg, for jeg ville ønske, at min tid slog til i forhold til at nå det hele, men lige nu er det bogen, det gælder, og den folder sig ud og tager form dag for dag. En helt særlig bog, denne her. Den har jeg længe haft i rugekassen og arbejdet på at gøre mig klar til at bringe til verden. Og nu sker det :-)

Rigtig dejlig dag.

I humør til lidt frisk kulinarisk inspiration?

Lige nu kan du på Pricerunner.dk få et lille kig ind i mit kulinariske Spiloppe-univers, hvis du ikke allerede har bogen på hylden derhjemme :-) Som led i et samarbejde med pricerunner, har jeg frigivet seks opskrifter håndplukket fra bogens forskellige gastronomiske hjørner. Der er både en opskrift på 7-soverboller, en fantastisk banankage, hjemmelavet mysli, rabarberknallerter og to skønne middagretter. Så kig forbi her, hvis du er i humør til lidt frisk kulinarisk inspiration.

Har du lyst til at høre lidt nærmere om, hvad min kollega, Trine Andersen, svarer i medsøsterpanelet hos designermor på spørgsmålet: "Hvad er dine tre bedste råd til kvinder, der går med en iværksætter i maven?", kan du læse mere ved at klikke på billedet til venstre.

Og måtte du finde det interessant at høre min kollega, Nicole Tankjærs (også fra medsøsterpanelet) svar på spørgsmålet: "Hvordan plejer og udvikler du dine drømme sideløbende med dit hjemmegående erhverv (med alt hvad det indebærer)?", kan du klikke på billedet nedenunder.

Jeg fortsætter flittigt mit skriveri på "Gartnerinden & lykkesmeden", som jeg er helt opslugt af i disse dage. Jeg har 15 arbejdsdage tilbage til fløjten lyder og manuskriptet skal overdrages til min eksterne redaktør. Det er en vanvittig spændende skriveproces med megen ny og spændende viden, jeg får indsigt i undervejs. Nyder at omsætte den ind i bogens univers og forhåbentlig inspirere dig rigtig godt med den :-)

Rigtig dejlig torsdag.

Savner du det gode faste job?

Er der nogensinde tidspunkter, hvor du ønsker dig tilbage i “et godt fast job”?

Det spørgsmål stillede Mette Thomsen, stifter og indehaver af design-interiør-virksomheden Design Letters, mig fra Medsøsterpanelet i designermor.dk for nylig. Mit svar er på i dag. Læs den indledende del af svaret her og læs evt. videre hos designermor.dk ved at klikke på "Læs mere" nederst.

Rigtig dejilg dag - klimt, klimt, klimt fra tastaturet...

.............................
 
Tak for dit gode spørgsmål, Mette.

Det er skægt, du stiller netop det, for hvor funderede jeg meget over, hvorvidt jeg hurtigt ville ønske mig tilbage i mit “gode faste job”, inden jeg tog springet ud i et liv som selvstændig. Jeg var forberedt på, at den første tid som selvstændig kunne blive hård med lange arbejdsdage, en lille indtægt og masser af investeringer.

Jeg brugte derfor lang tid på at skabe et godt fundament for at tage springet – udpegede det team, jeg gerne ville knytte til i den hensigt at bringe mine bøger godt til verden, holdt massevis af afklarende og indsigtsgivende møder med mennesker fra forlagsbranchen, opsøgte det trykkeri, jeg ønskede at samarbejde med og forhørte mig om priser, papirkvaliteter, formater m.v. Jeg lagde vejen omkring Nordisk Bogcenter, der skulle lægge lager til mine bøger og stå for udsendelsen til boghandlerne m.v. Og derudover sikrede jeg mig, at en række af mine gode kontakter fra erhvervslivet havde interesse i at blive fremtidige kunder inden for området “Oplevelsesbaseret forretningsudvikling”, som jeg havde arbejdet så meget med i mine mange år i faste stillinger i kulturlivet. Og dette grundige forarbejde har båret frugt.

Så gudskelov er mit svar på dit spørgsmål: “Nej, jeg har endnu ikke ønsket mig tilbage i et godt fast job”. Jeg nyder ubetinget mit liv som selvstændig, som jeg oplever rummer utrolig mange glæder og tildeler mig en frihed, jeg vil kæmpe meget for at beholde.

Jeg forstår dog godt, at der er mange selvstændige, der nu og da drager et lille suk og mindes deres tid i et fast lønmodtagerjob med længsel. Livet som selvstændig har mange fordele og privilegier, men også en god portion udfordringer, som man ikke møder, når man er ansat i en fast stilling. Man skal evne selvdisciplinens kunst i en grad, man nok ikke har prøvet før. Man skal formå løbende at udvikle sin virksomhed og bringe nye idéer i spil, der har værdi for andre. Man skal hele tiden være opmærksom på at sætte initiativer i værk, der sikrer én mad på brødet. Og i den indledende fase, hvor man tit sidder alene i sin virksomhed, skal man være både en driftig entreprenør, en god købmand, en dreven udvikler, pertentlig økonomichef og trænet marketingchef. Man skal være forudseende, vejre nye trends og tendenser og have en stærk vision. Og alle disse udfordringer kan da godt tage pusten fra én fra tid til anden.

Men, set fra en anden vinkel, er det jo netop samme udfordringer, der rummer fascinationen ved at være selvstændig. Friheden til selv at bestemme over sin tid, til selv at disponere hvilke projekter, man ønsker at investere sin tid i, muligheden for at arbejde hjemmefra, at rejse ud med computeren i rygsækken og arbejde fra andre hjørner af verden, at være sin egen chef og selv kunne afgøre, om det er tid til en fridag for én selv, eller om junior skal holdes hjemme hele formiddagen, hvorefter man tage et par timer ved computeren om aftenen. Ja, det oplever jeg giver mig så meget livskvalitet, at jeg endnu ikke har tænkt tanken: Gid jeg var tilbage i mit faste gode job.

Timing er dog altafgørende... læs den afsluttende del af mit svar ved at klikke på "Læs mere".

Nyt skrive-atelier i haven + opskrift på hveder

Så ramte vi St. Bededagsferien. Hvor har jeg glædet mig til den. Jeg er i færd med at bage hveder lige nu, og tænkte, at I også lige skulle have opskriften. Du kan se den nedenfor. Jeg vil også vise dig et andet projekt, der har fyldt en del de seneste par måneder. Min bedre halvdel og jeg er nemlig i fuld gang med at isolore, lægge gulv i, male og sætte vort kommende atelier i haven i stand. Du kan se et glimt af den nedenfor. Hyggeligt, ikk. Jeg glæder mig i hvert fald enormt til at flytte mit skrivebord derud. Det er ikke så stort - knap 25 m2 i alt, men det rummer fint plads til vore to skriveborde, reoler med lidt bøger, en opslagstavle, printere, mapper og (for mit vedkommende) kreative artikler. Og så er der vinduer i begge længer af atelieret, så jeg vil kunne sidde og kigge ud i haven fra min plads bag skrivebordet og glæde mig over sollyset, som vil trænge ind og oplyse rummet. Jeg kan vise lidt flere billeder, når det er helt færdigt. Vi skal ud at male igen i morgen, så sidste hånd er ikke helt lagt på det endnu.

Og her kommer opskriften på hveder så. Det er faktisk samtidig en opskrift på nogle helt fantastiske krydderboller, så und dig selv den glæde at bage dem på andre tidspunkter også, end kun i dag. Rigtig god St. bededag.

125 g smør
6 dl mælk
3 spsk sukker
1 stor spsk kardemomme
2 tsk salt
50 g gær
100 g kartoffelmel
ca. 1 kg hvedemel
2 æggehvider
2 æggeblommer med lidt vand til at pensle med

Smelt smørret og tilsæt mælk, sukker, kardemomme og salt. Rør gæren ud i blandingen, og tilsæt kartoffelmel, halvdelen af hvedemelet og æggehviderne. Rør godt sammen. Tilsæt resten af melet, og ælt dejen godt. Stil den til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter med et fugtigt klæde
over. Tænd ovnen på 200 grader. Form ca. 12-16 boller og anbring dem side om side i et ildfast fad eller en lille bradepande beklædt med bagepapir. De skal stå tæt, så de vokser sammen under bagningen. Stil fadet/bradepanden ovenpå en stor gryde, der er bragt i kog, og damp hvederne, mens vandet simrer, og dampen smyger sig op om fadet i 15 minutter. Pensl derefter bollerne med de sammenrørte æggeblommer og vand, og sæt dem i ovnen på nederste rille i ca. 20 minutter. Halver hvederne, læg dem på bagepladen og rist dem sprøde og gyldne i ovnen inden servering. Server hvederne lune med iskold smør og te.

Møde med en filmmester: Nils Malmros - og tanker om at leve som forfatter

Jeg er lidt stille på bloggen i disse dage, for jeg er helt  fordybet i skriveriet af "Gartnerinden & lykkesmeden". Det er en ny måde at gribe skriveprocessen an på, jeg her prøver af, og jeg må sige, at jeg indtil videre ser en masse gevinster ved den. Anbefalingen kom faktisk fra én af de mest erfarne og succesfulde "tastatur-klimtere" i Danmark, Lene Kaaberbøl, og jeg må sige, at jeg allerede er hende dybt taknemmelig for rådet.

Som mor til tre sønner med to bonusbørn i tilgift er der jo godt fart på hverdagen. At leve som forfatter kræver selvdisciplin i store mængder, for uden den forbliver de hvide "ark" hvide, og ingen bog kommer som ønsket ud til tiden. Der er mange glæder ved et liv som selvstændig, ingen tvivl om det. Og jeg føler mig dybt priviligeret at kunne beskæftige mig med det, jeg holder allermest af: At skrive. Dog ville det være forkert at give indtryk af, at hver dag bag skrivepulten uden undtagelse afsluttes med hænder  i vejret. Der skal flid, viljestyrke og en målrettet indsats til for at få en idé, lade den tage form på skitseblokken, lave en handlingsplan med indbyggede deadlines, forevige retter, bagværk, årstids- og massevis af stemningsbilleder via kameraet, og få hele molevitten foldet ud i tekst og billeder for herefter at overdrage stafetten til ekstern redaktør, layouter og trykkeri med alle de godkendelser, tilpasninger, økonimsike dispositioner, valg af format, sidetal, oplag m.v., det kræver.

De fleste dage er skriveprocessen glædesfyldt og inspirerende. Ind imellem er der dog også dage, hvor ordene ikke rigtig vil frem eller hvor tiden er alt for knap til, at pulsen kommer derned, hvor porten ind til det univers, der skal skabes, springer op. Og selvom man tror, man er alene, når man skriver, så er der altid en deadline, der står og prikker én på skulderen for lige at sikre, at man ikke taber den af sigte.

Når man skriver en bog, kræver det ofte, at man overvinder sin bekymring for, om det man skriver nu også er vedkommende, relevant og velskrevet nok. Selvkritikken har vi nok alle truffet ved lejligheder, hvor vi har følt et særligt ansvar for at præstere noget af høj værdi, og han kan være en udfordrende fætter at stå ansigt til ansigt med. Når jeg selv pludselig aner ham i døråbingen, gør jeg mit bedste for at ihukomme et motto, jeg har valgt at leve efter: "Hvo intet vover, intet vinder". Uden mod kommer vi ingen vegne i livet, og kun ved at turde kaste os ud i at realisere vore drømme og ønsker, træder vi de første skridt henimod dem. 

Så nu vil jeg vende tilbage til min plads bag skrivepulten og investere mit ypperste i at skabe det mest inspirerende, stimulerende og livsbekræftende univers i "gartnerinden & lykkesmeden", jeg formår.

Rigtig dejlig dag til dig - og held og lykke med at bringe dine egne projekter på vinger.

Ups, Nå ja, jeg glemte helt henvisningen til programmet med Nils Malmros, som blev vist på TV2 Østjylland i sidste uge. Det var en interessant og på alle måder spændende dag, jeg tilbragte med Malmros for nylig. Hvis du vil dele mine oplevelser med mig, kan du se den korte udgave ved at klikke her og den lange udgave ved at klikke her. God fornøjelse!