#ff28a2

Indlæg fra april 2012

Spilopper & stjerneskud næsten udsolgt - nyt oplag på vej :)

Kære alle sammen.

Hvor er jeg bare superstolt og glad over at kunne dele med jer, at 2. oplag af Spilopper & stjerneskud nu er på vej i trykken hos Narayana Press og vil være at finde på boghandlernes hylder om 3-4 uger. Hurra - hvilken glæde at nå dertil i "Spiloppens" færd ud i verden :-)

På Nordisk bogcenters lager, hvor tusindevis af bogtitler ligger og dagligt sendes ud til boghandlere og andre forhandlere, resterer nu, dags dato, blot 149 eksemplarer af "Spilopper & stjerneskud". Så nu er det tid til at skyde 2. oplag i gang, og i dag gav jeg grønt lys til trykkeriet om at købe papir hjem til produktionen.

"Spilopperne" udkom 7. november sidste år i et 1. oplag på 15.000 eksemplarer, og det var ikke uden en smule mavekneb, at jeg vovede pelsen og satte så stort et antal i produktion. Normalt sælger kogebøger af denne type omkring 3.000 eksemplarer, men Spilopperne er jo ikke blot en kogebog. Den er en ret omfattende og bredspektret familieinspirationsbog, der følger årets gang, og den er på den vis aktuel hele året rundt. Så jeg kiggede lidt på salgstallene til Krudtugler & kanelsnegle og Rollinger & roulader og lod trykkeriet købe papir ind til 15.000 eksemplarer. En stor satsning, for Spilopperne er jo udkommet på eget forlag, og med så stort et oplag, sættes hele familieformuen og mere til faktisk på spil. Men hvo' intet vover, intet vinder, og gudskelov lykkedes missionen, og de 15.000 spilopper fandt et hjem at blive budt velkommen i.

Så tusinde tak, kære læsere, for at tage så godt imod Spiloppen. Det er jeg meget taknemmelig for. Og tak også til de gode kræfter i Gourmand World Cookbook Awards, der så potentialet i bogen og kårede den til "Danmarks bedste børne- og familiekogebog" og nominerede den til "Verdens bedste". Sådan en modtagelse forpligter, og jeg vil gøre mit ypperste for at fylde min næste bog, "Gartnerinden & lykkesmeden" med så meget interessant, tankevækkende og inspirerende stof som overhovedet muligt. Processen er igang, og I er hjerteligt velkomne tll at byde ind og være med til at gøre "Gartnerinden" til den bedste inspirationsbog til moderne kvinder, der skrives kan :-)

Rigtig god aften.

Få en håndfuld gratis opskrifter fra Spilopperne

For få dage siden blev et samarbejde med Pricerunner bragt i stand. Pricerunner er et site, der giver dig mulighed for at tjekke markedets billigeste priser på en lang række produkter, før du laver investeringen. Sitet har utrolig mange besøgende, og da en god portion af disse interesserer sig for mad, bagværk og livsstil, har Pricerunner og jeg i samarbejde søsat et lille projekt, hvor deres besøgende kan få inspiration til kødgryderne og bageovnen via et lille sortiment af opskrifter på nemme og velsmagende retter fra "Spilopperne". Og på den vis stifter de også bekendtskab med mit forfatterskab og får en idé om, hvad det er for bøger, jeg bringer til verden. En god win-win :-)

Har du lyst til at få lidt inspiration til aftensmaden eller eftermiddags-teen, kan du klikke her og finde de 6 opskrifter, og har du mod på at fordybe dig i hele det omfattende Spiloppe-univers fyldt med nemme og lækre retter og bagværk, kreative idéer og årstidsrelevanter småprojekter, kan du lige nu erhverve dig bogen til en særlig "fejrings-pris" (195,-) i anledningen af kåringen af bogen til "Danmarks bedste børne- og familiekogebog". Bilka og jeg har skruet et samarbejde sammen, der gør det muligt at erhverve bogen, der normalt koster 299,- til særpris, så alle, der endnu ikke har den på hylden, kan sikre sig et ekseplar. Men du skal nok skynde dig lidt, for lageret er begrænset og sælges efter først-til-mølle-princippet. Klik her hvis du vil bestille dit eget eksemplar og få det sendt lige til døren.

Og nu til noget helt andet!

I dag var jeg til et spændende foredrag om Peak-performance, der handler om at bringe sit talent og potentiale mest muligt i spil. Foredraget handlede blandt andet om, hvordan man udvikler evnen til at tune ind på sine drømme, og hvad konsekvensen er af ikke at tage action på dét, man ved er vigtigt og meningsfuldt for én? Jeg beretter mere i morgen om, hvad hovedpointerne var i foredraget. Så kig forbi, hvis du vil have et par stikord til, hvad du selv kan gøre for at præstere det bedste, du kan mest muligt af din tid :)

Mød skuespiller Marie Louise WIlle her

For nogle få uger siden tilbragte jeg en inspirerende dag sammen med skuespiller Marie Louise Wille, som du måske husker bedst fra hendes rolle som Mille fra tv-serien "Sommer". Hun er én ud af 12 kunstnere fra Østjylland, som jeg har været ude at besøge i min egenskab af programvært og -tilrettelægger på kulturportrætrækken "Folk i farver" på TV2 Østjylland.

Hvis du har lyst, kan du se den korte udgave af portrætprogrammet her (7-minutters udgave) og den lange her (28-minutters udgave). I aften kl. 19.30 på TV2 Østjylland sendes næste del i rækken, hvor Nils Malmros er hovedperson.

God fornøjelse :)

Gartnerinden, Nada-akupunktur og Peak-workshop

Sikke det spirer og folder sig ud derude. Dejligt at være vidne til. Også på skrivefronten er manuskriptet godt i udvikling. De seneste dage har jeg siddet på Statsbiblioteket i Aarhus og fordybet mig i skrivningen af "Gartnerinden & lykkesmeden". På bordet flyder det med bøger, magasiner, artikler, udklip m.v., og mange af dem er prydet med gule post it-lapper fyldt med noter, idéer og ting, jeg skal huske at føje ind i bogens univers. Det er en spændende proces at få "Gartnerinden" til at tage form - en svær proces, for emnet er udfordrende, men samtidig utrolig meningsfyldt og interessant at fordybe sig i. Jeg håber meget, at du vil opleve det samme. Bogen skiller sig jo markant ud fra de fleste andre af denne type ved at byde på så mange temaer, der normalt holdes adskilt og sjældent præsenteres i et visuelt stimulerende univers. Jeg er sørme så spændt på det hele. Bogen har længe været på tegnebrættet, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at fylde den med så meget inspiration til et mangefaceteret kvindeliv, hvor drømme, familie, karriere og fritid skal balanceres godt.

Forleden var jeg til et arrangement med min pigeloge med en såkaldt "hemmelig gæst". Denne viste sig at være NADA-udøver og under uddannelse  til akupunktør. Nada er en forkortelse for: "National Acupuncture Detoxification Association", som eren recovery-model baseret på øreakupunktur til afhængighed, stress og psykiatriske symptomer. Foredragsholderen havde i øvrigt efter et kursus på blot 4 dage (til 4.000 kroner) bl.a. kureret sin mand for søvnbesvær, og han havde ellers sovet rigtig ustabilt og dårligt i årevis. Jeg har aldrig selv fået akupunktur og ved meget lidt om feltet, men det var ikke så lidt, denne akupunktur-type kunne hjælpe på - søvnbesvær, rygsmerter, stress, sorgbehandling, koncentrationsbesvær, nervøsitet, bekymringer, eksem og allergi m.v. Et meget interessant foredrag, og flere af mine veninder fik nåle i ørerne og prøvede Nada på egen krop. Endnu har jeg ikke hørt, hvad de oplevede, at der kom ud af det. Det venter stadig. Spændende var det dog at høre om. Du kan læse mere her.

I morgen skal jeg til en såkaldt "Peak workshop" om at præstere sit bedste indenfor dét, man gerne vil gøre en forskel indenfor. En sådan har jeg ikke været til før, så det skal nok blive interessant. I hører mere.

Weekendtid - og fodbold for første gang

"Mor, ved du godt, at jeg er Chelsea-fan. Det er vigtigt, mor. Det skal du vide." Ja, og det gør jeg så nu.

Yngstemanden skal starte til fodbold i dag og jeg tør da lige love for, at det er noget, han glæder sig til. Og nu vil han så også lige sikre sig, at jeg ikke dummer mig, når vi kommer over på banen og møder træneren og holdet for første gang. Tænk nu, hvis jeg kom til at sige, at han selvfølglig er fan af FC Barcelona, og at det er derfor, at han er klædt i deres holddragt fra top til tå med Messi på bagsiden af t-shirten. Det ville jo være pinligt udover alle grænser. Og når sandheden skal frem, så er det sådan set lidt heldigt, at han fik opdateret mig, for det er ikke mere end en lille uge siden, at han var ved at slå knuder på sig selv for at kunne starte til fodbold i sit yndlingsholds shorts. Så her gik jeg i den forvildelse og troede.... Ja, tingene skifter hurtigt, når man er 8 år.

Det er weekendtid lige om lidt, og vi glæææder os her på matriklen. Weekend er noget af det bedste i verden - især efter en lidt lang uge med masser af akrobatiske øvelser for at få alle ender til at nå hinanden i det store familiepuslespil. Jeg kan ikke lade være med at smile lidt af det forhindringsløb, vi engang imellem skal igennem, for nogen gange kræver det jo næsten kloninger, at være alle de steder, vi skal på ét og samme tidspunkt. Vi hædrer topidrætsfolk som Iron-men, distanceløbere og længdespringere og det med god grund. Men vi forældre kan altså også nogen gange godt træde op på papkassen fra Brugsen hjemme i køkkenet sådan en fredag eftermiddag som nu og for en lille stund lege, at det er sejrstribunen i OL-arenaen :-) Det er faktisk ret seje præstationer, vi også bedriver fra tid til anden. Husk at fejre det med et godt glas rødvin eller lidt andet mundgodt og hyggeligt i aften. Vi fortjener det, gør vi.

RIGTIG skøn weekend - håber I må få en herlig aften.

Nyt fra forfatterpulten

Kære alle sammen

Lige en lille torsdagshilsen med et livstegn fra pladsen bag forfatterpulten. Jeg er helt opslugt af skriveriet på "Gartnerinden & lykkesmeden" i disse dage og nyder at fordybe mig i en bog, jeg så længe har varmet op til at skabe. Har egentlig oplevet en så høj grad af ydmyghed overfor projektet, at mine forberedende øvelser har trukket lidt ud. En masse forskellige universer er blevet udforsket til bunds via studier i ernæring, søvnforskning, tidsstyring, lykkestudier, zenfilosofi, yoga, ældre menneskers tilbageblik på livet og de mest værdifulde øjeblikke, indretning, Feng Shui og meget mere. Det har virkelig været en interessant færd ind i universer, hvoraf nogen af mere velkendte i mit eget liv end andre, og jeg er fast i troen på, at den læring, jeg har uddraget, de reflekstioner, studierne har vakt og de redskaber til selvledelse, de har åbnet mine øjne for, også vil inspirere jer.

I sidste uge var jeg et nogle dage i København til møder med bl.a. min dygtige layouter, Charlotte Brixen, i hvis kompetente hænder jeg har lagt opgaven at folde det visuelle univers ud til "Gartnerinden & lykkesmeden". Hun modtog et stort inspirationsoplæg, som jeg er mere end spændt på at se, hvordan hun tager afsæt i og omsætter ind i "Gartnerinden" i det prøvekapitel, hun meget snart skal udarbejde. Billedet på

Meget snart (hvis ikke allerede nu) kan I i øvrigt finde det lækre, prisvindende gratismagasin, SÆSON, i dagligvarehandlen. I dette nummer er det mit lille portrætbillede, der har fundet vej til forsiden med henvisning til en artikel inde i magasinet og med mulighed for at vinde Spilopper & stjerneskud. Du kan også se  magasinet her.

Rigtig dejlig aften - jeg skal selv møde min pigeloge i aften til et hyggeligt arrangement med en hemmelig "gæst". Fortæller mere i morgen.

En hilsen fra skrive-retreatet

Kære alle sammen

Ovenpå en dejlig weekend i København med tid til slentreture i Frederiksberg Have, middag i byen, familiebesøg og masser af dejlig fordybende læsning hjemme, er ugen igen igang for fuld udblæsning. Mit fokus er meget direkte rettet mod arbejdet med min kommende bog, og som noget nyt, har jeg ladet mig inspirere af mit møde med forfatter Lene Kaaberbøl og hendes erfarne råd om at rydde kalenderen helt i 2-3 måneder for her at fordybe mig i min skriveproces. Sådan har jeg aldrig gjort det før - jeg har zappet ud og ind af en god palette af opgaver og faglige gøremål, og har egentlig trives godt med det. Blot kan jeg se, at skriveprocessen på denne måde trækker betragteligt længere ud, for det kræver jo en del at komme ind i stoffet hver gang, man har forladt det til fordel for andre opgaver. Så her i april og maj (indtil 3. juni) har jeg valgt at notere SKRIVE-RETREAT henover kalenderbladene, og jeg kan allerede nu mærke, hvor meget jeg nyder at have minimeret "forstyrrelserne" og skabt ro omkring skriveriet.

Hvis nogen af jer, der ikke har fulgt med på bloggen den seneste tid, måtte undre jer over, hvordan det kan være, at jeg har krydset spor med Lene Kaaberbøl, så er det fordi, jeg for nylig har været programvært- og tilrettelægger på en kulturprogramrække på TV2 Østjylland, og det var i forbindelse med optagelsen af et program med netop Lene, at jeg nød godt af hendes erfarne råd. Du kan i øvrigt se programmet her, hvis du har lyst - den er både i en kort og en lang udgave.

Og hvad er det så for en bog, jeg skriver på?  Jo, "Gartnerinden & lykkesmeden" er en bog, det længe har ligget mig på sinde at skrive. Den har ligget i rugekassen et stykke tid og idébanken har med tiden vokset sig stor og fyldig. Jeg har sådan set gået og ventet lidt på, at jeg følte mig helt rustet til at skrive den, for emnet i bogen er nemlig ét, som jeg oplever, kræver en vis modenhed og livserfaring at give sig i kast med.

Som titlen antyder, handler "Gartnerinden & lykkesmeden" om at skabe sin egen lykke, udfolde sit potentiale og væve det liv sammen, vi drømmer om. Det er en inspirationsguide til moderne kvinder om at skabe et liv i størst mulig balance mellem de vigtige komponenter i livet. Og det er jo ikke ligefrem et simpelt emne at skrive om. Nu er der naturligvis ikke én gyldig formel på, hvordan vi lever vore drømme ud, og når sandheden skal frem, bliver vi nok aldrig færdig med at knække kombinationslåsen til alle vore drømme. Nu er drømme naturligvis forskellige fra person til person, men mange overordnede ønsker og metoder til at lykkes med at bringe vore drømme på vinger er ens. Og det er dem, jeg beskriver. Bogen foldes ud i tekst og billeder, og den kombination er ikke set før på det danske marked. Der er fokus på både kost, sund livsstil, kærlighed, rejser, tidsstyringsteknikker, yoga, meditation, indretning, opdragelse, selvledelse, kreativitet, afslapning og alt muligt andet, som spiller en rolle for de fleste af os kvinder.

Jeg vil løbende lade jer følge med i processen, og vil bare lige nu fortælle jer, at jeg har fået taget godt hul på projektet, er i fuld gang med både skriveri og billedtagning og har en rigtig god fornemmelse i maven, som giver så meget blod på tanden, inspiration og motivation. Giv endelig lyd her på bloggen, hvis I har nogen spørgsmål, input, idéer eller andet, I vil kommentere på eller spørge om. Jeg svarer så hurtigt, jeg kan - har en lidt stram tidsplan og har sat overliggeren ganske højt, så hvis der lige går et par dage, inden mit svar kommer, så hav tålmodighed med mig :-)

Lægger lige en stribe billeder på dagens indlæg, som jeg skød forleden i vort nye hus. Jeg eksperimenterede lidt med en ny opskrift på grove boller, og resultatet blev helt vildt godt, så den opskrift sniger sig helt sikkert ind i min kommende bog - for jo, dér er også opskrifter med i den, og nogle rigtig skønne og sunde nogen, som jeg vil glæde mig til at præsentere dig for.

RIGTIG dejlig mandag - selv er jeg på vej ud af døren for at hente mine drenge, og så skal vi hjem og have hjemmebagte "mandags-snegle" baseret på opskriften på "brusebadsboller" fra Krudtuglerne.

Hvad er lykke for dig?

Hvad er lykke for dig, og hvad gør du for at skabe så meget af den i dit og din families liv som muligt?

Det spørgsmål er nok ét, vi er mange, der funderer over fra tid til anden. Hvis du måtte have lyst til at høre, hvad min kollega, Nicole Tangkjær, i medsøsterpanelet hos designermor.dk svarede, kan du klikke her. Nicole er bosiddende i Portland USA, hvor hun går jeg under betegnelsen: SAHM – Stay at Home Mom. "Og jeg elsker det!", skriver hun i sin præsentationstekst på designermor.dk. Læs mere om Nicole her.

Hvordan bringer du drømme på vinger?

Hvor henter du dit brændstof til at bringe drømme fra tanke til handling? Det spørgsmål stillede jeg til min kollega, Mette Thomsen, i medsøsterpanelet hos designermor.dk forleden. Mette er tidligere livsstilsjournalist og indehaver af virksomheden "Design Letters". Læs hendes svar her.

En inspirerende madjonglør - Heidi Swanson

Tag lige engang og se her - er det ikke lækkert. Opslagene stammer fra Heidi Swansons prisbelønnede kogebog: "Super Natural Every Day"; en bog, jeg netop har bestilt og glæder mig rigtig meget til at fordybe mig i. Heidi er bosat i San Francisco, og det er her hun folder sit virke som fotograf, kogebogsforfatter og lejlighedsvis designer ud. Derudover har hun skabt én af de mest inspirerende blogs, 101cookboks.com, jeg endnu er stødt på. Som mange andre "madpassionister" er jeg betaget af fotograf og kogebogskribent Aran Goyoagas fantastiske fotografier på hendes enormt populære blog canelleetvanille.com, men Heidi kan i høj grad også noget med stemninger, mad og storytelling på hendes egen originale, atmosfærefyldte måde. Virkelig dygtig, det er hun, oplever jeg. Kan du også lide hendes stil?

Kig forbi, hvis du har lyst til at se mere. Det er afgjort besøget værd, det lover jeg :-) På min færd rundt på hendes blog, faldt jeg i øvrigt over en lille downloadbar appetizer (incl. en håndfuld opskrifter fra) hendes nye bog, "Super Natural Every Day", der har nydt den store ære at ligge på New York Times bestsellerliste i en periode. Du kan downloade den her.

God aften til jer alle.

Den perfekte snack på 15 minutter

 

"Hold op, hvor er de go'e", udbrød min bedre halvdel, da han forleden aften proppede en håndfuld af de soyaristede økologiske mandler i munden og smagte på dem. Og ja, det er de faktisk. Umanerlig gode. Jeg fik tippet af en veninde, og prøvede det af en fredag aften, da lysten til en lille snack inden maden meldte sig. Sidenhen smagte børnene dem, og de er også vilde med dem. Og det bedste af det hele er, at de både er sunde, hurtige og supernemme at lave.

Soyaristede mandler med rosmarin

Læg 200 g mandler på en bageplade beklædt med bagepapir. Vend dem rundt i 2 spsk kikkoman soya og drys en spsk finthakket frisk rosmarin henover (rosmarinen kan sagtens undværes, men giver lige et ekstra pift). Sæt dem ind i en 150 grader varm ovn i ca. 15 minutter. Lad dem afkøle. Nyd som snack. Hvis du er glad for salater, kan jeg i øvrigt også anbefale at hakke en håndfuld af de soyaristede mandler groft og drysse dem henover jeres salat. Et skønt lille supplement, der knaser dejligt og tilføjer salaten lidt salt og krydderi.

Tip
Bland evt. cashew- og hasselnødder i blandingen.

Hvordan skaber du balance mellem familie og arbejde?

I denne måned har fået et særligt priviligium på designermor.dk - retten til at stille mine dejlige kolleger i medsøstrepanalet spørgsmål, jeg selv definerer. I dag og de kommende to dage kan du læse mine spørgsmål og høre svarene fra medsøstrene Trine Andersen, Mette Thomsen og Nicole Tangkjær.
 
Det første spørgsmål har jeg stillet til Trine Andersen, stifter af Ferm Living. Det lyder således:
Hvordan lægger du lodderne på vægtskålen for at skabe størst mulig balance mellem familieliv og arbejde?

Trine er i disse dage i Indien med sin familie i arbejdsmæssigt ærinde, så dér flyder de to verdener tæt sammen. Læs om, hvordan hun tackler det her.

Hvad børn holder mest af ved ferie

"Det bedste ved påsken er, at vi alle sammen har fri", sagde min yngste søn forleden, da jeg spurgte ham, hvad han bedst kunne lide ved påsken.

Jeg kom til at tænke på en sommerferie for et par år siden, hvor et par af vores rigtig gode venner havde planlagt en tur med deres søn til USA. De ville leje et mobile home og køre en god bid af USA tynd for at opleve de storslåede naturreservater, byer og steder, vi nok alle drømmer om at komme over og se ved selvsyn. Kort før de skulle afsted, kom deres søn dog og spurgte, om de ikke nok kunne blive hjemme og bare tage i sommerhus. Han syntes, hverdagen var så travl, og han trængte allermest til bare at slappe af i deres sommerhus, hvor de kunne gøre de ting, de altid gjorde, når de holdt weekend dér: læse højt om aftenen, gå nogle gode ture langs vandet, snakke, lave lidt god mad og spille brætspil ved spisebordet. Han var dengang ca. 11 år. Hans ønske blev hørt, og USA-turen udskudt til året efter, hvor han nød den i fulde drag. Da var tidspunktet mere rigtigt for ham, og han havde lysten og overskuddet til at drage ud på eventyr.

Ret tankevækkende historie, synes jeg. Den fik mig i hvert fald til at tænke over, hvad børn egentlig tillægger størst betydning ved en ferie. Ofte kan man begå den fejl at tro, at det er at opleve noget nyt, fremmedartet og eksotisk. Det er det nogen gange, men langt fra altid. Børn er nogen gange også berørt af hverdagens travlhed og kan mest af alt trænge til en ferie, hvor nøgleordene er tid, ro og nærvær voksne og børn imellem. Selvfølgelig kan de to ting godt kombineres, hvis man er opmærksom på ikke at pakke udenlandsrejserne for tæt med udflugter og aktiviteter. Så det ene udelukker naturligvis ikke altid det andet.

Vi har da også selv i årevis yndet at drage til udlandet i sommerferien, at udforske bagværk og retter fra en anden madtradition end vores egen, at stifte bekendtskab med andre livsstile, kulturer, mennesker, vejrforhold, naturlandskaber, byer osv. Sidste år besluttede vi imidlertid at placere ferienålen på landkortet lige midt i Anholt. Vi nød en fantastisk uge i et stort, rustikt sommerhus 5 minutter fra vandet sammen med min søster og hendes familie. Vi levede det mest afslappede "slow living", jeg nogensinde har prøvet på en ferie - transporterede os omkring på øen på gamle, lejede røde børne-, dame- og herrecykler uden gear, grillede i haven, dryssede rundt i nattøj til langt ud på formiddagen og nød vores morgenmad ved spisebordet i havens bedste lækrog. Vi bagte, badede, cyklede ture, spillede spil, læste og levede i det hele tagt et liv nede i laveste gear uden dyttende busser, lokkende butiksvinduer, forlystelsesparker, fjernsyn og alt muligt andet af det, der ofte tilbydes os, når vi drager afsted til udenlanske storbyer og ferie-resorts.

Så, at min søn svarede, som han gjorde på, hvad han bedst kunne lide ved påsken, var egentlig ikke så overraskende.

Hvad lavede vi så i påsken? Tja, ikke ret meget. Det eneste, vi vidste var, at vi skulle en tur i haven og gøre den forårsklar og tilbringe weekenden sammen med hele min familie på et par dages påskeferie. Bortset fra det var opgaven bare at få slappet rigtig godt af sammen, lægge mobiltelefonen dybt ned i skrivebordsskuffen, lave lidt god mad, rulle en flok påskeæg, sove længe og se familien, hvad der altid er noget, der bliver set frem til, da vi jo til daglig bor i hhv. København (hvor jeg oprindelig selv kommer fra) og i Århus (hvor jeg har boet i 22 år).

Jeg håber, I alle har stornydt påsken og vil få en god start på en kort arbejdsuge i morgen. Selv glæder jeg mig til at fortsætte skriveriet af "Gartnerinden & lykkesmeden", som tager mere og mere form for hver dag, der går. Jeg har lavet en stort researcharbejde i forhold til nye design-trends fra udlandet og fået så mange spændende idéer til layoutet, som jeg glæder mig til at indvie jer i efterhånden, som projektet skrider frem :-)

På genhør i morgen. Nedenfor får I i øvrigt lige en opskrift på nogle gode påskeæg, som vi selv holder meget af. Og ruller man dem til kugler i stedet for æg, kan de jo være en hjemmelavet lækkeri, man kan nyde godt af når som helst, man måtte have lyst.

Havre-chokoæg
8-10 stk.

De er rustikke og lidt havregrynskugleagtige i smag og konsistens, disse påskeæg. Et hit i vores familie.

150 g marcipan
100 g fintvalsede havregryn
125 g blødt smør
1 spsk vaniljesukker
3 spsk kakao
150 g mørk chokolade 70 %
finthakkede ristede hasselnødder til drys

Bland alle ingredienserne (på nær den mørke chokolade) godt sammen i en skål. Tril 8-10 påskeæg og lad æggene hvile i køleskabet en times tid. Dyp alle æggene i smeltet mørk chokolade og drys dem med finthakkede ristede hasselnødder (de kan evt. købes færdige på pose i supermarkedet).

Fløjlsblød gækkekage med chili og mørk chokolade

Kære alle sammen

Håber I nyder jeres påske-fridage og finder tid til at slappe af og lade lidt op sammen. Her kommer en lille idé til en dejlig kage, I kan bage og hygge jer med. Hvis I gerne vil drive lidt gæk med én, I har kær, kan I lave et alternativt gækkebrev i form af en skøn fløjlsblød gækkekage med chili og mørk chokolade, hvorpå optræder et gækkebrev drysset i flormelis. Bag kagen og læg dit gækkebrev hen over den. Drys med et fnuglet lag flormelis igennem en sigte, så dit gækkebrev træder frem. Lav evt. et lille banner med dit gækkevers af en strimmel dekorativt papir, fastgjort til to tandstikkere og plantet i kagen. Tag forbi gækkemodtageren og snig kagen hen foran hoveddøren. ring på – og løb, alt hvad du kan :-) Opskriften er fra "Spilopper & stjerneskud".

Rigtig dejlig langfredag til jer alle. Vi skal se hele min familie i denne weekend, så det glæder vi os til. De bor jo i København, og vi bor i Århus, så det er ikke så tit, vi har lejlighed til at ses, som jeg godt kunne ønske mig. Så i dag er der altså stort fætter-kusine-træf, og det bliver der bare set frem til :-)

Fløjlsblød gækkekage med chili og mørk chokolade
ca. 8 personer

150 g mørk chokolade min. 70 %
1⁄2 rød chili
kornene fra 1 stang vanilje
150 g sukker
75 g smør
75 g rapsolie
5 æg
evt. fintrevet skal fra 1 appelsin

Smelt chokoladen over vandbad (eller i en skål i mikroovnen) og kom den derefter op i en gryde. Fjern frøene fra den halve chili og hak skallen meget fint. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom dem i gryden sammen med den finthakkede chili. Tilføj sukker, smør og olie og bland ingredienserne godt i gryden over svag varme. Tag gryden af blusset. Del æggene i æggeblommer og hvider. Bland æggeblommerne i chokoladeblandingen sammen med den fintrevne appelsinskal. Pisk hviderne stive. Hæld chokoladeblandingen ned til de piskede hvider og hæld blandingen over i en smurt springform (diameter 22 cm). Bag kagen ved 200 grader i 40 minutter. Lad kagen afkøle ved stuetemperatur og sæt den derefter i køleskabet i minimum 2 timer (gerne natten over), inden den serveres.

Fejring af kåringen af Spiloppen - begrænset antal sælges til 195 kr.

"Spilopper & stjerneskud" er for nylig blevet kåret til Danmarks bedste børne- og familiekogebog 2011 og nomineret til titlen som "Verdens bedste" af Verdens største internationale kogebogskomité GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS, der betragtes som kogebøgernes svar på filmenes Oscar. Og det kunne jeg bare godt tænke mig at fejre!

Jeg er derfor rigtig glad for en særaftale, jeg netop har indgået med bogafdelingerne i Bilka og Føtex, der sikrer, at alle børnefamilier, der endnu ikke har en "spiloppe" på hylden, kan købe den til en særligt attraktiv pris her i april og maj til hhv. 195 og 199 kroner de to varehuse. Du kan endda få den sendt direkte til døren, hvis du vil slippe ekstra let om det :-) Klik her eller på billedet ovenfor og stryg direkte ind og sikr dig et eksemplar i Bilkas online bogshop. Varehusene har også et begrænset antal eksemplarer på hylderne til den særligt skarpe pris. Det er efter først til mølle-princippet, så tøv ikke  for længe, hvis du kunne tænke dig at have dit helt eget eksemplar på hylden derhjemme eller at glæde en veninde, en søster eller anden med en lille gave :-)

Her er, hvad en lille håndfuld læsere til min glæde skrev om "Spiloppen" i deres anmeldelser på Nettet:

Kunne du have lyst til at læse flere anmeldelser af "Spiloppen", kan du klikke her.

Rigtig dejlig onsdag til jer alle.

Se programmet med Lene Kaaberbøl her

I går, tirsdag 3. april, viste TV2 Østjylland 7-minutters udgaven af programmet med og om en af vort lands mest talentfulde forfattere, Lene Kaaberbøl. Hun er netop strøget ind på New York Times bestseller-liste med sin kriminalroman "The Boy in the Suitcase (dansk: Drengen i kufferten), som hun har skrevet sammen med Agnete Friis. Og samemn er de nomineret til to amerikanske priser for bogen. Større bliver det næsten ikke. Jeg besøgte hende i hendes hjem i en nedlagt mølle i Beder og fulgte hende under forberedelserne til opsætningen af "Skammerens datter" på Østre Gasværk i København. Du kan se udsendelsen ved at klikke her. I morgen vises den 28 minutter lange udgave på TV2 Østjyllands nye kanal kl. 20.

Vi skal i haven i dag og gøre de udendørs gemakker forårsklar. Der er knopper på alle havens træer, buske og blomster, og for hver dag, der går, springer det hele mere og mere ud. Det er virkelig en vidunderlig årstid, denne her. I eftermiddag skal vi ud at bowle og så står den på en lille produktion af hjemmelavede påskeæg og en lille gækkeleg: "Der har været en lille påskehare", hvor vi gemmer et påskeæg og sender ét af børnene ad gangen udenfor døren. Barnet kommer ind og skal finde ægget, mens vi synger højt, når det nærmer sig ægget og lavt, når det bevæger sig væk fra ægget. Du kan finde opskrifter på forskellige smagsvarianter af lækre påskeæg i "Spilopper & stjerneskud", som er ultralette og hurtige at lave, og som bare smager skønt.

Hvis du endnu ikke har en "Spiloppe" i huset og godt kunne tænke dig det, kan jeg i øvrigt fortælle, at jeg i samarbejde med Dansk Supermarked lige nu fejrer, at Spiloppen for nylig er blevet kåret til Danmarks bedste børne- og familiekogebog og nomineret til titlen som "Verdens bedste" af den internationale kogebogskomité GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS, der betragtes som kogebøgernes svar på filmenes Oscar. Alle der ikke har en Spiloppe på hylden derhjemme kan, som led i fejringen, købe den til en særpis på hhv. 195 og 199 kroner i Bilka og Føtex. Du kan købe den direkte på Bilkashoppen her og få den sendt lige til døren eller købe den i varehuset. Lageret er begrænset  - så tøv ikke for længe, hvis du kunne have lyst til at få en "Spiloppe" til at inspirere jer til god, nem familiemad, højtidsfejringer og en portion lege og kreative aktiviteter;-)

Du kan læse lidt anmeldelser af bogen i blogindlægget ovenfor.

Gækkebrød med indbagte "gavekort"

 

Hej alle sammen

Så er påskeferien igang for alle os med hjemmeboende børn. De fleste skoler holder jo ferielukket hele ugen, så mon ikke, der går glade feriebørn rundt i mange hjem i disse dage. Måtte I have lyst til lidt hyggeligt at samles om, kan I overveje at bage dette gækkebrød med indbagte "gavekort". Opskriften kommer fra mit store påskekapitel i "Spiloppet & stjerneskud", hvor jeg drager på en ekspedition tilbage i tid for at undersøge, hvordan man fejrede påsken i gamle dage. Min udforskning førte mange sjove lege, retter og bagværk med sig, hvortil knytter sig charmerende historier.

Her kommer opskriften på gækkebrødet. Mange flere påskeopskrifter, tips og idéer følger de kommende dage, hvor vi også herhjemme vi folde lidt hyggelige og overkommelige aktiviteter ud.

Rigtig dejlig mandag.
 

Gækkebrød med indbagte “gavekort”
10-12 stk.

Hvis I er i humør til lidt gækkerier, kan I bage dette festlige gækkebrød, skabt af Kaptajn Vom fra Rom. Brødet er sjovest at spise, hvis I er en god flok omkring bordet. Inde i brødet gemmer sig nemlig én mandel, én hasselnød og én rosin. Den, der får mandlen, skal give et lille påskeæg til den, der får hasselnødden. Den, der får hasselnødden, skal give et lille påskeæg til den, der får rosinen. Og den, der får rosinen, skal give et lille påskeæg til den, der får mandlen. Sørg for enten at spise eller lægge harens to øjne og snude til side, før I begynder at skære brødet ud, ellers kan der let gå koks i løjerne. Skær brødet ud i humpler. Det smager skønt lunt med iskoldt smør og en god kop te eller kaffe.

175 g smør
3 dl mælk
50 g gær
1 tsk salt
4 spsk sukker
3 æggeblommer
12 dl hvedemel (erstat evt. 4 dl med hvid hvede)
1 mandel
1 hasselnød
1 rosin

Pensling og pynt
2 rosiner
1 hasselnød
1 sammenpisket æg
evt. et let drys flormelis

Smelt smørret og bland det sammen med mælken. Rør gæren ud heri og tilsæt salt og sukker, æggeblommer, mel, mandlen, hasselnødden og rosinen. Ælt dejen godt til den er dejligt smidig. Stil dejen til hævning i en skål i en lun vindueskarm tildækket af et fugtet viskestykke i 40 minutter. Lad en i familien, der ikke skal indgå i konkurrencen om påskeæggene, forme den store påskehare. Det gøres nemmest ved at lægge en stor bolle i midten, to mindre nederst til hvert ben og to i hver side til arme. Form to aflange boller og giv den ene et lille “knæk”. Anbring dem som ører. Stik to rosiner ned i dejen som øjne og en hasselnød som snude. Læg påskeharen på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad brødet efterhæve i 20 minutter under et fugtet viskestykke. Pensl brødet med æg og bag det ved 200 grader i 15-20 minutter. Drys det evt. let med flormelis.

Tip
Brødet kan selvfølgelig også bages som helt almindelige gækkeboller, eller I kan bage portionsanrettede påskeharer.

Hvem er denne Kaptajn Vom fra Rom?
Kaptajn Vom var en garvet eventyrer, der for mange herrens år siden sejlede på verdenshavene med sin store skonnert. rygtet fortæller, at denne Kaptajn Vom var lidt af en drillepind. Engang kort før påske fik han en utrolig lyst til at drille sine vejrbidte matroser, der var helt mørbankede og humørforladte af at sejle på de oprørte verdenshave. Han låste sig inde i skibskøkkenet og tilbragte en hel lang nat med at eksperimentere sig frem til en opskrift på et gigantisk gækkebrød, formet som en påskehare og med små indbagte “gavekort”. Da matroserne vågnede påskelørdag, fik de et chok, da de kom ned i kabys- sen og så kæmpeharen. De var vant til havregrød med sur mælk på, så det var et syn, der fik dem til at spærre øjnene op. De spiste og spiste og fandt mandler, rosiner og hasselnødder, der gav dem lovning på påskeæg, de knap kunne huske fandtes. Og hvad det end var for gækkerier, Kaptajn Vom ellers havde sneget ned i dejen, så løb hans før så sammenbidte matroser fra da af grinende rundt på dækket og drillede hinanden fra morgen til aften, og glemte alt om skumsprøjtet på bølgetoppene og den barske vind. Det kan man da kalde et brød med gæk i.