#ff28a2

Indlæg fra februar 2012

En inspirerende dag i Lene Kaaberbøls selskab

I går var jeg så priviligeret at tilbringe en hel dag i én af Danmarks mest mesterlige fortælleres selskab: Forfatteren Lene Kaaberbøl. Lene er kvinden bag bestsellerromanen til børn og unge, "Skammerens datter", og det var netop med den som omdrejningspunkt, at vi mødtes på Østre Gasværk klokken 10 i går. Molslinien havde bragt os godt derover med 7-overfarten, så vækkeuret havde bimlet kl. 05.30, og forventningerne stod klar ved sengekanten til at ledsage mig på turen. Gasværket er i fuld gang med at sætte Lenes roman op til teaterstykke med premiere den 1. september, så det var vi ovre at høre nærmere om og få et par smagsprøver på scenografi, musik m.v. Der er ingen tvivl om, at alle sejl er sat til. Så er du, som jeg, fan af Lenes forfatterskab og måske især "Skammerens datter", er det måske værd at have i erindring, når vi sniger os ind i efterårsmånederne, at der foregår noget rigtig spændende på Gasværket i København. Billedet på dagens indlæg er netop fra Gasværkets charmerende, rå rammer.

Lenes forfatterskab startede allerede, da hun var 15 år, hvor hun udgav to hestebøger. Egentlig tog det allerede sit afsæt, da hun som 8-årig fik en rød ringbindsmappe med blanke sider af sine forældre i fødselsdagsgave, og den purunge skrivelystne pige fyldte hurtigt siderne ud med forællinger og forunderlige eventyr om universer, der ligger mindst tre skridt fra regnbuen.

Min anledning til at møde Lene var, som du måske nok har regnet ud baseret på billedet på dagens indlæg, at hun var hovedperson i vores kulturprogramrække på TV2 Østjylland, Folk i farver. Lene bor nemlig til daglig i Beder i en gammelm nedlagt mølle, og hun er således godt forankret i den jyske muld.

Det var et sjældent inspirerende og berigende møde, som især sådan en fortælleglad sjæl som jeg kunne hente dejlig inspiration i. Jeg glæder mig til at se den færdigklippede udsendelse, og skal nok melde ud her på sitet, hvornår den løber over skærmen.

I morgen skal vi møde Allan Olsen og ledsage ham til koncert i Skanderborg Kulturhus. Så dagen står på forberedelse af morgendagens optagelser.

Rigtig dejlig onsdag.

Lancering af Muse Concept Studio

Så er jeg klar til at løfte sløret for en lille nyhed fra mit univers. I slutningen af den forgangne uge fik jeg nemlig ført en plan ud i livet, jeg længe har ønsket at føre fra tanke til handling. Jeg har et godt stykke tid ønsket at erstatte navnet på mit firma "Sif Press" med det helt rigtige navn, som fremover skulle være dét, jeg lancerede mine aktiviteter og ydelser under.

Når man selv sætter sig for at at designe sit arbejdsliv i det håb, at det må lykkes at kunne leve af dét, man brænder for, øser man jo gerne litervis af hjerteblod i sine aktiviteter, og det skulle navnet gerne afspejle. "Sif Press" har fungeret fint i en overgangsfase, da mange af de opgaver, jeg løser i dette regi er af journalistik karakter. Jeg har dog også i mange sammenhænge dygtige freelancere, rådgivere og samarbejdspartnere ind over mine projekter, og jeg søgte et navn, der rakte lidt længere ud, var lidt mere rummeligt, havde nogle stærkere signalværdier og tydeligere afspejlede, værdierne og forcerne i virksomheden.

Og nu har jeg foretaget mit valg! Muse Concept Studio er navnet, som fremover vil være signatur på de projekter, jeg laver i dette regi. For mig - såvel som alle andre, forestiller jeg mig - er det jo rigtig vigtigt at præsentere sine aktiviteter og ydelser under den helt rigtige titel, og med MUSE CONCEPT STUDIO oplever jeg at have fundet det navn, som beskriver min virksomhed godt og afspejler det univers af inspiration, idérigdom og energi, som jeg ønsker projekterne skal udspringe af. 

Og hvad laver jeg så egentlig i Muse Concept Studio? Jo, det samme som, jeg lavede i "Sif Press". Det er i dette regi, at jeg arbejder som forfatter, holder mine foredrag, rådgiver erhvervslivet, varetager opgaven  som programvært- og tilrettelægger, optræder som kok og livsstilsekspert på tv m.v. Forretningsområdet er bredt og projekterne varierede. Overordnet kan man dog sige, at paraplyen, de falder indenfor handler om oplevelser, formidling, storytelling, livsstil og innovation - et godt mix af alle de kompetencerområder, jeg har tilegnet mig erfaring indenfor gennem årene, som jeg føler et ansvar for at yde mit bidrag til og som jeg elsker at beskæftige mig med.

Du kan læse mere om Muse Concept Studio her.

Vinterlys, strandliv og simremad

I går nød vi en rigtig slappedag i vores nye hus. Vi har flyttekasser stående i stabler overalt, men med flytning på tapetet gennem de seneste 14 dage og ret travle hverdage, trængte vi til bare at drysse rundt og slappe godt og grundigt af sammen. Så det gjorde vi. Alle ungerne var hjemme (på nær min kærestes ældste søn på 17, der blev på efterskolen i weekenden), og en lille håndfuld ekstra kammerater var omkring spisebordet til morgenmaden efter at have nydt en filmaften og overnatning hos min mellemste søn, Lucas. Hen på eftermiddagen slentrede vi en tur langs stranden, som ligger et stenkast fra vort nye hus. Hvor kan det nu og da være velgørende for sjæl og legeme at komme en tur ned og skue ud over vandet, nyde det vidunderlige lys, der præger årstiden lige nu og bare indsnuse den friske luft, der mere og mere bærer påmindelser om forårets snarlige komme med sig. Jeg skød et par skud med min mobil, så kvaliteten er ikke den bedste, men stemningen træder vist alligevel meget godt frem. Billederne er suppleret af den middagsret, vi gik hjem og satte over kort efter - én af mine absolutte yndlingsretter: Coq au vin. Den er med i "Spilopper & stjerneskud" og dér giver jeg mit bud på en nemmere hverdagsudgave baseret på kyllingefileter. Den smager fantastisk, men har I tid, hvad man jo nu og da har i weekenden, til at partere en hanekylling, så får den et ekstra lille løft. Det gjorde vi i går, og både børnene og vi nød hver en mundfuld. I får opskriften her, hvis I ikke lige skulle ligge inde med et eksemplar af "Spilopperne". Håber I vil finde tid til at lave den, inden vinteren går på hæld. Den er en vidunderlig vintersimreret, og kan sagtens laves, så der er nok til to dage. Den er ligeså god og velsmagende dagen efter. Uhm.

Orellanas coq au vin
4 personer

150 g bacon i tern olivenolie
250 g champignoner
250 g skalotteløg
4 store kyllingefileter (eller en hel hanekylling)
2 spsk hvedemel
1⁄2 l rødvin (f.eks. en Cabernet Sauvignon)
2 spsk flydende hønsebouillon (eller 1 terning)
4 fed hvidløg, finthakkede
1⁄2 dl friske timianblade (eller 1 stor tsk tørrede)
2 laurbærblade
1⁄2 tsk groft salt
friskkværnet peber efter behag


Drys
1 håndfuld grofthakket bredbladet persille

Svits baconen i en gryde i lidt olivenolie. Tag den op og læg den på en tallerken. Rens champignonerne og skær dem ud i halve eller kvarte (alt efter, hvor store de er). Svits dem i gryden i 4-5 minutter ved høj varme. Pil og halver i mellemtiden skalotteløgene, og lad dem svitse med i et par minutter sammen med champignonerne. Tag champignoner og skalotteløg op på en tallerken. Svits kyllingefileterne i ca. 3 minutter på hver side. Tilsæt hvedemel og rør godt rundt. Kom herefter bacon, skalotteløg, champignoner, vin, bouillon, hvidløg og krydderier op i gryden. Lad retten simre ved svag varme og under låg i 30-40 minutter. Kog en grydefuld ris i mellemtiden. Drys med frisk persille og server straks sammen med ris.

Tip
Skru evt. op for mængderne og lav til to dage – retten er fuldstændig lige så lækker dagen efter, og er i øvrigt også egnet til frysning.

Rigtig dejlig søndag til jer alle!

Børnekomsammen i vort nye hus

Så er vi kommet så meget på plads i vores nye rammer, at mellemstesønnen i går fik lov at invitere en håndfuld venner til tv-aften. Det er en helt ny måde at hygge sig sammen på, som lader til at bringe dem utrolig meget glæde. De mødes gerne sidst på eftermiddagen, har hver en 50'er med til at sikre sig aftenens fornødenheder: 3 film (hvor de springer godt rundt i genrerne, men lidt gys er der altid), slik, snacks og lidt at skylle det ned med. Jeg sørger for aftensmaden og morgenmaden. På billedet kan du se hele banden sidde omkring vores spisebord i vort nye køkken. Den langhårede pige i blåt er min bonusdatter, som også er på besøg i denne weekend, og det er sørme heldigt, for der er testesteron nok i huset i denne weekend med i alt tre sønner, en bedre halvdel, fire drengevenner og måske en bonussøn, der også ankommer inden længe. Så Louise og jeg, vi udgør et lille, men bensejt girlpower-team her i hytten ;-)

Ungerne har fået en portion hjemmebagte grovboller med alverdens frø, korn og fibre at starte dagen på, og på køkkenbordet står nu en sneglekage (fra Krudtugler & kanelsnegle) og hæver. Den står under det hvid-blå viskestykke på bordet foran ovnen på billedet. Det er én af de 'søde sager', der hitter højt her i familien side og side med Tebirkes fra Kongens København, croissanter og andre af de mere weekendagtige brødtyper, jeg har med i mine bøger. Lægger du inde med nogle favorit-weekend-brødopskrifter (wow, langt ord), som du gerne vil dele, vil jeg nyde at høre om dem. Skriv gerne her på bloggen eller evt. via min kontaktside. Hvis din opskrift kommer med i én af mine kommende bøger, nævner jeg dig under opskriften indeni bogen og sender dig fluks et signeret eksemplar af den, så snart den er færdig hos trykkeren :)

Skøn lørdag - ahhh, dejligt med weekend, ikke mindst ovenpå så mange lange flyttedage oveni den normale arbejdsuge. Det gør godt!

Ps. Jeg skal hilse fra Louise, der står her ved siden af mig og assisterer mig lidt i dagens indlæg :)

En uge i stilhed bag klostrets tykke mure

Der er godt skub på programmet i disse dage, så jeg er ikke så aktiv på bloggen. Jeg tager revanche i næste uge, så opgiv mig ikke helt ;-) Vi er stadig i fuld gang med at få klaret flytningen fra vores lejlighed i byen til vort nye hus udenfor byen. I dag kan vi vinge sidste flyttelæs af på listen over gøremål. Flyttemændene kommer om lidt. Så jeg skriver lidt kort.

Dagene er også gået med at lægge sidste hånd på min artikel om mit ophold bag klostrets tykke mure på Mallorca i oktober sidste år. Det var et retreat med fokus på mindfulness, yoga og meditation, og ugen var en oplevelse for livet. Hvis du måtte have lyst til at læse min artikel, bliver den bragt i FIT LIVING, nummer 4, som udkommer 29/3.

I går var jeg i Odder for at holde møde med gæve kræfter på Narayana Press, min samarbejdspartner på trykkerifronten. Vi havde flere bogprojekter oppe at vende, da jeg endnu mangler at træffe de helt endelige beslutninger om, hvad der skal bringes til verden i år. Mange beslutninger skal tages og mange forudsætninger være på plads, så jeg er i fuld gang med at sikre mig, at forarbejdet er gjort, så processerne bare glider og bøgerne ser dagens lys i den form, de fortjener - og I ligeså :)

Rigtig god dag til dig og dine.

Den hæslige slyngels Fastelavnsboller

I morgen er det fastelavnsmandag, og dér står den på tøndeslagning, fastelavnsbollespisning og leg på mine drenges skole. Lige nu er vi ved at finde vores taske med udklædningstøj frem, og så skal et kostume vælges. Vi har fået klaret flytningen fra vores bylejlighed til vort nye hus her i weekenden, og det er bare godt, at alt nedpakning og slæben er vel overstået. Nu står den på udpakning, og det er efter min mening en hel del sjovere end at nedpakke og "afvikle". Nu starter en ny æra for vores lille familie i nye rammer, og det var helt forunderligt at vågne op alle syv her til morgen og spise morgenmad i vores nye køkken. Inden længe vil jeg vise jer lidt billeder herfra, og I vil også i mine kommende bøger blive inviteret indenfor, da vort hjem jo helt naturligt er den ramme, store dele af vores familieliv udspilles i.

Nedenfor får I min egen opskrift på fastelavnsboller. Opskriften er fra "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne". I bogen finder du forklaringen på, hvem "Den hæslige slyngel" er ;-)

Den hæslige slyngels fastelavnsboller

8 stk.

50 g gær
2 1⁄2 dl fingervarm mælk
2 spsk sukker
125 g blødt smør
1 tsk stødt kardemomme
ca. 600 g mel

Creme

1 æg
1 spsk sukker
1 spsk vaniljesukker
1 spsk majsstivelse
2 1⁄2 dl fløde
1 dl smuttede, finthakkede mandler

Pensling

1 sammenpisket æg

Chokoladeglasur

80 g flormelis
30 g kakao
4-5 spsk vand

Lav først cremen:

Pisk æg, sukker og vaniljesukker sammen og pisk majsstivelse i. varm fløden op til kogepunktet og hæld den i æggemassen. Hæld det hele tilbage i gryden og bring cremen tæt på kogepunktet, mens der piskes. Tag cremen fra varmen og bland mandlerne i.

Lav derefter dejen:

Rør gæren ud i den fingervarme mælk. Tilsæt sukker og 50 g af smørret, og bland det godt sammen med gærblandingen. Tilsæt kardemomme og mel. Ælt dejen sammen og stil den til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtet viskestykke over. sæt ovnen på 225 grader. Ælt derefter resten af det bløde smør i dejen. rul dejen ud til en firkant, der er 1⁄2 cm tyk. Skær firkanter ud af dejen og kom en lille top kagecreme på hver. Fold dejen sammen om cremen og anbring bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl bollerne med æg og bag dem i den varme ovn i 15 minutter. rør flormelis, kakao og vand sammen til chokoladeglasuren, og kom den på bollerne lige inden serveringen.

Vidste du, at...
... "Fastenlaune", som er tysk, betyder direkte oversat "fastemorskab".

Vidste du, at...
Fastelavnsmandag afholdes altid 40 dage før 1. Påskedag.

Nyhed: Book et foredrag med Sif Orellana

Så blev det fredag, og inden weekenden skydes igang, vil jeg lige dele en nyhed med jer, som jeg lige har modtaget. Fra i dag er min profil aktiv hos forfatterforedrag.dk. Det glæder mig rigtig meget, for jeg har længe været på udkig efter en inspirerende og dygtig samarbejdspartner på foredragsfronten, og det er mit indtryk, at jeg i forfatterforedrag.dk (der er en afdeling af foredragsvirksomheden Athenas) har fundet den helt rette. De udbyder primært foredrag af forfattere og kulturpersonligheder, så med en fod i kulturlivet (via mine år som marketingchef for Århus Festuge og arrangementschef for ARoS) samt i forfatterverdenen passer jeg jo ganske godt ind i deres univers.

Hvis du arbejder på en arbejdsplads, hvor I nu og da har fyraftenmøder krydret med en foredragsholder, er tilknyttet et kvindenetværk, en forening, arbejder på et bibliotek eller lign., der nu og da gør brug af foredrag, så vil det glæde mig, at du kigger forbi min profil og ser, om mine foredrag måske kunne være noget for jer. Du kan se mine foredrag her, og måtte du have interesse i at lægge øre til en kombination af begge eller har du andre særlige ønsker, er dette også muligt :)

Dejlig weekend til jer alle.

Flyttedag med bagning og hammerslag

 

 

I dag har stået på flytteforberedelser, optræden i IKEA AARHUS med bagning fra "Spilopper & stjerneskud", flere flytteforberedelser og skrivning af artikel til FIT LIVING. Artiklen er en personlig skildring af det mindfulness-retreat på Mallorca, jeg var på i oktober sidste år. Den handler om mine overvejelser forinden, mine oplevelser undervejs og tanker efterfølgende. Hvad havde jeg af forhåbninger, hvad lærte jeg og hvordan fik jeg integreret min nye viden om yoga, mindfulness og meditation? Det var en oplevelse for livet at være afsted, og spændende at skrive artiklen.

 

Og ja, så har dagen også efterladt rum til at byde ind på et par skønne litografier i farver af kunstneren Henri Matisse fra serien "Revue Verve" på Lauritz.com, og tænk sig - jeg fik sørme hammerslag på dem til trods for, at jeg bød under en tredjedel af vurderingsprisen. Sådan kan man være så heldig.

 

De skal indgå i en stor collage-væg, vi har herhjemme fyldt med malerier, indrammede akvareller, fotos, litografier og andre kunstfærdige frembringelser. I har måske fået et glimt af vores collage væg i "Spilopper & stjerneskud", hvor den optræder i kapitlet om venindebrunch. Jeg holder sådan af den væg, for den er fuld af historier, minder og inspirerende motiver, og jeg nyder at kaste mit blik på den dagligt og suge alle de indtryk, den giver til mig. Det er sådan en rigtig "humør-væg", hvor erindringer fra dejlige rejser, malerier (blandt andet af Storm P.) fra min farfar, farmor og mormor, billeder lavet af børnene og meget andet hænger. Ovenfor kan du se mine nyerhvervelser. De er da fine, synes du ikke :)

 

Og så var det her til aften kl. 19.30, at anden del af "Folk i farver" rullede over skærmen. Vores hovedperson var Micha Karlslund, der er glaspuster og billedkunstner og bosat i Ebeltoft. Du kan se programmet her.

 

Rigtig dejlig aften.

Bager i IKEA AARHUS i dag og i morgen kl. 13-16

Kære alle sammen

Så er vinterferien i fuld gang. Mine drenge er på skiferie i Norge med deres far i denne uge og flytning står på programmet her hos os. På torsdag og fredag går det løs. Der er alt, hvad vi ejer af møbler og sager pakket i kasser og gjort klar til at tage turen fra vores bylejlighed ud i vort nye hus udenfor byen tæt på havet og skoven.

I dag og i morgen fra kl. 13 til kl. 16 har jeg dog givet mig selv et frikvarter for pakkeriet og vil være at finde i køkkenet i IKEA AARHUS, hvor jeg vil skabe lidt dejlig duft og en hel masse smagsprøver af den hvide chokoladekage med et strejf af lakrids. Så kig ud, hvis du har lyst til at smage. De to dage, jeg gæster IKEA, sælger vi også mine "Spilopper", der lige er kåret til Danmarks bedste børne- og familiekogebog 2011, til en særpris på 199,- Og måtte du have lyst til at få din bog signeret, vil det være mig en glæde at skrive en lille hilsen til dig.

Rigtig dejlig dag - og måske på gensyn :)

Se premiereprogrammet på "Folk i farver" her

I går kl.19.30 var der premiere på "Folk i farver" på TV2 Østjylland, som jeg har fornøjelsen af at være programvært på og -tilrettelægger af. Det har været en både spændende, sjov og lærerig opgave at kaste sig ud i. Når man betræder en helt ny arena, som man endnu ikke har gjort sig sine erfaringer med, så kræver det jo lidt ekstra af én. Og i dette tilfælde er det jo ikke sådan, at jeg bare har kunnet gå ind i et øvelokale og f.eks. klimte lidt på klaveret, indtil jeg var klar til at møde publikum. Nej, her må de hårdtkøbte erfaringer gøres for åben skærm, og det kræver altså lige, at man tager en dyb indånding og tænker, "tja, hvo intet vover, intet vinder". Så jeg har suget til mig af gode råd fra mit erfarne bagland i den måned, vi har været igang nu, og omsat min nye viden efter bedste evne. Og selvom al begyndelse er svær, så siger man jo også, at øvelse gør mester. Så det satser jeg på. Så nu er det jo op til jer at vurdere, om jeg er sluppet helskinnet igennem udfordringen. Måtte du bo udenfor Østjylland, kan du se programmet på TV2 Østjyllands hjemmeside ved at klikke her.

I morgen sætter min kameramand og jeg kurs mod Silkeborg, hvor vi skal ned og skyde et program med en helt særlig type kunstnere - nemlig dem, der har skiftet penslerne ud med nåle og lærrederne ud med hud. Ja, du hørte rigtigt, og du har såmænd nok også gættet, hvem jeg taler om. Tatovører, naturligvis. Dette fag er jo rimelig belastet med en hel masse lidt fastlåste forestillinger om, hvordan tatovører er. Så det skal nok blive spændende at komme ned og opleve, hvordan det egentlig forholder sig. Ud fra den research jeg har lavet, er det i hvert fald langt fra alle forestillingerne, der holder vand i forhold til de tre tatovører, vi gæster. 

Og så har jeg i øvrigt også fået produktionsplanen til min kommende bog, GARTNERINDEN & LYKKESMEDEN, på plads. Bogen udkommer den 5. november 2012, og jeg glæder mig til at bringe den på vinger. Nu findes der jo en del bøger med fokus på selvledelse, kunsten at bringe livet i vater og skabe sin egen lykke, og mange af disse bøger er jo primært fyldt med ord og ikke så meget, der kan stimulere øjet. Gælder dette også for din bog, Sif?", kunne du med rette spørge. Og nej, det gør det ikke.

GARTNERINDEN & LYKKESMEDEN vil blive krydret med en masse tankevækkende og stemningsfulde billeder. Det er mit ønske at folde et univers ud fuld af oplevelser, og det oplever jeg sker allerbedst, når man indtænker billeder. Faktisk findes der ikke en bog af denne type på markedet endnu. Den kombinerer nemlig en masse forskellige emner og områder, som ofte holdes adskilte i fagspecifikke udgivelser: Kost, indretning, tidsstyring, kærlighed, meditation, yoga, motion, positiv tænkning, fritidsinteresser, opdragelse, kreativitet, rejser, venner, personlig udvikling m.v. På samme måde som Krudtugler & kanelsnegle var en helt ny måde at forene en række indgangsvinkler til og områder af et familielive på, så er GARTNERINDEN & LYKKESMEDEN også en ny "hybrid", der afspejler moderne kvinders mangefacetterede liv. Den kommer hele vejen rundt om den moderne kvindes livssituation og er smækfyldt med bud på, hvordan man kan have held med at få det hele til at hænge sammen. Det er meget dét at bringe fornyelse og nytænkning ind i branchen, der gør det sjovt at arbejde som forfatter, oplever jeg. Det er den mission, der motiverer mig og vækker mit engagement. Glæder mig til at skabe den, og håber, I vil tage godt imod den :)

Rigtig dejlig dag til jer alle sammen derude.

Debut som programvært på TV2 Østj. i aften kl. 19.30

Så er der kun en halv times tid til, at det første program ruller over skærmen af "Folk i farver" på TV2 Østjylland. Keramiker Signe Kähler er vores premiere-hovedperson, og hun er bare en pige med appetit på i livet og masser af gå-på-mod. Hun er 6. generation i Kähler-familien, den kendte pottemagerfamilie fra Næstved, og ja, spændende bliver det at se det færdigklippede program. God fornøjelse - skriv endelig lidt feedback herinde på bloggen, hvis du har lyst. Det er ikke helt uden en lille snært af nervøsitet, at jeg debuterer i min nye rolle, må jeg tilstå :)

Rigtig god aften!

Grovbirkes fra Kongens København

I eftermiddag står den på hjemmebagte grovbirkes i vores hyggelige lille køkken her i lejligheden, hvor vi kun bor ganske kort tid endnu. I næste uge - i vinterferien - står der flytning på programmet, og det skal nok blive rigtig godt at komme ud og indtage vores nye rammer, hvor køkkenet er større end her og antallet af kvadratmeter i det hele taget svarer lidt bedre til, at vi er en familie på 7. Men nøj, jeg har det svært med flytninger. Mit hjem betyder kolossalt meget for mig. Mange af jer vil nok kunne nikke genkendende til denne følelse og dette behov for at have en base, der er stabil, tryg, rig på traditioner og oplevelser.

I min barndom voksede min søster og jeg op i ét og samme hus fra jeg var omkring 5 år gammel. På det tidspunkt havde vi allerede boet i kvarteret i et par år, men det var i et lejet hus, og da lejemålet udløb, købte mine forældre hus få minutters gang derfra. Og dér bor min mor såmænd stadig den dag i dag. Min far lever desværre ikke længere, men at min mor har beholdt vores barndomshjem, betyder meget for både min søster og mig. Så uendelig mange minder knytter an til det hjem, og det optræder indeni mig som et vigtigt "anker", som jeg på mange måder ville have ønsket, at jeg også ville have kunnet give mine sønner. Livet har dog formet sig således, at en række flytninger måtte blive en del af vores historie de seneste år, og nu håber jeg bare, at vort nye sted nær skov og strand bliver vores "ankerplads" i rigtig mange år frem.

Men i eftermiddag kommer ovnen altså til at buldre med en god pladefuld grovbirkes her i vores lille lejlighedskøkken, og det glæder jeg mig til, for de er bare gode - ikke mindst, når det niver lidt i kinderne udenfor, og en varm kop te og et stykke godt brød smager ekstra dejligt.

Hvis I også har lyst til at bage dem, kommer opskriften her. Den er fra "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne", som er smækfyldt med alle mine favoritbageopskrifter. Nogle er sågar hentet fra mine drenges tipoldemors håndskrevne bagebog, hvor jeg husker, at hun slutter én af opskrifterne af med at skrive "Håber, det må bekomme Eder". Ja, det samme siger jeg :) Skøn dag til jer alle.

Grovbirkes fra Kongens København
10 stk.

50 g gær
21⁄2 dl koldt vand
1 æg
25 g sukker
1 tsk salt
125 g fuldkornsdurummel
ca. 450 g hvedemel
3 spsk femkornsblanding (eller 1 spsk hørfrø, 1 spsk sesamfrø og 1 spsk solsikkekerner)
50 g smeltet smør

Til indrulning
175 g smør
 

Pensling og drys

1 æg

mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner

Helt kaloriefrie er de ikke, disse grovbirkes fra Kongens København, men de smager til gengæld fantastisk og indeholder masser af gode frø og grove meltyper. Så er I i humør til at forkæle jer selv med lidt ekstra godt bagværk og varm kop te her i det smukke og frostklare vintervejr, så kan disse grovbirkes varmt anbefales. Sprøde udenpå, luftige og svampede indeni. Et hit i vores familie!


Bland gæren med vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt til en smidig og elastisk dej. rul den ud til en aflang firkant på cirka 50 x 30 centimeter og smør 1⁄3 af smørret ud på hele fladen. Fold den ene side 1⁄3 ind over dejen og læg den anden side henover. rul dejen ud på ny, smør endnu 1⁄3 af smørret ud på hele fladen og fold dejen sammen igen. Læg dejen sammen endnu en gang, rul ud på ny, smør den sidste portion smør på og læg dejen sammen (den ene side 1⁄3 ind over dejen og den anden side henover). Del dejen i 10 lige store birkes. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem hæve i en god halv times tid, pensl dem med sammenpisket æg og drys dem med et mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner. Bag dem ved 220 grader i en forvarmet ovn i cirka 15 minutter. Uhm, ren nydelse :)

"Fænomonal, forførende og fantastisk flot"

Ja, tænk sig. Så fantastisk flotte roser fik "Spilopper & stjerneskud" af ernæringseksperten Anette Harbech Olesen i hendes anmeldelse af min bog på hendes blog "Mad for livet".

Det er en spændende historie, Anette bærer med sig, der forklarer hendes stærke interesse for mad og ernæring. Efter et trafikuheld i 1996 med efterfølgende operation, mærkede hun på egen krop kostens store betydning for helbredet. Hun påbegyndte herefter på at uddanne sig indenfor kost og ernæring i såvel Danmark som USA og har suppleret sin uddannelse med studier i anatomi og fysiologi, patologi, ernæring, homøopati, irisdiagnose og mørkefeltsmikroskop. Så man må sige, at hun er en kvinde med en stærk passion for dyb indsigt i faget.

Anette kontaktede mig for en lille måneds tid siden og hørte, om jeg havde lyst til at få min bog anmeldt på hendes blog. Og det havde jeg helt bestemt :) Og nu er anmeldelsen altså kommet på, og den kalder det helt store smil frem på mine læber, for det er da fantastisk at opleve, at min "Spiloppe" høster så flotte roser af et menneske med sans for og viden om, hvad vores kost betyder for et sundt og godt liv.

Du kan læse Anettes anmeldelse her, og vil helt sikkert også finde masser af spændende artikler og gode råd på hendes blog, hvis du også har interesse i kost og ernæring, og hvad kosten har af styrkende og helsebringende indvirkninger på vores krop og helbred.

I dag skal vi ud at svinge malerpenslen påny i vores hus, som vi flytter ind i i vinterferien. Det bliver lidt af en omvæltning at flytte fra vores store, lyse bylejlighed midt i hjertet af Århus til hus lidt udenfor byen med have og i gåafstand til skov og vand. To forskellige lokationer, hver med sine muligheder. Jeg glæder mig og må samtidig tage en dyb indånding, for vi har flyttet meget de seneste år, og hver gang oplever jeg, at det kræver en hel del indre ressourcer at rykke teltpælene op og slå rod et nyt sted. Det er ikke min allerstærkeste alt dette her flytteri. Jeg er vist på mange måder lidt af en "redebygger", der holder af, at der er lidt kontinuitet i forhold til den faste base. Så det er mit håb, at familien og jeg kommer til at blive her i mange år frem :) Der er i hvert fald kvadratmeter nok til to voksne og fem børn i vort nye hjem, og beliggenheden er rigtig god i forhold til skole, arbejde, byen og naturen. Glæder mig til at vise jer lidt billeder, når vi er kommet på plads i vore nye rammer.

Blus under foredragsvirksomheden - nu i stald hos forfatterforedrag.dk

Hører du mon til dem, der nu og da finder det interessant at lægge øre til et vedkommende foredrag? Det gør jeg nemlig, og jeg er også så småt begyndt at styrke min egen foredragsvirksomhed, hvor jeg folder emner ud, der relaterer til de bøger, jeg skriver og de erfaringer og oplevelser, jeg har gjort mig i mit liv - privat og karrieremæssigt. Derfor er jeg også rigtig glad for at have indledt et samarbejde med foredragsagenturet Forfatterforedrag.dk - et af landets største og,  efter eget udsagn, mest seriøse foredragsbureauer, der primært arbejder med forfattere.

Da jeg for knap tre år siden sprang ud som forlægger og fuldtidsforfatter, oplevede jeg med jævne mellemrum at modtage forespørgsler fra mine læsere, foreninger, biblioteker og erhvervsvirksomheder på, om jeg holdt foredrag om mit forfatterskab, mit liv som selvstændig og om de ormåder, jeg folder ud i mine bøger: Familieliv, gastronomi, kunsten at finde balance ml. job og familie, rejser, hvordan man leder et loppecirkus og med små greb bringer glæde og skaber nærværet i familien.

Jeg er vant til at holde taler og foredrag fra min tid som marketingchef på Århus Festuge og arrangementchef på ARoS, så skridtet var ikke stort til også at folde disse dybt relevante temaer ud. Det har dog fordret en god portion flid, planlægning, engagement og målrettethed at få mit forlag, Tinkerbell Books ApS, godt fra start, hvor mine to første bogprojekter i eget regi, "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne" og "Spilopper & stjerneskud", også skulle udvikles og bringes på vinger. Så jeg har ikke haft så meget tid til at folde min foredragsvirksomhed ud.

Så det er spændende, at der nu er sat sving i den plan med det nye samarbejde, jeg har indledt med forfatterforedrag.dk, og det glæder mig nu at have et bureau i ryggen, der kan udbyde og markedsføre blandt andet mine foredrag. En af de kommende dage vil min profil blive oprettet, så måtte du finde det interessant at kigge forbi og se, hvad det er for emner, jeg taler om, skal du være hjerteligt velkommen at kigge forbi her.

Nu skal vi ud at svinge penslen i vort nye hus påny. Min kærestes 17-årige søn venter os derude sammen med to kammerater. Så i aften står endnu flere vægge og paneler nok flotte og nymalede hen :) RIGTIG god lørdag.

Hvilket projekt optager dig lige pt?

Så har min blogger-kollega på designermor.dk, Lene Nygaard, igen kastet et spørgsmål ud til det medsøsterpanel, jeg har fornøjelsen af at sidde i sammen med fire andre kvinder. Hvilket stort projekt optager dig lige pt? Det spørgsmål har Lene bedt os alle om at forholde os til, og svarene er foreløbig vidt forskellige. Klik her, hvis du har lyst til at læse med :)

Lanceringsfest på TV2 Østjylland - se her interviewet fra studiet

Så kom østjydernes nye kanal i luften! I går var jeg inviteret med som gæst til lanceringsfesten oppe på TV2 Østjylland, og kantinen var godt pakket med kulturpersonligheder, politikere m.fl., da jeg ankom kl. 18.30. Kort efter blev jeg hentet ned i studiet for at få mikrofon på, inden liveshowet startede kl. 19.50. Jeg havde nemlig takket ja til at stille op til et interview om det nye kulturprogram, "Folk i farver", jeg har fået æren af at være vært på og tilrettelægger af.

Det er nu ikke første gang, jeg gæster studiet på TV2 Østjylland. Jeg har siddet i stationens debatpanel, "Markante meninger" i et par år, så jeg kender lidt til procedurene, og det er jeg rigtig glad for. Jeg husker nemlig tydeligt, hvor mange sommerfugle, jeg havde i maven, da jeg første gang skulle optræde på tv i min egenskab af forfatter. Det var i Go' morgen Danmark, hvor min dengang fire år gamle søn, Lucas, og jeg skulle ind og bage skattejagtboller fra "Krudtugler & kanelsnegle" og lade os interviewe i køkkenet af Michael Meyerheim. Det gik nu fint - trods nervøsiteten - for dengang klarede Lucas hele interviewet for mig, og jeg kunne praktisk taget nøjes med at stå og slå lidt i bolledejen :) Siden da har jeg optrædt med jævne mellemrum i både Go' morgen Danmark, Aftenshowet, på TV2 Østjylland, I "Rabatten" på DR og Ramasjang - nogen gange med mine sønner og nogen gange uden - så nu er jeg meget mere tryg og afslappet, når jeg ser den grønne knap på de snurrende kameraer lyse.

I går blev der vist et lille klip fra "Folk i farver", og bagefter stillede studievært Søren Ø. Jensen mig en håndfuld spørgsmål i studiet til, hvordan det havde været at springe ind i den nye rolle som programvært, hvad seerne kunne se frem til, hvad den største udfordring hidtil har været osv. Hvis du har lyst til at se indslaget, kan du enten klikke her eller på billederne ovenfor. Så springer du direkte ind i udsendelsen. Indslaget om "Folk i farver" og interviewet med mig ligger fra 05.20-8.00, så du kan bare "spole" frem til det, hvis du har lyst til det.

I dag står der programtilrettelæggelse af de kommende udsendelser af "Folk i farver" på programmet. Vi kan i den kommende måned se frem til både at besøge forfatter Lene Kaaberbøl, fotograf Joachim Ladefoged, filminstruktør Aage Rais-Nordentoft og et par tatovører fra Silkeborg. Så det glæder jeg mig meget til. Lene Kaaberbøl er jo kvinden bag succesbøgerne Skammerens datter m.fl. og et stort forbillede for mig som forfatter. Og Joachim Ladefoged er fotografen fra Ry, der for nylig har været i Barcelona for at fotografere fodboldspilleren Messi. Aage Rais-Nordentoft er en original og et livsstykke uden lige, og så har han bare godt styr på at skrue gode film sammen, der også nu og da høster internationale priser m.v. Så det er nogle rigtig spændende hovedpersoner, vi skal ud at besøge, og det ser jeg utrolig meget frem til. Desuden står dagen på udarbejdelse af produktionplanen til min kommende bog "Gartnerinden & lykkesmeden" samt af materiale til et foredragsargentur "Forfatterforedrag.dk", som jeg har indledt samarbejde med om udbydelse af mine foredrag. Så det er alt sammen opgaver, jeg glæder mig til at kaste mig over :)

Rigtig dejlig dag til dig derude i det smukke snevejr. Skønt, weekenden nærmer sig med hastige skidt :)

Medvirker i lanceringsshow om den nye TV2 Østjyllandkanal i aften

I aften kl. 20 er der premiere på den helt nye TV2 Østjylland-kanal. Det fejres med et lanceringsshow, som sendes på kanalen. Nedtællingen begynder i TV2 Østjyllands nyhedsudsendelse kl. 19.30.

I min nye egenskab af programvært er jeg inviteret med til begivenheden, og har sagt ja til at stille op til et interview i studiet om "Folk i farver". Hvis du har lyst til at få et smugkig på, hvad kanalen vil byde på af programmer (heriblandt et klip fra programmet, jeg har fornøjelsen af at være vært på), kan du klikke her. Hvis du ikke bor i Østjylland og kan tage den nye kanal, kan alle programmerne ses på kanalens hjemmeside efter, de har været transmitteret.

Du kan også få et glimt af, hvordan pressemødet forløb på TV2 Østjylland for nylig, hvor Århus Stiftstidendes fotograf var på pletten med sit kamera. Klik her.

Det er spændende, hvordan det hele går i aften. Kulturministeren kommer og står for åbningen, og en hel del andre mennesker er vist også inviteret. Håber interviewet går godt :) Jeg fortæller lidt om mine oplevelser her på bloggen i morgen.

Artikel om indstillingen af Spilopperne til international pris

For en god uges tid siden mødtes jeg med Thomas, der er journalist på Lokalavisen. Han havde givet mig et ring i den hensigt at høre, om jeg kunne have lyst til at medvirke i et interview om nomineringen af Spilopper & stjerneskud til "Verdens Bedste børne- og familiekogebog". Og det havde jeg da :)

Så vi mødtes et par dage senere over en god kop kaffe, og Thomas gik hjem og skrev historien om den dejlige begivenhed, der var indtruffet i mit liv med Spilopperne.

Hvis du har lyst til at læse hans artikel, kan du se en online udgave ved at at klikke her.

Rigtig dejlig dag.