#ff28a2

Indlæg fra april 2011

Så er vinderne fundet + NY KONKURRENCE!

I dag er det kåringstid! Jeg trak som lovet lod blandt alle medlemmerne af min blog ved midnatstid i går i konkurrencen om ét ud af tre gratis signerede frieksemplarer af min kommende bog: Spilopper & stjerneskud (efterfølgeren til Krudtugler & kanelsnegle og Rollinger & roulader). Lykkens pamfilius tilsmilede følgende ved lodtrækningen:

Tina
 http://vores-stjernestunder.blogspot.com

Camilla
http://missmillascupcakes.blogspot.com

Charlotte
http://lykkeligindefra.blogspot.com

Hjerligt tillykke til de tre vindere, som modtager min nye bog, så snart den ankommer til min dørtærskel fra trykkeriet medio oktober.

NY KONKURRENCE I UDSIGT

Det har været så sjovt at afholde denne konkurrence og spændende at gå og følge udviklingen af abonnenter på min blog. Så jeg har besluttet at afholde endnu en konkurrence. Hvis vi inden for den kommende uge (afsluttes lørdag 7. maj kl. 00:00) kommer op på 250 medlemmer, så smider jeg 5 signerede frieksemplarer mere i puljen. ALLE iblandt medlemmerne får et lod i trækningen, så skynd jer at opfordre familie og venner til at melde sig til, så kører vi en konkurrence mere :-)

I dag stråler solen atter højt på himlen, og der står weekend på programmet. Ah, det er sørme slet ikke så tosset endda. Hvad skal I lave på sådan en frilørdag?

SKØN fridag til jer alle fra mig.

Konkurrencetid: Vind "Spilopper & stjerneskud"

Ja, i dag har jeg noget, jeg gerne vil fejre med jer. I går lagde jeg nemlig en spritny applikation på min blog, der gjorde det mulig at abonnere på mine blogindlæg. Og hele 72 læsere valgte at tilmelde sig. Det er jeg bare totalt glad for, og det vil jeg gerne fejre med jer. Så jeg fik en idé.

Hvis vi inden midnat i dag runder 100 medlemmer, trækker jeg lod om tre signerede eksemplarer af min kommende bog, "Spilopper & stjerneskud". Og måtte du være én af de heldige, får du den INDEN, den udkommer i butikkerne, for jeg stryger til posthuset med bøgerne, så snart jeg modtager dem fra trykkeriet i sidste halvdel af oktober.

Bogen er under tilblivelse nu, og selvom den ikke er helt færdig, kan jeg godt love dig en inspirationsmættet sag på 308 sider med masser af opskrifter, tips og idéer til hverdag og fest. Så skynd dig at melde dig til på min nye applikation, hvis du ikke allerede har gjort det, og deltag i konkurrencen. Vi mangler kun godt 25, så det skal vi nok nå :-)

Kagen på billedet er i øvrigt "Michaels chokoladesvineri" fra Krudtugler & kanelsnegle; en chokoladekage, der er fløjlsblød og konfektagtig i konsistensen og med en intens, mættet smag af god mørk kakao. Ingredienserne er helt vildt enkle, den tager kun et øjeblik at lave, og uhm, den smager fantastisk. Stammer i øvrigt fra en superdygtig kok, der ejer restauranten "Svineriet" i Århus, Michael Larsen. Sig til, hvis I ikke har "Krudtuglerne" og kunne tænke jer opskriften. Så lægger jeg den på bloggen.

Rigtig dejlig fredag til jer alle - og god weekend, når I når så langt.

Kulinarisk selvforkælelse og et lille ønske om hjælp

Engang imellem bør man forkæle sig selv - ikke mindst, når man har haft nogle laaange, arbejdsomme dage. Så det gjorde jeg efter mit møde i går morges. I Guldsmedegade i Århus ligger "en Emmerys", hvis koncept efterhånden må være så udbredt, at de fleste kender til det. Det er et kombineret bageri og cafésted, som serverer den skønneste, velbryggede kaffe, og så har de altså et morgenmadsindslag på menukortet, som jeg er blevet ret så begejstret for. Jeg laver en lignende udgave derhjemme engang imellem, men at få den serveret er nu engang noget ganske særligt. Som du kan se på billedet er det en generøs portion tykmælk lagdelt med Emmerys egen müsli og hindbærmarmelade og serveret i et højt gennemsigtigt glas. Uhm, det er altså godt!

Derudover kan jeg berette, at manuskriptet til "Spilopperne" tager mere og mere form for hver dag, der går. Det er så skønt at kunne scrolle igennem et stort og fyldigt manuskript nu  - ikke mindst fordi, min deadline er så nært forestående, at jeg meget gerne snart skulle være klar til at overdrage hele baduljen til min eksterne redaktør og videre til min dygtige layouter, der skal forene billeder og tekst til ét samlet hele. Der er godt med elastik indbygget i produktionsplanen til finjusteringer, småændringer m.v., og skulle en fantastisk opskrift eller kreativ idé krydse mit spor, ja, så finder vi også plads til den. Men i det store hele skal manuskriptet være færdigt om en god uges tid. Så travlt har der været de sidste uger i skriveværkstedet, og en stund til selvforkælelse må derfor være på sin plads :-)

Har brug for din hjælp

I øvrigt vil jeg høre dig, om du vil hjælpe mig med at skabe lidt liv på min nye applikation, du finder i spalten til højre (hvis du scroller lidt ned, finder du den). Det er en "TIlmeld dig dette websted"-sag, hvor du registreres som såkaldt "fast læser". Det ville jeg være rigtig glad for, for det er jo noget sjovere at have en blog, hvor man kan få sat ansigt på sine gæster end at tale ud i intetheden og ikke ane, hvem der er derude. Så hvis du har lyst til at tilmelde dig, vil det glæde mig meget :-)

 

 

Og så vil jeg da lige for inspirationens skyld vise min lagdelte morgenmad fra i morges. Det er så såre enkelt, og hver gang jeg laver sådan en lille anretning, tænker jeg, at det er skønt med disse små indslag i hverdagen, der kræver så lidt og glæder så meget. Det er bare rosiner, en hjemmelavet müsli, ylette, lidt mere müsli og en skivet banan, der er lagt i lag. Nemmere bliver det ikke, og hvor er det da bare en fest for øjet at kigge på. Og så smager det samtidig godt og er en sund start på dagen. Herligt!

De bedste ønsker om en skøn torsdag i foråret.

Konferencier ved Årets kunstpris 2011

Her til formiddag skal jeg til møde om et stort kunstarrangement i regi af Søstrene Grenes, som jeg skal være konferencier på lørdag den 7. maj i Musikhuset Aarhus kl. 15-17. De store linier i programmet er på plads, og der er lagt op til en rigtig festlig fejring af de vindere, der er blevet valgt ud af Søstrenes kustode i løbet af året og præsenteret i deres online kunstnerklub. Vinderne dyster i en endelig og afgørende konkurrence  LØRDAG 7. maj om at løbe med Årets kunstpris 2011, og mon ikke arrangementet bliver ligeså stort et tilløbsstykke som sidste år, hvor jeg i øvrigt også havde fornøjelsen at være konferencier (hvilket forklarer, hvorfor jeg optræder med en mikrofon i hånden på billederne i collagen, som er fotos fra sidste års begivenhed).

Ja, det er sjovt en gang imellem at træde ud af forfatterværkstedet for en stund og springe over på en helt anden arena, som på mange måder minder om, hvad jeg lavede, da jeg arbejdede som arrangementschef på ARoS Aarhus Kunstmuseum. Arrangementet er i øvrigt gratis og åbent for alle, så kig endelig forbi, hvis du og familien har lyst til et skud kunst og lidt dejlige småhapsere fra buffetten. Dommer ved årets begivenhed er i øvrigt ingen ringere end kunstner Paul Pava. Så ham ser jeg frem til at møde og stille et par spørgsmål.

Rigtig skøn onsdag til jer alle.

Sommerlig salat med perlebyg og grillede grøntsager

I går sneg temperaturen sig op på 20,5 grader her i Århus, og det fik lysten til grillmad til at melde sig. Som led i vores lille middag med limemarinerede kyllingefiletter i svøb af finthakket, frisk rosmarin, salt og peber lavede vi en sommerlig salat, som bragte os på langfart i fantasien til sydlandske himmelstrøg. Vi kogte en portion perlebyg i rigeligt letsaltet vand i 15-20 minutter, så de blev helt bløde og elastiske i konsistensen. På grillen lagde vi store stykker af rød og grøn peberfrugt, hele grønne asparges, skiver af aubergine og knaldrøde, aromatiske hele cherrytomater. Da det hele var grillet godt - uden dog at tage sprødheden fra grøntsagerne - skar vi det hele ud i mindre stykker og blandede det sammen med den nykogte perlebyg samt en håndfuld grønne og sorte oliven og fetaost i tern. En smule olivenolie blev hældt over og hele herligheden krydret med lidt friskkværnet salt og peber. Uhm, en sand lækkerbidsken, som jeg kan anbefale jer at prøve ved lejlighed.

For en god ordens skyld vil jeg lige fortælle, at billedet af min mellemste søn, Lucas, til venstre i billedcollagen er skudt på en sommerferie for år tilbage og ikke i haven i går. Så varmt var det nemlig heller ikke henpå aftenen, da solen var gået væk. Det er med at klæde sig fornuftigt på i denne tid for at undgå forkølelser. For hvor er det fristende at kravle i shorts og sommerkjole, når solen står højt på himlen. Jeansene skal bare ligge klar til, solen mister sin kraft sidst på dagen. Men hurra for, at vi langt om længe kan krybe i de skønne, humørfyldte sommerkjoler igen.

Rigtig god aften til jer alle og sov godt, når I når så langt.

London - kender I et godt hotel?

Kære alle sammen

I dag er der opløftet stemning hjemme hos os, for vi har lige bestilt en sviptur til London i anledning af vores storbysrejsebog. Vi glæder os helt vildt til 4 skønne dage i Englændernes hovedstad og vil i den forbindelse høre alle jer, der kender byen godt, om I mon har et tip om et hyggeligt, centralt beliggende og ikke alt for dyrt hotel. Og måtte I have andre gode forslag til dejlige steder at gæste, små ukendte oaser, oplevelsesrige seværdigheder, charmerende caféer, konditorier, restauranter eller lignende, så er vi lutter ører. Det er billigt at rejse til London lige nu, kan jeg i øvrigt fortælle jer. Rejser I hjem fra London torsdag 2. juni (til Billund), kan det klares for 3 kroner. Vores udtur kostede 149 kroner og hjemturen 209 kroner pr. billet, så det er billigt sluppet. Så ryger der lidt lufthavnsskatter på, bagagegebyr osv., men alt i alt kan flybudgettet holdes på et rigtig fornuftigt niveau. Herligt, for sommerferien venter jo også forude, og så er vi sikkert mange, der lige må prioritere godt i ønskerne.

Men nu skal krudtuglerne og jeg afsted og samle al den bedste inspiration, vi overhovedet kan, så vi kan få strikket en fantastisk rejsebog sammen til jer. Og alle gode råd, idéer og tip er heart-ligt velkomne. Glæder mig til at høre fra jer og ønsker jer alle en skøn 2. påskedag.

Påskesøndag - brunch og vandplaskeri

Så nåede vi frem til påskesøndag, og den har vi brugt til at slappe af med en rigtig hyggelig familiebrunch med næsten alt, hvad hjertet kunne begære. Vi nåede også en tur i svømmehallen, for siden min far faldt bort for ti år siden, har min mor haft tradition for at invitere hele familien et par dage i påsken på et skønt hotel, der huser en swimming pool i kælderetagen, og den fik alle fætre og kusiner taget flittigt i brug. Så flittigt, at yngstemanden i min lille flok lærte at svømme her til formiddag, og det afstedkom, at den unge herre nærmest ikke var til at hive op af bassinet. Så nu er det slut med badevinger blandt mine unger, ser det ud til.

Så det var ikke så tosset en begivenhed at kunne skrive ind i kalenderen Påskesøndag. Denne dag er i øvrigt dén i den kristne påske, hvor Jesus ifølge Det nye testamente stod op af graven efter at have været død siden Langfredag. Påskesøndag fejres derfor som en glædens dag, og før i tiden var der tradition for, at man stod tidligt op om morgenen og så påskesolen danse. Det gjorde vi nu ikke. Vi valgte at sove længe og udnytte chancen for en vækkeurs-fri morgen. Og hvor er det en glæde at slå øjnene op til endnu en påskemorgen med fuld knald på lampen udenfor og helt dybblå himmel. Det skulle være den smukkeste påske, vi har haft i 11 år rent vejrmæssigt. Så ikke så underligt, at vi er så mange, der har nydt den i fulde drag. Jeg håber, i får en rigtig skøn sidste fridag i morgen, mandag. Vi vil bruge den godt med masser af udendørs aktiviteter og satser benhårdt på at vågne endnu en morgen med sol, høj, blå himmel og lune i luften.

God nat til jer alle, når I når så langt.

Skidenlørdag - ja, sådan kaldes dagen i dag

Vidste du, at påskelørdag også kaldes Skidenlørdag. Tja, det lyder måske ikke så charmerende, men forklaringen er, at man mange steder i gamle dage brugte denne dag til at få bund i vasketøjet. Det var kvinderne, der dengang stod for det hårde og beskidte arbejde ved vaskebrættet, og for at få programmet til at hænge sammen, krævede det, at de kunne sætte et enkelt og hurtigt måltid på middagsbordet om aftenen. “Skidne æg" - det vil sige æg i sennepssovs” var, hvad de fleste bønder satte gaflen i denne aften.

Vi har dog valgt at kaste os over en lidt mere delikat påskeaktivitet og -spise. Vi har lavet hjemmelavet påskekonfekt. Marcipanreder dekoreret med små farvestrålende likøræg, pakket med lidt kokosflager og en lille påskekylling. De er supernemme at lave, og børn og voksne i alle aldre kan være med. En lille produktion kan sagtens fremstilles på en halv times tid, så hvis I måtte være i humør til en overkommelig lille aktivitet, hvis resultat samtidig kan nydes til jeres eftermiddags- eller aftenkaffe, så kunne denne være et godt bud. Vores egne små marcipanreder blev lagt i en fin æske og overdraget til drengenes mormor som en lille påskehilsen.

I laver rederne ved at rulle lidt marcipan ud mellem to lag bagepapir til den er ca. 5 mm. tyk. Stans små bunde ud med et glas på ca. 4-5 cm. Rul derefter små "slanger" af marcipan og læg dem i en krans rundt på yderkanten af bunden. Smelt mørk chokolade i en en lukke plastikpose, som du kan lægge ned i en en vandkedel (rigtig nemt, så det gør vi), der lige har kogt eller smelte i et vandbad. Hæld chokoladen op i en skål og dyp rederne i chokoladen. Læg dem over på bagepapir anbragt på et skærebræt af en størrelse, der kan sættes i køleskabet bagefter. Læg to små likøræg på hver rede samt lidt kokosflager. Anbring til sidst en lille kylling (det kan du også vente med til, rederne er helt størknede). Sæt skærebrættet med bagepapir og rederne i køleskabet. Vent på, at de størkner og tag dem da ud og nyd dem eller læg dem i en lille æske foret med silkepapir og giv dem i gave. Æsken på billedet er fra Panduro Hobby.

Rigtig god fornøjelse og de bedste ønsker om en skøn skidenlørdag.

Akutboller - til når du er liiiige i sidste øjeblik

I går fik jeg en idé, så'n liiige i 11. time. Jeg ville bage boller til, familien fra Sjælland trillede ind i indkørslen med ferieglade unger og hund på bagsædet og muligvis en let knurren i maverne. I sådan en situation er gode råd dyre. Smørbagte, luftige og tændervæskende gode boller, der får huset til at dufte af kardemomme, ferie og rendyrket hygge, og som vel og mærke kan frembringes AKUT. What to do?

Jeg har stået i situationen før, så jeg vidste lige nøjagtig, hvilken plan jeg måtte ty til. Jeg har nemlig fundet på en SOS-opskrift, jeg kalder AKTUBOLLER, som altid er god at have i baghånden, når man står og skal trylle hjemmebag frem på nul-komma-fem. Her kommer opskriften, som i øvrigt er så nem, at store børn sagtens kan bage bollerne selv. Herligt med sådanne opskrifter, for er der noget skønnere end når børnene selv går i køkkenet og forkæler resten af familien med deres præstationer. Det er vi begyndt at nyde godt af her i huset, og det kan altså stærkt anbefales at motivere børnene til selv at prøve kræfter med nemme bagværks- og madprojekter. Akutbollerne er et godt sted at starte :-)

Og så lige et ps: Husk at investere et par minutter på at forklare vigtigheden af oprydning og rengøring efter at have været igang i køkkenet. Ellers kan du meget let komme til at stå for denne del af processen selv, og det var jo ikke lige meningen ;-)

Opskriften på "Akutboller" kommer i øvrigt med i "Spilopper & stjerneskud".

Akutboller
12-15 stk

200 g smør
2 dl mælk
40 g gær
1 1/2 tsk salt
2 æg
2 spsk honning eller lys sirup
cirka 700 mel
godt med kardemomme

Smelt smørret i en kasserolle. Hæld mælken i og vent til blandingen er håndvarm. Rør gæren ud i blandingen og tilsæt salt, æg og honning eller lys sirup. Tilsæt til sidst melet og kardemommen og ælt dejen godt til, den er dejligt blød og smidig. Form 12-15 boller, sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve under et fugtet viskestykke i 30 minutter. Du kan lige nå i haven og hente friske grene eller køre en hurtig tur med støvsugeren, inden gæsterne stemmer dørklokken. Pensl bollerne med sammepisket æg og bag dem ved 200 grader i ovnen i ca. 10 minutter eller til de er smukt gyldenbrune og gennembagte. Server dem med smør, ost og marmelade samt en god friskbrygget kop kaffe eller te. De er også supervelegnede til morgenmad en weekend- eller feriedag, hvor man gerne vil være lidt ekstra god ved sig selv og familien.

Rigtig god Langfredag til jer alle sammen.

Skærtorsdagsmorgen

Så nåede vi frem til Skærtorsdag, der af mange betragtes som den første påskedag. Påsken starter nu oprindeligt Palmesøndag, som er den søndag, vi nu har bag os. Skærtorsdag er dog den dag i ugen, hvor de fleste finder deres første feriedag.

Vi venter gæster i dag og går og forbereder deres ankomst. Vi startede dagen med en portion havregrød med rosiner, kanel og kold mælk akkompagneret af en frisklavet smoothie. Den så så flot ud med alle dens lag, så jeg knipsede lige et skud af den. Vi har frosset en ret jordbærsmoothie ned i en isterningeform, og de udgjorde "bunden" i smoothien. Dernæst kom friske hindbær, frosne blåbær, et lag mager hindbæryoghurt, en god håndfuld grov müsli med havreflager og andet godt, en lille håndfuld hele mandler, en god sjat økologisk appelsinjuice og et godt drys vaniljesukker.

Den smagte bare godt, kan jeg hilse at sige. Smoothies er og bliver en genial ting, synes jeg. Så forfriskende, fuld af vitaminer og fiber og ja, bare en skøn måde at tage hul på dagen. Jeg håber, I alle får en fantastisk Skærtorsdag.

Mange påskehilsner herfra os smiley

Krudtuglehilsen på Askeonsdag

En glad hilsen fra os her i Krudtuglefamilien. I morgen rammer påsken os for alvor. Butikkerne lukker ned og vi samles i vore hjem, hvor foråret har sneget sig indendørs hos mange af os i form af afklippede, udsprungne grene fra haven. Vores står i hvert fald og pryder spisebordet med små malede trææg på. Det kræver så lidt og hygger så meget. I dag var vi en tur på torvet ved Ingerslev Boulevard, og hold da op, hvor sprudlede det bare af forår. Et væld af blomster blev solgt fra boderne, og det samme gjorde friske krydderurter og masser af grøntsager og frugt. Sidstnævnte var dog - for langt det mestes vedkommende - hentet i udlandet. Men inden længe står der DANMARK på skiltene, og hvor glæder jeg mig da bare til det.

Selv venter vi familiebesøg i morgen og derefter står resten af påsken i familiens tegn med afslapning, leg udenfor og små festlige traditioner på den kulinariske og kreative front. Herligt, når fætre og kusiner bringes sammen og tydeligvis sætter ligeså meget pris på samværet som vi voksne.

Ja, jeg glæder mig, og det har jeg gjort længe, for det har været en travl tid op til ferien her, og den bliver ikke mindre travl i ugerne efter. Så det er bare om at nyde ferien og åndehullet her i fulde drag, og så er energien også i top til at give manuskriptet den allersidste kærlige vitaminindsprøjtning, inden det skal printes ud og sendes i en stor, bred kuvert til min eksterne redaktør. Det bliver så spændende at tage skridtet videre til næste fase i tilblivelsen, og jeg tror godt, jeg tør driste mig til at sige, at det ikke vil skorte på inspiration i Spilopperne. Bogen bliver fyldt til bristepunktet med opskrifter, tips og idéer i 12 fyldige allround-kapitler og 12 tætpakkede årstidskapitler. En ordentlig moppedreng af en bog på 308 sider fyldt med morgenmadsindslag, sunde vitaminholdige mellemmåltider, nemme middagsretter, bagværk, stemningsbilleder, årstidsskud og, ja, masser af spilopper & stjerneskud. Kan næsten ikke vente med at stå med bogen i favnen. Den er så stor en del af vores liv i de mange måneder, der går, før sidste punktum kan sættes og manuskript og billeder forenes til et samlet hele. En vildt fascinerende og glædesfyldt proces. Håber I vil synes godt om resultatet, når bogen triller ud til boghandlerne 7. november.

RIGTIG PRAGTFULD PÅSKE til jer alle.

Undskyld jeg roder

Ja, som du måske har bemærket, er jeg i fuld gang med at re-indrette min hjemmeside. Der vil derfor være en smule rodet herinde, før jeg får alle undermenuer aktiveret og de sidste nye detaljer på plads. Håber du kan bære over med det for en kort stund.

Min blog er cirka 6 måneder gammel nu, og den er uden sammenligning blevet den mest læste side på mit site - ikke så overraskende, da det primært er dér, jeg præsenterer alt det nye. Så den er blevet flyttet over på forsiden, og min nyhedsside er deaktiveret, da alle nyheder alligevel præsenteres på bloggen. Inden længe vil du også kunne navigere rundt på sitet via en række undermenupunkter ude i højre spalte. Her vil du blandt andet kunne se, hvordan du kan erhverve dig en gave hos mig, vinde et eksemplar af én af mine bøger, tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Desuden vil jeg hver måned  udvælge "Månedens læserhit", der honoreres med et signeret eksemplar af  "Spilopper & stjerneskud", så snart den udkommer. Så mail endelig opskrifter, tips og idéer til mig. Jeg vil glæde mig til at høre fra dig.

Hvis du kommer fra et andet land og har lidt udfordringer med at forstå det danske, kan du også anvende en oversættelsesfunktion af mit site til mere end 50 sprog.

Så jeg glæder mig til at få lagt sidste hånd på indretningen og byde dig velkommen i de nye rammer inden så længe :-)

Rigtig god tirsdag til jer alle sammen :-)

Knækkerier og kilometer-tæller app til skovturen

Her et sjovt lille tip, jeg netop selv har fået overbragt fra min søster. Raske gåture i skoven kan jo under alle omstændigheder være dejlige - ikke mindst på denne årstid, hvor træernes knopper er helt bristefærdige og naturen i det hele taget gør sig klar til at ryste vintersløvsindet af sig og bryde ud i grønt flor. Nu og da er det dog sjovt at vide besked om, hvor mange kilometer, man får under fodsålerne, og måtte du være så heldig at have en Iphone, kan jeg varmt anbefale dig at downloade én af to følgende apps: Endomondo og Runkeeper.

De er begge sportscommunities baseret på gratis GPS-tracking af gåture, løb, cykling mv. Jeg downloadede selv Runkeeper i går, inden min søsters og min aftentur rundt i skoven, og den var enormt nem at betjene. Vi gik 5,19 km på 48 minutter, og nød virkelig turen, motionen, den friske luft og en hyggelig snak undervejs. Efter min mening er der få steder, vi mennesker slapper bedre af og bringes i kontakt med flere lyde, dufte, former og farver end i skoven. Og efter en lun dag med sol duftede skovbunden helt særlig kraftigt af forår og fuglene pippede om kap fra trækronernes himmelvælv. Så det var dejligt at opleve.

Udover at videregive jer tippet om denne smarte app, som nok var ugens bedste - og oveni købet gratis - nyanskaffelse, vil jeg også lige vise jer en knækbrødsdej, af hvilken jeg bagte det dejligste knækbrød forleden. Det er en opskrift, jeg har modtaget fra en læser, og den er blevet optaget i "Spilopperne" under titlen "Knækbrødet-der-ikke-er-til-at-komme-udenom" - for det er det simpelthen ikke. Ren slik! Og sund slik. I øvrigt også en alletiders snack at hive en lille stak med af på sin tur i skoven. Jeg er i hvert fald blevet helt afhængig af de sprøde, kerneholdige sager. Uhm, og supergode med en humpel lækker ost som f.eks. emmenthaler.

Jeg håber, at rigtig mange af jer bor tæt på en skov, så I kan komme ud at trave en tur her i påsken og nyde anemonerne og alle de spændstige knopper og skud på træer og buske. Det er i hvert fald, efter min mening, værd at bruge lidt tid på at opsøge en skov netop på dette vidunderlige tidspunkt af året.

Rigtig dejlig mandag fra mig.

Sol, sol kom nu frem...

Så har vi taget hul på påskeferien, og hvor er det bare skønt at have hele 9 dage til at slappe af med familien. I sidste uge havde jeg en helt crazy arbejdsuge med deadlines, der lå som perler på en snor. Jeg fik de sidste skud i kassen til Award-kapitlet, fik sendt teksten godt afsted til Gyldendal, deltog onsdag i et vigtigt møde med en potentiel ny samarbejdspartner, som bragte spændende tanker og muligheder i spil og fik skrevet og afsendt en klumme til Århus Stiftstidende, som var i avisen i fredags. Så pust, listen af vigtige opgaver var lang, og sideløbende hermed hang forhænget ind til "Spiloppe-universet" og blafrede for at fange min opmærksomhed. "Kom nu herind... der er stadig kapitler, der venter på at blive skabt..:"

Så det er virkelig dejligt at have nået målstregen og taget hul på en uge, der fredag aften blev indledt med et hårdt tryk på "stand by"-knappen på arbejdsfronten, så opmærksomheden her i påskeugen kunne dirigeres entydigt mod børn, familiekomsammener, afslapning, sløve morgener, hygge og ja, måske lidt gåture i skoven ud til anemonerne, hvis ellers solen gad titte frem.

Jeg kom forleden dag forbi et bagervindue (ikke det på billedet, for det er fra Paris), hvor der lå en stabel "Palmiers" og fristede mig massivt. Det lykkedes mig nu at gå udenom, for jeg ved, hvor utrolig nemme, de er at lave selv, og jeg fik pludselig sådan lyst til at bage dem her i påsken. Jeg stiftede bekendtskab med dem i Paris for mange år siden, og efter min mening smager de fuldstændig fantastisk. Det er en knasende sprød, karamaeliseret spise lavet af butterdej (og den frosne version kan agtens bruges, hvis I vil fremtrylle dem ekstra hurtigt). Det skal dog ingen hemmelighed være, at kagerne bliver et niveau bedre ved selv at lave butterdejen, så har du tid til det, kan det varmt anbefales.

Sprøde, karameliserede knasende gode Palmiers
25-30 stk.

4 plader frossen butterdej eller 1 rulle
2 spsk kanel
6 spsk sukker
100 g smeltet smør
1 æg

Bland kanel og sukker. Læg en plade optøet butterdej på et melet bord, drys med lidt mel, og rul dejen ud til et rektangel på ca. 30 x 20 cm. Overfladen af dejen pensles med smør og drysses jævnt med kanelsukkeret. Tril dernæst de to aflange sider ind mod hinanden, til de mødes på midten, således at man har noget, der ligner to ruller ved siden af hinanden. Skær derpå skiver på 1⁄2 cm af ’rullerne’, så har du de små palmiers. Kagerne smager også rigtig godt i en større udgave (sådan køber man dem tit i Paris). Hvis du ønsker det, skal du blot lægge butterdejspladerne ved siden af hinden og rulle dem lidt sammen. Så bliver kagerne meget større. Tryk dem lidt flade med hånden, og læg dem på en bageplade. Pensl med æg og drys med en smule sukker. Bag kagerne ved 200 grader, til de hæver op og er gyldenbrune.

Hvis du vil have opskriften på hjemmelavet butterdej, så tryk på: Læs mere.

Hav en fantastisk søndag! Håber der er rigtig mange af jer, der kan se frem til en hel uges ferie, så I til en afveksling ikke skal bruge søndag på at omstille jer til, at en ny uge starter for fuld udblæsning i morgen. Ellers så har I under alle omstændigheder nok glæden af at kunne se frem til nogle skønne helligdage fra og med torsdag :-)

Tre, to, en... aktion!

Kender I dette her med at have noget, man skal, som man bare ikke kan finde energi til? Man ved godt, at man ikke slipper ud af den belastende sindstilstand af laden-stå-til, man har opbygget i kroppen, før man får det gjort, men overspringshandlingerne står bare i kø?

Mon ikke vi alle sammen finder os selv i den situation fra tid til anden? Det er pudsigt, som der nogen gange kan forplante sig en stemning af "jeg-orker-det-bare-ikke" i kroppen, og når fristen for aflevering af årsregnskabet, indsendelsen af ansøgningen til det job, du faktisk ved er lige dig eller nedpakningen af huset i forbindelse med de forestående flytning så står og blinker med "haster-haster" lige foran dig, ja, så får du taget dig sammen og gjort noget ved sagen. Og bagefter tænker du så: "Var det bare dét?"

Tit er opgaverne nemlig ikke helt så uoverstigelige, som du kan gå og få dem bygget op til i dine tanker. Og hver gang du så tager dig selv i nakken og handler på én af de opgaver, du egentlig godt ved ikke bare forsvinder af sig selv, efterlader det øjeblikkeligt sådan en befriende følelse af handlekraft og tagen-ansvar. Sådan har jeg det i hvert fald.

"Handling" er bare det eneste, der kan bringe vores liv i fremdrift, berige os med følelsen af at "gøre noget", udrette noget og tage ansvar for, at tingene sker. Tit efterlader det ovenikøbet energi i kroppen at se, at der sker noget omkring os. At det er os, der sætter ting i værk, som bringer udvikling og resultater med sig. Tit handler det jo om at bide sig fast, at mærke, at man vil noget nok (og her tænker jeg ikke på at få klaret vasketøjsbunken, men snarere lidt større, mere menneskeligt vigtige ting), og så gå efter bolden. Man må udstikke en kurs, der forekommer at være den mest direkte, og måtte man så opleve, at der skal lidt omveje til, ja, så er det jo bare en del af rejsen, der fører til målet. Turen dertil er mindre hård, når man kan fæstne sit blik på målet, og på den følelse, det vil udløse at "nå frem". Så er det dér, man retter sit fokus og det betyder, at al den modvind og alt det slid, der måtte være på vejen dertil, føles som midlertidigt og mindre drøjt.

Jeg læste en klumme forleden af en århusiansk politiker, der var blevet opfordret til at cykle fra Århus til Paris til sommer som led i en indsamling til Børnecancerfonden. Hun skrev, at hun slet ikke var vant til at cykle, slet ikke havde den form, der skulle til for at komme igennem sådan en tur, men til gengæld elskede hun udfordringer, og det måtte hun jo sige, at denne cykeltur var.

Hendes teori var, at det ofte er de mentale barrierer, der er vores største modstandere i sporten, på arbejdet såvel som i livet generelt. Når først de er overvundet, er man næsten i mål", skrev hun.

Hun tilføjede: "Det afgørende for at nå sine mål er sjældent, hvad man kan, men ofte, hvad man vil. Man er tit præcis lige så stærk, som man beslutter sig for at være". Det er jeg meget enig i.

Så for, at vi alle udvikler os, vokser og gror og føler, at vi gør en forskel her i livet, er det vores primære opgave at finde ud af, hvad der virkeligt er vigtigt for os at udfordre os selv indenfor, hvad vi ønsker at dygtiggøre os indenfor, hvad vi ønsker at gennemføre, nå af mål, udrette, ændre på, tilføje i vores liv osv. - det være sig indenfor privatlivet og/eller arbejdslivet. Og når vi så er nået så langt, er det vigtigt at spørge os selv, HVORFOR det er vigtigt for os?  Når først dét står os tindrende klart, så har vi hele det fundament på plads, der gør, at "HVORDAN" bliver meget lettere for os at finde svaret på. Med andre ord må vi først vi finde ud af, hvor vi vil hen, og dernæst udstikke ruten dertil.

Blot lidt fredagsfilosofiske tanker fra mig inden weekenden. Der er så meget uudnyttet potentiale til stede i alle mennesker, men uden benzin på køretøjet, udmønter de sig aldrig i konkrete resultater. Det er synd, synes jeg, for tit handler det blot om at komme igang. Så vi må gøre, hvad vi kan for lige at give hinanden et lille velmenende skub engang imellem, der gør, at vi måske mærker lysten til lige at slå et smut omkring tankstationen næste gang, vi kommer forbi sådan én :-)

Rigtig dejlig fredag til jer alle - nu er påskeferien lige om hjørnet. Dejligt!

Tak fra én forlægger til en anden

Kære alle sammen

I dag vil jeg fortælle jer en glad historie fra mit nye forlæggerliv.

En sommerdag for snart to år siden var jeg ude at gå en tur i Risskov i Århus med min veninde Liv - en skov, jeg allerede har fortalt om her på bloggen som én, jeg holder rigtig meget af. På denne gåtur kom vi forbi Claus Dalbys skønne hus og have, hvorfra han også driver sit forlag Klematis. Udover at udgive cirka 100 titler om året skriver Claus også selv havebøger, laver fjernsynsudsendelser og har gang i massevis af andre spændende projekter. En fantastisk inspirerende og topengageret herre, der efter min mening har evnet det, vi alle drømmer om: At skabe et arbejdsliv, der på bedste vis forener hans kreative kompetencer, tæft for købmandsskaft og dybfølte passion for flora og fauna.

Tilfældet ville, at Claus gik rundt i sin have og arbejdede, og vi faldt i snak henover plankeværket. Vi fandt snart ud af, at vi havde en fælles kærlighed til bøger, formidling og områder, der knytter sig til fritidslivet, hus, hjem og have, og Claus inviterede os ind i sin have på et glas hyldeblomstsaft, så vi kunne fortsætte snakken dér. Det korte af det lange er, at han og jeg sidenhen har holdt kontakten, og jeg er fuld af taknemmelighed over de kompetente råd, han beriger mig med, når jeg nu og da støder på nye udfordringer i en branche, jeg er i fuld gang med at udforske og blive klog på.

Det er en stor glæde at opleve den imødekommenhed og hjælp, jeg møder fra en garvet, livsklog forlægger. Alle skal jo starte et sted, og jeg er lykkelig over at opleve, at min kuffert gennem årene er blevet pakket godt med formidlings- og projektkoordineringsværktøjer, presse- og marketingstrategiske redskaber, erfaringer med at bringe store publikationer til verden fra idé til færdigt resultat osv. Det er mig til stor gavn i mit virke som forlægger. Men at lære alle kringelkrogene af forlagsverdenen at kende kræver tid, erfaring, fingrene i muldet. Og dér er det uvurderligt at kunne søge gode råd hos en erfaren og begavet herre som Claus engang imellem. Senest hjalp han mig med en kontakt til Pricerunner.dk, som han selv netop havde lavet et marketingsamarbejde med. Og på en uge havde jeg fået samme dejlige samarbejdsaftale på plads, som du kan se resultatet af her.

Så mit indlæg i dag er en varm tak til dig, Claus. Det gør en verden til forskel at have en "livline" som dig at gribe ud efter på den rejse, jeg har begivet mig ud på med mit forlag.

Selv gør jeg også mit bedste for at støtte op om de spirende talenter, der løbende kontakter mig med bogidéer og lign. Jeg har jo desværre også kun 24 timer i døgnet, men i det omfang, det er muligt, prøver jeg at yde mit bidrag til, at udvalgte projekter, der rummer et særligt åbenlyst potentiale, bringes et skridt videre en realisering.

Og så skulle I lige unde jer selv at kigge forbi Claus' skønne blog, som han dagligt opdaterer med friske indlæg. Dejligt at møde et forbillede indenfor sit fag, som med så stor integritet og succes har betrådt den sti, man netop selv har begivet sig ud på :-)

Rigtig smuk forårsdag til jer alle.

Parisertips og nyt fra forfatterværkstedet

I dag får I lige en lille skildring af tingenes gang i skriveværkstedet kombineret med lidt Parisertips. Jeg fik nemlig sådan en dejlig hilsen for nylig fra en mor, der skulle ud at rejse i Påsken og søgte en adresse på en sjældent charmerende bager, jeg omtaler i "Rollinger & roulader", men ikke nævner navn og adresse på. Denne bager adskiller sig fra de fleste andre i Paris ved den type af bagværk, den har. Hver nat indtager bagermesteren kælderen i den lille forretning og frembringer dernede det mest rustikke, aromatiske og velsmagende brød fremstillet efter gamle ælteprincipper og på baggrund af gamle historiske bageopskrifter. Og nu har jeg ledt og ledt efter hilsenen i min elektroniske postkasse, og den er på mystik vis forsvundet. Så jeg håber, du læser med her på bloggen, for her kommer mit svar, som der godt kunne være et par stykker flere, der måske kunne have lyst til at få :-)

Det lille bageri lå et stenkast fra, hvor jeg boede, da jeg for godt et halvt liv siden, var aupair i Paris. 19 år gammel var jeg, lige væltet ud af gymnasiet og med en lyst til at indtage verden og få nogle oplevelser ind under huden. Og hvilken ramme var mere oplagt at tage hen end Byernes By. Så afsted med mig! Jeg udforskede og blev hurtigt fortrolig med det skønne gamle kunstnerkvarter, jeg var så heldig at få adresse, og det var dér, jeg fandt bageren. Den hedder: Poilâne Paris og ligger 8 rue du Cherche-Midi (i 6. arrondissement) i kvarteret ved Saint Germain des Près, tæt på Rue de Rennes, som leder ned til Tour Montparnasse (en 209 meter høj skyskraber). Indehaveren af bageriet har faktisk en bagerforretning mere i Paris og én i London. Du kan se dem alle tre her. Så jo, den er afgjort et besøg værd og i det hele taget er kvarteret utrolig hyggeligt. Billedet af bageren er i øvrigt hentet fra deres hjemmeside, så der er noget mere liv, atmosfære og stemning ude foran den i virkeligheden :-)

Hvis de der i øvrigt måtte være heldige at gæste Paris i nær fremtid skulle vågne op en morgen og være i humør til en rigtig sjov og stemningsfuld oplevelse, kan jeg varmt anbefale et besøg på Café Les Deux Magot, som stammer helt tilbage fra 1812. Den ligger 10 minutter gang fra Poilâne bageren, og var i 1930'erne den ramme, massevis af berømte kunstnere valgte til deres faste mødested: Picasso, Fernand Léger, Prévert, Hemingway, Sartre, Simone de Beauvoir for blot at nævne nogle.

Den søde læser, der skrev til mig med forespørgsel på bageren i Paris, spurgte også til aktiviteter, man med fordel kunne kaste sig over om aftenen. Her vil jeg henvise til en fantastisk blog, som jeg tit og ofte selv besøger, hvor de skønneste skjulte oaser, restauranter og hengemte små andre perler beskrives. Det er Louise Sandager, der står bag den. Hun er selv bosat i Paris med sin mand og sine døtre, og hun kender byen som sin egen bukselomme. Du finder hendes blog her.

Og så vil jeg bare lige fortælle, at jeg her til morgen var til et rigtig spændende møde med en stor spiller på markedet indenfor mit gebet, som godt kan føre interessante projekter med sig. Jeg kan ikke lette mere på sløret lige nu, men efter påske skal vi mødes igen, og så må vi se, hvad vi kan snakke os frem til af inspirerende og gode tiltag, vi måske kan søsætte sammen. Glæder mig til at indvie jer i flere detaljer, når jeg er lidt mere afklaret om, hvad et eventuelt samarbejde kan udmunde i.

Rigtig skøn onsdag til jer alle. Her i Århus er himlen lidt grå i dag, men det passer nu ganske fint til mit dagsprojekt, som står på manuskriptskrivning på Statsbiblioteket, hvor jeg nyder den fordybede stemning på læsesalen.

Lige en lille dag-afrundende hilsen

Så er Sørens (min fotograf) bil rullet ud af indkørslen og 12 skønne skud af bagværk, middagsretter, en salat og en hel masse kreative frembringelser ligger og hviler trygt på CF-kortet i hans digitale kamera. Det har været en flyvende travl dag, og samtidig en sjov, hyggelig og udbytterig dag. Billederne blev så superfine, og jeg GLÆDER mig til at vise jer dem i Award-udgaven af "Rollinger & roulader", der kommer på markedet til september. Denne særudgivelse forsynes med et splinternyt fyldigt kapitel med i alt 20 håndplukkede opskrifter, tips og idéer til "Rollinge-universet". Når den udkommer, vil I også kunne bestille en signeret udgave igennem mig, hvis I har lyst til det - selvfølgelig til samme pris som i boghandleren (+ porto).

I løbet af dagen nåede vi også at skyde et par skud til de indledende sider i "Spilopper & stjerneskud". Jeg er helt fordybet i skriveri i denne tid for at overholde produktionsplanen, og manuskriptet tager for hver dag mere og mere form - og vokser og vokser :-) Bogen er oppe på 308 sider nu, så i forhold til "Krudtuglerne" og "Rollingerne" har den fået vokseværk (de var på 276 sider). I "Spilopperne" har jeg valgt at forstærke fokus på sunde snacks, bagværk med sjove frø, næringsrige korn, vitaminholdige og fiberrige madpakketips og middagsretter fyldt med grøntsager, saft og kraft. Men tro ikke, at der ingen kager og søde sager er i. Det er der også - i massevis. Mængden af kreative aktiviteter og højtids-idéer er også vokset, og så glæder jeg mig til at invitere jer med ind i mit udelivs-kapitel, som jeg har bestræbt mig på at fylde med en god portion inspiration til aktiviteter i "Naturens værksted".

"Spilopper & stjerneskud" udkommer den 7. november (på min mellemste søns fødselsdag), og ja, jeg glæder mig bare sådan til at se det visuelle univers folde sig ud, når min layouter inden længe får overdraget manuskriptet og et ordentligt læs mad-, hobby-, natur- og stemningsbilleder.

Ps. Og tak for jeres søde hilsner på bloggen :-) Det gør mig så glad at høre fra jer. Og dejligt, at valnøddekransene tiltaler jer. Det bedste ved dem er, at de ikke kun smager godt, men også er supernemme at lave. De er udsprunget af 1 grundgrovdej, som jeg i award-udgaven forvandler til 4 forskellige typer bagværk, bl.a. nogle såkaldte "strutter" med en hjemmelavet valnødde-babyspinatpesto og frisk mozzarella. På billedet kan I se ingredienserne til pestoen, inden jeg trykkede på knappen og forvandlede den til det fyld, der kom i "strutterne".

RIGTIG dejlig aften til jer alle.

Photoshoot til awardudgaven af Rollingerne

I dag bliver min hilsen lidt kort, for min fotograf ruller ind på gårdspladsen om en halv time, og så går det løs med at skyde billeder til award-udgaven af Rollingerne i anledning af kåringen af den som Danmarks bedste børne- og familiekogebog og nomineringen til "Verdens bedste".

Ovnen har buldret fra morgenstunden og taget imod adskillige nye bagværk, som skal med i bogen. Der kommer også et par supergode, hurtige og nemme middagsretter med, som jeg glæder mig til at præsentere for jer og ja, en god håndfuld kreative aktiviteter.

Men nu må jeg hellere vende tilbage til køkkengemakkerne, så jeg kan nå så langt som muligt, inden Sørens hjuldæk knitrer på stenene ude foran huset. Rigtig god dag til jer alle.

Ps. Billedet på dagens indlæg har jeg lige skudt. Det er af nogle valnøddekranse lavet ud af en sund grovgrunddej, som jeg også forvandler til 3 helt anderledes typer brød - søde sager såvel som lækre madbrød :-)

Krukkebrød til forårsmorgenerne

Kære alle sammen

Så kom foråret da for alvor til landet. Jeg mødte et vennepar på markedet i weekenden, der lige var kommet hjem fra Barcelona, og dér havde de hele 27 grader. Vildt at sommeren allerede er i gang sydpå. Til gengæld er jeg mere end godt tilfreds med de 20 grader, sol og blå himmel, vi nød godt af herhjemme i weekenden.

Hvis I, ligesom jeg, nu og da køber friske krydderurter, der leveres i de skønne små teracottakrukker, og, ligesom jeg, ikke nænner at kassere krukkerne bagefter, ja, så kan det være, at I har lyst til at bruge dem på en lidt alternativ vis. Hvis du laver en stor portion langtidshævet dej og stille den på køl natten over, kan du tage lige præcis den portion af dejen op, du har brug for de kommende 4-5 morgenener. Dejen holder sig fantastisk på køl og bliver faktisk bare bedre og bedre. Så lav gerne en STOR portion, så sparer du en masse tid foran røreskålen. Krukkebrødene er rigtig dekorative at anrette i, og venter I gæster, giver det også en lille sjov oplevelse at bringe en bakke med de brændte lerkrukker med hjemmebag ud i haven til en god kop te, lidt smør, ost og marmelade. De er rigtig nemme at lave, og får en dejlig struktur ved at blive bagt i krukken, synes jeg. I næste uge står påsken for døren, så dér er der godt med luft i programmet for mange familier, så måske kunne krukkebrødene her være en hyggelig måde at forkæle familien lidt på.

Krukkebrød

15 g gær
1 l vand
800 g hvedemel (gerne af en type med kim- og skaldelene bevaret)
200 g grahamsmel
200 g grovvalsede havregryn
1 tsk salt
1 dl olivenolie

Opløs gæren i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Lad dejen hæve natten over i køleskabet. Læg et stykke bagepapir ned i hver af de små terracottakrukker. Tag en klump dej op fra dejskålen og læg i hver krukke. Afslut evt. med en lille kugle øverst, så brødene ligner lidt de franske briocher. Bag dem i ovnen ved 250 grader i ca. 15-20 minutter eller til de er gennembagte og smukt gyldenbrune (bagetiden afhænger af størrelse på krukkerne og mængden af dej). Vikl dem ud af bagepapiret og server krukkebrødene med lidt iskold smør, ost og marmelade.

Rigtig solrig mandag og god start på ugen til jer alle.