#ff28a2

Indlæg fra marts 2011

Kokkeskole i Emilia Romagna

For nylig fik jeg en hilsen fra en læser ved navn Helle Sandberg, som fik fyret op under en drøm, jeg længe har haft. Jeg har engang læst i et australsk magasin om en kokkeskole i Italien, som lød så charmerende, personlig og rig på oplevelser, at det gjorde stort indtryk på mig. Og det var netop sådan en skole, Helle og hendes datter Laura havde været på.

Prøv engang at se på billederne her på indlægget. Siger de ikke bare alt. Carlotta, der holder kokkekurserne, blev oprindelig døbt Charlotte (Tveen Hansen) og til trods for en opvækst i Padborg, drev kærligheden hende mange år senere til Italien. Sammen med sin mand driver hun nu "Agriturismo due papaveri", som ligger i de skønne bakker syd vest for Modena. Charlotte har indrettet de skønneste værelser i skandinavisk stil med et drys af Bali, hvor alle kursister installeres under opholdet. Der er kamin og eget bad på alle værelserne (du kan se dem her). Helle Sandberg fortæller i øvrigt, at udsigten fra værelserne skulle være helt skøn og nærmest helsevirkende. Og nå ja, vigtigt er det også at fortælle, at der kun optages 8 kursister på hvert kokkekursus, så det lyder virkelig som om, man ville kunne få noget ud af det. "En oplevelse for livet", kaldte Helle Sandberg opholdet på Charlottes kokkeskole, som hun altså var på sammen med sin 8-årige datter. De fik begge stort udbytte af at gå i køkkenet med Charlotte, og nød udflugterne til et parmesan-mejeri, en vingård og en Balsamico producent undervejs.

Charlotte skulle efter sigende betragtes som dronning i hele det lille, lidt stillestående samfund i det grønne bjerglandskab Benedello nær byen Pavullo. Det skriver en anerkendt internetguide om de bedste spisesteder i Italien i hvertfald, og smagsdommerne giver hende fem stjerner. Og med ønsket om en skabe en madskole, er det ikke så tosset at befinde sig midt i parmaskinkens, parmesanostens, Lambruscoens, kirsebærrenes og valnøddernes region, hvor Charlotte selv kan købe det bedste direkte ved stalddørene. Kokkekurserne varer alle fra mandag til lørdag og den samlede pris er 8.800 kr. incl. transfer fra Bologna til Due Pavaeri og retur, udflugter, kokkeskole, indkvartering i dobbeltværelse med kamin, eget badeværelse (og udsigt!) og mad. Prisen er exclusiv transport til og fra Italien. Du kan se på hjemmesiden, hvornår kurserne finder sted.

Hvis du, lige som jeg, synes, at det kunne være en fantastisk oplevelse at komme på sådan et kursus, kan du læse meget mere om kurserne her. Og tak til dig, Helle, for tippet. Jeg vil virkelig overveje, om jeg skal spare op til sådan et ophold. Er der nogen af jer andre, der kender til kokkeskoler rundt omkring i verden, der minder lidt om Charlottes?

Rigtig dejilg torsdag til jer alle sammen. Selv sidder jeg fordybet i manuskriptskrivning efter et hyggeligt formiddagsmøde med en rigtig god veninde, jeg ikke har set i al for lang tid. Hverdagen er til tider travl, og hvis man ikke tager sig selv i nakken og får vennerne plottet ind i kalenderen, kan der pludselig gå lang tid mellem, man ses. Så godt vi fik slået et kryds, og dejligt, at vi fik slået et mere, inden vi skiltes :-)

Årets første løbetur - pust!

Ja, lad dig ikke snyde af billedet, for det er ikke fra i dag, men for et par år siden, da jeg var i god form. Her til eftermiddag tog jeg nemlig hul på årets første løbetur, og milde himmel, hvor var det hårdt. Jeg har for flere år siden fundet mig en god rute igennem skoven, og jeg elsker mine løbeture - vel og mærke, når jeg først ER kommet i form.

Vinteren har været lang i år, og jeg har ramt svømmehallen alt, alt for lidt i forhold til, hvad jeg kunne have ønsket mig. De offentlige åbningstider i hallen tæt på, hvor vi bor, har ikke passet alt for godt ind i mit program, og ja... vejen til helvede er brolagt med undskyldninger, som man siger. Jeg kunne naturligvis bare have valgt en anden svømmehal. Sådan blev det altså bare ikke, og nu svier det til mig selv, for jeg lød som et damplokomotiv i dag, da jeg forsøgte at kæmpe mig igennem mine vante 5,5 kilometer. Og helt ærligt, så gennemførte jeg kun godt halvdelen af turen, og måtte gå den sidste bid i et raskt tempo, prustende og stønnende. En ren ynk!

MEN, nu er jeg igang, og det er det vigtigeste. Så mon ikke de kommende uger vil bringe gode resultater med sig? Det håber jeg meget. I øvrigt var det også hundekoldt i dag, og som den kuldskær rad, jeg er, fik jeg aldrig rigtig varmet mit eftermiddagstrætte legeme op. Så et varmt karbad måtte den stå på efterfølgende, og det var til gengæld dejligt :-)

Er I kommet godt igang med at få nogle kilometer under fodsålerne? Hvis ikke, så kunne det være, I skulle prøve at komme igang samtidig med mig. Så kan vi udveksle lidt erfaringer herinde på bloggen. Og husk, det er helt normalt at tro, at hjertet stiger af de første gange. Jeg måtte holde på mit i dag for, at det blev derinde. Men jeg ved af erfaring, at om få uger, er der masser af energi i kroppen igen og så vil jeg elske mine ture - og elske bevidstheden om, at jeg gør noget godt for min krop, når jeg står under bruseren derhjemme bagefter. At komme igang med noget motion efterlader bare sådan en god følelse af at handle, passe på sig selv og opbygge udholdenhed og styrke. Og så får man tit så mange gode idéer på sådan en løbetur - når man altså ER kommet i form ;-)

RIgtig dejlig aften til jer alle. Sov godt, når I når så langt.

Så er anemonerne kommet!

I går var vejret lunt og smukt hele dagen, og henimod aften mærkede man tydeligt, at dagen er blevet en time længere i kraft af vores lille stunt med at stille lidt på urerne i weekenden. Sommertid er nu en god ting, selvom vi nok er nogle, der lige skal vænne os til at stå tidligere op om morgenen.

Hvad jeg ville fortælle var, at jeg i går eftermiddags havde en kærkommen chance til at gå mig en rask tur i Risskov i Århus, som jeg i store dele af mit voksne liv har været så heldig at bo et stenkast fra. Jeg holder rigtig meget af den skov. Føler mig så utrolig hjemme dér, så det var andet og mere end blot en god gåtur; det var også et sjældent varmt gensyn med et sted, der betyder meget for mig. Siden juni sidste år har jeg nemlig boet 20 minutters kørsel udenfor Århus, så jeg kommer ikke helt så tit forbi skoven længere, og jeg har ikke samme nemme adgang til de stier, jeg så ofte har travet lange ture på, løbet på, afholdt små skattejagter med drengene og deres kammerater på og spadseret ad for at komme ned til stranden og bade. Og selvom der er rigtig dejligt og naturrigt på det landsted, vi bor nu, så efterlader gensynet med et velkendt sted, man har så mange gode minder fra, en helt særlig glæde i maven. I kender det nok udmærket fra jer selv, kan jeg tænke mig :-)

Og udover, at gåturen og gensynet var dejligt, så faldt mit blik også på noget helt særligt i jordbunden, der kaldte smilet frem. Op af jordskorpen mellem bladene skød nemlig nogle små grønne gevækster, som til umiskendelighed lignede anemoner. Og ganske rigtigt! Det var disse små forårsbebudere, som inden længe fylder hele skovbunden med sine hvide blomster og rydder al tvivl af banen i forhold til, om foråret er over os eller ej! SÅ NU ER DET HER, FORÅRET! Og hvor er det bare dejligt. En stor del af skovbunden var også fyldt med spæde skud ramsløg; køkkenurten, hvis blade er så rige på C-vitamin. Onde tunger siger vist i øvrigt, at planten med dens kradse lugt, er kommet til Danmark af spanske soldater, der skulle have slæbt den til Risskovene ved Århus i 1808. Historier siger også, at tyske soldater skulle have bragt den ind i landet i 1848, nærmest for at ødelægge vores skove. Men historierne har ikke vist ikke noget  på sig. Ramsløg skulle efter sigende have været i Danmark siden bondestenalderen og højst sandsynlig før, så det er ikke en plage, som er påført os udefra, men tværtimod en gedigen dansk plante, man faktisk kan lave en masse dejlige retter og bagværk ud af i køkkenet.

Nå, nok om ramsløg. Jeg ville også lige vise jer et hus, I måske lige akkurat kan ane mellem trækronerne på billedet i collagen. Det er et vanvittig charmerende, kæmpestort (og helt garanteret frygtelig dyrt, hvis det vel og mærke overhovedet nogensinde blev sat til salg) rødt træhus, som jeg er gået forbi på mine ture i skoven så mange gange. Og hver gang oplever jeg, at det ryger direkte ind på den indre hylde, hvor alle mine drømme bor. Det ligger helt vidunderligt i skovbrynet med en stor hvidmalet træterrasse med træudskæringer, der vender ud mod havet (for havet ligger nemlig lige ned ad skrænten, dér, hvor skoven ophører). Ja, dagdrømme har man jo lov at have, og hvem ved, om det en dag skulle blive muligt selv at bygge sig et rødmalet træhus med plads til både familien og mit lille forlag. En dejlig drøm, som gerne må slå lejr indeni mig, indtil omstændighederne måske en dag gør, at den kan materialisere sig. Hvem ved? Det er jo noget af det spændende ved livet, at man ikke kender morgendagen. Og dog skal man jo alligevel ikke neglicere, at vi har en hel del at skulle have sagt i forhold til, hvordan denne morgendag udarter sig. Første skridt er i hvert fald klart at definere vore mål og drømme og derefter gøre mindst en lille ting hver dag for at bevæge os henimod dem. En dejlig rejse, som nu og da kan føre helt andre steder hen, men så er det givetvis foranlediget af, at vi selv justerer kursen undervejs. Spændende!

Sov rigtig dejligt, alle sammen. Og rigtig god onsdag i morgen :-)

Ps. Bare så de, der bor i Århus ikke bliver forvirrede af møllen i collagen, vil jeg lige sige, at den "skød" jeg ud af bilvinduet, da vi var på besøg hos min søster på Sjælland i weekenden. Den stod så rank og smuk og strakte sine møllevinger op mod den blå himmel, så den skulle lige foreviges.

Fætter-kusinetræf

Årets første dag med sommertid har stået på fætter-kusine-træf, og det er ikke gået stille for sig, skulle jeg hilse at sige. Seks energifyldte krudtugler i alderen 6 til 13 år har haft gang i diverse projekter og lege i haven, i svømmehallen og indendørs med et lydniveau, der har været en hel del over middel. De har hygget sig bravt - ingen tvivl om det - men nu, hvor de er puttet og roen har sænket sig over huset, må vi voksne også tilstå, at det føles godt at passere sengelægningstidspunktet og lige tage en velfortjent slapper i selskab med en kop styrkende kaffe og tid til en uforstyrret snak. I ved nok, hvad jeg mener. Det er skønt at høre børnene lege, grine og boltre sig, og uundgåeligt, at vi lige en gang imellem må indover med lidt voksenhjælp til at lede slagets gang, minde om husregler og uddele redskaber udi konfliktløsning; til gengæld er den energimængde, man samler under ét og samme tag, når seks glade unger bringes sammen, ja, den kan være ret massiv. Der er i hvert fald seks børn i dette hus, der sover godt i nat - og det samme gælder givetvis deres forældre :-)

I øvrigt talte vi lidt om her til aften, at det kræver en række greb at lægge sådanne familietræf (med inkluderet overnatning), godt til rette. Vi vendte lidt på nogle muligheder i forhold til madlavningen, serveringen, tilrettelægningen af dagsprogrammet osv., som det kunne være sjovt at prøve af. Når man er 9-10 børn og voksne under samme tag i nogle dage, så er struktur en nødvendighed, og det er en kæmpe fordel, at man har nogle gode modeller for, hvordan man får inddraget børnene i de praktiske opgaver, så det hele glider og ikke alene bliver en voksen-opgave, som let bliver en anelse tung at løfte. Så de tanker og idéer, vi vendte på, vil jeg se, om vi ikke kan finde tid til at afprøve i løbet af de kommende måneder, så de kan komme med og blive videregivet til jer, der måske også har en stor "moster-onkel-fætter-kusine-flok", I nu og da inviterer på weekend og har lyst til at byde på noget nem, hurtig og velsmagende mad og nogle hyggelige og sjove aktiviteter, alle kan finde fornøjelse ved.

Håber jeres søndag aften må rundes dejligt af. Sov godt, når I når så langt.

Sommertid og frøsnappere fra Kgs. København

Kære alle sammen

I morgen ændrer vi vore urer til sommertid, og det glæder jeg mig bare så kolossalt over. Det giver hverdagen et helt nyt pust, synes jeg, at få flere lyse timer forærende til fritids- og familielivet. Uderummet tages i anvendelse på en helt anden måde, vi bruger os selv mere aktivt og træder ud af den tilstand af vinterhi, vi gennem så mange kolde måneder helt naturligt har opholdt os i. Det sprøjter energi ud i venerne, fylder vore slunkne lagre af sollys, varme og farver på nethinden op og skifter indholdet i vore køkkengryder ud med nye, mere sommerlige retter. Selv elsker jeg jo hjemmebag, og sådant kan gudskelov bages hele året rundt til stor glæde for alle med hang til velduftende, friskbagte sager. Hvis I vil nyde lidt godt i haven, som hverken kræver kniv, smør eller gaffel, så er en en barndomsklassiker som gode, gammeldags tebirkes, vredet i form som frøsnappere, fyldt med sød remonce og pyntet med et dekorativt drys blå birkes, et dejligt bud. Opskriften står i Rollinger & rolader, så måske har du den allerede. Ellers får du den her:

Smuldr gæren i den lunede mælk og bland æg, smør, salt og mel i dejen. Ælt godt sammen. Drys lidt mel på bordpladen og del dejen i to klumper. Rul den første klump ud til en aflang firkant på 20 x 60 cm. Brug et målebånd og skær dejen til og læg den overskydne dej ind på midten, indtil firkanten passer i størrelsen. Rør remoncen sammen og fordel halvdelen af portionen på pladen. Fold den ene langside ind mod midten, og fold dernæst den anden ind over – ligesom når du folder et brev, du vil skyde ned i en aflang, smal kurvert. Skær dejen ud i 9 tebirkes. Læg dem med samlingen nedad på en bageplade beklædt med bage- papir og stil dem til hævning under et fugtet viskestykke i 30 minutter. Hvis du ønsker at lave frøsnappere, så trækker du lidt i hver birkes og drejer enderne i hver sin retning som en spiral. Pensl tebirkes eller frøsnappere med sammenpisket æg og drys med birkes. Gentag med den anden klump dej. Bag dem ved 200 grader i 10-12 minutter.

Rigtig god første sommertid-dag i morgen. Håber I må få en dejlig søndag. Selv hygger vi os i denne weekend med familiebesøg, og det gode lørdagsvejr har bragt gode varsler om, hvilket vejr, der venter os i morgen. Håber på og krydser for, at solen vil stråle ind gennem vore vinduer i morgen tidlig, når vi vågner.

En dejlig dag med signering og knækkerier

Hvor er det bare skønt at vågne op til forår med sol og lune temperaturer. Efter en laaang og kold (dog også smuk) vinter, er det som at give en plante næring at mærke sollyset igen og ane spirer og knopper stå for skud. Det er lige forunderligt hvert år, at der op ad den golde jord, kan bryde grønne, livskraftige blomsterskud frem, som snart efter vil folde sig ud i al sin pragt. Jeg læste lige på min blogger-venindes, Julias, hjemmeside, at det imponerende væld af krokos, der hvert år vælter op ad jorden og lægger sig som et lilla-hvidt tæppe i Rådhusparken i det centrale Århus, allerede nu står i fuld flor. Fantastisk.

Det smukkeste ved foråret er nu - oplever jeg - den påmindelse, det er om, hvordan vi også i livet gennemlever forskellige "sæsoner" og faser. Måtte vi nu og da opleve, at de frø, vi sår i livet, er lidt længe om at blomstre, så minder foråret os om, at vi bare skal forblive stærke i troen på, at de nok skal bryde igennem jordskorpen før eller siden. "Alt godt kommer til den som venter", siger man. Og ja, tålmodighed er en god ting! Så langt er jeg enig. Men alene at hengive sig til venten, er jeg til gengæld ikke så sikker på er det bedste middel til at bringe drømme på vinger. Passivitet kommer der nemlig sjældent i længden så mange resultater ud af, siger min erfaring. Så en let omskrivning til: "Alt godt kommer til den, der handler" vil jeg nu foretrække. HANDLING, det er det eneste, der i sidste ende batter noget, hvis man gerne vil have idéer, projekter, ønsker og drømme til at folde sig ud. At de så kan have ganske godt af at ligge til modning i rugekassen et stykke tid, og ikke forceres frem, er en anden sag :-) 

I dag var mine to yngste sønner og jeg i øvrigt et smut omkring Bog & Idé i Vericentret, hvor vi fra kl. 16-17 signerede bøger og bød på smagsprøver fra "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne". Vi fik en utrolig  hjertelig modtagelse af teamet i boghandleren. De havde skabt et fint hjørne til os med en flot opstilling af "Grever", "Krudtugler" og "Rollinger", og mange mennesker kiggede forbi til en snak, et stykke mundgodt og en personlig hilsen i "Greven". Det er altid spændende at snakke med læserne om mine bøger og høre om de oplevelser, de har med dem. Så mange tak for jeres dejlige tilbagemeldinger. Det luner helt ind i hjertet at høre, at bøgerne gør en lille forskel i jeres familier.

Længsel mod sommer

Ahh, i dag er så mange billeder pudsigt nok trådt frem for mit indre øje af alt det, jeg glæder mig til ved den forestående sommer. Måske skyldes det, at jeg nærmer mig afslutningen på forårsblokken i skriveriet på min kommende bog, og at den næste sæson, jeg tager hul på netop er: SOMMER. Måske er det blot, at temperaturen udenfor er begyndt at stige, og så plantes forventningen og længslen automatisk i én efter sol, sommer, badeture ved stranden, grillmad, is, glade børn i shorts og t-shirt og planlægning af dette års sommerferie-eventyr.

Mon ikke denne årstid er den, de allerfleste har som favorit? Det er nu altid svært at sætte sin stemme på én årstid, for vælger man sommer, kommer man i tanke om julemåneden, som jo også er skøn med bagværk, indendørs hygge, gaver og magi. Eller man mindes det sprøde forår, hvor naturen klæder sig i saftiggrønne farver og alt er så nyt, friskt og spændstigt. Men sommeren er nu en pragtfuld årstid med sine lange, lyse nætter, sine varme temperaturer, sit skønne udeliv osv.

Sidste år lavede vi en bålplads derhjemme, og nød rigtig godt af den. Vi grillede snobrød, pølser og marsh mallows, og der var et leben omkring bålet af den anden verden. Børnenes venner blev inviteret med hjem og fandt ligeså stor glæde ved udelivet, hvor computere og playstations blev fuldstændig glemt for en stund.

Hvad ser du frem til ved sommeren? Har du et par ord på det, hører jeg meget gerne fra dig :-)  

SIGNERING!  Hvis du bor i Århus, vil jeg da også lige fortælle, at jeg i morgen (torsdag 24. marts) signerer bøger i Bog & idé i Veri Centret i Århus som led i et stort arrangement, centret holder. Jeg er der fra kl. 16-17 sammen med to af mine sønner, så kig endelig forbi og sig hej. Vores seneste bog, "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne" sælges til særpris, mens vi er der, og vi signerer den mægtig gerne, hvis du kunne have lyst til en lille personlig hilsen.

Jeg ønsker jer alle en rigtig dejlig torsdag.

Smoothie med jordbær, mandler og havregryn

I dag har været årets varmeste forårsdag. Her i Århus har temperaturen sneget sig op på hele 13,5 grader, og det har kaldt lysten til læskende smoothies frem hos mine drenge. Jeg er også glad for denne type drikke, så jeg sprang med på smoothievognen, og sammen gik vi i køkkenet og eksperimenterede os frem tll en version, der smagte rigtig godt. Den skal I selvfølgelig også kunne lave, så opskriften kommer her:

Smoothie-på-årets-første-rigtige-forårsdag
2-3 glas

3 spsk havregryn
10 mandler
2 dl mælk
2 dl yoghurt naturel (ell. ylette, tykmælk, A38)
½ dl ananasjuice
2 dl blandede jordbær og blåbærbær
1-2 tsk vaniljesukker
10 mellemstore isterninger
evt. 2 spsk hørfrøolie

Kværn først havregryn og mandler let i en blender, så ingredienserne stadig er lidt rustikke i strukturen. Tilsæt derefter de øvrige ingredienser, og blend til smoothien er cremet og lækker. Husk lige at finde ud af, om din blender kan tåle at knuse isterninger. Hvis opgaven er lidt for krævende for den, kan du alternativt putte isterningerne i en pose, knuse dem med en kødhammer (gerne ude på terrassen eller altanen) og tilføje dem bagefter.

Tip
Hvis du giver dine børn fiskeolie, er det også en glimrende idé at snige den ned i smoothien, hvor den lidt skrappe smag fortoner sig.

Rigtig god tirsdag i morgen. Jeg skal mødes med en dansk kvinde, Anita, der er udstationeret med sin familie i Canada i fire år. Til jul sendte Anita mig en hilse over mailen, og vores korrespondance førte til, at hun blev min "kvinde i felten" i Canada. De forgangne måneder har hun hos canadiske venner og bekendte samlet opskrifter, tips og idéer ind som inpsiration til "Spilopperne" og evt. andre kommende udgivelser. Glæder mig meget til at hilse på hende i morgen, høre hende berette om canadiske familiers måder at forsøde tilværelsen, forkæle smagsløgene og ikke mindste balancere familie- og arbejdsliv, og se, hvad hun har med sig i tasken af spændende opskrifter :-)

Samarbejde med Mejeriernes Skolemælk

En gang for nogle år siden kastede jeg mig ud i den halsbrækkende øvelse at udregne, hvor mange madpakker jeg skulle smøre i mit liv til mine tre drenge, så de fik lidt godt i maven under hele deres skolegang. Jeg husker ikke antallet - eller rettere sagt, jeg har fortrængt antallet, for det var så astronomisk, at det helt svimlede for mine øjne, da det trådte frem på regnemaskinens display.

Madpakker er én af livets største udfordringer synes jeg, og én af årsagerne hertil er nok, at jeg sætter en ære i at gøre dem både sunde, mættende, lækre og varierede. Og da jeg selv er meget lidt til klemmer med leverpostej og pølse, prøver jeg så vidt muligt at finde på noget, der er lidt mere interessant og appetitligt. I min næste bog, Spilopper & stjerneskud, har jeg prioriteret madpakkekapitler temmelig højt, for jeg oplever, at inspiration på dette felt er påtrængende, og jeg synes ikke, der er så mange steder, vi madpakkesmørere kan hjælp og nye idéer.

Den forestilling viste sig nu ikke helt at holde stik. Det fandt jeg ud af, da Pia Damgaard, afdelingsleder i Mejeriernes Skolemælksordning, kontaktede mig for nylig og hørte, om jeg kunne være interesseret i et samarbejde, der gik ud på at bidrage med inspiration til deres skolemælk-folder, som omdeles ved skolestart i august til skolebørn i danske skoler, samt deres madpakkemails, som sendes ud til 33.000 nyhedsabonnenter hver måned med undtagelse af juli. Udover at sælge skolemælk vil Mejeriernes Skolemælksordning nemlig gerne inspirere forældre til at give børnene nogle sunde madpakker med i skole hver dag, og det gør de altså bl.a. ved at tilbyde, at man kan abonnere på deres madpakkemails. Som led i en layout- og indholdsmæssig optimering og opfriskning af disse madpakkemails, ville hun høre, om jeg kunne have lyst til at byde ind med et godt tip til madpakken.

Og det kunne jeg da bestemt! Så har du lyst til at følge lidt med, kan du tilmelde dig madpakkemailen på www.skolemaelk.dk, hvor du i øvrigt også kan finde masser af opskrifter på diverse indslag til madpakken.

De bedste ønsker om en god start på ugen i morgen, hvor der atter står mandag på kalendersiden. Vejret har været fantastisk i dag med temperaturer op til 10 grader, så lad os håbe, at foråret nu for alvor er ankommet :-)

Hjemme fra dejligt refugium i Sverige

Kære alle sammen

Så er jeg godt tilbage i Danmark igen efter et par dejlige dages intens skriveri i Sverige. Jeg nød mine dage i helt refugium-agtig ro og med den mest beroligende og skønne udsigt over havet. Det øverste billede i collagen er fra min altan. Da jeg var den eneste gæst på hotellet overhovedet, var personalet søde at opgradere mig fra et enkelt- til et dobbeltværelse, så det var en herlig overraskelse. Fra klokken 16 til klokken 8 hver dag var jeg mutters alene på det store hotel, da hotelledelsen tilsyneladende mente, at det var lidt "overkill" at lade personalet (eller dele af det) blive for at tage vare på bare én gæst. Så den skulle jeg lige sluge, da jeg kom derop. Men det gik nu helt fint; er heldigvis ikke bange af mig. Og ro fik jeg i hvert fald til overmål til mit skriveri.

Da jeg vågnede efter en god nats søvn, gik jeg ned og fik lidt morgenmad. Ét eneste bord var dækket op i den store sal, og på det stod en bakke med lidt svenske morgenmadsindslag, deriblandt "lök rom", kaviar på tube, som svenskerne er så kendte for. Derefter skrev jeg i nogle timer og brød så dagen op med en lille køretur til et par fiskelejer i området, hvor jeg skød en god portion billeder og lavede lidt inspirerende research.

SUPER charmerende del af Sverige, dette her. Og med mig hjem fik jeg også - som jeg vist fik afsløret i et tidligere blogindlæg - en fantastisk original opskrift på et svensk krydderbrød (se billedet i collagen), som køkkenånden Sofia havde skabt. Virkelig lækkert! Sofia døbte det selv "Soffans grova", for hun kalder sig "Soffan" som kælenavn. "Grova" betyder såmænd bare "grove". En masse lidt specielle krydderier er i, så det ligner ikke noget, jeg i forvejen har i mit arkiv over lækkert bagværk. Sjovt at få en håndskreven opskrift på sådan en svensk delikatesse med mig hjem i bagagen. Og jo, det kommer med i "Spilopperne", og det samme gør en hel del af de stemningsbilleder, jeg skød på min tur" samt en række nøje udvalgte svenske retter og specialiteter.

Nå, ja. Jeg ville stadig blive så glad, hvis du måtte have lyst til at dele nogle gode minder fra din barndom med ophold hos din mormor/morfar eller farmor/farfar. Er der noget, du særlig husker fra dine besøg? Var der noget, I lavede sammen, som du virkelig hyggede dig bravt med? Hvad laver dine egne børn, når de besøger deres bedsteforældre? Det kunne være så sjovt at dele lidt erfaringer, så jeg kan supplere mine egne minder og idéer med nogle af jeres i mit "Mormordage"-kapitel i "Spilopperne":-)

Sov rigtig dejligt - og rigtig god fredag i morgen. Ah, så er det weekend igen, og DMI lover fuld sol hele lørdagen og kun lidt skyer søndag. Dejligt!

Mormordage - hvad laver I?

Kære alle sammen. 

Jeg ved, at der er en hel del mor- og farmødre, der læser med herinde på bloggen, og det glæder jeg mig rigtig meget over. Familieliv er jo ligeså interessant for kvinder, hvis børn er fløjet fra reden, men hvor børnebørnene pludselig træder ind i livet og beriger det med hyggestunder og dejligt samvær.

I min nye bog har jeg planer om at præsentere et kapitel, der hedder "Mormordage". Det kunne egentlig ligeså godt hedde "Farmordage", men nu er jeg jo selv kvinde, og har min egen mor tættest på, så derfor kom kapitlet til at hedde sådan. Det er en pendant til kapitlet: "Weekend hos farmor" i Krudtugler & kanelsnegle, og er proppet med masser af tips til, hvad bedsteforældre kan lave med deres børnebørn, når de to generationer har lejlighed til at nyde lidt dejlig tid sammen.

Det vil være enormt inspirerende at høre fra jer om, hvad I hygger jer med sammen med jeres børnebørn - både i køkkenet, omkring spisebordet, udenfor og ja, hvad I nu måtte have gode tips og idéer til. Hvis der er nogen af jer mødre til de skønne unger, der i denne sammenhæng udfylder rollen som "børnebørn", der ligger inde med gode tips og idéer, så vil jeg også nyde at høre lidt om jeres idéer og erfaringer, så alle de allerbedste forslag til bedsteforældreaktiviteter kan komme med.

I disse dage er jeg i Sverige for at researche og skyde billeder til forårskapitlet i "Spilopperne" samt fordybe mig i arbejdet med manuskriptet. Jeg bor på et dejligt hotel - er såmænd eneste gæst her - med udsigt over vandet, og nyder meget mit ophold hos vore svenske naboer. Svenske Johanna skrev iøvrigt til mig forleden og spurgte, om jeg havde planer om at udgive mine bøger i Sverige? Og ja, det har jeg! Dejlige drømme har længe spiret i mit sind om at få mine bøger ud i Sverige og Norge, som jo, hvad angår familieliv, traditioner, livsstil og madvaner ligner os så meget. Måske kan jeg med lidt held og en hel del flid, lykkes i at få min kommende bog, Spilopper & stjerneskud, oversat til svensk og ud at stå i de små hjem i det høje nord også. Det ville virkelig være en fantastisk drøm, der gik i opfyldelse.

Hvis du er svensker eller nordmand og læser med herinde, vil jeg jeg elske at høre, om du tror, mine bøger kunne være noget for dig, altså oversat til dit sprog? :-)

RIGTIG SKØN solskinsdag og mange glade hilsner fra Sverige, hvor jeg lige har fået en herlig opskrift på et krydderbrød, jeg aldrig har smagt magen til før. Det skal selvfølgelig også med i Spilopperne :-)

Storbysrejser for familier med børn...

Så blev det lørdag, og solen skinner. Fætre og kusiner er samlet til en afslappet familieweekend, og programmet byder på pandekager, svømmehalsbesøg og simreret i aften. Herligt!

I dette blogindlæg vil jeg høre, om kunne have lyst til at hjælpe mig med lidt inspiration. Jeg er i færd med at skrue planen for min storbysrejsebog for familier med børn lidt mere fast, og har brug for hjælp til, hvilken 5. storby, det kunne være dejligt at rette kompasnålen imod. Disse storbyer foldes ud fra alle mulige oplevelsesmæssige, kulinariske, kreative, kunstneriske, historiske, skattejagtorienterede vinkler i bogen:

PARIS * LONDON * ROM * BERLIN * OG?

Foreløbig har jeg faktisk KØBENHAVN på tapetet, for det kunne sikkert for mange være skønt at kigge nærmere på mulighederne for børnefamilier i vores egen hovedstad. Men jeg er ikke helt sikker på, at en anden international storby ikke ville være endnu mere rigtig i bogen. Har tænkt på Stockholm eller Amsterdam - eller ja, New York. Har dog kun haft lejlighed til at gæste Stockholm i to korte dage, og de andre to byer har jeg stadig til gode. Om de er egnede til børnefamilier er jeg dog usikker på. Hvad siger I?

Så hvis I har nogle gode erfaringer med en skøn storby i Europa, vil jeg elske at høre fra jer og meget gerne med lidt tanker om, hvorfor I kan anbefale netop den.

RIGTIG FANTASTISK lørdag til jer alle sammen. Håber I må nyde den og få slappet dejligt af.

Morgenmad hos Boulangerie Paul

Hvis I er så heldige at gæste Paris på et tidspunkt, kan jeg varmt anbefale jer at nyde jeres morgenmad hos Boulangerie Paul. Der er ikke tale om ét morgenmadssted i byen, men adskillige, der ligger spredt ud over det meste af Paris. Boulangerie Paul er nemlig en kæde, der har eksisteret siden 1889 - og efter min mening en rigtig god én af slagsen.

Da min familie og jeg for nylig tilbragte tre dage i franskmændenes hovedstad i anledning af Gourmand Cookbookfair, boede vi i rue de Seine - et stenkast fra den "Boulangerie Paul", du kan se på billedet. Så dér nød vi naturligvis vores morgenmad. Det er faktisk ikke min erfaring, at franskmændene generelt laver så god kaffe (italiernerne har langt bedre styr på kaffe af højkvalitet, bryggetekniker osv.), men Boulangerie Paul er afgjort ét af de bedre steder at nyde sin café crème. Ofte vælger jeg en sprød croissant til morgenmad og til en sådan er en kop kaffe et velvalgt supplement. Nu og da får jeg dog også en længsel tilbage til, hvad min aupair-familie tilbage i 1989 serverede for mig (og gjorde til en næsten vanedannende morgenmad for mig), og så vælger jeg at bestille en god kop Earl Grey the og et "demi baguette" med usaltet smør og marmelade. Det lyder måske sært, men at smøre et tyndt lag smør på det friskbagte baguette og så dyppe det hurtigt i teen, smager guddommeligt. Elsker det - ikke mindst på grund af det usaltede smør, der giver det en helt særlig effekt.

Hvis jeg skal anmelde "Boulangerie Paul", vil jeg uden tøven give bageriet 5 stjerner ud af 6. Croissanterne ligger et par niveauer under croissanterne hos den lille bager i Rue Dauphine (hvor mine drenge står med baguetter på billedet nedenfor) og Pâtisserie Édvard Mulot i rue de Seine, hvor de, ifølge min private smagsundersøgelse, kreerer byens bedste croissanter. Men sortimentet hos Boulangerie Paul er (i de fleste filialer) kæmpe stort, hvad der jo også er dejligt. Ja, som du nok kan høre, går jeg stadig og mindes mine dejlige dage i Paris, og mine tre raske svende herhjemme (der ikke var med), taler næsten dagligt om, hvornår vi mon kan drage afsted på en lille tur derned. Det er et par år siden, vi var dér sidst, og med storbysrejsebogen for familier med børn på tegnebrættet, har vi stadig en hel del billeder at skyde, steder at besøge og research at gøre. Så der går nok ikke så lang tid.

Er der mon nogen af jer, der ligger inde med gode tips til steder, det er anbefalelsesværdigt for familier med børn at besøge i Paris? Jeg ville virkelig nyde at høre fra jer, der kender byen godt og blive indviet i, hvor jeres yndlingssteder måtte befinde sig. Får du din idé med i min storbysrejsebog, sender jeg d ig fluks et signeret eksemplar, når den ligger færdig.

Og så lige tilbage til baguetterne, for jeg tænkte, at jeg lige ville give jer en opskrift på en hjemmebagt udgave af sådanne. Den er med i "Rollinger & roulader", og kommer ganske tæt på de originale i smag og konsistens, synes jeg. Prøv selv, hvis du har lyst.

Baguettes Parisienne
3-4 stk.

Det tager lidt tid at lave vaskeægte pariserbaguetter, for de skal hæve af flere omgange. Men har du god tid en dag, så er brødene indsatsen værd, og de er lige så gode efter en tur i fryseren og i ovnen igen, som de er nybagte.

Surdej
10 g gær, 4 dl lunkent vand, 250 g hvedemel

Dej
2 dl lunkent vand, 20 g salt, ca. 750 g hvedemel

Pensling
1æg lidt vand

Lav en surdej af gær, vand og mel. Lad den hvile i ca. et døgn i en skål ved almindelig stuetemperatur. Bland de øvrige ingredienser i surdejen og ælt dejen grundigt, til den slipper hænder og bord. Stil dejen til hævning i yderligere 4 timer. Slå derefter dejen ned og form lange baguetter. Læg dem på en smurt bageplade og lad dem efterhæve i 45 minutter. Læg et snit på langs af baguet- terne med en skarp kniv eller barberblad og pensl med et sammenpisket æg med lidt vand i. Stil evt. en skål eller et fad med vand i bunden af ovnen, når den tændes, så opnår du en sprødere skorpe. Bag brødene ved 225 grader (varmluft) i 12-15 minutter, til de er gyldne. Læg de færdige baguettes til afkøling på en rist.

Dejlig aften til jer alle - ah, fredag i morgen!

Macarons glimter mere end juveler i Paris

Det er skægt at se, hvordan de små superdelikate macarons har tilkæmpet sig vej til nogle af de mest eftertragtede adresser i Paris. Det vælter ganske enkelt med Macarons-forretninger, og de yndige og efter min mening meget feminine lækkerier er udstillet som var de kreeret af det pureste guld i montrer, på fløjspuder osv. Efter alle kunstens regler kort sagt. Og hvad er det så lige en macaron er? Jo, det er en lille makronagtig kage, som er indfarvet med frugtfarve i stærke farver og lagt sammen med et fyld. Selve makronen (jvf. Macaron) er baseret på sukker, æggehvide og mandelmel, og rygtet vil, at de ikke er særlig nemme at lave, hvis man har ambitioner om at nå et resultat, der ligner det, vi ser udstillet i de prægtige parisiske udstillingsvinduer.

Macaron stammer egentlig fra det italienske ord "ammaccare", som betyder pisket/knus/slået, og det henviser til, hvad det er, man udsætter ingredienserne til makronerne for nede i skålen.

Macarons pryder forsiderne af madmagasinerne i Paris. De er på plakater og ja, der er næsten tale om en hel invasion af pastelfarvede mundhapsere i Byernes By. Hvis du har lyst til at prøve kræfter med dem, kan jeg desværre endu ikke selv levere dig en opskrift. Jeg har stadig til gode at kaste mig ud i udfordringen. Og helt ærligt må jeg tilstå, at jeg synes, de er skønne at kigge på, men da jeg  egentlig ikke så begejstret for kager, der er hvinende søde, har jeg lidt forbehold med macaron'erne Måske yder jeg dem uretfærdighed. Jeg har faktisk kun smagt 3-4 forskellige varianter bagt af en dygtig bager her i Århus, men måske findes der nogen varianter, som er knap så søde, og dem kunne jeg rigtig godt tænke mig at prøve kræfter med. Indtil videre kan jeg udlede af min research rundt i blogland, at der skulle findes en rigtig dejlig opskrift på de fine små kager på min navnesøsters blog, Sifs blog. Hun giver også et par gode tips til bagningen af macarons her. Desuden har jeg forstået, at en japaner ved navn Hisako Ogita har skrevet en virkelig anbefalelsesværdig bog om de festlige, farvestrålende sager, som hedder "I love macarons". Så det var måske også noget at undersøge nærmere, hvis man har en fascination af de farvestrålende lækkerbiskner.

Er der mon nogen af jer, der har erfaring med de knasende kager? Kan I anbefale en opskrift, og måske en særlig variant? Det slog mig, at det kunne være helt skægt at holde en bageaften for en flok veninder - måske også en idé for bageglade teenagepiger - og så frembringe et lille appetitvækkende sæt af varianter og farver, hvor hver deltager kunne få en lille æske med hjem. 

Rigtig dejlig onsdag aften til jer alle - og sov rigtig dejligt. 

Fastelavn er mit navn...

I dag er det en særlig dag: Fastelavns-søndag! Da min søster og jeg var børn, gik vi i seng i spændt forventning til at vågne op til denne dag, for dér havde min mor som fast tradition plantet et hjemmepyntet fastelavnsris i vores fodender. Og det var et fantastisk syn at slå øjnene op til sådan et festfyrværkeri.

Nu hvor jeg selv er blevet mor, prøver jeg at glæde mine unger på samme vis. Min mor var dog hjemmegående og havde god tid til at planlægge sådanne små højtidsoverraskelser, og selvom jeg tilstræber at glæde mine børn på lignende vis, kan et liv som mor med fuldtidsarbejde godt udfordre lidt på disse fronter engang imellem. Men rummer programmet ikke hvert år tid til at gå i skoven og finde grene og selv pynte riset med små lækre søde sager, masker og udklippede katte, så er vi jo gudskelov så heldige, at de fleste supermarkeder er leveringsdygtige i rigtig fine ris til den travle husmor. Så selvom jeg nyder at have tid til at hygge mig med at lave risene fra grunden selv, så finder man også mig i køen med fastelavnsris i favnen en gang imellem. Det er en moderne familiemors vilkår.

Fastelavn er dog i det hele taget en vidunderlig skik, synes jeg. Jeg elsker konceptet om udklædning, fest og lækkert bagværk, og hjemme hos os prioriteres fastelavnsbollerne rigtig højt. Vi har en dansk opskrift, som bare tager kegler, når det er dem, vi sætter os for at frembringe. Og vi har en finsk opskrift, jeg har fået af en finsk mor til børn i mine drenges børnehave, som er ligeså fantastisk og en lidt friskere variant med bær. Begge er gode, og vi vælger lidt i flæng, hvilke vi har lyst til at sætte tænderne i. Den danske opskrift er præsenteret i "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne" under titlen "Den hæslige slyngels fastelavnsboller", og her finder du også en masse sjov historie om, hvorfra fastelavn stammer, hvordan man fejrer skikken i udlandet osv. Den finske opskrift finder du i "Rollinger & roulader" sammen med en række andre fastelavnstips og idéer. I dag har jeg valgt at give jer opskriften på den gode danske. I øvrigt kan jeg fortælle, at Politiken i dag til min store glæde har sat to flotte sider af til at præsentere mine opskrifter på mine to forskellige fastelavnsboller samt to fastelavnslækkerier. Så hvis du kommer i nærkontakt med et eksemplar af avisen i dag, kan du jo lige kigge med :-) Du kan også se opskrifterne på Politikens internetavis her.

Den hæslige slyngels fastelavnsboller (ca. 8 stk.)

Dejen
50 g gær
21⁄2 dl fingervarm mælk
2 spsk sukker
125 g blødt smør
1 tsk stødt kardemomme
ca. 600 g mel

Creme

1 æg
1 spsk sukker
1 spsk vaniljesukker
1 spsk majsstivelse
21⁄2 dl fløde
1 dl smuttede, finthakkede mandler

Pensling
1 sammenpisket æg

Chokoladeglasur

80 g flormelis
30 g kakao
4-5 spsk vand
 

Lav først cremen
Pisk æg, sukker og vaniljesukker sammen og pisk majsstivelse i. varm fløden op til kogepunktet og hæld den i æggemassen. Hæld det hele tilbage i gryden og bring cremen tæt på kogepunktet, mens der piskes. Tag cremen fra varmen og bland mandlerne i.

Lav derefter dejen
rør gæren ud i den fingervarme mælk. Tilsæt sukker og 50 g af smørret, og bland det godt sammen med gærblandingen. Tilsæt kardemomme og mel. Ælt dejen sammen og stil den til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtet viske- stykke over. sæt ovnen på 225 grader. Ælt derefter resten af det bløde smør i dejen. rul dejen ud til en firkant, der er 1⁄2 cm tyk. skær firkanter ud af dejen og kom en lille top kagecreme på hver. Fold dejen sammen om cremen og anbring bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl bollerne med æg og bag dem i den varme ovn i 15 minutter. rør flormelis, kakao og vand sammen til chokoladeglasuren, og kom den på bollerne lige inden serveringen.

RIGTIG SKØN FASTELAVNS-SØNDAG til jer alle! Må bollerne bekomme jer vel :-)

Indisk superfood gav Rollingerne baghjul

Så fik en spændende dag en ende, og klokken er nu et godt stykke over midnat og jeg er tilbage på mit hotelværelse. Det har været en rigtig sjov og inspirerende dag, selvom jeg desværre ikke vandt titlen som "Verdens Bedste" med min "Rollinger & roulader". To indiske læger kunne til gengæld glæde sig over at få en medalje med hjem. Hvad deres bogkoncept handlede om, fortæller jeg mere om lige om lidt. Først vil jeg berette lidt om dagen, som den skred frem fra om eftermiddagen.

Min familie og jeg ankom til messen ved 15-tiden, hvor den danske mesterkok, Paul Cunningham, var i fuld gang i det internationale demokøkken. Jeg kender Paul fra "Smag på kunsten", en mad- og kunstevent, jeg var med til at realisere, da jeg arbejdede som arrangementschef på ARoS Aarhus Kunstmuseum. Dér deltog en række af Skandinaviens ypperste madjonglører i samspil med tilsvarende dygtige billedkunstnere, skulptører m.v. Henover komfur og stafeli gik de to kunstnertyper i klinch med hinanden og kreerede kunst på lærredet og tallerkenen for øjnene af et stort publikum. Og dér mødte jeg altså Paul første gang.

På Gourmand Book Fair havde mange taget opstilling foran køkkenet, hvor Paul slog sig løs med potter og pander, så de kunne følge hans kulinariske udfoldelser på klos hold. I det hele taget myldrede det med mennesker, der alle på den ene eller anden måde arbejdede med kokkefaget til daglig. Jeg tog en masse billeder af velkomponerede forsider og købte en lækker kogebog med hjem, som jeg fandt rigtig inspirerende. Desværre var ikke så mange af de udstillede bøger til salg, så det var mest bladre-muligheden, der var interessant. Sjovt var det også at finde min egen bog på hylden. Du kan måske lige ane den på fotoet i anden række længst til højre i billedcollagen, hvor den står på nederste hylde til venstre.

Om aftenen var vi en god flok, der gik ud og spiste middag sammen - Paul Cunningham og hans familie, layouter m.fl. samt min fotograf, min søster, hendes bedre halvdel og mig. Vi spiste på et superhyggeligt sted, der lå et stenkast fra teatret, hvor kåringen fandt sted kl. 21. Egentlig havde messen meldt ud, at kåringen foregik kl. 17.30-20, men i Frankrig kan man vist godt lave helt om på tingene i sidste øjeblik, så det gjorde de lige ;-) Det var spændende at lade sig synke ned i stolen i mørket i den store, flotte teatersal med tunge velourgardiner og enorme kandelabre overalt, og da forsiden af vinderbogen i min kategori trådte frem på et stort lærred en times tid efter showets begyndelse, kunne jeg straks se, at den ærefulde titel gik til to indiske læger, der havde skrevet en bog om, hvordan kosten kan gøre vore børn til genier. "Superfood - make your child a genius" hedder den. Så en medalje blev det ikke til i denne omgang, men det var til gengæld rigtig sjovt og spændende at være med til så stor en begivenhed, og det var jeg utrolig glad og beæret over at være udvalgt til.

I morgen tidlig går turen tilbage til Danmark igen, så nu må jeg hellere kravle under dynen, så jeg lige kan nå lidt søvn. Tusinde tak til alle jer, der har fulgt kåringen her på min blog og sendt mig så søde og opbakkende hilsner. Det har jeg virkelig sat pris på. Og selvom det kunne have været sjovt at rende med prisen som "Verdens Bedste", ja så har det været et dejligt ophold her i Paris. Udover lidt fransk slik og lidt smågaver til børnene derhjemme, har jeg ligedes fået en masse skønne Pariser-skud med mig hjem, som jeg glæder mig til at krydre layoutet med i "Spilopperne". Sov godt og på genhør i weekenden :-)

Og nå ja, jeg skal da lige fortælle, at Paul Cunningham fik prisen som 2. bedste "Chef Cookbook" i verden med sin nye "Paul Food 100". Super velfortjent. Kæmpe tillykke Paul. Godt gået!

Så er det i dag, det afgøres!

Nøj, hvor er jeg spændt her til morgen. Om 9 timer lader Gourmand World Cookbook Award tæppet gå for kåringen af Verdens Bedste kogebøger 2010, hvor min "Rollinger & roulader" er med som vinder i Danmark. Lige nu sidder jeg på mit hotelværelse i Latinerkvarteret og forsøger at sjusse mig frem til, hvor Grand Teatre ligger i det 19. arrondissement, for det er dér begivenheden finder sted i aften. Søren Gammelmark, min dygtige fotograf, der har skudt godt halvdelen af billederne til "Rollingerne" (den anden halvdel er indfanget med eget kamera), springer også på flyveren her til morgen og lander til formiddag, så han kan forevige de eventuelle danske vindere. Stjernekokken Paul Cunningham fra "The Paul" i Tivoli deltager også i messen, og hans nyeste bog, Paul Food 100, der tager læseren med rundt til 25 locations i verden, er noget af det mest oplevelsesrige og innovative, jeg har set på kogebogsfronten nogensinde. Så min mavefornemmelse siger mig, at han med meget stor sandsynlighed rejser hjem med en pris i tasken. Det ville i hvert fald være velfortjent. Han har allerede én gang tidligere vundet Juryens specialpris, hvor min søsters bedre halvdel, Andreas Wiking, var manden bag kameraet. Den hed "Inkognito Royal" og var en total nyskabelse indenfor kogebogsgenren, da den vandt for et par år siden - en rigtig maskulin kogebog i hvid, sort og rød og med masser af maskuline gadgets inkluderet i iscenesættelsen af maden. Helt anderledes, fræk og effektfuld måde at sætte komponenter sammen i en kogebog.

Nå, men bortset fra at denne altoverskyggende begivenhed selvfølgelig fylder godt i tankerne på min tur til Paris, så nød min familie og jeg en dejlig dag hernede i går. Vejret var skønt - forårsagtigt med sol og 10 grader. Og i dag skinner solen og himlen er blå igen, kan jeg se ud af det lille glimt op til himlen, mit værelsesvindue lader ane (bor ud til baggården, så udsynet er ikke det allerbedste). Vi nød en skøn parisermorgenmad med sprøde croissanter og god café crème og slentrede rundt i byen og indsnusede stemningen, kiggede butikker, nød de prægtige bygningsværker og den helt særlige duft, der altid straks vækker minder om mine ophold i Paris. Vi har talt om, at vi godt kunne tænke os at nå at besøge "Café les deux Magots" og drikke vin chaud. Det har jeg gjort én gang tidligere, og det var utrolig sjovt at sidde og betragte de mange fine herrer og velklædte pariserinder, der gjorde deres entré på dette historiske sted lige ved kirken Saint Germain des Prês.

I eftermiddag tager jeg i øvrigt mit kamera med ud til kåringen, og med lidt held kan jeg skyde et par skud, så I kan opleve stemningen derfra her på bloggen i morgen. Ønsker jer alle en rigtig dejlig dag, og glæder mig til at delagtiggøre jer i resultatet - uanset, hvordan det måtte gå :-)

Vel ankommet til Paris

Kære alle sammen

Så er jeg vel ankommet til Paris, og til min store tilfredshed har "Hotel de Seine" indført fri internet, siden mine drenge og jeg gæstede hotellet sidst. Så det gør det muligt for mig at poste blogindlæg hernede fra og således lade jer følge mit ophold, mens jeg er her. Dejligt! Hotellet er dog også midt i en restaurering, så det roder godt på gangene på etagerne, og personalet ser ud til at betragte det som det naturligste i verden. Jeg vil blot lige nævne det, hvis nogen af jer kunne finde på at booke værelse her den kommende tid. Indretningen på hotellet er typisk fransk med bomstrede tapeter i alle afskygninger, mørkebrune træmøbler og høje slanke vinduer ud mod gaden eller gården. Hyggeligt, synes jeg. Blot skal man ikke vente den allerstørste komfort. Men det hører næsten med til et Pariserophold, synes jeg.

Vi ankom til Charles de Gaulle Lufthavnen i går aftes ved 18-tiden, og sprang på en bus ind til Paris. Den stoppede ved operaen, så der var et stykke vej til hotellet. Pudsigt nok var alle taxaer på boulevarderne optagede, så vi endte i metroen og sprang lige lidt rundt på linierne, før vi landede ved Saint Germain des Près, som er det kvarter, vores hotel ligger. Det myldrer med små caféer og restauranter lige udenfor døren, og er absolut et af mine yndlingsområder i Paris. Det er her, jeg både finder den bager i Paris, jeg mener må bage de allerbedste baguettes og her, jeg ligeledes finder den bager, der er verdensmestre i croissanter. På rue de Seine er der flere gange om ugen udendørs marked med frugt, grønt, ost, kød, blomster og ja, alt hvad hører et marked til.

I dag skal vi en tur op i Luxembourg Haven og ellers står programmet rimelig åbent. I billedcollagen kan du i øvrigt se stormagasinet "Au Printêmps", som var smukt oplyst i aftenmørkedet. Det ligger tæt på operaen sammen med alle de andre kæmpestore, flotte magasiner. I rue de Seine ligger desuden min faste stam-morgenmadscafé, hvor jeg ind ad vinduet i går ved midnatstid kunne se, bageren være i fuld gang med at frembringe ægte pariserbagværk til at lægge ud i deres imponerende montrer i dag. Du kan se ham ælte på billedet, og hvad du ikke kan se er, hvordan han efterfølgende formede boller med begge hænder samtidig - én i hver, ned på bordet, køre rundt og vupti! To flotte helstøbte boller var kreerede. Beundringsværdig teknik! Og nå ja, så skal du da også lige se, hvordan Gourmand kogebogsmessen var flot eksponeret på store plakater nede i metroen. Det bliver sørme spændende i morgen. Og nu kan du følge med på klos hold over min blog.

RIgtig dejlig dag og på genhør i morgen med nye beretninger fra Byernes By.

Sprøde parisercroissanter - smager fantastisk!

Så lyder fløjten snart fra stationen, og jeg er klar til at springe på toget, der skal bringe mig ud til Kastrup Lufthavn. Vejrguderne lover 9-10 grader i Paris, så det er dejligt. Til gengæld har de ifølge metereologerne til hensigt at forkæle os danskere med hele 15 grader i solen i weekenden. Så det lyder jo intet mindre end fantastisk. Måske lykkes det mig alligevel som planlagt at invitere foråret med hjem fra Paris ;-) Jeg skal gøre mit bedste i hvert fald. Min morgen er lidt travl, så jeg skriver lidt kort i dag. Det slog mig dog, da jeg sad og spiste morgenmad, at noget af det, jeg glæder mig mest til i Paris er at tage hul på dagen med en god kop kaffe og en parisercroissant. I "Rollinger & roulader" har jeg et helt kapitel med om Paris, som jeg kalder "I croissanternes hovedstad", og i det er der selvfølgelig også en opskrift på sprøde parisercroissanter, som er virkelig forrygende lækre. Der er gået mange eksperimenter forud for denne opskrift, for hvor er det bare svært at ramme én, der ender med et resultat, der minder om den ægte vare. Men det lykkedes faktisk til sidst, synes jeg, efter talrige forsøg. Croissanterne får de karakteristiske mange sprøde lag og har en fantastisk smag af smør. Håber I har lyst til at prøve dem. Der bliver ca. 10-15 croissanter ud af opskriften, afhængigt af, hvor små eller store, du laver dem.

1 dl vand
2 dl mælk
50 g gær
1 tsk sukker
11/2 tsk salt
1 æggeblomme
425 g hvedemel (måske en del mere)
225 g blødt smør

Pensling
1 sammenpisket æg

Bland gær med vand og mælk. Tilsæt sukker, salt, æggeblomme og mel og ælt dejen sammen. Lad den hæve i 15 minutter. Rul den da ud til en aflang firkant og smør 1/3 af smørret ud på hele fladen. Fold den ene side 1/3 ind over dejen og læg den anden side hen over (ligesom når man laver en birkes, før den skæres ud). Rul dejen ud påny, smør endnu 1/3 del af smørret ud og fold dejen sammen igen. Læg dejen sammen ligesom før endnu engang, rul ud påny, smør den sidste portion smør på og læg dejen sammen. Rul nu dejen ud til en pizzabund og del den i 16 lige store lagkagestykker. Rul hver trekant sammen til en croissant og læg den på bagepladen beklædt med bagepapir. Lad croissanterne hæve i 45 minutter, pensl dem med æg og bag dem på 220 grader i ca. 15 minutter.

Tip
Croissanterne kan naturligvis fyldes med et stykke god mørk chokolade eller en humpel nougat, det bliver de ikke dårligere af.

Og så lige til sidst: TUSINDE TAK for jeres dejlige held-og-lykke-hilsner. Dem glæder I mig meget med. Spændende, hvordan det hele går :-) Rigtig gode dage til jer alle. Jeg ved ikke helt, om jeg kan blogge fra Paris, for der er vist ikke internet-opkobling fra hotellet og mit program er lidt stramt dernede. Men så vender jeg straks tilbage fredag, når jeg er godt hjemme igen med friske beretninger og nyt om kåringen.