#ff28a2

Indlæg fra december 2010

Nytårsaften med tid til eftertanke

Så vågnede vi sørme op til Nytårsdag! Det er altid så forunderligt et tidspunkt på året, dette her, hvor et godt brugt år er lige ved at gå på hæld, og et helt nyt, sprødt og ubeskrevet venter lige om hjørnet. Det gør altid mig lidt ekstra tænksom at stå netop her med et ben i det gamle år og et ben på vej ind i det nye, og jeg forestiller mig, at du måske har det på samme måde. Mon ikke du, som jeg, går rundt i disse dage og evaluerer lidt på, om du nu fik det ud af det eksisterende år, du ønskede dig, om uforudsete glæder, sorger og udfordringer stødte til og hvilken lære, der lå i disse. Og samtidig skuer du nok, som jeg, også ind i det nye år, formulerer ønsker og mål for dette og drømmer om, hvilke oplevelser, begivenheder og indtryk, der er i vente, hvis nu året måtte blive rigtig godt. Tit kommer jeg til at tænke på den romerske gud Janus, der var karakteriseret ved sit dobbelte hoved, der gjorde ham i stand til at få overblik og se både frem og tilbage på samme tid. Det er på mange måder den samme øvelse, vi gør på dette tidspunkt på året - skuer frem og tilbage og ser vort liv i perspektiv. Denne skuen frem og tilbage giver os lejlighed til at få øje på nogle af de bevægelser, der er i vort liv, nogle af de udviklingsprocesser, vi gennemgår, hvor nogle beslutninger og bedrifter - måske især dem, der har været særligt svære at træffe og føre ud i livet - afføder nye fremskridt og muligheder. Jeg kommer til at tænke på den lille spillefigur "Hugo", der vist blev opfundet til "Eleva2ren" på TV2, og var så populær for nogle år siden, der tit sagde: "Hvor skal vi hen, du?" Ja, hvor skal vi hen? Når vi nu selv sidder ved roret, har vi jo chancen for selv at udstikke en kurs, vi virkelig har lyst til at rejse imod, i stedet for at sætte os på bagsædet af vort eget liv og sige: "Bare flyv, og lade vinden afgøre, hvor vi bringes hen". Det sidste er det nemmeste, og det kan vi alle henfalde til fra tid til anden. Men det er også dér, vi mister kontrollen og lader os dirigere rundt med i stedet for at have godt fat om rattet, speeder og bremse og selv afgøre, hvor vi vil hen, hvor meget tid, vi vil bruge på at nå vort mål og hvilke pitstops, vi vil indlægge undervejs. Hvis vi har ønsker for og drømme om det liv, vi lever, bliver vi nødt til at tage stilling til, hvordan vi "leder" det i den retning, der er allermest rigtig for lige præcis os. Det kræver ansvar, mod og beslutsomhed, men udbyttet er også enormt, for det er dér, vi skaber det liv, vi ellers kun kan drømme om. Hmm... spændende. Håber I får lejlighed til at at lægge lidt gode planer for 2011 og at I må have rigtig meget held med at bringe dem på vinger. Jeg ønsker jer alle et FANTASTISK, LYKKEBRINGENDE, GLÆDESFYLDT og SUCCESRIGT 2011.

Én dag til årsskiftet

I dag står i forberedelsernes tegn. Kufferten er nu så småt pakket ud, og fire gode store friskafskårne knolde parmesan er lagt i køleskabet. Der er ikke noget bedre end selvimporteret parmesan af den helt rigtige kvalitet til at høvle over sine pastaretter, så vi gjorde plads i kufferten, tog så meget tøj på, vi kunne, så vores kuffert ikke kom til at veje for meget. Og det gik lige akkurat denne gang. Kufferten måtte veje 15 kilo. Den vejede 18, men selskabet så igennem fingre med det. Jeg har andre gange på vores rejser fyldt kufferten med lækre meltyper, pasta og hvidløg købt på markederne, og det er ikke endt helt lige så godt, for sådanne varer vejer godt til, og mel pr. overvægtskilo er temmelig kostbart. Så nu nøjes vi med parmesanen.

Min hilsen i dag bliver kort, for vi er på vej ud at handle - sikkert som tusindevis af andre, som også skal have fyldt køleskabet med lækkerier til Nytårsaften i morgen. Så vi må hellere komme afsted, og så har vi også lovet børnene en tur i biografen klokken 14, hvor vi vil læne os godt tilbage i sæderne og lade os opsluge af det fortryllende Narnia-univers. Jeg fortæller mere om vores oplevelse med filmen de kommende dage. Jeg har lavet en lille fotostrimmel af indtryk fra Rom, som I skal have i dag. Rom er en betagende by, der emmer af historie i en grad, så selv murene næsten taler til én, når man drysser rundt i hjertet af byen. Jeg har nok aldrig været i en by, der på flere niveauer folder fortællinger og eventyr om gamle dage ud. Dybt fascinerende og meget inspirerende. Rigtig god 30. december.

Så er vinderen fundet!


Så er vinderen fundet!

Det blev Dorthe Mathiasen fra Orø, der vandt et signeret frieksemplar af Rollinger & roulader som led i fejringen af den helt friske kåring af bogen som Danmarks bedste børne- og familiekogebog. Kæmpe stort tillykke, Dorthe, og rigtig god fornøjelse med den. 

Og så vil jeg fortælle lidt om min sidste uge, hvor jeg ikke har været ved computeren og således ikke har kunnet lægge indlæg på bloggen. Jeg har nemlig været så heldig at tilbringe den sidste uge i Rom - ganske vist lå jeg syg dernede de første 3-4 dage med feber og influenza, men de sidste dage har været rigtig skønne, og budt på temperaturer, der var hele 25 grader varmere end herhjemme i Danmark. Vi har boet i en lejlighed lige ved den gamle markedsplads, Campo Dei Fiori, og har været på markedet tæt på Termini og købt fisk og grøntsager til at lave os nogle skønne måltider hjemme. Juleaften var vi til midnatsgudstjeneste, og det var en noget pudsig oplevelse. Det fortæller jeg mere om de kommende dage. Lige nu vil jeg lige se at få pakket lidt ud og ellers tage den lidt med ro, for vi var oppe kl. 04.15 i morges for at kunne nå flyveren kl. 07.30. Og morgenkvinde har jeg aldrig været. Ønsker jer en rigtig dejlig onsdag aften. På genhør i morgen.

Rigtig dejlig jul

Kære alle sammen. Nu er tiden kommet, hvor jeg vil ønske jer en rigtig dejlig juleaften og en skøn juleferie. Fra i morgen tidlig og en uge frem vil jeg være en del på farten og ikke være så meget i kontakt med min computer, og jeg vil derfor have et lille slip, hvor jeg ikke kan lægge mine daglige blogindlæg på. Jeg glæder mig til gengæld rigtig meget til at vende tilbage og fortælle om oplevelser og indtryk fra min juleferie og berette om den fortsatte tilblivelse af "Spilopper & stjerneskud", som jeg ser rigtig meget frem til at kaste mig over for fulde gardiner i det nye år sammen med resten af familien.

GIVE-AWAY - fristen udskudt til den 29. december

Hvad angår min give-away (et signeret eksemplar af Rollinger & roulader), som jeg udloddede, fordi den netop er blevet kåret til den bedste børne- og familiekogebog i Danmark, så udvider jeg fristen fra den 24. til den 29. december. Så alle jer, der endnu ikke har tilmeldt jer konkurrencen ved at tilmelde jer mit nyhedsbrev, kan nå det endnu. Jeg takker mange gange for alle de tilmeldinger, jeg allerede har modtaget :-) Vinderen annonceres her på sitet og får direkte besked den 29. december. Nyd julen alle sammen og på genhør et par dage inden Nytår.

Hjemmelavet snelygte

Det er da helt utroligt, som sneen bare bliver ved at falde. Alt i vores have er fuldstændig dækket med hvidt, og termometret står i dag på -9 grader. Vi har lige købt juletræ inde i Århus på Skt. Pauls Kirkeplads i dag og netop båret det ind i stuen. Så nu er godt halvdelen af vore fem børn i fuld gang med at pynte det og pakke gaver ind. Super hyggeligt. Her et lille tip til børnene, hvis de de kommende dage føler sig fristede til at komme ud at lege med sne. Hvis de er i humør til at forme en masse snebolde, kan de lave den fineste snelygte ude i haven eller foran hoveddøren ved at lægge et lag i en rundkreds (ca. 9 stk). Læg et lag ovenpå (ca. 7 stk), et lag mere (ca. 4 stk.) og til sidst en enkelt på toppen. Anbring et fyrfadslys (eller flere) inde i midten. De lyser så fint, når mørket falder på og skaber en helt særlig stemning. Og er de i humør til at lave flere, ser det superfint ud med flere snelygter rundt omkring i haven. I øvrigt lavede vi også bounty snebolde her forleden, da vi lavede konfekt. De blev rigtig lækre og ligner virkelig små snebolde. Dem får I opskriften på én af dagene. Håber I får en fortsat dejlig 20. december!

Stemningsbeskrivelse 4. advent

Vaskeægte familiehygge, står den på i dag, og jeg har derfor ikke så meget tid til at skrive. Jeg håber, I også hygger godt ude i jeres julestuer. Her ser vi "Max pinlig", slapper af med god kaffe og hjemmebag, og lige om lidt skal vi have hjemmelavede burgere. Jeg skød et foto på vej hjem fra København forleden, som jeg lige har lagt ind på min computer. Det var i skumringstimen, hvor solen var lige ved at gå ned. Det kastede de smukkeste gyldenrøde nuancer op på himlen - en rigtig decemberhimmel, hvor træer og buske var dækket af hvidt pudder. Se engang! Rigtig god 4. søndag i advent til jer alle.

Bogstavskager og kagemandsguirlande

I formiddags var vi til juleafslutning på mine sønners skole, det vil sige, vi var faktisk i Johannes Kirken, der ligger lige over for skolen. Det er en tradition, at alle børnene først får juleferie om lørdagen, efter at de har hygget lidt i klasserne, lavet gaveleg og ønsket hinanden god jul for så afslutningsvis at mødes med deres forældre og sammen gå over i kirken og synge salmer og se 6. klasses julekrybbespil. En rigtig hyggelig og stemningsfuld tradition, som både børnene og deres forældre glæder sig til, fornemmer man - det gør vi i hvert fald. Og derefter var vi ude at støve lidt rundt efter de sidste julegaver, og de kom såmænd også i hus og egentlig noget lettere og uden så lange køer, end ventet. Dejligt!

Jeg har gået og tænkt på, at jeg i dag kunne have lyst til at præsentere opskrifterne på de to sidste eksempler på "spiselig pynt", drengene og jeg lavede i Aftenshowet. De var jo baseret på den grundkageopskrift på "30 minutters pebernødder", jeg bragte forleden. Den er både nem, hurtig at samle og god for børnene at arbejde med, da den ikke er så klistret. Det så den ellers ud til at være i indslaget i Aftenshowet, men det var fordi, vi ikke havde fået æltet al den mel ind i dejen, der skal til for, at konsistensen bliver god. Tingene gik lidt hurtigt lige inden, vi skulle på. Men den er altså super god til børn, så jeg kan varmt anbefale at prøve den, hvis du skal have små med i køkkenet. Du kan enten vælge at lave bogstavskager ud af dejen med initialerne på de gæster, du venter til jul, eller en kagemandsguirlande. Sidstnævnte kan pyntes med glansbilleder fastsat med lidt hvid glasur og hænges op på en dekorativ, gammeldags købmandssnor. Bogstavskagerne kan du efter bagningen pynte med et dekorativt bånd og en lille kvist gran og så lægge dem på kuverterne ved bordet som en lille spiselig overraskelse. Du kan se opskriften her. Til bogstavskagerne kan du i øvrigt med fordel tilføje 1 god håndfuld mandelsplitter til dejen, hvis du er glad for mandler. Det smager rigtig godt og bogstaverne tager sig godt ud med det lidt rustikke udtryk, mandelsplitterne bidrager med.

Mine drenge og Jokeren

Min dag i dag har været travl, for drengene og jeg har været på landevejen i et utroligt snevejr fra København til Århus efter vores visit i Aftenshowet på DR. Det var en sjov og spændende oplevelse at medvirke i programmet. Super professionelt og venligt team, der tog rigtig godt imod os, og det var skægt at få endnu et lille kig ind i tv-verdenen. Da vi var færdige med 1. del af programmet, som vi medvirkede i, gik vi og pakkede vore ting sammen, og lige pludselig væltede alle skuespillerne fra Klovn ind i studiet og gjorde sig klar til at være med i 2. del af udsendelsen, der blandt andet handlede om lanceringen af deres nye spillefilm, som har sendt anmelderne helt op i skyerne. Fem stjerner ud af seks, så jeg Jyllands-posten havde givet den. Nåh, tilbage til sporet... de velkendte skuespillere var pludselig omkring os og derudover kom trådte Jokeren også ind ad døren, hvilket fik mine to ældste sønner til at tabe kæben. Wow, det var stort for drengene at se alle dem, de normalt kun oplever på tv-skærmen i levende live. Oscar, min ælste søn, fik sin ældste storebror, Lucas, til at fotografere Jokeren og ham med sin mobiltelefon, så det er dét, I kan se her på indlægget i en lidt rystet kvalitet, for Lucas' var også lidt ude af sig selv over stå lige overfor en kendis af den kaliber ;-) Rigtig god 17. december - nu er juleferien bare så nær.

Aftenshowet og marcipansnemænd

God morgen alle sammen :-)

Så snart børnene var afleveret i skolen, har jeg været i køkkenet og producere spiselig pynt, som jeg skal have med i Aftenshowet i aften. Jeg bor jo i Århus og har derfor lidt vej at køre, så om en times tid skal bilen pakkes, børnene hentes (for de skal med i showet og ud og ønske god jul til min familie bagefter, der bor tæt på København) og kursen sættes mod Havnegade, hvor DR's studie ligger. Så jeg skriver også lige lidt kort i dag, men vil da lige lægge én af de opskrifter på, vi laver i aften. Den er med i Rollinger & roulader, men kommer her i en let justeret udgave (hatten). Se den ved at trykke "Læse mere" nederst i denne blog.

Rigtig dejlig torsdag - ah, nu er det snart juleferie!

I Aftenshowet i morgen

I dag bliver det en lidt kortere hilsen end normalt, for jeg er i fuld gang med at forberede mig til mine sønners og min medvirken i Aftenshowet i morgen. Vi skal møde op i studiet i København kl. 17, og udsendelsen skydes så kl. 18-18.30. Vi skal give inspiration til såkaldte "Spiselige gaver", så sådanne har jeg udviklet en håndfuld af. Jeg var desuden spændt på at læse artiklen om kåringen af Rollinger & roulader i Århus Stiftstidende i dag. Rigtig fin artikel, der tydeligt klargjorde, hvad det var for en komité, der havde forestået kåringen. Nåh, kagerne, konfekten og karamellerne kalder, så jeg vil afslutte med at give jer linket til Århus Stiftstidende, hvis nogen af jer skulle have lyst til at læse med. Klik her.

Sådan startede Krudtugleriet - samt Give-away

I dag med GIVE-AWAY

Jeg må indrømme, at jeg stadig er helt paf ovenpå gårdagens nyhed om, at Rollingerne har vundet den ærefulde titel som "Bedste familiekogebog i Danmark". Tænk sig! Det er sjovt at tænke på, at det hele startede med et ønske om at finde en familieinspirations-bog på markedet, der kunne forsyne mig med idéer til mit nye liv som nybagt mor. Det var tilbage i 1999, da min første søn, Oscar, blev født. Der var masser af bøger på markedet dengang om enten pynt til påske, nem hverdagsmad, idéer til madpakken og især mange drømmen-sig-væk-livsstilsbøger, som var superskønne, men ikke så anvendelige i det liv, jeg førte. Men en bog med lidt om det hele med inddragelse af årstiderne og fokus på både hverdag og fest, højtider, mærkedage, aktiviteter i køkkenet, udenfor, omkring spisebordet osv., tja, den bog blev bare ved med ikke at være at finde på boghandlernes hylder. Og så gik jeg selv igang! Faktisk tog det mig hele fem år at skrive Krudtuglerne, der kom på markedet i 2004, altså syv år efter Oscars fødsel. Jeg skrev den nemlig sideløbende med mit fuldtidsjob på Århus Festuge, og du ved sikkert selv, hvor begrænset tid, der er tilbage, når job, mand og barn, indkøb, madlavning og daglige donts er klaret. Så Krudtuglerne blev til om aftenen, i weekender og ferier. Fem år senere kom efterfølgeren Rollinger & roulader på gaden. Den tog det mig godt og vel tre år at skrive. I mellemtiden var to sønner mere nemlig kommet til verden, Lucas og Noah, og jeg havde skiftet job til ARoS Århus Kunstmuseum, hvor jeg var arrangementschef og havde nok at se til. Ja, der var tryk på programmet, så grunden til, at det lod sig gøre at skrive bøger ved siden af skyldtes kun, at mange af de aktiviteter, opskrifter og arrangementer, der er med i bogen jo var en helt naturlig del af vores eget liv. Så de har altså fundet sted og er blevet til henover en periode på tre år. Så hvert år i vores liv rummer altså ikke alt det, der er med i hver eneste bog. På den front er vi overhovedet ikke anderledes end andre familier, der når lidt det ene år og lidt det andet.

Rollingerne kåret til Danmarks bedste

HUUURRA!!! I dag fik jeg besked fra Komitéen bag en stor international prisoverrækkelse, der hedder Gourmand International Award, at Rollinger & roulader er blevet kåret som "Danmarks bedste børne- og familiekogebog" og således er blandt de nominerede, der dyster om titlen som "Verdens Bedste" indenfor sin kategori. Kåringen af disse finder sted i Paris 3. marts, hvor verdens største kogebogsmesse ligeledes åbner. Så det er jo bare helt vildt og jeg er kolossalt glad, overvældet og stolt. En stor dag i mit virke som forfatter, og jeg det glæder og motiverer mig bare så meget, at mit arbejde møder så skøn en anerkendelse. Er dybt taknemmelig - sikke en nyhed at gå juleferien i møde og runde året af med. Nøj, hvor skal jeg gøre mit bedste for at leve op til den ære i mit arbejde med efterfølgeren, Spilopper & stjerneskud, som jer netop sidder og arbejder på for fulde damp lige nu. Hvis I måtte have gode idéer, skønne opskrifter, dejlige rejsetips eller andet, der måske kan hjælpe mig med at gøre bogen endnu mere inspirerende for alle os børnefamilier, så vil det være mig en glæde at præsentere de allerbedste bidrag i min bog og fortælle en lille historie om ophavskvinden (-eller manden) i bogen samt kvittere med et signeret eksemplar. Jeg vil glæde mig til at høre fra jer  her.

Julekagen fra slottet-med-de-tolv-tinder

Hele weekenden har jeg været på farten, så jeg beklager, at jeg ikke har fundet tid til at lægge blogindlæg på de henover weekenden. Jeg har været på PR tour med min nye bagebog og bagt og bagt, så det har duftet i Magasin i hele landet. Massevis af lækker marcipan er omdannet til remonce i en julekage, jeg virkelig kan anbefale jer at prøve fra min nye bagebog "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne". Den hedder "julekagen fra-slottet-med-de-12-tinder". Til de af jer, der måtte have lyst til at bage den, kommer opskriften her. Rigtig god fornøjelse!

Havregrynskugler i nye klæder

I dag skal jeg til Odense og signere bøger i Magasin og holde en lille julestue for børn og voksne med hjemmelavede julegaver og smagsprøver fra min nye bog. I morgen flytter jeg julestuen til Magasin i Lyngby, søndag til Magasin på Kgs. Nytorv og mandag til Magasin i Århus. Du kan se tidspunkterne i den øverste nyhed her på sitet under Nyheder. I dag til jeg ligeledes bringe en opskrift på "Havregrynskugler i nye klæder". De smager som en himmelsk krydsning af de gode klassiske havregrynskugler og hjemmelavede udgaver af bagerens trøfler eller romkugler. Voksne plejer at sætte pris på den delikate snært af rom, som efter min mening klæder havregrynskuglerne rigtig lækkert. Hvis hele familien, også små størrelser, til gengæld skal spise med, vil jeg anbefale enten at udelade rommen eller tage en god portion af dejen fra til børnene, før rommen til de voksne puttes i den resterende klump. Her kommer opskriften:

5 spsk stærk kaffe, 75 g sukker, 125 g fintvalsede havregryn, 50 g smør, 25 g kakao, 50 gram marcipan, evt. 2 spsk mørk rom 

Pynt: 100 gram kokosmel

Varm sukkeret i kaffen i en kasserolle, så sukkeret smelter. Hæld blandingen op i en bageskål og lad den lige stå og køle lidt af. Tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt sammen. Rul dejen til små kugler og rul dem i kokos. 

Rigtig dejlig dag til jer alle - og måske på gensyn i Magasin :-)

Duftende december i sne til knæene

Ja, jeg slår lige to dage sammen i denne omgang, for der har været godt tryk på programmet de sidste par døgn, og dagen gik på hæld, inden jeg nåede mit daglige indlæg i går. Hvad er der så sket? Jo, jeg kan fortælle, at jeg er inviteret i Aftenshowet på DR på torsdag, så det er jeg rigtig spændt på. Jeg skal bidrage med inspiration til spiselig julepynt, og er allerede gået i tænkeboks for at finde på de allernemmeste og bedste idéer. I morges skrev jeg desuden en stor juleartikel færdig, som præsenteres  i Århus Stiftstidende i morgen under titlen "Duftende december". Her finder man forslag til velsmagende og nem julebagning, der får huset til at dufte skønt af brunt og brændt. Og så har jeg været til møde med mit web-bureau i dag om den grafiske opsætning af mit kommende nyhedsbrev. 

Tro flytter bjerge - og holder Albert i live

Tro flytter bjerge - og tro holder også små nisser i live. Hjemme hos os har vi som sagt en husnisse, der hedder Albert. Mine to ældste sønner og min bonusdatter fniser lidt, når vi snakker om ham og skubber lidt til mig, mens de hvisker: "Vi ved godt, det bare er dig". Jeg fastholder tll gengæld hårdnakket, at Albert findes, og at jeg kun assisterer ham lidt fra tid til anden, når han trænger til lidt hjælp med kalendergaverne. Noah, den yngste, derimod, har hidtil været urokkelig i sin tro på, at Albert findes og har spærret øjnene op i spændt forventning, når jeg har vendt blikket mod loftet og med små nik og lyde har kommunikeret med Albert og videregivet beskeder fra ham. For sådan noget kan jeg altså, og det har Noah troet på. Nu er han dog begyndt at tvivle. "Moar, du ved godt... Albert, ik, findes han virkelig?", spurgte han forleden. "Ja da", svarede jeg. "Det gør han da!". "Men det ved altså ikke helt, om jeg tror på", sagde Noah tøvende og med dæmpet røst, som om Albert ikke måtte høre ham. "Lige dét dér er altså meget vigtigt, Noah, at du aldrig siger, du ikke tror på ham, for hvis man ikke tror på nisserne, så forsvinder de. De kan kun overleve, hvis der er mennesker, der tror på dem... ligesom med alfer". "Alfer!", udbrød han forundret. "Skal man også tro på dem?". Han kiggede på mig med store, målløse øjne. "Ja da, alfer er jo nissernes venner, og dem skal man også tro på. Det gør jeg i hvert fald". "Orv, det gør jeg også så!", sagde han bestemt, og nu går han mindst to gange dagligt og siger højt: "Jeg tror på nisser.... og øh... alfer", og sørme om det ikke gør, at nissen trives i bedste velbefindende, pusler godt på loftet og fortsat lægger fine små sager i børnenes morgensko hver morgen. Og alferne... hmm, ja, nu har jeg jo selv opkaldt mit forlag efter en alf, vi alle kender fra Peter Pan: Tinkerbell. Og hende tror jeg selvfølgelig fuldt og fast på, og det samme gør min mand. Der er bestemt mere mellem himmel og jord, og hvorfor ikke også en lille husnisse og en alf i ny og næ? Rigtig god tirsdag.

Idéer og tanker om børnenes pakkekalendere

I fredags havde vores husnisse, Albert, der uddeler små gaver i børnenes morgensko, været ekstra god ved min yngste. Han havde nemlig hele natten arbejdet på at glæde Noah med et sæt fodboldkort, for sådanne samler Noah nemlig på. Jeg så kortene på tilbud nede i boghandleren, hvor de kostede 10 kroner for et sæt, hvis man vel og mærke købte fem pakker ad gangen - så det er jo nok dér Albert har fået idéen ;-) Nu samler mine andre børn ikke lige på fodboldkort, så Albert havde i stedet valgt at glæde dem med en pebermyntestok og en lille pakke til-og-fra-kort. Noah vågnede tidligt fredag morgen, og sad og så noget bedrøvet ud, da jeg kom ned i køkkenet. "Jeg fik noget andet, end de andre, mor!", sagde han og slog blikket ned. "Nissen gav mig fodboldkort, men det var den forkerte serie, og nu har jeg åbnet dem, og ja...". Hans stemme rystede og hans lille læbe bævrede. "Nå, sagde jeg. Det var da ærgerligt. Nissen ville nok bare glæde dig, tror du ikke? Den har nok hørt, at du er rigtig glad for fodboldkort, og så har den lige misset, at det skulle være en anden... hvad kaldte du det... serie". "Jah, det er bare rigtig ærgerligt, for de er bare så flotte, de dér til-og-fra-kort". Hvad søren gør man lige her? "Ingenting", ville de fleste nok svare, og sikkert også jeg, hvis jeg lagde øre til en tilsvarende historie, hvor scenen blot var flyttet uden for min egen familie. Hmm... gode råd er dyre, og triste børn forekommer altså bare ekstra triste i julen. "Nåh, sagde jeg igen, men ved du hvad? Nogen gange er Albert bare i særlig godt humør, og så er han med på en bytter. Så hvis du lægger gaven ud i morgenskoen igen, kan vi jo se, om du er heldig". "Hvad!", udbrød Noah med fornyet tro og energi. "Er det rigtigt? Gør han det?". "Jah, engang i mellem - øh, ikke så tit altså, men engang imellem. Du kan da prøve det". Og som sagt så gjort. Noah lagde sine kort tilbage i morgenskoen, og skyndte sig væk i nogle minutter. Og vupti, Albert VAR i perlehumør og havde tilsyneladende godt med ekstraforsyninger af pakker på loftet, så han fik hurtigt fremtryllet et styk pebermyntestok og en lille pakke til-og-fra-kort. Se, det kan der komme ud af at variere børnenes kalenderpakker. Regel nummer ét er nu skrevet bag øret med tydelige versaler: GIV ALDRIG BØRNENE FORSKELLIGE KALENDERPAKKER. Godt Albert var gearet til at løse opgaven - lidt af en husnisse, vi har dér! Rigtig dejlig mandag til jer alle derude.

30 minutters pebernødder - lige til en omgang hygge med ungerne

Glædelig 2. advent! I dag skal I have en rigtig velsmagende og hurtig opskrift på pebernødder. Jeg kalder den for "30 minutters pebernødder
", for det er, hvad det tager at lave dem fra start til slut, hvis din ovn ellers er kvik til at varme op på 175 grader. På den halve time kan du frembringe et par bageplader (ca. 150 stk) med disse knasende sprøde, børnepopulære pebernødder - og i tilkøb dufter hele huset skønt af jul i flere timer efter.Ingredienserne er følgende: 300 g hvedemel (gerne en mel med skaldelene bevaret), 100 g smør
, 100 g sukker, 75 g brun farin, 1 tsk kardemomme, 1 knsp fint salt, 1 knsp hvid peber
, ½ tsk hjortetakssalt, ½ tsk stødt ingefær
, 1 tsk stødt nellike, 
½ tsk stødt muskat
, 2 æg

.

Bland alle ingredienser i en stor bageskål og ælt dejen godt sammen. Tril den til slanke stænger. Sigt lidt mel henover stængerne, og skær dem ud i små “hapsere”. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. “Hapserne” kan eventuelt trilles til runde pebernødder i hænderne. Bag pebernødderne ved 175 grader i 10-12 minutter. Uhm, velbekomme" og rigtig glædelig 2. advent.

Hvordan fejrer I egentlig adventssøndagene hjemme hos jer? Hvis du har tid til at fortælle mig lidt om, hvordan I markerer dagene, vil jeg nyde at høre fra dig via min kontaktside  her.

Ps. Billedet af pebernødderne har jeg skudt i formiddags. Vores 2. adventsweekend har nemlig stået i bagningens tegn, og vi har både tilbagelagt en distance indenfor disciplinen pebernødder, brunkager og kokoskuglerulning. Selv har jeg vist forgrebet mig lidt for meget på det alt sammen, så appetitten til aftensmaden har endnu ikke indfundet sig. Ikke så nemt at holde sig fra al den dejlige julebag, som man kun får lejlighed til at guffe løs i én gang om året. Men pyt, i januar kaster vi os bare over en masse gode grøntsagsretter, og får balance i tingene igen ;-)

Hjemmelavet nutella-inspireret chokoladecreme

I måtte vente en dag ekstra på den hjemmelavede nutella-inspirerede chokoladecreme, for den stod i fulde drag på børnefødselsdag i går. Men nu kommer den, og den er nemmere end, du overhovedet kan forestille dig, og er et superhit blandt børnene - og ja, jeg er også vild med den, må jeg indrømme. Alt du skal er at blande 2 1/2 dl mørk kakao med 1 1/2 dl flormelis og ca. 3 1/2 dl piskefløde og røre det godt sammen i en dekorativ skål, som du kan sætte direkte ind på morgenbordet og sætte på køl bagefter med lidt folie over. Det er en god stor portion, som kan holde sig en uges tid i køleskabet - hvis I ellers kan holde jer fra den. Du kan også bare reducere mængden til det halve, hvis du gerne vil lidt mindre portion, som kan strække sig så længe weekenden varer. Hvis du får gæster, kan du også toppe en håndfuld små makroner (købt på pose ved bageren eller hos supermarkedet) med den dejlige chokoladecreme (form gerne cremen som en lille pyramide på toppen af makronen). Dyb til sidst makronerne med chokoladecremen i smeltet mørk chokolade og drys med lidt kandiserede violer. Voila, så har du hjemmelavede Sarah Bernhardt-kager til eftermiddagskaffen lavet i en håndevending. Rigtig skøn lørdag i det smukke snevejr!

Fødselsdagsfest og kanelsneglekagemand

 

 

 

Om halvanden times tid samles 25 små klassekammerater til Noahs fødselsdag, som han i år holder sammen med en veninde fra klassen. Noah har glædet sig helt kolossalt i flere dage, og fejringen inkluderer både frokost, kanelsneglekagemand (en bollemand blev for kedeligt for Noah i år, så han forsøgte at fremstamme det lange ord "kanelsnegle...kagemand", og det koncept prøver vi nu af), og ja, så hører den obligatoriske skattejagt naturligvis også med. Jeg lægger lige et billede på af kanelsneglekagemanden, som den ser ud lige nu, og så kan I se det endelige resultat senere på dagen (så er hele strimlen på, lørdag k. 14). Jeg bringer også opskriften, hvis nogen af jer måtte have lyst til at bage en tilsvarende (kommer snarest). Rigtig dejlig dag til jer alle derude - og god weekend. Så dejligt, at vi nu har ramt fredag og kan se frem til to afslappede dage hjemme!