#ff28a2

Weekend med kluddermorboller & børnens yndlingsforfrisker

Kære læsere

Så nåede vi frem til ugens velfortjente frikvarter: Weekend. Så dejligt. Intet er bedre end sløve morgener uden en bimlende alarmklokker, ekstra god morgenmad og tid til bare at drysse rundt, læse lidt, se familie, høre lidt god musik og nyde at alle husets beboere er samlet under samme tag. I ovnen lige nu er en god flok "kluddermorboller fra kardemommeby" ved at blive forvandlet tll sprøde, velsmagende weekend-fokælelser. Opskriften er fra "Slyngler & stanglakrids", og jeg har i dagens anledning ændret lidt på titlen, da jeg pludselig kom i tanke om legen "kluddermor" fra min barndom, hvor man snoede og viklede sig ind i hinanden -og sådan bliver disse boller også skabt. Du får opskriften her nedenfor.

Jeg vil også give dig en opskrift på "Børnenes yndlingsforfrisker" fra "Spilopper & stjerneskud". Jordbærene i den originale opskrift er blot erstattet af de sunde blåbær i denne version:

Børnenes yndlingsforfrisker
2 store glas

Blåbær og banan er en fantastisk duo, og da der ingen mælk er i, bliver denne smoothie meget is-agtig og cremet. Hvis du foretrækker den mere flydende, kan du selvfølgelig sagtens tilføje et par deciliter mælk.

2 bananer

2 dl blåbær
3 dl yoghurt naturel (eller ylette, tykmælk, a38)
1 tsk vaniljesukker
en god håndfuld isterninger

2 spsk hørfrøolie

Skræl bananen, nip jordbærrene og kom det i blenderen sammen med de andre ingredienser. blend, til du har en blød og lækker smoothie.
Blåbær har længe været kendt for deres mange sundhedsfremmende egenskaber. Hvad forskerne senest har fundet ud af er dog tilmed, at blåbær kan hjælpe med at holde din hud i topform ved at forebygge rynker og øge hudens elasticitet og collagenindhold. Ikke så tosset en lille sidegevinst, vel. Du kan læse mere herom på min gode veninde Anette Harbech Olesens inspirationsmættede hjemmeside her:
http://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/hold-din-hud-i-topform-med.... Anette er efter min mening én af landets, ja måske verdens, allermest indsigtsfulde og vidende ernæringsforskere, og har du ikke allerede tilmeldt dig hendes nyhedsbrev, kan jeg varmt opfordre til at gøre det. Få steder får du så meget vigtig, inspirerende og velresearchet information om god mad, sundhed og velvære som i Anettes nyhedsbreve.

Ovenfor ser du billedet af "Kluddermor-boller fra Kardemommeby" og nedenfor finder du opskriften på, hvordan du skaber dem. Den er en ny variant af de "kanelsnurrer", der oprindelig kommer fra Norge, men har vakt begejstring her i landet, bl.a. via de fuldkommen fantastiske kanelsnurrer, Meyers Deli forhandler i København. Min variant her er med citron og pistacienødder. Den er frisk og skøn, sprøde udenpå og dejligt bløde indeni, og ja, de er faktisk gået hen og er blevet vores personlige favorit herhjemme lige for tiden. Er sikker på, at du vil elske dem også - og hvis du er mere til chokoladefyld, så får du også lige en opskrift på sådan en variant.

Kluddermor-boller fra Kardemommeby
ca. 12 stk.

Nogle gange kan det være godt at have lidt lækkert at se frem til efter en tur i det grønne. Jeg har set disse flot svungne små brød på flere norske blogs og faldt pladask for dem. De så så delikate ud, og formen måtte afgjort være én, som kun professionelle bagere kunne mestre, tænkte jeg. Men sådan forholder det sig slet ikke. De er faktisk supernemme at lave, og resultatet bliver så imponerende fint.

75 g smør
5 dl mælk
35 g gær
35 g sukker
1 tsk kardemomme 1⁄4 tsk salt
1 æg
ca. 750 hvedemel

Citron-pistaciefyld
75 g usaltede pistaciekerner
100 g stuevarmt smør
fintrevet skal fra 2 store, økologiske citroner
1 dl brun farin

Pensling
1 æg

Smelt smørret i en kasserolle. Tilsæt mælken og hæld blandingen i en bageskål. Rør gæren ud i blandingen. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og ælt dejen godt igennem. Hak pistaciekernerne fint og bland tre fjerdedele af dem sammen med de øvrige ingredienser til citron-pistaciefyldet. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 40 cm og smør fyldet ud på den. Fold dejen på midten på den lange led. Skær derefter 2-3 cm brede strimler og sno dem rundt som en spiral. Bind en knude eller to på hver strimmel og fold enderne ind under “bollen”. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i ca. 45 minutter. Pensl dem med sammenpisket æg, drys dem med den sidste fjerdedel af finthakkede pistaciekerner og bag dem i ovnen ved 225 grader i 10-12 minutter.

Chokoladefyld
Du kan variere kluddermor-bollerne ved at erstatte citronfyldet med chokoladefyld. Fremgangsmåden er ellers den samme.

100 g stuevarmt smør
3 spsk kakao
3 spsk sukker
50-100 g mørk chokolade (70 %)

Bland smør med kakao og sukker. Smør det ud på den udrullede dej. Hak den mørke chokolade fint og fordel den over smørblandingen. Følg derefter opskriften herover.

Rigtig god weekend.