#ff28a2

Vi varmer op til skolestart - Madpakke-tip nummer 1

I dag skal I have en lille forsmag på en lidt anderledes, velsmagende og supersund salat, man både kan nyde til aftensmad som supplement til lidt fisk eller kød - eller give med i madpakken i en lille bøtte. Den er med i min nye madpakkebog, Kram i madkassen, og mine sønner har testet den på deres kritiske smagsløg og vendt tomlen opad.

Supersalat fra Andesbjergene
2-3 portioner

Hovedrolleindehaveren i denne salat er de små, hirselignende frø, quinoa, der har været dyrket i Andesbjergene i tusindvis af år. Der knytter sig faktisk en rigtig fin lille historie til de små gryn. Ifølge Quechua-myten bragte en turteldue nemlig tre frø til Inkafolket. Frøene var en gave fra himlen, leveret af en hellig fugl. Af disse tre frø var – og er – quinoa det vigtigste. Hvert år brugte inkaernes kejser en gylden spade til at plante sæsonens første quinoa-frø, og ved solhverv ofrede præsterne et guldkar fyldt med quinoa til solen. Om det er sandt, må guderne vide, men historien er da underfundig og sjov, synes du ikke?

Derudover er quinoaplantens frø utrolig sunde. De indeholder stort set alle essentielle amino-syrer, et meget højt proteinindhold og sunde fedtsyrer, heriblandt omega-3-fedtsyren alfalinolensyre, der skulle være meget vigtig for menneskets ernæring. Sidst, men ikke mindst, så smager salaten bare rigtig godt. Håber, du har lyst til at prøve den.

50 g quinoa
1 agurk
8 radiser
2 stængler bladselleri
1⁄2 rødløg
1 håndfuld bredbladet persille
1 fed hvidløg
2 spsk citronsaft
2 spsk rapsolie
salt og friskkværnet peber

Pynt
1 dl mandler
et nip flagesalt

Kog quinoaen efter anvisningen på pakken. Hæld overskydende vand fra og lad frøene køle af. Halver agurken, skrab kernerne ud og skær den i tynde skiver. Skær ligelees radiser og bladselleristængler i tynde skiver. Hak rødløget og den bredbladede persille fint. Pres hvidløgsfeddet og bland alle grøntsager og krydderier godt sammen med quinoaen i en skål. Tilsæt citronsaft og olie, og krydr salaten med salt og friskkværnet peber. Rist mandlerne med lidt flagesalt på en tør pande. Hak dem groft på et skærebræt og drys dem over salaten. Server salaten til aftensmaden eller lav den aftenen forinden til madpakkerne. Du kan også kombinere tingene og lave en ekstra stor portion til aftensmaden og så sende den overskydende rest med børnene i skole i en bøtte med tætsluttende låg som et lidt anderledes, sundt og velsmagende indslag.

Rigtig god fornøjelse!