#ff31a6

Velsmagende og hyggelige idéer til DIN påske

Fra påskekapitlet i "Spilopper & stjerneskud"

Kære du,

Påsken står for døren og i dette indlæg skal du have lidt idéer til, hvad I kan hygge jer med i ferien.

Som barn elskede jeg traditionen med at sende gækkebreve ud til familien op til påske, og jeg kan se, at mine drenge holder lige så meget af den. Min søster og jeg fandt ofte selv på sjove vers, og det er jo i denne sammenhæng helt legalt, for at “gække” betyder jo netop at drille eller narre. Hvis modtageren af gækkebrevet ikke evner (læs: nænner) at gætte afsenderen inden for tre gæt, skal vedkommende give den, der har ført gækkesaksen, et påskeæg. Hvis du bor tæt på den, du gerne vil drive lidt gæk med, kan du lave et alternativt gækkebrev i form af en skøn fløjlsblød gækkekage med chili og mørk chokolade, hvorpå optræder et gækkebrev drysset i flormelis. Bag kagen og læg dit gækkebrev hen over den. drys med et fnuglet lag flormelis igennem en sigte, så dit gækkebrev træder frem. Lav et lille banner med dit gækkevers af en strimmel dekorativt papir, fastgjort til to tandstikkere og plantet i kagen. tag forbi gækkemodtageren og snig kagen hen foran hoveddøren. Ring på – og løb, alt hvad du kan. se opskriften på næste opslag.

Fold dit eget gækkebrev
1. fold det ene hjørne af et hvidt a4-ark op til overkanten
2. klip kanten i højre side af
3. fold papiret på midten til en trekant
4. fold det én gang mere
5. Og én gange mere
6. klip enden af.
7+8. klip de indhak, du ser på tegningen
Fold papiret ud og se dit fine gækkebrev

Gækkevers
Det skal ikke være nemt,
så mit navn det har jeg gemt.
Kom med et gæt,
og det skal være godt.
Ellers må du af
med et påskeæg så flot.

Dikke dikke dikke,
mit navn det fik jeg ikke,
for præsten han fik hikke,
så døbte han mig ikke,
dikke dikke dikke.

En rose er det ikke,
en lilje heller ej.
I går jeg så den ligge
afplukket på min vej.
Som gave jeg den sender,
en vintergæk til dig.

Jeg ved, du blomsten kender,
men mon du kender mig.
Fra en herlig gammel ven,
kommer gækken til dig hen.

Om et æg den vil dig bede,
hvis du ikke svar har rede.
Thi det er en gammel skik,
glem det intet øjeblik:
At man påskeæg skal give,
når man vintergæk må blive.

 

Fløjlsblød gækkekage med chili og mørk chokolade


ca. 8 personer

150 g mørk chokolade min. 70 %
1⁄2 rød chili
kornene fra 1 stang vanilje
150 g sukker
75 g smør
75 g rapsolie
5 æg
fintrevet skal fra 1 appelsin

smelt chokoladen over vandbad (eller i en skål i mikroovnen) og kom den derefter op i en gryde. fjern frøene fra den halve chili og hak skallen meget fint. flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom dem i gryden sammen med den finthakkede chili. tilføj sukker, smør og olie og bland ingredienser- ne godt i gryden over svag varme. tag gryden af blusset. del æggene i æggeblommer og hvider. bland æggeblommerne i chokoladeblan- dingen sammen med den fintrevne appelsinskal. pisk hviderne stive. Hæld chokoladeblandingen ned til de piskede hvider og hæld blandingen over i en smurt springform (diameter 22 cm). bag kagen ved 200 grader i 40 minutter. lad kagen afkøle ved stuetemperatur og sæt den derefter i køleskabet i minimum 2 timer (gerne natten over), inden den serveres.

Glem ikke "at trante æg" i haven - en rigtig sjov leg, som både børn og voksne ofte finder fornøjelig :)

At trante æg
At trante æg vil sige at trille æg ned ad en bakke efter tur. Reglerne kan variere lidt. Vigtigt er det i hvert fald at have en startlinje, som ingen må overtræde. enten kan man konkurrere om, hvem der kan kaste eller trille sit æg længst ned ad bakken (eller hen ad græsplænen), uden ægget går i stykker. Vælger man den model, er det en god idé at have en flok små pinde klar til at markere, hvor de forskellige æg lander. Måske får man mere end ét forsøg hver, og så mister man jo lidt orienteringen. et æg, som går i stykker, tæller ikke med længere.

En anden variant af legen er 
at konkurrere om, hvem der er bedst til at ramme de andres æg. En af de gamle regler lyder, at man vinder et æg fra en anden, hvis man kan ramme det tre gange. Aftal forinden, hvor mange forsøg i har. Ifølge traditionen er præmien alle de “overlevende” æg. Det er nok ikke en gevinst, der appellerer så meget til hverken voksne eller børn. Så jeg kan anbefale, at man fylder et lille påskeæg med lækkerier, som uddeles til vinderen af legen.

I "Spilopper & stjeneskud" præsenterer jeg et tip til, hvordan du let kan indfarve dine æg ved at pakke dem ind i silkepapir og gøre papiret vådt. Hvis i kunne tænke jer at ”trante æg” efter påske-frokosten, vil det se flot ud, hvis I har indfarvet et æg til hver af deltagerne :) Du finder også masser af opskrifter til påskebordet og andre lege, I kan lege i påsken i bogen. Den kan lånes på biblioteket, og har du lyst til at eje den selv, har jeg lige nu et tilbud på bloggen, hvor du frit kan vælge to eksemplarer iblandt alle mine udgivelser på Tinkerbell Books og opnå 10% rabat + fri forsendelse.  Bare send mig en mail om dine ønsker over kontaktformularen øverst i menubjælken, så vender jeg tilbage med svar med kontooplysninger og detaljer omkring, hvordan vi lige gør det. Jeg signerer meget gerne dine bøger, hvis du måtte have lyst til en personlig hilsen :)

Rigtig dejlig påske til dig og dine.