#ff28a2

"Tillykke med din krise"

I disse dage finder jeg mange dejlige hilsner i min mail fra læsere, der vil dele en oplevelse med mine bøger med mig, spørge om noget eller give mig feedback på mine nye bøger. Det er altid et inspirerende tidspunkt på året for mig, for langt de fleste af månederne bedrives jo meget på egen hånd bag ved kameraet eller computeren med at bygge fundamentet op til det bogunivers, jeg ønsker at skabe. Og i disse perioder får jeg naturligvis også hilsner fra mine læsere, men ikke så mange som i tiden umiddelbart efter mine udgivelser.

I dag fik jeg en helt særlig hilsen. Den var fra en kvinde, der gerne ville forkæle sig selv med mine to nye bøger. Hun fortalte i mailen, at hun og hendes familie havde været udsat for sygdom og modgang den seneste tid. De havde stået meget igennem sammen, og det havde slidt og drænet dem meget som familie. Det er vi nok mange, der kan genkende fra vores eget liv. De fleste af os oplever perioder, hvor tingene går os imod og modvinden river voldsomt i hårrødderne. Vi kommer gudskelov ofte igennem det - og i mange tilfælde ovenikøbet styrkede, klogere på os selv og mere afklarede om, hvad der er vigtigt for os at prioritere og rette fokus mod her i livet. I kvindens tilfælde blev udfordringerne ekstra seje, da hendes mand også for nylig fortalte hende, at han ønskede at blive skilt fra hende. At stå mange svære ting igennem og så ende med at konstatere, at det har slidt i en grad, der gør det vanskeligt at se en fremtid for sig sammen, det er næsten ikke til at bære.

Jeg skrev tilbage til kvinden, at jeg var ked af, at hun skulle så meget svært igennem, og at jeg så udmærket forstod, hvis hun følte forvirring og modløshed. Sådanne sindstilstande har vi nok alle oplevet fra tid til anden, når uønskede, uforudsete hændelser er indtruffet eller store livsbeslutninger har måttet træffes. Til gengæld har jeg lagt mærke til, at mange med tiden oplever, at sådanne hændelser på sigt kan vise sig at være gaver i meget grimt indpakningspapir. Muligheder, de ikke før havde øje for, viser sig og skaber fornyet optimisme, motivation og forventning. Det er også i krisesituationer, at man typisk føler sig ansporet til at stille skarpt på, hvad der virkelig er vigtigt her i livet, hvilke værdier, man ønsker at leve efter og hvilke mål, man ønsker at bevæge sig hen imod. Disse fundamentale spørgsmål er selvfølgelig nogen, vi mennesker til enhver tid kan fundere over og bringe fra tanke til handling, men faktum er, at det ofte først er, når vi er i krise, at vi oplever en påtvungethed til at handle på dem. Det er givetvis også derfor, at Finn Nørbygaard forleden fortalte mig i et interview til tv-programmet "Folk i farver", at hans egen oplevelse af kriserne i hans liv er, at de faktisk har været katalysatorer for meget vigtige erkendelsesprocesser, der på den lange bane har tjent ham godt og lært ham noget om sig selv, han ellers aldrig ville have fået adgang til. "Tillykke med din krise" kalder han ét af sine foredrag - han er nemlig også uddannet psykoterapeut, hvad måske kun de færreste ved. En lidt provokerende titel, men samtidig én, mange nok vil slutte op om, hvis de også selv har oplevet, hvordan de er kommet styrket igennem vanskeligheder i deres liv, og hvorledes de har formet deres identitet og fået dem til at leve mere bevidst og målrettet i overensstemmelse med deres værdier og drømme. En spændende herre, Finn Nørbygaard, der rummer mange dybder. Jeg glæder mig til at se programmet færdigklippet. Det vil blive sendt på TV2 Østjylland i foråret 2013, og det kommer også til at ligge på tv2 Østjyllands hjemmeside. Jeg siger lige til, når jeg kender datoen for, hvornår det bliver sendt :)

Og inden jeg runder af, vil jeg lige sende en varm tanke til kvinden, jeg skrev med over mailen i dag. Jeg sender dig alle mine bedste tanker i denne tid, der er lidt svær lige nu, men med stor sandsynlighed vil føre  nye og spændende muligheder med sig, du aldrig havde forestillet dig. Jeg håber, at Gartnerinden & Lykkesmeden vil bistå dig på den rejse, du begiver dig ud på. Den handler jo netop om at finde vej, skabe sin egen lykke og forme et liv med mere trivsel, mening og balance.

Dejlig aften til jer alle.