#ff28a2

Tema-serie: Nytårsfortsætter, del 2 - på tidsrejse i din egen fremtid

I går tog jeg hul på en lille temaserie her på min FB-profil om at komme godt fra start i det nye år. I går handlede det om lykke og om, hvorledes vi selv har masser af muligheder for at nære denne følelse. I dag vil jeg tage dig med på en tidsrejse i tankerne,  og det vil jeg gøre ved at bringe os fra start med et citat af en af de viseste filosoffer, der til dato har trukket vejret på dansk grund: Søren Kierkegaard:

“Det er ganske sandt, hvad Philosophien siger, at Livet maa forstaaes baglænds. Men derover glemmer man den anden Sætning, at det maa leves forlænds. Hvilken Sætning, jo meer den gjennemtænkes, netop ender med, at Livet i Timeligheden aldrig ret bliver forstaaeligt, netop fordi jeg intet Øieblik kan faae fuldelig Ro til at indtage Stillingen: baglænds.”

Og ja, sandt er det jo, at vi mennesker ofte først i bagklogskabens klare lys forstår, hvorfor vores liv formede sig, som det gjorde. Og det er først her, vi indser, hvad vi burde have gjort eller ikke have gjort i vores liv. Inderst inde aner vi måske godt, hvad der er vigtigt for os, og hvad der ikke er. Det kan blot være svært at stille skarpt på og fastholde kursen efter, når vasketøjsbunken antager Mount Everest-lignende højder, stuegulvet ligner en forhindringsbane, og indlægget til morgendagens konference endnu ikke er skrevet. Vi står midt i livets tumult og gør vores bedste for at få alle ender til at nå hinanden. Og mens dette udspiller sig, pakker vi nogle gange vore drømme væk i skrivebordsskuffen.

Og hvad sker der så? Jo, så går tiden og bringer os ind i den tredje alder, hvor vi kan sidde med al den livsvisdom, årene har bragt os, og tænke: “Gid jeg dog havde brugt min tid lidt bedre, havde haft lidt mere tiltro til mig selv og mine evner og mere mod til at indfri mine drømme.” Sikke et scenarie! Det er da næsten ikke til at bære. At udleve vore drømme er jo meningen med det hele. Det er vores raison d’être. Hvorfor skulle vi ellers overhovedet være til?

For at sikre, at du i hvert fald ikke bliver én af dem, der erfarer ovennævnte, vil jeg i dag invitere dig med til et lille tankeeksperiment. Herigennem kan du muligvis få vigtige prioriteringer på plads i dit liv nu og her, som du måske i din fremtid ville ønske, du havde gjort noget ved, mens tid var. Tanken er, at du for et øjeblik skaber “fuldelig Ro til at indtage Stillingen: baglænds”, som Kierkegaard lidt kringlet beskrev det? Har du lyst til at "lege med", så find dig et roligt og mageligt sted omkring dig, hvor du for en stund kan finde lidt tid på egen hånd. Og gør så følgende:

Forestil dig, at du sidder på en terrasse med udsigt over grønne bakker, dybe dale og åer, der snor sig gennem landskabet. Du er midt i halvfemserne, og din familie har inviteret dig med på ferie. Det er tidlig morgen. Du er vågnet før alle andre og har sat dig til rette i den gamle dækstol udenfor. Solen er ved at stå op, alt emmer af fred og ro, og luften er frisk og velgørende. Du tager en tår af din te og lader tankerne stryge tilbage til det liv, du levede, da du havde den alder, du har, mens du læser dette her. Er der noget, du ville ønske, at du havde gjort anderledes? Var du tro mod dig selv? Havde du mod til at gøre det, der var vigtigt for dig? Forstod du at sætte pris på de små og store ting i dit liv?

“Pust, det er svære spørgsmål”, sukker du måske. Og ja, det er det, og for nogle af os er de måske oven i købet lettere angstprovokerende. Hvis vi skal svare oprigtigt og velovervejet på dem, kræver det jo, at vi tør kigge på vores liv, vores valg, værdier og priorite- ringer. Og det er ikke altid rart, hvis vi inderst inde ved, at vores liv ikke er, som vi dybest set kunne ønske det. Til gengæld er livet alt for værdifuldt til ikke at gribe fat om roret og få det navigeret i den retning, der er rigtig for os. Og det er dét, tankeeksperimentet kan hjælpe dig med. Her oplever du netop at være trådt ind i en alder, hvor du helt naturligt gør op, om du brugte dine leveår på Jorden på den bedst mulige måde. Tilbageblikket kan give dig en enestående lejlighed til at nå til afklaring om, hvad du grundlæggende står for, og hvad du anser for vigtigst her i livet. Som gammel har du et langt livs erfaring. Du har samlet en livsvisdom, som du nok vil glæde dig over at give videre til dine børn, børne- og oldebørn. Men hvorfor ikke give den videre til dig selv? Og det forunderlige ved eksperimentet er, at du jo ikke er gammel og ude af stand til at lave de ting om, du måske i kraft af eksperimentet indser, at du kan have gavn af. Det giver dig muligheden for at leve dit liv med fuld bevidsthed, og den chance skal sør’me bruges fuldt ud, synes jeg. Hvad synes du?

Ovenstående tankeksperiment er præsenteret i min store livsinspirationsbog, Gartnerinden & Lykkesmeden, der folder et helt univers ud af idéer, redskaber, tanker og input til, hvordan du kan skabe et liv i større overensstemmelse med dine ønsker og drømme. Måtte du have lyst til selv at fordybe dig i bogens indhold, kan den lige nu købes på Saxo til 299,50 (norm.pris 350,-).

Rigtig dejlig dag i snevejret!

De to fotografier af min søn Lucas og cykel med fører, der har udnævnt sig selv til "The Boss" har jeg skudt i NYC i oktober i år. Fotografiet af mig er skudt af dygtige Linda winski i marts i år, ligeledes i NYC.