#ff28a2

Tema: Nytårsfortsætter, del 3: Er du leder eller manager?

"

En dag kom Alice til et sted, hvor vejen delte sig, og hun så en kat oppe i et træ.
“Hvilken vej skal jeg gå?” spurgte hun katten.
Dens svar var et spørgsmål: “Hvor skal du hen?
“Det ved jeg ikke,” svarede Alice.
Katten svarede: “Så er det lige meget.”
                                Lewis Caroll, Alice i Eventyrland

Her kommer fortsættelsen af min lille tema-serie om at komme godt fra start i 2015. I dag vil jeg præsentere dig for mit bud på, hvad det første og mest oplagte skridt kan være i forhold til at finde ud af, hvad du ønsker dig af det nye år, hvilke værdier, du kan tænke dig at leve efter, hvad du gerne vil prioritere tid til at lære, skabe og opleve.

For nogle er spørgsmål som disse velkomne og appellerende. For andre er de store og uoverskuelige. Begge reaktioner er helt forståelige og normale. Din reaktion afhænger faktisk af, om du hører til dem, der tager en dag ad gangen og ser, hvor turen ned ad livets flod fører dig hen, eller om du har et mere langsigtet mål, som du hver dag bevæger dig tættere og tættere på? Hører du til dem, der leder, udvikler og fornyer dit liv? Eller er dit fokus i højere grad rettet mod at administrere og vedligeholde det? Tænker du langsigtet og lader du dine drømme tage form for dit indre øje, så du har en klar idé om, hvad du skal rette kompasnålen efter? Eller tænker du mere kortsigtet, tager dig af hasterne og går mest op i at løse de opgaver, der suser ind over dit liv hver eneste dag?

Den første type kategoriserer man gerne i forretningsverdenen som “ledere” og den anden for “managere”, og ofte hører vi mennesker primært til i den ene af grupperne. Kan du genkende dig selv i én af typerne? Du kan nærme dig svaret ved at forholde dig til, hvilke spørgsmål du oftest stiller dig selv: HVORDAN og HVORNÅR eller HVAD og HVORFOR? Prøv at tænke over det. Hvis du oplever, at der er flere ”hvordan og hvornår” i dit liv end ”hvad og hvorfor”, så har du nok dine største styrker som manager. Hvis du til gengæld oplever oftere at stille dig selv spørgsmålene ”hvad og hvorfor”, så har du nok især talent for lederskab. Måske hører du til dem, der formår at komme hele vejen rundt i spørgsmålene, og således forene redskaberne i begge værktøjskasser. Hvis det er tilfældet, er du godt rustet til at lede dig selv og tilmed få planerne ført godt ud i livet, og du gør det med stor sandsynlighed allerede.

Rigtig mange af os lever imidlertid hovedsageligt et liv som managers. Vi har kalenderen proppet med gøremål og har altid travlt. Alligevel går en god portion af os rundt med følelsen af aldrig at nå det, der virkelig er vigtigt og meningsfuldt. Vi prøver at mærke efter og lytte til vores indre stemme, men hvis den overhovedet taler til os, er det med så lav røst, at vi ikke kan høre den klart nok.

Selv har jeg i store dele af mit voksne liv først og fremmest bedrevet management – jeg var bare ikke klar over det. Det blev jeg først i det øjeblik, hvor livet bragte mig frem til én af de skilleveje, vi nok alle sammen møder i en eller anden udformning undervejs på vores livsrejse, og omstændighederne fordrede, at jeg stillede mig selv spørgsmål som: Hvad ønsker jeg dybest set at udrette i dette liv? Hvordan kan jeg bedst bruge mine kompetencer til at skabe noget af værdi for mig selv og andre? Hvad er mine inderste drømme og værdier, og på hvilken måde udlever jeg dem bedst? I det øjeblik, jeg mærkede en dyb længsel efter og stærk motivation til at finde svaret på disse spørgsmål, tog jeg lederskabet på mig.

Hvis du primært hører til gruppen af managers, ved du, hvorfor det måske udfordrer dig i særlig grad at forholde dig til de store spørgsmål, der handler om mål og retning. Du ved til gengæld også, at din styrke primært handler om at bringe dem fra tanke til handling, når de først er defineret og besluttet. Så giv dig selv god tid til at tænke over, hvad der føles rigtigt for dig at fylde dit 2015 med og glæd dig over, at det er her, du møder din største udfordring. Når først du har gjort det arbejde, der skal gøres her, er du på hjemmebane. Det er her, lederen nu og da udfordres og går lidt mere “kold” på selve udførslen.

Måtte du til gengæld høre til gruppen af “ledere”, så ved du, at en god skridt-for-skridt-plan for, hvad der skal til for at bringe dine drømme på vinger, kan være nyttig at kradse ned på papir, så du sikrer dig, at du har lidt “hjælp” til udførslen og således øger sandsynligheden for, at du om præcis et år kan sidde i ro og mag og nyde din morgenkaffe vel vidende, at du i 2015 fik skabt, lært, prioriteret og udlevet de projekter og ønsker, der var vigtige for netop dig. Måtte du have lyst til at få adgang til yderligere inspiration til, hvordan du selv kan tage skridt henimod at skabe det liv, du fortjener og drømmer om, har jeg i min bog, Gartnerinden & Lykkesmeden, foldet et helt univers ud med idéer, redskaber, tanker og input hertil. Bogen koster normalt 349,95, men sælges lige nu på Saxo til 299,50. Du kan bestille bogen her.

Rigtig dejlig dag til dig fra mig.

PS. Fotografierne har jeg skudt i Portugal i maj i år. Her deltog jeg i en fotoworkshop afholdt af to af verdens pt. mest velbesøgte foodbloggere fra hhv. USA og Portugal. Workshoppen var én af de ting, jeg i slutningen af 2013 besluttede mig for at prioritere i 2014 for at dygtiggøre mig som fotograf og begave mig selv med en stor oplevelse♡