#ff31a6

Sol, sol kom nu frem...

Så har vi taget hul på påskeferien, og hvor er det bare skønt at have hele 9 dage til at slappe af med familien. I sidste uge havde jeg en helt crazy arbejdsuge med deadlines, der lå som perler på en snor. Jeg fik de sidste skud i kassen til Award-kapitlet, fik sendt teksten godt afsted til Gyldendal, deltog onsdag i et vigtigt møde med en potentiel ny samarbejdspartner, som bragte spændende tanker og muligheder i spil og fik skrevet og afsendt en klumme til Århus Stiftstidende, som var i avisen i fredags. Så pust, listen af vigtige opgaver var lang, og sideløbende hermed hang forhænget ind til "Spiloppe-universet" og blafrede for at fange min opmærksomhed. "Kom nu herind... der er stadig kapitler, der venter på at blive skabt..:"

Så det er virkelig dejligt at have nået målstregen og taget hul på en uge, der fredag aften blev indledt med et hårdt tryk på "stand by"-knappen på arbejdsfronten, så opmærksomheden her i påskeugen kunne dirigeres entydigt mod børn, familiekomsammener, afslapning, sløve morgener, hygge og ja, måske lidt gåture i skoven ud til anemonerne, hvis ellers solen gad titte frem.

Jeg kom forleden dag forbi et bagervindue (ikke det på billedet, for det er fra Paris), hvor der lå en stabel "Palmiers" og fristede mig massivt. Det lykkedes mig nu at gå udenom, for jeg ved, hvor utrolig nemme, de er at lave selv, og jeg fik pludselig sådan lyst til at bage dem her i påsken. Jeg stiftede bekendtskab med dem i Paris for mange år siden, og efter min mening smager de fuldstændig fantastisk. Det er en knasende sprød, karamaeliseret spise lavet af butterdej (og den frosne version kan agtens bruges, hvis I vil fremtrylle dem ekstra hurtigt). Det skal dog ingen hemmelighed være, at kagerne bliver et niveau bedre ved selv at lave butterdejen, så har du tid til det, kan det varmt anbefales.

Sprøde, karameliserede knasende gode Palmiers
25-30 stk.

4 plader frossen butterdej eller 1 rulle
2 spsk kanel
6 spsk sukker
100 g smeltet smør
1 æg

Bland kanel og sukker. Læg en plade optøet butterdej på et melet bord, drys med lidt mel, og rul dejen ud til et rektangel på ca. 30 x 20 cm. Overfladen af dejen pensles med smør og drysses jævnt med kanelsukkeret. Tril dernæst de to aflange sider ind mod hinanden, til de mødes på midten, således at man har noget, der ligner to ruller ved siden af hinanden. Skær derpå skiver på 1⁄2 cm af ’rullerne’, så har du de små palmiers. Kagerne smager også rigtig godt i en større udgave (sådan køber man dem tit i Paris). Hvis du ønsker det, skal du blot lægge butterdejspladerne ved siden af hinden og rulle dem lidt sammen. Så bliver kagerne meget større. Tryk dem lidt flade med hånden, og læg dem på en bageplade. Pensl med æg og drys med en smule sukker. Bag kagerne ved 200 grader, til de hæver op og er gyldenbrune.

Hvis du vil have opskriften på hjemmelavet butterdej, så tryk på: Læs mere.

Hav en fantastisk søndag! Håber der er rigtig mange af jer, der kan se frem til en hel uges ferie, så I til en afveksling ikke skal bruge søndag på at omstille jer til, at en ny uge starter for fuld udblæsning i morgen. Ellers så har I under alle omstændigheder nok glæden af at kunne se frem til nogle skønne helligdage fra og med torsdag :-)

Hjemmelavet butterdej

5 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1/2 tsk salt
1/2 dl vand
2 spsk eddike
250 g smør

Sigt mel, bagepulver og salt sammen. Tilføj vand og eddike. Ælt dejen sej og elastisk og udrul den på et melstrøet bord i 1⁄2 cm’s tykkelse, ca. 40 x 25 cm. Skær iskoldt smør i tynde skiver med en ostehøvl og læg ”spånerne” ud på 2/3 af dejen indtil 2 cm fra yderkanterne. Fold den del uden smør ind over, så halvdelen af smørret dækkes. Fold dernæst dejen med det synlige smør ind, så dejen uden smør ligger i midten. Rul dejen tyndt ud påny til en aflang firkant, fold lagene indover som sidst i 3 lag og rul ud dejen igen. Gentag dette, så du i alt får 9 lag. Dejen lægges koldt mellem udrulningerne, hvis den begynder at “fedte”. Læg dejen koldt efter sidste udrulning, til smørret er helt stivnet, og tag den da i anvendelse.