#ff31a6

Slikdag - hvordan gør I?

Da jeg var barn, så jeg med stor forventning frem til lørdag morgen, for dér skrev min mor en lille seddel med, hvilket morgenbrød min far, min søster og jeg ønskede os til morgenmaden. Hun puttede den ned i sin taske og bad min søster og mig springe i vore sko, så vi sammen kunne køre ned  til vores lokale bager. Inden vi trådte ind i bagerforretningen fandt hun sin pung frem og gav os hver to kroner. Wow, to kroner! For dem måtte vi vælge fuldstændig frit, hvad vi ønskede at få puttet i den rød/hvide papirsslikpose fra den velassorterede glasmontre med slik i små staniolbakker. Den gang kostede slikket 5 og 10 øre per styk, og min søster og jeg valgte næsten altid kun fem-øresting. Vi bad bagerpigen om to af den ene, en af den anden og måske fem af yndlingssliktingen. Det hed nemlig ikke "et stykke slik" dengang; det hed "en slikting" - i hvert fald i min søsters og min verden. Det var en festdag, hver lørdag, hvor vi kom hjem med vore slikposer og otte morgenbrødsfavoritter - gerne en stor, blød, lidt klæg tebolle til min søster og mig samt en skøn karameliseret tebirkes (som her i Århus pudsigt nok hedder "københavnerbirkes". Beder man om en tebirkes her i byen, får man den uden remonce, og sikken fadæse. Remonce hører med til en tebirkes!).

Nu står jeg selv som mor og skal træffe beslutning om, hvordan vi lige sætter det med slikket i system. Jeg har faktisk i mange år gjort det som min mor, blot har beløbet været omkring 10 kroner i stedet. Nu og da varierer priserne på slik dog så meget, at vi tit i stedet har aftalt, at ungerne må vælge 12 stykker slik i tag-selv-boksene - nogen gange 15 stykker. Hvis sliktingene var meget store, spurgte de mig, hvad "de var værd". Og så svarede jeg: "Den dér er stor, så den er tre slikting værd" osv. Det er gået rigtig fint. En gang imellem i hverdagene købte vi også en pose lakrids eller en pakke chokolade og fik et stykke hver, hvis vi syntes, vi skulle forkæle os selv lidt. De sidste par år har vi dog prøvet nye systemer af, da min mands familie har haft andre måder at gribe sliksagen an. De har haft som tradition slet ikke at spise slik i hverdagene, men til gengæld at spise slik om aftenen både fredag og lørdag. De har ikke siddet med hver deres lille selvkomponerede pose, men har løbende købt nogle Haribo-poser eller lignende ind til slikskabet, og så har de fyldt en god stor skål, som alle har nydt lidt gode sager fra de to weekendaftener - gerne ledsaget af gode film vist på et stort lærred, som kunne rulles ned fra loftet i stuen og vakt til live af en projektor i loftet. Tankerne bag denne måde at nyde slik på har været at lære børnene at dele og tage hensyn - at smage og nyde, men ikke forgribe sig på det, for så var der ikke nok til alle. Mine drenge kunne jo godt se fidusen ved at gøre det sådan, for på den måde, gik de fra kun at måtte spise slik en dag til to dage. Til gengæld får de også en hel del mere end før i weekenden, men nu har vi så valgt ikke at spise noget overhovedet i hverdagene. Dér spiser vi til gengæld tørret frugt, nødder... og ja, lidt hjemmebag ryger der altså også ned. Men vi prøver at skabe god balance.

Hvordan griber I dét med slikket an? Drikker I både sodavand og spiser slik? Hvad med chips - får I også det? Spiser I kun økologisk slik? Laver I noget andet lækkert som alternativ til slik og måske chips? Fortæl, fortæl... Det kunne være rigtig inspirerende og sjovt at høre, hvad I gør.