#ff28a2

Skønne dage i Rom - mine bedste tips

Kære læser

Så er det tid til et lille kig ind i det univers, jeg har begivet mig rundt i de seneste dage: Det romerske liv med alt, hvad dertil hører af madglæde, rustikke ruiner i gadebilledet, gestikulerende italienere, scooterkørende forretningsmænd og tæt omslyngede unge, lækre kaffebarer ad libitum osv.

Rom er og bliver en helt igennem FANTASTISK by, absolut én af mine yndlingsbyer på denne klode. At bevæge sig rundt i de små snævre gader, der smyger sig som snørklede labyrinter, man ustandseligt (og nogen gange med vilje) farer vild i, hører til blandt det bedste, jeg ved. Hvorhen man end vender blikket er der patinaprægede mure, gamle detaljefyldte balkoner og altaner med udsmykkede, svungne jerngelændre, statuer, skulpturer, indgraveringer og bygninger rige på storytelling. Det er som om alt i byen kommunikerer til én og suger én mere og mere tilbage i tid, hvor helt andre måder at leve, bygge og tænke på herskede. Dybt fascinerende. Autenciteten er i højsædet og om nogen har byen, hvad man kunne kalde "sin helt egen sjæl".

Vi boede på et hotel et stenkast fra Pantheon, Campo dei Fiori (markedspladsen fyldt med grønt, frugt, ost, pasta, krydderier og alt muligt andet, hjertet begærer) og den kendte Piazza Navona. Det var et skønt hotel, dejlige, lyse og luftige værelser, perfekt beliggenhed og så endda til absolut overkommelige priser for et dobbeltværelse (3.000 kroner for 4 døgn incl. morgenmad på hotellets øverste etage eller om sommeren på deres tagterasse). Det hed "Hotel Genio" og du kan se det på deres hjemmeside her.

Campo dei Fiori var et "must go" for mig, for jeg får aldrig nok af frugt- og grøntmarkeder, og dette her i hjertet af Rom er et af mine favoritmarkeder iblandt alle dem, jeg har besøgt gennem årene. Jeg holder meget af stemningen, pulsen, alle farverne, duftene og nyder at sætte mig på én af fortorvscaféerne og drikke en kop velbrygget caffée latte og synke ind i livet på pladsen. Et sted, du skal besøge, hvis du holder af italienske oste, skinker og pølser, måske gerne vil købe et stort stykke vacumpakket parmesan med hjem eller bare købe dig en helt frisklavet sandwich af parmaskinke og buffalo mozzarella er slagteren på hjørnet, Ruggeri. Det er en helt igennem fantastisk forretning med 5-6 stolte macho-slagtere klædt i hvide kitler bag skranken, der ved ALT om de skønne varer i montrene, i loftet og på hylderne. De har viet hele deres arbejdsliv til denne forretning, og sjældent har jeg fået mere kompetent betjening. Det er fantastiske råvarer, de har på hylderne, og jeg kan stærkt anbefale at købe et par parmesanstykker med hjem (de har dem gerne liggende udskåret i stykker á 1 kilo til ca. 150 kroner pr. styk). De vacumpakker gerne.

Har du lyst til at forkæle dig selv med en portion vidunderlig spaghetti med trøfler, carbonara eller bolognese, eller gå på udforskning i menukortet med "secondi", som dækker over saltimbocca, osso buco og en masse andre italienske simre- gryde- og hovedretter, ja så er Restaurant Maccheroni et perfekt valg, da stedet både forkæler dine smagsløg efter alle kunstens regler og er drøncharmerende med deres åbne køkken og vægge fyldt med vinreoler. Det er et temmelig besøgt sted, så bestil gerne bord forinden, så du er sikker på at få plads, når maven knurrer. Vi nød maden i så udpræget grad, at vi vist var milimeter fra at blive inviteret med hjem til flere af kokkenes stolte, respektindgydende mama'er, som familien kun vover at invitere gæster med hjem til, der svømmer over af begejstring for deres kulinariske frembringelser - husk blot Enzo i "Le Grand Bleu", der lige har bestilt en omgang pasta, da Mama kommer anstigende og som straks skyder tallerkenen over til Rosanna Arquette, der spiller den kvindelige hovedrolle. Hun ved, hvad der er på spil og propper store skefulde med den gode pasta indenbords, mens hun udstønner de mest veltilpasse lyde og laver cirkelbevægelser med tommel og pegefinger. Og resultatet bliver naturligvis, at hun få dage senere inviteres hjem til Mama og udsættes for en K Æ M P E portion af Mamas hjemmelavede spaghetti. Sjov scene.

Kaffen nød vi mange steder, og det er svært helt at afgøre, hvilket sted, der byder på den allerbedste kop. Sant Eustachio (øverste billede til venstre) er et godt bud, Café della Pace er et andet. På det første sted hænger man gerne i baren eller sætter sig udenfor (om sommeren, ikke når det regner som det gjorde alle tre dage, vi var dér) og på den sidste kan man sidde brandhyggeligt indendørs og få en dejlig friskpresset appelsinjuice og en croissant til morgenmad eller eftermiddagssnack. Croissanterne er dog ikke noget at skrive hjem om - dér laver de dem ualmindeligt meget bedre i Paris (og det øvrige Frankrig), men de er okay, og man tilgiver dem kvaliteten af croissanterne, når man tager sin første mundfuld af kaffen :)

Håber, du blev inspireret af mine små tips. Der kommer mange flere med i min storbysrejsebog for familier, og i min kommende Slyngler & stanglakrids, som nu først og fremmest vil byde på inspiration fra Rom og Italien på den kulinariske front.

Hvis du selv har nogle gode tips og anbefalinger fra Rom, vil det være skønt at høre fra dig i kommentarfeltet.

Alt det bedste herfra :)