#ff28a2

Sensommerlig æble-galette

Som afslutning på endejlig grill-middag i går aftes havde jeg bagt denne æblegalette med et fyld af tyndudskårne æblebåde, finthøvlet citronskal og et generøst drys kanel serveret med en kugle iskold vaniljeflødeis. Jeg elsker æblekager i mange afskygninger, og denne er både nem at lave, en fest for øjet i al sin rustikhed og en fornøjelse at jage gaflen i. Opskriften kommer her, så I har også har mulighed for at forkæle smagsløgene med lidt godt hjemme hos jer. Dejlig søndag, kære læsere♡

Sensommerlig æble-galette
1 familietærte - ca. 12 stykker

140 g stuevarmt smør
4 æggeblommer
½ tsk salt
420 g hvedemel (ell. fuldkornsrismel eller kikærtemel, hvis du ønsker den glutenfri)
120 ml mælk
1 spsk vaniljesukker
ca. 6 madæbler (belle de Boskop er min egen favorit)
fintrevet citronskal fra 1 citron
2 tsk rør- eller kokossukker

Drys
lidt flormelis

Tilbehør
Iskold, friskpisket flødeskum, skyr, crème fraiche eller en god kugle vaniljeis

Hæld alle ingredienserne i skålen til din røremaskine og rør dejen, til den er lind og sammenhængende. Du kan også sagtens røre den sammen i hånden, hvis du foretrækker det. Vend dejklumpen i lidt mel, dæk dejen til med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet 1 time. Tænd ovnen på 180 grader. Rul dejen ud til en rund bund på en bordplade drysset med mel. Hvis du bruger rismel, vil du nok opleve, at dejen er lidt porøs, så vær nænsom, når du ruller den ud. Løft den forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Skyl æblerne, skær dem i kvarte, fjern kernehusene og skær æblebådene i slanke skiver. Anbring dem midt på bunden, og drys dem med kokos- eller rørsukker samt kanel. Riv til sidst skallen fra citronen henover. Fold siderne af dejen ind over midten, stykke for stykke. Sæt "galetten" i ovnen på midterste rille og bag den i ca. 35-40 minutter. Drys et lag flormelis igennem en sigte over tærten, inden du serverer den. Server evt. med en kugle god vaniljeis, lidt skyr, cremefraiche eller iskold flødeskum.

Håber den må smage jer :-)