#ff28a2

Retter fra nogle af verdens førende sundhedsguruer - gratis til dig

Ja, den ser lækker ud, gør den ikke? Mine tænder løb i hvert fald i vand, da den blændende dygtige fotograf Ditte Ingemanns billeder af retterne til Anja og Zenias bog, REJSEN TIL SUNDHED, foldede sig ud på min computerskærm. Og tro mig, bogen byder på mange flere lækkerier af samme kaliber. Du får opskriften på retten nedenfor, og lidt længere nede i indlægget finder du en "godbid" mere fra bogens univers.

Mon du overhovedet kender konceptet bag REJSEN TIL SUNDHED? Det gør du med stor sandsynlighed ikke, for der kommer jo en ny kogebog ud hver dag i vores lille land, og hvordan skulle nogen af os have en jordisk chance for at følge med i den strøm :) Men nogen bøger er værd at hæfte sig ved, og denne er én af dem, og det siger jeg ikke kun, fordi jeg har æren at være forlægger på den.

Jeg har tidligere fortalt lidt om REJSEN TIL SUNDHED herinde på bloggen, men da jeg har hængt lidt i linen i den sidste halvdel af 2013 på grund af svær sygdom i min familie, har jeg desværre slet ikke fået indviet jer så meget i processen omkring bogen og i selve dens univers, som jeg kunne have ønsket. Så det vil jeg nu tage revanche for og præsentere jer for forfatterne Anjas og Zenias eget forord til bogen, hvor hele dens grundkoncept ridses op. Det lyder sådan her:

...................

Må vi have lov til at invItere dig med på en rejse?

En rejse, der begynder lige dér, hvor du er nu. En rejse, som strækker sig over flere lande, og som vil introducere dig for nogle uhyre spændende mennesker. En rejse, som fortsætter, selv efter at du har vendt det sidste blad i denne bog. En rejse til sundhed.

Hvad er sundhed?
Det kommer helt an på, hvem du spørger. Et utal af bøger, sundhedswebsites, slankekure og magasiner byder på hver deres sundheds-trosretning. Tidens hotteste trends kræver radikale valg og disciplin. Alle, der har prøvet at følge sådan en hot diæt, ved, hvordan det føles, når man ikke kan hamle op med spillereglerne. Gode intentioner bliver erstattet af gamle mønstre, og inden vi får set os om, er vi tilbage ved udgangspunktet. Entusiasme og gåpåmod daler og efterlader os til sidst med følelsen af opgivelse, fiasko og forvirring (det er bitter erfaring, der taler her!).

Velkommen om bord
Vi kan ikke tilbyde dig et sundhedsmirakel, som sker i løbet af en nat. Forandring kræver tålmodighed, en gradvis omstilling af kroppens signaler (det hjælper vi dig med) og mod til at viske tavlen ren. Til gengæld lover vi dig, at vi ikke fjerner noget af det, du holder allermest af, ligesom vi heller ikke ønsker, at din sundhed skal gå på kompromis med det, der giver dig allermest glæde og nydelse.

Med denne bog i hånden vil du blive en del af en besætning, der griber de chancer, livet byder os. Vi har forsynet os med kompas, kikkert og notesbog, spidset blyanten og lagt begrænsningerne bag os. Rejsen begynder her. Velkommen om bord på vores ekspedition mod sundhed,

Anja og Zenia

...................

På Anja og Zenias færd ud i verden på jagten efter den nyeste viden, de mest kyndige, veldokumenterede  råd og lettilgængelige tips om, hvordan vi helt almindelige mennesker øger vores sundhed på en måde, der sikrer, at vi ikke skal lægge hele vort liv om fra den ene dag til den anden (eller nogensinde for den sags skyld), mødte de en lang række eksperter, der hver især bidrog med én eller flere af deres yndlingsretter.

Nedenfor får du ernæringseksperten Gloria Parfitts favoritspise, Laksasuppe med rejer. Gloria er uddannet på The Institute For Optimum Nutrition og har flere års klinisk erfaring med konceptet ”Metabolic Balance®, som går ud på at optimere vores helbred ved hjælp af stofskiftet. Hun mener at slankekure burde fejes af bordet og giver i stedet sit bud på, hvordan man kan tabe sig og øge sin sundhed i løbet af et to ugers detox-program. Hendes råd finder du i REJSEN TIL SUNDHED.

De fire værste ting, du kan spise ifølge Gloria er:

* 
Forarbejdet/raffineret mad
* Grillet og hårdt stegt mad
* Hærdet fedt som margarine
* Sukker

Her kommer hendes opskriften på én af hendes absolut yndlingsretter:

Laksasuppe med rejer

4 pers.

20 kæmperejer
3 dl vand
1 spsk kokosolie
4 dl kokosmælk
1 tsk salt
200 g kinesiske nudler, mellemtykke
2 gulerødder, revet
2 røde peberfrugter, i tynde skiver
100 g sukkerærter
100 g bambusskud
4 dl kokosmælk
1⁄4 agurk, i tynde skiver
en lille dusk frisk koriander

Laksapasta:
2 røde chili, evt. uden kerner
2 hvidløg, hakket groft
2 1⁄2 cm ingefær eller galangarod, hakket groft
2 små skalotteløg
1 stilk citrongræs, uden de yderste lag, hakket groft
1 spsk thai-fiskesovs eller tamari (soja)
2 tsk gurkemeje saft af 2 limefrugter
30 g mandler, hakkede

Lav først laksapastaen ved at køre alle ingredienserne i en food- processor til en grov pasta. Skal det gå stærkt, kan du også bruge en god thai-karrypasta i stedet.

Fjern hoveder og skal fra rejerne og læg halerne til side. Kom hoveder og skal i en gryde med 3 dl koldt vand, bring det i kog, og lad det simre i 30 minutter. Hæld fonden gennem en sigte, og smid skallerne væk.
Varm kokosolien i en wok over medium varme. Kom rejehalerne i, og steg i 1 minut. Tilføj laksapastaen og steg i yderligere 2 minut- ter. Tilføj fond og kokosmælk, og lad suppen simre stille i 5 minut- ter. Smag til med salt.

Kom nudlerne i en gryde med kogende vand og lad dem koge et par minutter, til de er møre. Hæld vandet fra i en sigte. Fordel nudlerne mellem fire store skåle. Top med gulerod, peberfrugt, suk- kerærter og bambusskud og hæld rejesuppen over. Pynt med agurk og koriander.

Tip 1:
Lav en vegetarisk udgave ved at bruge en vegetaris bouillon og erstatte rejer med stegt tofu og hårdkogte eller pocherede æg.

Tip 2:
Du kan også stege rejerne hurtigt på en pande med hvidløg og chili, og lægge dem oven i suppen.

 

Har du lyst til at blive inspireret til en middagsret mere, der både er nem, sund og super velsmagende? Så kig med her, hvor du får en opskrift fra en vaskeægte detox-guru.

På Anjas og Zenias rejse til Indien mødte de nemlig Dr. Nish Joshi, der er cand.med., kiropraktor og detox-specialist. Han har klinikker og praktiserer flere steder i verden. Dr. Joshi kommer oprindelig fra Indien og det er derfor ikke så overraskende, at hans sundhedsfilosofi tager afsæt i de ayurvediske principper. Dem kan du læse meget mere om i bogen, men lige her skal du forkæles med én af de retter, der kan få hans smagsløg og fornemmelse for sundhed til at danse af begejstring omkring spisebordet i privaten. Det er en opskrift på linsepilaf. Billedet af den smukke yoga-dyrkende kvinde ved siden af pilaffen er i øvrigt Zenia, som er den ene af de to forfattere til bogen (hvor hun også lærer dig nogle af hendes bedste yoga-øvelser og i øvrigt tager dig med på en rejse ind i yogaens verden).

Linsepilaf

6 personer

2 hvidløg, hakket fint
1 bundt forårsløg, hakket
2 dl linser, skyllet
1 dl brune ris, skyllet
1⁄2 dl vilde ris, skyllet
2 spsk olivenolie
2 spsk mandelflager
1⁄2 spsk tørret timian
5 dl bouillon

Sauter forårsløg, hvidløg, linser og ris i olivenolie, indtil løgene er bløde. Det tager ca. 4 minutter. Kom mandler, timian og kyllingebouillon i, og bring det til kogepunktet. Skru ned for varmen, og lad det simre med låg på i cirka 30 minutter, eller til væsken er absorberet af risene.

Håber opskrifterne og introduktionen til REJSEN TIL SUNDHED har inspireret dig. Kunne du tænke dig at høre lidt mere om bogen, kan du læse mit tidligere blogindlæg her.

Måtte du have lyst til at læse mere, blive inspireret til at øge din egen sundhed og komme med på rejse ud i den store verden, kan du købe bogen her.

Alt det bedste fra mig.
Sif