#ff31a6

Opskrift på jeres eget hjemmelavede kransekage-nytårstårn

Så er familien og jeg hjemme igen efter en dejlig juleferie. Jeg har desværre ikke kunne fortælle om vores juleplaner her på bloggen, da det jo ikke altid er det smarteste at annoncere, at der ingen har været på matriklen :) Vi har været så heldige at tilbringe julen i Rom i år, og mine to store CF-kort til mit kamera er undervejs blevet fyldt med massevis af stemningsfulde skud fra markedet, Markus Pladsen, hyggelige gader og stræder, restauranter, kaffebarer og mange andre steder. Romerne har deres helt egen måde at fejre jul på, og det er sjovt at opleve de variationer, der er i forhold til de måder, vi kender her i Norden. De har ligesom os et stort fokus på familietraditioner og prioriterer dage i familiens skød meget højt. Jeg har haft øjne og ører åbne og opsnuset nogle rigtig charmerende, velsmagende og sjove tips og traditioner op, som jeg har noteret mig og glæder mig til at præsentere jer for i kommende bøger. Altid godt med lidt inspiration fra det store udland :-)

Og i morgen er det så Nytårsaften, og når klokkerne slår 12 slag ved midnatstid, tager vi hul på et helt nyt, sprødt og frisk år. Det er altid en særlig oplevelse, synes jeg. Giver følelsen af at kunne afrunde et år ligesom at vende sidste blad i en stor, spændende bog, man har været igang med længe, hvorefter en ny bog fyldt med overraskelser, hændelser og begivenheder, man - i dette tilfælde - selv har mulighed for at præge, venter på at blive åbnet.

Vi går og hygger herhjemme hos os - med sløve morgener, god mad, brætspil omkring spisebordet, lange bade og lidt playstationspil på værelserne. Vi har en biograftur for hele banden - os selv og vore fem dejlige unger - på tapetet, så det ser vi alle frem til. Det er "Hobitten", vi vil opleve rulle henover det store lærred. Og i morgen vil vi så skyde nytåret ind sammen. I morgen vil vi bage et hjemmelavet kransekagetårn, som vi har tradition for at gøre til Nytår. Måtte du have tid og lyst til også at bage jeres eget tårn, kommer opskriften her:

RIGTIG GODT, LYKKEBRINGENDE OG SUNDT NYTÅR TIL DIG OG DINE ♥

Hjemmelavet nytårskransekagetårn
ca. 6-8 personer

Det er faktisk meget nemt at lave kransekage – og det smager bare så godt, når den laves af god marcipan. Bag kagerne så de får farve og smag, og ikke bliver helt så lyse som de færdigkøbte, der også er meget dyrere. Kransekagen i dette tårn er baseret på min mors skønne opskrift, som du finder i "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne". Tårnet tager ca. 45 minutter at lave fra start til slut.

500 g ren marcipan
2 æggehvider
100 g sukker

Bræk marcipanen i mindre stykker eller riv den på den grove side af rivejernet. Ælt æggehviderne i. Rul dejen ud til fingertykke stænger. Lad den nederste ring være ca. 34 cm., den næstnederste 30 cm. og fortsæt med at forkorte ringene med 4 cm. Hvis dejen hænger fast i bordet, kan du drysse lidt flormelis ud på bordpladen, når du ruller dejen ud til stænger. Form stængerne til ringe og læg dem over på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag ringene ved 225 grader i 8-10 minutter til de er smukt gyldne og lysebrune.

Læg ringene i lag med den største nederst på et smukt fad. Smelt mørk chokolade i et vandbad og hæld den over i en lille plasticpose. Klip et lille bitte hul i et af hjørnerne af posen, og dekorer hver enkelt ring med chokoladen i zik-zak mønster. Når chokoladepynten er tør, kan du lægge ringene ovenpå hinanden med den mindste nederst. Hvis du vil gøre kransekagen lidt mere stabil, kan du evt. pensle ringene med lidt smeltet mørk chokolade i bunden, før den næste lægges ovenpå.

Tip
Ønsker du at dekorere kransekagen med hvid glasur, kan du blande denne af 125 g flormelis og 1/2 dl pasteuriserede æggehvider. Hvis du vil gøre kransekagen ekstra lækker, kan du med fordel blende 100 g hele, usmuttede mandler (med skind) fint i en blender og skrue mængden af æggehvide op til 3-4 stk. (alt efter størrelsen af hviderne).

Tip
Hvis du ønsker kransekagen lidt mindre sød, kan du undlade at putte sukkeret i, og i stedet skrue lidt op for mængden af æggehvide.