#ff28a2

Når lysten til lidt forkælelse rammer om morgenen

Ja, hvad gør man så? Lysten til at hygge lidt om sig selv kan jo slå ned når som helst, og hjemme hos os meldte behovet sig i morges. Eller... for at være helt ærlig, så var vi faktisk lidt på forkant med behovet, for allerede i går aftes besluttede vi os for, at vi ville slå øjnene op til en omgang morgenmad, der ikke normalt hører til på en tirsdagsmorgen - men netop dét gør det jo nogen gange ekstra lækkert og hyggeligt.

Forleden spottede jeg i supermarkedet en pose med risengryn, hvis farve var noget mere gyldenbrune end de sædvanlige. Posten kom fra Urtekram, som jeg er en stor fan af. De laver så mange skønne produkter, og jeg følger nøje med i de nye produkter, der kommer fra dem løbende. Og nu har de altså præsteret en pose med ris til risengrød bestående af økologiske, korte fuldkornsris, der i smag og konsistens er lidt mere aromatisk og rustik. Meget lækre!

I min barndom diskede min mor nu og da - især i den kolde tid - op med et lille lækkert ganeforkælende indslag, som du måske også husker fra din egen barndom: Risklatter rørt med risengrød, æg, mel, sukker, vanlijesukker og et nip salt. De blev bagt i lidt smør på panden og serveret dampende varme - sprøde udenpå og dejligt bløde og lækre indeni. Vi strøede et tyndt lag kanelsukker henover dem og lod dem ledsage af en kop velbrygget te.

Og det var sådan en omgang, vi nød i morges, inden fløjten lød og vi drønede afsted mod skolen. Morgerner kan tit være frygteligt travle - sådan er de i hvert fald ikke helt sjældent hjemme hos os. Man er så træt, når vækkeuret ringer, og vil hellere sove et kvarter mere og så øge tempoet lidt, når man endelig får smidt slæverne ud over sengekanten. Det gør nogen gange, at jeg ikke selv når at sidde og spise morgenmad omkring bordet, men bruger tiden på at smøre nogle gode madpakker og lige sikre mig, at alle drengene har husket at pakke deres gymnatik- og svømmetøj, taget de udprintede papirer inde i printeren osv. Jeg arbejder dog ihærdigt på at ændre på denne tendens til for stramme programmer om morgenen, for der er da ikke noget bedre end at have lidt luft, tid og ro til lige at dække et hyggeligt morgenbord, lave noget god morgenmad (og god morgenmad kan altså også høre til i den sunde afdeling, hvad den sædvanligvis er hjemme hos os - elsker for eksempel selv en portion mager yoghurt med hjemmelavetmüsli med masser af gode frø, nødder og gryn i toppet med et par spiseskefulde friskkværnede hørfrø). Vi bestemmer jo selv, om vi vil overgive os til - eller mønstre viljestyrke og selvdisciplin til at tage kampen op mod -  den indre stemme, der mere end hvisker: "Giv bare vækkeuret et donk. Du har brug for søvn; kan du ikke mærke, hvor træt du er? Sov nu bare...". Og lykkes vi med at mane denne stemme til jorden, skyde dynen til side og træde ud på soveværelsesgulvet, så skal der sjældent gå ret mange øjeblikke, før man takker sig selv for at have foræret sig selv det ekstra kvarter.

Måtte I også have lyst til at bage en omgang skønne risklatter, så får du lige opskriften her. I min barndom fik jeg dem næsten altid om eftermiddagen, så det er jo også en god mulighed :)

Risklatter som i gamle dage
6-8 stk.

ca. 5 dl risengrød (brug evt. fuldkornsgryn, så du lige sikrer, at I får lidt gode fibre)
2 æg
1/2 tsk vaniljesukker
3 spsk hvedemel (gerne med skal- og kimdelene bevaret)
smør til stegning (eller kokosolie, hvad jeg brugte i morges)

Kog risengrøden efter anvisning på posen. Bland alle ingredienserne i en skål. Varm panderne op på komfuret, tilsæt lidt smør eller kokosolie og anbring 4 store grydeskefulde af dejen på hver pande. Lad dem stege ved middel varme, indtil de er gyldenbrune og gennembagte på hver side. Server rygende varme med kanelsukker og en god kop te. Læn jer tilbage og nyd det herlige måltid.

Rigtig god fornøjelse.