#ff28a2

Min bedste opskrift på Luciaboller

Der er nogle ting her i livet, man aldrig bliver træt af, og for mig er julen afgjort én af dem. Jeg elsker denne højtid og prøver altid at tyvstarte lidt for at være sikker på, at vi får sneget lidt af alt det ind i programmet, som hører julen til. I år var lidt en undtagelse, da en rigtig spændende mulighed viste sig allerede i starten af 2016 for at komme to uger til Australien med hjemkomst 4. december. Det har på alle måder været en fantastisk tur, og jeg glæder mig til at indvie jer meget mere ind alle de oplevelser, eventyret bød på i mine fremtidige bøger og beretninger her på FB. Men lige nu og her er det julen, vi skal have på tapetet, og her er det mit ønske at få hus og hjem til at dufte godt af brunt og brændt, så juleglæden kan folde sig ud for fuld kraft hos såvel børn som voksne på vores matrikel.

 

Selvom du måske godt har kunnet forberede julen i år lidt bedre end jeg, forestiller jeg mig, at din hverdag også kan være præget af et højt tempo og mange gøremål. Så lidt inspiration at tage afsæt i er garanteret ikke af vejen. De kommende uger vil jeg drysse lidt skønne, nemme og velsmagende opskrifter ud over min blog og FB-feed på lækkerier, der alle er gennemtestede og erklæret for godkendte af mit hårdtslående dommerpanel bestående af mine sønner, familie og venner. I dag står den på langtidshævede Luciabrød - her kaldet:

 

LYSDRONNINGENS LANGTIDSHÆVEDE SAFRANBOLLER

12-16 stk. (alt efter valg af størrelse)

 

Luciaboller fyldt med glødende safran hører til en af mine absolutte julefavoritter. Denne opskrift er ekstra lækker, da jeg har eksperimenteret mig frem til en dej, der kan langtidshæves på køl natten over, hvilket giver brødene den skønneste krumme og smag. De er alt for gode til kun at blive bagt denne ene gang om året, så husk opskriften, når vinden rusker i trækronerne en kold januardag, og humøret bare er til friskbrygget te og en hjemmebagt safranbolle serveret med iskold smør. Uhm!

 

50 g smør 

3 dl sødmælk

15 g gær

1 dl yoghurt naturel

0,3 g safran (eller ½ tsk stødt gurkemeje)

60 g sukker

⅓ tsk salt

550 g hvedemel

 

PYNT OG PENSLING

rosiner

1 æggeblomme

1 spsk vand

 

Smelt smørret i en gryde og rør mælken ud deri. Hæld blandingen over i en skål og rør gæren ud i den. Tilsæt yoghurt naturel, safran, sukker, salt og mel. Ælt dejen godt igennem, dæk skålen til med folie eller put den i en plastikpose forseglet med en knude. Stil skålen med dejen i køleskabet natten over (eller mindst 8 timer). Del dejen i fire stykker og skær hvert stykke ud i tre eller fire stykker . Tril stykkerne til 15 cm lange slanger. Form slangerne til luciabrød (som på billedet – s’er eller krydsede s’er). Læg luciabrødene på en bageplade med bagepapir. Put rosiner ned i hullerne i s’erne og lad bollerne efterhæve i 20-30 minutter. Pensl med en æggeblomme rørt op med 1 spsk vand og bag brødene ved 225 grader i 10-12 minutter. Server med iskoldt smør og en god kop te eller kaffe.

PS.

Brødene egner sig glimrende til nedfrysning, og smager nøjagtig ligeså godt, når de lige lunes i ovnen, når den rette anledning melder sig til lidt gyldent hjemmebag.

 

PS.

Luciaoptog er en svensk skik, som omtales på skrift første gang i 1764. Julefasten i Sverige startede den 13. december, og her skulle Lucia bære fine retter ind på herregårdene, for der skulle spises godt inden fasten. Hun kunne ikke bære både mad og lys, og derfor fik hun en krone med lys på hovedet. Den kunne lyse op, når hun gik ad de lange gange på herregårdene.
 

Rigtig skøn 9. december og DEJLIG 3. ADVENTS-WEEKEND