#ff28a2

Livsblomstring - hvilke kim spirer i dig?

De første livskraftige skud er brudt gennem jorden i min have. På græsset ligger ellers stadig spor af sne og alt ligger en smule goldt hen derude. Men de første spirer har altså trodset kulden og forsigtigt stukket den øverste del af ansigtet op gennem jordskorpen. Det fascinerer mig hvert år, og kalder smilet frem på mine læber, for hvor foregår der meget lige under overfladen, man tit ikke har den ringeste idé om. "Ude af øje, ude af sind", siger man jo som bekendt, og sådan kan det jo også være med os mennesker i forhold til de erkendelser, det potentiale og den klarhed over vort formål her på jorden, mange af os prøver at stille mere og mere skarpt på.

Når de første spirer bryder gennem jorden, kommer jeg altid til at tænke over, hvordan vi mennesker på mange måder går rundt med kimen i os til selv at blomstre på nye områder. Måske blomstrer vi allerede, men der kan være områder, vi end ikke har opdaget, at vi har en dybfølt interesse for, et talent for at skabe resultater indenfor eller måske blot en stærk nysgerrighed til at udforske. Mange af os kan nok føle, at det tager lige rigeligt tid at afdække, hvad det er for potentiale, vi måtte bære i os, og hvad det er for processer, der er i gang uden, at vi helt kan få hold på dem. Det kender jeg mange, der oplever; mange, der længselsfuldt går rundt og venter på at opnå vished om, hvad det egentlig er, der er deres sande livsformål, hvad det er, de er særligt gode til, og hvad de bør bruge deres liv på for at skabe noget af værdi for sig selv og andre.

Det er en interessant proces at folde den person ud, vi bærer kimen til. Hvert øjeblik er jo en mulig ny begyndelse, og hvor har man mange gange i verdenshistorien set eksempler på mennesker, der fra den ene dag til den anden skaber noget af fantastisk potentiale uden overhovedet at have erkendt, hvilket særligt talent, de rummede i forhold til at sætte sig disse spor. Men det kræver jo, at man på den ene eller anden måde bliver bragt i kontakt med, hvad dét er, der antænder den indre flamme :)

I den positive psykologi taler man om "livsopblomstring" - at bringe sig selv og sine potentialer i spil. Vi mennesker er jo meningssøgende organismer, der har en helt særlig sfære i os, som dyrene ikke har, der hedder: Bevidsthed. Og den søger efter mening. At kalde noget et potentiale er at sige, at meningen med det er, at det skal virkeliggøres. Ens liv giver jo mening, når man oplever, at det udvikler sig ind i stadig større og stærkere sammenhænge og helheder, som vi selv bidrager aktivt til.

En god veninde har en gang fortalt mig om en samtale, der skulle have fundet sted mellem Platon og Sokrates om begrebet "Areté", et begreb, der kun vanskeligt lader sig oversætte til dansk. Det tætteste vi kommer på er nok duelighed, dyd, dygtighed. Begrebet er faktisk nemmere at få hold på, når man hører Sokrates' forklaring af, hvad en knivs areté er: "at skære". En hests areté er: "at løbe". Men hvad er et menneskes areté så - og hvad er dit areté? Et svært spørgsmål, der virkelig kræver nogle lange gåture at finde sit svar på :)

Ifølge forskeren Terry Eagleton er meningen med menneskelivet at udvikle egne talenter og styrker (opblomstring). Og for at kunne udvikle egne styrker og potentialer, må vi jo finde ud af, hvad vi har af styrker? Det er det første konkrete spørgsmål, som først må besvares. I min bog "Gartnerinden og Lykkesmeden" kommer jeg meget nærmere ind på disse ting og præsenterer en lang række værktøjer til, hvordan man kan komme godt igang (eller videre) med denne proces. I bogen giver jeg dig også en masse inspiration til at stille skarpt på dine mål, drømme og fyrtårne i livet, men måtte du have lyst til at komme igang nu og her, skal det da også være muligt :)

Så for at give dig det første lille skub i retning af at finde ud af, hvad det er, du rummer af potentiale, vil jeg  præsentere dig for et spændende værktøj, jeg har fået præsenteret på min masteruddannelse i Positiv Psykologi, og selv har fundet sjovt og øjenåbnende at prøve af. Det er en såkaldt "STYRKE-TEST", som du kan tage ganske gratis. Den er  udviklet af  to pionerer inden for den moderne styrkeforskning, Martin Seligman (fadder til den positive psykologi) og hans kollega Chris Petersen.

På deres hjemmeside www.viastrengths.org kan du finde styrketesten, der vil lede dig igennem en række spørgsmål, som til sidst vil afsløre, hvilke fem positive karaktertræk eller SIGNATURSTYRKER, du lader til at være mest domineret af. Ifølge de to herrer er det disse styrker, der især skulle øge din trivsel, motivation og lykkefølelse at bruge som rettesnore i dit arbejdsliv og i din afdækning af, hvad der er rigtigt for dig at investere din tid og dit virke i. Testen tager ca. 20 minutter og findes i en dansksproget udgave.

Held og lykke - håber, du kan hente lidt inspiration i mit lidt filosofiske indslag i dag.

Ps. billederne til dagens blogindlæg er i øvrigt alle skudt i Irland i september sidste år, da jeg havde glæden at deltage i madfotografen og bloggeren Béatrice Peltres mindeværdige workshop. Skønne dage, der efterlod rum til eftertanke krydret med pragtfulde mad- og naturoplevelser. Du kan læse mere om mine oplevelser i mit tidligere blogindlæg her.

God dag fra mig.