#ff28a2

Lad dine drømme få vinger

Kære læser

Hvert år sker det samme! Når vi nærmer os et årsskifte, begynder det at snurre oppe under tagspærrene hos mig om, hvad det nye år kan fyldes med. Det er som at stå foran en portal, bag hvilken venter oplevelser, møder, projekter og drømme, hvoraf jeg kun kan kalde nogen frem for mit indre øje. Resten må jeg spændt vente på at se, når porten glider op.

Jeg hører til dem, som elsker forventningens glæde, og derfor ligger det mig på sinde at få lagt nogle ting ind i mit årsprogram, jeg kan gå og se frem til. Det kan være rejser, projekter, nye vidensområder, jeg ønsker at udforske, uddannelse, møder med nye, måske potentielle samarbejdspartnere og alt muligt andet. 

Når året går på hæld sender jeg tit tankerne på en evalueringsfærd igennem det år, der er er ved at runde af. Jeg gør lidt status over, hvad det indeværende år har budt på, hvad jeg brugte min tid til, hvilke projekter det lykkedes mig at søsætte, hvem jeg tilbragte året med osv. Og oftest sidder jeg tilbage med en god fornemmelse af, hvad året bibragte mig af glæder og udfordringer. Og selv om jeg måske nok ønskede sidstnævnte hen, hvor peberet groede, da de fandt sted, må jeg i bagklogskabens lys erkende, at det er udfordringerne og kriserne, jeg er vokset og blevet klogere af. Sådan er det bare. Det er i modvind, at vi for alvor lærer os selv og vore styrker at kende. 

ÆNDR MÅDEN DU SER PÅ TINGENE PÅ, OG...

I går sad jeg i sofaen og læste i en bog om, hvorledes vore tanker skaber vores virkelighed, og selvom det jo ikke er nogen hemmelighed for nogen af os, at vi ikke alene er, hvad vi spiser, men også hvad vi tænker, så finder jeg emnet overmåde interessant.

Har du nogensinde tænkt over, at det at ændre din synsvinkel gør det muligt at bevæge dig fra bedrøvet til glad, fra urolig til fredfyldt, på et øjeblik? De fleste af os kan være meget fastlåste i den måde, vi betragter verden omkring os på, men skaber vi en ændring af den måde, vi ser tingene på, så vil de ting, vi ser på, ændre sig. Det lyder måske logisk, men ikke desto mindre er det noget, de fleste af os kan have gavn af at minde os selv om fra tid til anden. Virkeligheden er en fortolkning - forskellige øjne ser forskellige perspektiver, og dermed forskellige virkeligheder. Vi ved alle, at vi enten kan se glasset som halvt fuldt, eller halvt tomt. Begge synsmåder er korrekte. Vi vælger hver vores.

TIDEN HJÆLPER TIL
Det er både sjovt, interessant og tankevækkende, hvordan vi kan være blinde for, at ting, vi oplever, kan forstås på anden vis end på den ene, fuldkommen indiskutabelt rigtige måde, vi betragter dem på, når vi står midt i dem. Det tænker jeg tit over. Ikke sjældent konstaterer en del af os nok, at det kvikkeste vi kan gøre er at alliere os med en fætter, der hedder 'Tiden' for i samarbejde med ham at få kastet det lys indover hændelser, begivenheder og oplevelser i vort liv, vi først forstår den fulde mening med og udbytte af, når 'Tiden' har bragt os på afstand af dem. Hvad man dog ikke erkender i bagklogskabens lys! I al den tid, vi befinder os midt i orkanens øje og lader kastevindene skabe rod i frisuren, er det som om, vi endnu ikke har fundet den knap på lommelygten, der udvider det felt, den bader i lys. Vort syn er så at sige begrænset og således også vores forståelse.

Det har til alle tider fascineret mig, hvorledes vi mennesker tilgår os selv og vores omverden på vidt forskellige måder. Du har sikkert også hæftet dig ved, hvordan nogen mennesker vælger at betragte træk ved dem selv som mangelfulde og pinagtige, mens andre anskuer samme træk som fulde af potentiale og muligheder. Nogen slår sig selv oveni hovedet og udsteder hårde domme over dem selv over alt det, de ikke kan. Andre begejstres over udfordringen ved at have træk og færdigheder, de endnu ikke har givet den opmærksomhed og "styrketræning", der skal til for at få dem til at vokse og gro. På mange måder historien om det halvtomme eller halvfyldte glas i en ny udgave. Og igen: Vi vælger selv!

ALDRIG FOR SENT
Min erfaring er, at vi mennesker alle har et enormt potentiale, der bare venter på at blive forløst. Det sker dog ikke af sig selv; vi må selv gøre noget for det. Der skal med andre ord fyres godt op under skaberlysten, viljestyrken og formålet med at bringe vore drømme ud i verden. Uden disse drivkrafter, er der intet, der bevæger sig fremad. Det til alle tider vidunderlige er dog bevidstheden om, at det aldrig er for sent at forløse sit potentiale og sine drømme. Jeg husker, at jeg for år tilbage fik fortalt en historie om en kvinde i slutningen af 70'erne, der besluttede sig for at realisere en drøm, hun altid havde haft om at bestige et af verdens højeste bjerge. Alle rystede på hovedet, men kvinden satte sig for at lukke ørerne for alle advarslerne og udleve sin drøm og sin eventyrlyst, inden hun skulle herfra. Og det gjorde hun så. I min optik megasejt.

Jeg husker også, at jeg for en lille håndfuld år siden læste om en walisisk kvinde, der debuterede som forfatter i en alder af 82 år "Jeg blev nødt til at lægge røret på og ringe tilbage, fordi jeg blev så chokeret. Jeg måtte tage mig sammen for overhovedet at tage røret og ringe op igen. Det kom så et lyn fra en klar himmel. Jeg ventede faktisk på, at manuskriptet ville blive afvist og sendt tilbage. Det var en vidunderlig overraskelse," sagde hun til The Guardian. Ja, intet er umuligt for den, der tror. Vidste du i øvrigt, at Astrid Lindgren var 37 år og Karen Blixen 48, før de debutede som forfattere? Sådanne eksempler er vigtige at huske på og lade sig inspirere af. Det er aldrig for sent at lave et sporskifte og fyre op under drømmene.

AT FINDE SIT SPOR
Selv er jeg taknemmelig for, at jeg vovede at tro på, at min pen var så tilpas levende og mit hjerte så fuld af historier, at jeg kastede mig ud i forfattergerningen i en alder af 34 år og fem år senere startede mit eget forlag. Og min passion for at se mine idéer blive bragt til verden til gavn og glæde for andre og mig selv har været min drivkraft på min vej. Hvis du hører til de mange, der har lidt sværere ved at stille skarpt på, hvad det egentlig er, du "brænder for" eller har som livsformål, så har jeg et par gode råd. Og tro mig, måtte du føle, at det har voldt dig besvær at finde dit rette spor i livet, så er du i sandhed ikke alene. Hvor har jeg mødt mange, der leder, og som nu og da har oplevet håbet svinde. Men jeg er nu stærk i troen på at vi alle, hver og én, er her af en årsag, og at vi hver især har et formål med opholdet. Så har du ikke fundet din ledestjerne, så hold ud, og fortsæt din søgning. Pludselig funkler den foran dig, og det sker ikke helt sjældent på tidspunkter, hvor vi mindst venter det, udløst af hændelser, vi slet ikke vidste kunne være katalysator herfor.

SKRIDT 1: HVAD HOLDER JEG AF AT LAVE?
Sæt dig ned med en notesbog eller et ark papir foran dig og noter alle de ting ned, du oplever vækker din begejstring og giver dig glæde. Det kan være stort og småt. Intet er for fjollet at skrive på. Giv den bare gas og kom helt ud i kringlekrogene. Prøv derefter om du kan samle alt, hvad du har nedskrevet i nogle grupper og give dem nogle overskrifter. Når du har gjort det, har du måske 5 ,10 eller måske 20 overskrifter, som skærper dit overblik over, hvad der gør dig glad at beskæftige dig med. Nu har du afdækket de aktiviteter og områder i livet, der giver dig glæde, energi og som du føler dig motiveret til at finde tid til i dit program.

SKRIDT 2: HVAD ER MINE STYRKER?
Dernæst kan jeg give dig et værktøj til at kaste lys over dine styrker. Sæt dig foran din computer og klik ind på denne hjemmeside: www.viastrength.org. Her finder du en såkaldt "styrketest" udviklet af to pionerer indenfor den positive psykologi, Martin Seligman og Chris Petersen (førstnævnte er herren, der betragtes som "fadder" til den 'Positive psykologi'). Her vil du blive stillet en række spørgsmål, som vil afsløre, hvilke 5 ud af 24 positive karakterstyrker, du primært er domineret af. Ifølge de to ovennævnte herrer, er det disse fem styrker, der skulle øge din trivsel, motivation og lykkefølelse at skabe rum til at udfolde i din hverdag. Testen tager ca. 25-30 minutter at tage. Når du har taget testen og fået resultatet har du altså både afdækket dine interesser (fra skridt 1) og dine karakterstyrker (fra skridt 2). Disse oplysninger kan til sammen bringe dig på sporet af, hvad der kunne være meningsfyldt for dig at investere mere af din tid på og måske på sigt forvandle til noget, du også kan omsætte ind i indtægtsgivende aktiviteter. 
 

Håber at disse skridt må bringe dig tættere på, hvad du bærer på af potentiale, ressourcer og styrker og skærpe din viden om, hvad du finder glæde og mening med at beskæftige dig med. Måtte du have lyst til at læse mere om, hvordan du kan stille skarpt på dit livsformål, dine styrker og ledestjerner, har jeg meget mere herom i min bog "Gartnerinden & Lykkesmeden", som lige nu kan købes til 294,- hos Saxo (normalpris 350 kr.). Du kan opnå til buddet ved at klikke her. I den finder du også masser af inspiration, råd og værktøj til at blive bedre til at styre din tid, til at leve sundere og gribe fat om tøjlerne på dit liv. Den klæder dig kort sagt på til at evne i en helt anden grad at opdyrke dit livs muligheder og skabe din egen lykke♡

Rigtig dejlig lørdag til dig, der har læst med - det er min søde nieces 10-års fødselsdag i dag, så hurra for dig MAJA