#ff28a2

Kardemommeknuder fra Green Kitchen Stories

I dag skal du forkæles med en opskrift fra den skønne internationale kogebog, der lige er udkommet på dansk: GREEN KITCHEN STORIES. Det er en opskrift på Kardemommeknuder, som jeg varmt kan anbefale dig.

Det er faktisk helt vildt, som Luises og Davids nye bog er blevet modtaget her i Danmark. Den udkom 30. august og allerede nu er første oplag så tæt på udsolgt, at jeg netop har givet Hardie Grant Books i Australien grønt lys til at sætte 2. oplag i tryk. Også i England, USA og Australien er bogen blevet overvældende godt modtaget, og mange internationale anmeldere og madbloggere svømmer helt over af begejstring. Se for eksempel her, hvad Sara fra Mynewroots.org skrev om det dansk/svenske pars nye bog.

Jeg er utrolig stolt af at være med til at bringe det unge pars smukke første kogebog til verden her i Danmark, og det er mig sådan en glæde at se, hvor mange mennesker, der allerede har budt den velkommen hjemme i deres private kogebogssamling. Jeg får mails over min blog fra glade madentusiaster, der har investeret i bogen med beskrivelser om, hvor stor en oplevelse, det er at rejse ind i den verden af grønne køkkenhistorier, som Luise og David på så talentfuld og sympatisk vis folder ud. Ja, mere kan man da ikke ønske sig :)

Hvis du også kunne tænke dig at dig et eksemplar af 1. oplag, inden det løber tør, kan du lynhurigt sikre dig den her hos SAXO og få den sendt fragtfrit indenfor få dage.

Og mens du venter på posten, kan du jo passende kaste dig over det første lille bageprojekt fra bogen, som jeg som nævnt præsenterer opskriften på her. Det er på kardemommeknuder med æblefyld, og den er allerede er blevet en yndet spise hjemme hos os. Og heldigt er det i den forbindelse, at vores haves eneste æbletræ i år har forsynet os med en overflod af sprøde, rødkindede æbler, som er ideelle som fyld til de gode "knuder". Håber, opskriften også må falde i din smag :-) Det er David selv, der nedenfor præsenterer opskriften.

God fornøjelse!

Kardemommeknuder med æblefyld fra GREEN KITCHEN STORIES
Giver ca. 15 boller

Jeg kan se min farmor for mig, stående i sit landkøkken med en kagerulle i hånden og en dobbeltportion dej til kardemommeboller parat til udrulning på det meldryssede bord. Jeg kan også huske smagen af de boller, når de lige var kommet ud af ovnen. Der er ikke ret meget, der kan gøre en seksårig dreng mere lykkelig. Det er omsider lykkedes os at sætte en opskrift sammen, der har alle de samme kvaliteter, men som er sundere end de traditionelle kardemommeboller. De skægge, snoede knudeboller er ikke supersøde, så vi har kommet mere fyld i dem som kompensation. Vi har også opdateret smagen lidt ved at tilsætte æble, kokos og friskstødt kardemomme. Hvis du laver disse boller, må du love mig at spise en af dem, så snart de kommer ud af ovnen. Det er helt enestående.
– David

1 spsk tørgær
1⁄2 tsk kardemommefrø, stødte
1 knsp havsalt
50 g usaltet smør eller kokosolie
2 1⁄2 dl sojamælk eller anden mælk efter eget valg
5 spsk flydende honning eller ahornsirup
250 g fint speltmel
150 g fuldkornsspeltmel

FYLD
50 g usaltet smør, stuetemperatur, eller
kokosolie
1 1⁄4 dl æblemos, usødet
1 spiseæble, revet og presset fri for
overskydende saft
2 spsk kokosmel
1⁄2 tsk kardemommefrø, stødte
pisket æg, til pensling

Rør gær, kardemomme og salt sammen i en stor skål, og stil skålen til side. Smelt smørret i en kasserolle, tilsæt mælk og honning, og lun blandingen, til temperaturen er ca. 40°. Hæld væden over gærblandingen, og rør rundt, til gæren er opløst.

Sigt de to slags mel sammen, og hæld ca. to tredjedele i den lune gær- mælkeblanding. Rør det sammen til en dej. Ælt gradvist så meget af det sidste mel i, at dejen ikke længere er klistret, men stadig blød. Lad være med at overælte den. Dæk dejen til med et rent viskestykke, og lad den hæve et lunt sted i en times tid eller til dobbelt størrelse.

Rul nu dejen ud til et rektangel på 45 x 50 cm, ca. 1⁄2 cm tykt, på et meldrysset bord. Fordel smør og æblemos jævnt over hele dejfladen, og drys med revet æble, kokosmel og kardemomme. Løft forsigtigt den nederste tredjedel af dejpladen, og fold den sammen over den midterste tredjedel af dejen. Fold derpå den øverste tredjedel henover, så du får et rektangel på ca. 50 x 15 cm i tre lag. Skær forsigtigt rektanglet i 3 cm brede strimler med en skarp kniv. Løft strimlerne op en ad gangen, stræk og vrid dem forsigtigt (så fyldet ikke falder ud) tre gange rundt, og saml dem til løse, knudeformede boller, hvis ender er stukket ind under midten (se billedet). Sæt dem på en bageplade med bagepapir, læg et viskestykke over dem, og lad dem hæve i 30 minutter. Forvarm ovnen til 220°. Pensl bollerne med pisket æg, og bag dem i 10-12 minutter, til de er gyldne.

Kunne du tænke dig mere inspiration, kan du bestille Green Kitchen Stories her.