#ff28a2

Hvad børn holder mest af ved ferie

"Det bedste ved påsken er, at vi alle sammen har fri", sagde min yngste søn forleden, da jeg spurgte ham, hvad han bedst kunne lide ved påsken.

Jeg kom til at tænke på en sommerferie for et par år siden, hvor et par af vores rigtig gode venner havde planlagt en tur med deres søn til USA. De ville leje et mobile home og køre en god bid af USA tynd for at opleve de storslåede naturreservater, byer og steder, vi nok alle drømmer om at komme over og se ved selvsyn. Kort før de skulle afsted, kom deres søn dog og spurgte, om de ikke nok kunne blive hjemme og bare tage i sommerhus. Han syntes, hverdagen var så travl, og han trængte allermest til bare at slappe af i deres sommerhus, hvor de kunne gøre de ting, de altid gjorde, når de holdt weekend dér: læse højt om aftenen, gå nogle gode ture langs vandet, snakke, lave lidt god mad og spille brætspil ved spisebordet. Han var dengang ca. 11 år. Hans ønske blev hørt, og USA-turen udskudt til året efter, hvor han nød den i fulde drag. Da var tidspunktet mere rigtigt for ham, og han havde lysten og overskuddet til at drage ud på eventyr.

Ret tankevækkende historie, synes jeg. Den fik mig i hvert fald til at tænke over, hvad børn egentlig tillægger størst betydning ved en ferie. Ofte kan man begå den fejl at tro, at det er at opleve noget nyt, fremmedartet og eksotisk. Det er det nogen gange, men langt fra altid. Børn er nogen gange også berørt af hverdagens travlhed og kan mest af alt trænge til en ferie, hvor nøgleordene er tid, ro og nærvær voksne og børn imellem. Selvfølgelig kan de to ting godt kombineres, hvis man er opmærksom på ikke at pakke udenlandsrejserne for tæt med udflugter og aktiviteter. Så det ene udelukker naturligvis ikke altid det andet.

Vi har da også selv i årevis yndet at drage til udlandet i sommerferien, at udforske bagværk og retter fra en anden madtradition end vores egen, at stifte bekendtskab med andre livsstile, kulturer, mennesker, vejrforhold, naturlandskaber, byer osv. Sidste år besluttede vi imidlertid at placere ferienålen på landkortet lige midt i Anholt. Vi nød en fantastisk uge i et stort, rustikt sommerhus 5 minutter fra vandet sammen med min søster og hendes familie. Vi levede det mest afslappede "slow living", jeg nogensinde har prøvet på en ferie - transporterede os omkring på øen på gamle, lejede røde børne-, dame- og herrecykler uden gear, grillede i haven, dryssede rundt i nattøj til langt ud på formiddagen og nød vores morgenmad ved spisebordet i havens bedste lækrog. Vi bagte, badede, cyklede ture, spillede spil, læste og levede i det hele tagt et liv nede i laveste gear uden dyttende busser, lokkende butiksvinduer, forlystelsesparker, fjernsyn og alt muligt andet af det, der ofte tilbydes os, når vi drager afsted til udenlanske storbyer og ferie-resorts.

Så, at min søn svarede, som han gjorde på, hvad han bedst kunne lide ved påsken, var egentlig ikke så overraskende.

Hvad lavede vi så i påsken? Tja, ikke ret meget. Det eneste, vi vidste var, at vi skulle en tur i haven og gøre den forårsklar og tilbringe weekenden sammen med hele min familie på et par dages påskeferie. Bortset fra det var opgaven bare at få slappet rigtig godt af sammen, lægge mobiltelefonen dybt ned i skrivebordsskuffen, lave lidt god mad, rulle en flok påskeæg, sove længe og se familien, hvad der altid er noget, der bliver set frem til, da vi jo til daglig bor i hhv. København (hvor jeg oprindelig selv kommer fra) og i Århus (hvor jeg har boet i 22 år).

Jeg håber, I alle har stornydt påsken og vil få en god start på en kort arbejdsuge i morgen. Selv glæder jeg mig til at fortsætte skriveriet af "Gartnerinden & lykkesmeden", som tager mere og mere form for hver dag, der går. Jeg har lavet en stort researcharbejde i forhold til nye design-trends fra udlandet og fået så mange spændende idéer til layoutet, som jeg glæder mig til at indvie jer i efterhånden, som projektet skrider frem :-)

På genhør i morgen. Nedenfor får I i øvrigt lige en opskrift på nogle gode påskeæg, som vi selv holder meget af. Og ruller man dem til kugler i stedet for æg, kan de jo være en hjemmelavet lækkeri, man kan nyde godt af når som helst, man måtte have lyst.

Havre-chokoæg
8-10 stk.

De er rustikke og lidt havregrynskugleagtige i smag og konsistens, disse påskeæg. Et hit i vores familie.

150 g marcipan
100 g fintvalsede havregryn
125 g blødt smør
1 spsk vaniljesukker
3 spsk kakao
150 g mørk chokolade 70 %
finthakkede ristede hasselnødder til drys

Bland alle ingredienserne (på nær den mørke chokolade) godt sammen i en skål. Tril 8-10 påskeæg og lad æggene hvile i køleskabet en times tid. Dyp alle æggene i smeltet mørk chokolade og drys dem med finthakkede ristede hasselnødder (de kan evt. købes færdige på pose i supermarkedet).