#ff28a2

Gækkebrød med indbagte "gavekort"

 

Hej alle sammen

Så er påskeferien igang for alle os med hjemmeboende børn. De fleste skoler holder jo ferielukket hele ugen, så mon ikke, der går glade feriebørn rundt i mange hjem i disse dage. Måtte I have lyst til lidt hyggeligt at samles om, kan I overveje at bage dette gækkebrød med indbagte "gavekort". Opskriften kommer fra mit store påskekapitel i "Spiloppet & stjerneskud", hvor jeg drager på en ekspedition tilbage i tid for at undersøge, hvordan man fejrede påsken i gamle dage. Min udforskning førte mange sjove lege, retter og bagværk med sig, hvortil knytter sig charmerende historier.

Her kommer opskriften på gækkebrødet. Mange flere påskeopskrifter, tips og idéer følger de kommende dage, hvor vi også herhjemme vi folde lidt hyggelige og overkommelige aktiviteter ud.

Rigtig dejlig mandag.
 

Gækkebrød med indbagte “gavekort”
10-12 stk.

Hvis I er i humør til lidt gækkerier, kan I bage dette festlige gækkebrød, skabt af Kaptajn Vom fra Rom. Brødet er sjovest at spise, hvis I er en god flok omkring bordet. Inde i brødet gemmer sig nemlig én mandel, én hasselnød og én rosin. Den, der får mandlen, skal give et lille påskeæg til den, der får hasselnødden. Den, der får hasselnødden, skal give et lille påskeæg til den, der får rosinen. Og den, der får rosinen, skal give et lille påskeæg til den, der får mandlen. Sørg for enten at spise eller lægge harens to øjne og snude til side, før I begynder at skære brødet ud, ellers kan der let gå koks i løjerne. Skær brødet ud i humpler. Det smager skønt lunt med iskoldt smør og en god kop te eller kaffe.

175 g smør
3 dl mælk
50 g gær
1 tsk salt
4 spsk sukker
3 æggeblommer
12 dl hvedemel (erstat evt. 4 dl med hvid hvede)
1 mandel
1 hasselnød
1 rosin

Pensling og pynt
2 rosiner
1 hasselnød
1 sammenpisket æg
evt. et let drys flormelis

Smelt smørret og bland det sammen med mælken. Rør gæren ud heri og tilsæt salt og sukker, æggeblommer, mel, mandlen, hasselnødden og rosinen. Ælt dejen godt til den er dejligt smidig. Stil dejen til hævning i en skål i en lun vindueskarm tildækket af et fugtet viskestykke i 40 minutter. Lad en i familien, der ikke skal indgå i konkurrencen om påskeæggene, forme den store påskehare. Det gøres nemmest ved at lægge en stor bolle i midten, to mindre nederst til hvert ben og to i hver side til arme. Form to aflange boller og giv den ene et lille “knæk”. Anbring dem som ører. Stik to rosiner ned i dejen som øjne og en hasselnød som snude. Læg påskeharen på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad brødet efterhæve i 20 minutter under et fugtet viskestykke. Pensl brødet med æg og bag det ved 200 grader i 15-20 minutter. Drys det evt. let med flormelis.

Tip
Brødet kan selvfølgelig også bages som helt almindelige gækkeboller, eller I kan bage portionsanrettede påskeharer.

Hvem er denne Kaptajn Vom fra Rom?
Kaptajn Vom var en garvet eventyrer, der for mange herrens år siden sejlede på verdenshavene med sin store skonnert. rygtet fortæller, at denne Kaptajn Vom var lidt af en drillepind. Engang kort før påske fik han en utrolig lyst til at drille sine vejrbidte matroser, der var helt mørbankede og humørforladte af at sejle på de oprørte verdenshave. Han låste sig inde i skibskøkkenet og tilbragte en hel lang nat med at eksperimentere sig frem til en opskrift på et gigantisk gækkebrød, formet som en påskehare og med små indbagte “gavekort”. Da matroserne vågnede påskelørdag, fik de et chok, da de kom ned i kabys- sen og så kæmpeharen. De var vant til havregrød med sur mælk på, så det var et syn, der fik dem til at spærre øjnene op. De spiste og spiste og fandt mandler, rosiner og hasselnødder, der gav dem lovning på påskeæg, de knap kunne huske fandtes. Og hvad det end var for gækkerier, Kaptajn Vom ellers havde sneget ned i dejen, så løb hans før så sammenbidte matroser fra da af grinende rundt på dækket og drillede hinanden fra morgen til aften, og glemte alt om skumsprøjtet på bølgetoppene og den barske vind. Det kan man da kalde et brød med gæk i.