#ff31a6

Fastelavnsweekend - bag en "kongekage"

Så er fastelavnsweekenden over os, og mange har garanteret planer om at sende en pladefuld fastelavnsboller i ovnen eller stikke omkring bageren og hente en pose af den traditionelle spise. Har du lyst til at forkæle familien med en anden type lækker bagværk med lidt overraskelser i, kan jeg anbefale denne her kage. Den hører egentlig Hellig tre Kongers-fejring til den 6. januar, men smager helt vildt godt og passer også rigtig godt ind i fastelavnstemaet.

Den stammer fra Frankrig og kaldes dér for "Galette des Roi"s, Kongernes galette. Galette betyder “bønne”, og en sådan (endnu tør, ukogt én) bager man ind i kagen. I nogen familier har man udskiftet bønnen med en lille indbagt keramikfigur, så dér skal man passe ekstra meget på ikke at tygge på den eller, endnu værre, at komme til at sluge den.

Den, der får bønnen, bliver kronet som konge (eller dronning) og får lov til at vælge sin respektive "højre hånd" for dagen. Sammen får de herefter lov til at bestemme dagens forløb: Om man skal høre musik, se film, spille kort, gå en tur osv., men især, hvornår der skal skåles. Så skal alle omkring bordet sige: “Dronningen drikker! Kongen drikker!” Og så skal alle drikke deres skål.  Kagen er rigtig nem at lave og smager skønt.

Her kommer opskriften:

GALETTE DE ROI - ELLER FASTELAVNSKAGE (i dagens anledning)
1 kage, 6-8 stykker

Dej:
400 g butterdej
(lav den selv - opskrift i "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne" -  eller køb den eventuelt på frys)

Fyld:
100 g blødt smør
100 g malede mandler
eller 50 g revet marcipan 100 g sukker (hvis du bruger marcipan, skal du kun putte 50 g sukker i)
2 spsk brun rom
2 æggeblommer + 1 æg til at pensle med

Pynt
evt. flormelis

Varm ovnen op til 220 grader. Rul butterdejspladerne ud til to plader, og skær hver plade ud til en cirkel med en diameter på cirka 25 centimeter. Bland smør, malede mandler (eller marcipan) sammen med sukker, rom og æggeblommer. rør det hele godt sammen til en ensartet creme.

Læg den ene butterdejscirkel på en smurt bageplade. Smør marcipancremen ud på butterdejen indtil cirka 21⁄2 centimeter fra kanten. Placer en stor hvid bønne (eller porcelænsfigur) i cremefyldet et tilfældigt sted, pensl butterdejskanten med lidt vand og læg derefter den anden dejcirkel over. Tryk kanterne sammen med en gaffel. Rids et gittermønster i kagen med en lille kniv, og pensl kagen med sammenpisket æg.

Bag kagen i cirka 20-30 minutter, til den er gylden. Drys eventuelt kagen tæt med flormelis og sæt den i ovnen i yderligere 2-3 minutter, så overfladen glaserer. Server kagen lun eller kold med en papirsguldkrone som pynt.

Rigtig god fornøjelse og dejlig fastelavnsweekend ♡

Ps. Opskriften stammer fra min bagebog: GREVEN, KAMMERJUNKEN OG DEN DRAGENDE CITRONMÅNE, der er fyldt med bl.a. højtidsbagning. Står du netop og mangler lidt inspiration til det, kan du købe min bog her