#ff28a2

Få opskriften på hjemmebagte skårne klejner

Så blev det lørdag den 6. december og 2. advent er lige om hjørnet. I dag vil jeg give dig et lille kig ind i Slyngelbogens juleunivers. Jeg tænkte nemlig, at du nok, som jeg, holder af gode, gammeldags klejner med revet citronskal og andre gode sager i, er det ikke rigtigt? Sandsynligheden for et “ja” er nok ganske stor, for de smager jo dejligt, de små julesmåkager. Til gengæld kan det være, at du ligesom jeg ikke er spor glad for fritureolien, som klejner typisk bliver bagt i. Den hænger i gardiner, vægge og møbler og er svær at slippe af med igen bagefter. Her kommer en opskrift på skårne klejner, der kan bages i ovnen helt uden olie, så de er mindre fede end de gængse og stadig smager fuldkommen fantastisk.

Skårne klejner

275 g mel
1⁄4 tsk hjortetaksalt
100 g koldt smør
80 g sukker
revet skal af 1 økologisk citron 1 æg (s/m)
4 spsk piskefløde

Glasur
200 g flormelis
1 pasteuriseret æggehvide
2-3 spsk citronsaft

Bland mel, hjortetaksalt, smør, sukker, citronskal, æg og fløde i en skål. Ælt dejen hurtigt sammen. Hvis du har tid, har dejen godt af at samle sig lidt i køleskabet en god times tid. Har du ikke så meget tid, kan den rulles tyndt ud på et stykke bagepapir med det samme. Rul den gerne så tyndt ud, du kan, uden at dejen går i stykker. Skær den i firkanter med en klejnespore, så den får de karakteristiske takkede sider. Læg firkanterne med god afstand på en bageplade med bagepapir og bag dem i 8-10 minutter ved 200 grader. Lad dem køle af på en rist. Rør ingredienserne til glasuren sammen og giv kagerne et strøg af den hvide sukkermasse på toppen. Selv foretrækker jeg kagerne uden glasur, men det er jo op til hver enkelt at afgøre, hvad han eller hun bedst kan lide.

Rigtig god fornøjelse og dejlig weekend.

Du kan finde opskriften i min nye bog, Slyngler & stanglakrids, som er på 352 inspirationsmættede sider og måske lige kunne være den julegave til en af dine kære, du går og søger. I så fald kan du købe den her til 249,-  (normalpris 300,-)