#ff31a6

Fødselsdag og skønne frokostbrød

I dag er det  min søsters fødselsdag, og selvom vi bor i hver vores ende af landet og ikke har kunnet fejre begivenheden sammen, har dagen nu alligevel stået i hendes tegn. Det er en ret fantastisk søster, jeg har, og det glæder mig, at hun er blevet forkælet godt lige fra morgenstunden. Min egen formiddag har også været skøn. Jeg tog en halv fridag fra arbejdet, og det var ren balsam for sjælen, for det har været nogle travle dage, de seneste her. Jeg ligger i spændende forhandlinger med en stor mediekoncern om et rigtig glædesfyldt tiltag i forbindelse med Spilopper & stjerneskud, er i færd med at bringe "Greven" til verden som e-bog (så den søsættes nok indenfor den næste måned), og skriver løs på Spilopper & stjerneskud med antennerne blafrende i alle retninger for at fylde den med alt det allerbedste, jeg kan komme på til gavn og glæde for et famileliv. Så jeg er opfyldt af arbejdsiver og nyder mine dage, men travle, det er de.

Nå, tilbage til min formiddag, hvor jeg mødtes med en god veninde, Theresa, der netop har fået en lille datter. Theresa skriver selv bøger - og nogle rigtig skønne nogle af slagsen (du kan se hendes seneste på billedet her til venstre) - og er lige nu på barsel med sit barn nummer to. Det er ikke så tit, vi har lejlighed til at ses, så det var skønt omsider at finde tid i programmet, at høre om hendes kommende bog på Gyldendal og ikke mindst hilse på hende og hendes kærestes nye lille guldklump.

Dernæst har dagen stået på arbejde med min blog, mit kommende nyhedsbrev og korrespondance med læsere. Og tænk, i en mail fra i dag fik jeg overbragt det glade budskab, at én af mine læseres italienske svigermor i Rom er faldet for min opskrift på "pariserindens courgettebrioche" fra Rollingerne. "Så nu opskriften også nået derned", skriver min glade budbringer. Fantastisk! 

I dag skal I også have en lille opskrift på nogle rigtig dejlige frokostbrød, jeg bagte forleden til mine ungers madpakker. De er også rigtig velegnede til en venindekomsammen eller måske til buffetbordet på skolen. Her kommer opskriften, som er baseret på en langtidshævet dej.

At bruge en langtidshævet dej (der kan holde sig i køleskabet i flere dage) gør det nemt lige at tage nogle "klumper" op direkte fra skålen i køleskabet om morgenen og lægge fyld på, fx. til børnenes madpakker. Det kan måske lyde meget overskudsagtigt at bage om morgenen, men det tager mig 10 minutter at gøre frokostbrødene klar, og mens de bager tager jeg gerne et bad eller spiser lidt morgenmad med familien. Så det er altså ikke det helt store besvær at kreere lidt ekstra godt til madpakkerne på den måde.

15 g gær
1 l vand
800 g hvedemel (gerne af en type med kimdelene bevaret)
200 g grahamsmel
200 g grovvalsede havregryn
1 tsk salt
1 dl olivenolie

Fyld
tynde skiver frisk mozzarella
tynde skiver kartofler (brug et julienne- eller rivejern)
friskkværnet salt og peber
olivenolie
lidt hakket frisk rosmarin (eller tørret, hvis du ikke lige har fået købt en frisk)

Opløs gæren i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Lad dejen hæve natten over. Læg et stykke bagepapir på en bageplade og tag de klumper dej op, du har brug for til at forsyne alle børnene på matriklen med et velgørende frokostbrød. Drys en smule mel ovenpå dejklumperne og tryk dem let med håndfladen, så de forvandles til små halvflade pizzaer. Put helt tyndt udskårne skiver frisk mozzarella på. Snit en mellemstor skrubbet kartoffel (lad skrællen sidde på) på et julienne- eller rivejern og fordel de tynde kartoffelskiver i et tyndt lag ovenpå mozzarelaen. Vrid et par gange med saltkværnen henover, og giv også peberkværnen en lille tur. Stænk til sidst med en god koldpresset jomfruolivenolie, drys med lidt hakket frisk rosmarin og bag frokostbrødene i ovnen ved 220 grader (varmluft) i ca. 10-15 minutter (alt efter størrelsen på brødene). Afkøl frokostbrødene og pak derefter hver enkelt ind i et stykke madpakkepapir med en elastik omkring og læg den i madpakken. Uhm, en sikker succes hver gang! 

Har I nogle gode tips til madpaken? Alle idéer er velkomne, for det er vel nok en kunst at forny dem, så de er både sunde, nærende, spændende og varierede, og inspiration kan man ikke få for meget af. I Spilopperne præsenterer jeg jer for et par håndfulde helt nye appetitvækkende idéer. Jeg har leget med tanken om, hvad Pippi Langstrømpe mon ville have elsket at putte i madpakken, og det er der kommet mange sjove bud ud af. Der er dog stadig plads til flere gode påhit, så skriv endelig, hvis du har nogle idéer :-)