#ff31a6

Er du til haveliv - så er her et tip til årets julegave

For godt fire år siden havde jeg fornøjelsen af at møde forlægger, forfatter og havemand Claus Dalby. Jeg var ude at slentre en tur i Risskov en forårsdag med min gode veninde, Liv, og så hændte det, at vi faldt i snak henover Claus' plankeværk, da hans hus og have vender direkte ud mod skovstien. "Sif skriver også bøger", udbrød min veninde. "Gør du det?", spurgte Claus nysgerrigt. "Hvad er det for bøger, du skriver?" Jeg nævnte, at det bl.a. var 'Krudtugler & kanelsnegle', og sjovt nok havde Claus netop et eksemplar af den stående på sin hylde i køkkenet. "Aj, det er da for sjovt," sagde han. "Kommer I ikke ind og får et glas hyldeblomstsaft i haven, så kan vi snakke lidt videre derinde?" Og før vi fik set os om, sad vi og nød et glas iskold hyldeblomst i en dejlig lækrog af haven og udvekslede tanker, idéer og erfaringer om have- og familieliv, og om at formidle inspiration ud om emnerne som forfattere.

Jeg fortalte Claus, at jeg ganske vist arbejdede på ARoS på det tidspunkt, men at jeg længe havde gået med drømmen om at starte mit eget forlag. Claus lyste op i et smil og forsynede mig straks med en række gode råd, jeg med fordel kunne tage med i mine overvejelser om, hvordan jeg ville gribe skiftet til et liv med egen forlagsvirksomhed an. Vores møder og gode snakke har sidenhen fortsat, og han er med tiden blevet lidt af en mentor for mig, som jeg sætter meget stor pris på.

Udover at Claus er en ualmindelig dygtig forlægger og forretningsmand, er han også en dybt passioneret, engagert og handlekraftig herre, der evner at føre de mest utrolige projekter ud i livet. I august lavede jeg et tv-program med ham til den kulturprogramrække - Folk i farver - jeg er vært på på TV2 Østjylland (den sendes til foråret 2013), og dér afslørede han, at han var i fuld gang med at lave en bog om drivhuse, som formentlig ville blive hans hidtil største bog. "Den skal hedde 'Vis mig dit drivhus', sagde han, "og den bliver på mere end 500 sider. Jeg har været i gang fra begyndelsen af juli, og når projektet afrundes i løbet af september, vil jeg have besøgt og fotograferet omkring hundrede og tyve drivhuse over hele Skandinavien. Den skal være klar til bogmessen starten af november, så det er bare om at udnytte tiden godt." Og sørme om ikke det lykkedes ham at bringe projektet i mål. Et fantastisk værk fuld af de skønneste billeder og historier om mennesker og deres drivhuse, som de bruger som deres velværested nummer 1. Måtte have- og drivhusliv være noget for dig, kan jeg på det varmeste anbefale Claus' bog. Og mangler du lige julegaven til din have-elskende søster, mor, svigermor eller veninde, så er denne bog garanteret et hit. Du kan se mere om den her og måtte du have lyst til at få en portion frisk have-inspiration, har Claus en rigtig skøn blog, du kan tjekke ud her.

Rigtig dejlig tirsdag herfra.