#ff28a2

Coco-citrus-banana-smoothie

I sidste weekend havde jeg fornøjelsen af at optræde på Food Festivalen i Aarhus. Jeg stod dels for en madskole for børn og forældre med fokus på inspiration til madpakkerne og gik dels på scenen om eftermiddageni det store cirkustelt på pladsen i selskab med min yngste søn, Noah, med Lars Hjortshøj som konferencier og fortalte om madlavning med børn, mens Noah og jeg lavede proteinbarer fra 'Kram i madkassen' og uddelte smagsprøver.

Få dage forinden havde jeg en eftermiddag hjemme i køkkenet udviklet en ny smoothie, som vi alle blev meget begejstrede for. Jeg elsker kokos, og den eftermiddag kom det over mig at lade kokos og citron få selskab af hinanden med banan som en velkommen gæst. Ingredienserne blev blendet med ylette, mælk, syrlige æbler, mandler og godt med vaniljesukker og en masse isterninger, og uhm! Resultatet blev superlækkert. I sidste weekend valgte jeg at lave den til workshopdeltagerne på madskolen, og den faldt også i deres smag. Da den endnu ikke er præsenteret i nogle af mine bøger, lovede jeg at poste opskriften her på bloggen. Så det er den, du får nedenfor :)

Den er lidt anderledes end de fleste andre smoothies med sin blanding af kokosmel, banan og et helt stykke økologisk citron. "Et hel stykke citron," tænker du måske. "Jamen så kommer både skræl og den hvide hinde jo med?". Og ja, det er rigtigt, og hvor pudsigt, det end må lyde, så er det faktisk aldeles med vilje, for hvad kun få er klar over, så indeholder den hvide hinde på både appelsiner og citrusfrugter nemlig masser af sunde stoffer, bl.a. pektin, der kan forebygge kræft, sænke et forhøjet kolesteroltal og dæmpe appetitten. Hinden gemmer også på andre stoffer, der menes at holde kræften væk, nemlig D-glucarat og D-limonen – sidstnævnte er en af de olier og antioxidanter, der også findes i store mængder i den hvide hinde, albedoen, som den hedder.

Der er dog en lille vigtig ting, du skal være opmærksom på, før du kaster dig over smoothien med det hele stykke citron, og det er, at du kun skal spise hinden fra usprøjtede eller økologiske citrusfrugter - sprøjtegifte kan nemlig vandre fra skallens yderside og ind i albedoen.

Her kommer drikken, som har været meget populær hjemme hos os, siden vi opfandt den, og som også vakte lykke på madskolen forleden. Håber, den vil blive taget vel imod af dine og din families smagsløg også.

Coco-citrus-banana-smoothie
5 glas

5 dl ylette
2 hele bananer, i mindre stykker
saften fra 1 citron
1/2 citron uden kerner (incl. den hvide hinde bag den gule skræl)
1/2 dl kokosmel
6 dl mælk
2 spsk vaniljesukker
1/2 dl mandler
2-3 syrlige uskrællede æbler
20-25 mellemstore isterninger

Blend alle ingredienserne i en blender og blend indtil blandingen er helt lind sammenhængende, lind og lækker. Hæld op i høje glas og server evt. med et rankt sugerør :)