#ff31a6

Boller op, boller ned, boller i min mave...

Fastelavn står for døren, og for de fleste betyder det, at det snart er tid til at sende en flok fastelavnsboller i ovnen.

Men hvad er det nu lige med fastelavn - hvor stammer denne særlige begivenhed fra?

Jeg har forsket lidt i sagen og fundet ud af, at fastelavn er en skik, der har rødder tilbage til tiden før reformationen. I den katolske tid var fastelavn begyndelsen på den 40 dage lange faste, hvor man forberedte sig både mentalt og fysisk til påsken og genopstandelsens mirakel.

I sydeuropæiske lande kaldes den lignende fest for “carne vale”, karneval, der betyder “farvel kød!”. Før reformationen i 1536 spiste man mest groft brød, fisk og lignende i fasten, så mange lækkermunde ville naturligvis gerne i tiden op til fasten nyde godt af alt det, der inden længe ville være forbudt: Søde sager, fint brød og kød. Efter reformationen blev fasten afskaffet, men fastelavnen blev bibeholdt som en folkelig skik i Danmark.

Hvor stammer den danske tradition med fastelavnsriset og fastelavnsbollen så fra?

Jo, historiebøgerne hævder, at når en ung mand mødte en ung pige på gaden til fastelavn, så slog han hende med et ris lavet af grene. Det var også en udbredt skik blandt kærester at rise hinanden, og det var børnenes særlige ret til fastelavn at piske deres forældre vågne. Prisen for risningen var altid en bolle – derfra stammer traditionen med fastelavnsboller. Her får du opskriften på vores favoritudgave, der har begejstret mange lækkermunde.

Opskriften stammer fra min bagebog, “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne”, der i øvrigt bl.a. byder på masser af andre opskrifter på højtidsbag af forskellig slags.

FASTELAVNSBOLLER
8 stk.

50 g gær
2 1⁄2 dl fingervarm mælk
2 spsk sukker
125 g blødt smør
1 tsk stødt kardemomme
ca. 600 g mel

Creme
1 æg
1 spsk sukker
1 spsk vaniljesukker
1 spsk majsstivelse
2 1⁄2 dl fløde
1 dl smuttede, finthakkede mandler

Pensling
1 sammenpisket æg

Chokoladeglasur
80 g flormelis
30 g kakao
4-5 spsk vand

Lav først cremen
Pisk æg, sukker og vaniljesukker sammen og pisk majsstivelse i. varm fløden op til kogepunktet og hæld den i æggemassen. Hæld det hele tilbage i gryden og bring cremen tæt på kogepunktet, mens der piskes. Tag cremen fra varmen og bland mandlerne i.

Lav derefter dejen
Rør gæren ud i den fingervarme mælk. Tilsæt sukker og 50 g af smørret, og bland det godt sammen med gærblandingen. Tilsæt kardemomme og mel. Ælt dejen sammen og stil den til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtet viske- stykke over. sæt ovnen på 225 grader. Ælt derefter resten af det bløde smør i dejen. rul dejen ud til en firkant, der er 1⁄2 cm tyk. skær firkanter ud af dejen og kom en lille top kagecreme på hver. Fold dejen sammen om cremen og anbring bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl bollerne med æg og bag dem i den varme ovn i 15 minutter. rør flormelis, kakao og vand sammen til chokoladeglasuren, og kom den på bollerne lige inden serveringen.

Rigtig god fornøjelse!