#ff28a2

Blogindlæg under Skrivepulten

Om ledestjerner, nye begyndelser og vandrende hjerter

Kære læser.

I dag skriver vi 1. januar 2016, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke dig for året, der er gået og ønske dig et rigtig godt og lykkebringende Nytår.

Nye begyndelser
Årsskifter har det med at vække til eftertanke. Det gør de i hvert fald hos mig, og med stor sandsynlighed også hos dig. Selv holder jeg meget af nye begyndelser og nyder, som forberedelse til et nyt år, at stille skarpt på, hvad jeg ønsker, det skal byde på, professionelt såvel som privat. Der er så mange ting i dette liv, der kæmper om vores opmærksomhed, og indtager vi ikke pladsen i kontrolrummet og træffer bevidste beslutninger om, hvad der er vigtigt for os at fylde livet med, ja, så kastes vi jo let rundt på må og få, som blade i vinden. 

"My Heart Wanders"
Her på årets første dag sad jeg en stille stund i mine egne tanker og lod blikket glide henover bøgerne i min bogreol. Lidt uden at vide hvorfor, stoppede det pludselig ved en bog med titlen “My Heart Wanders”; en inspirerende bog, jeg har fået af en god veninde for nogle år siden, og hvis indhold gjorde et stort indtryk på mig.

Bogen handler om, hvordan vi mennesker nogen gange befinder os et sted i livet, hvor alt egentlig ser ud til at hvile i god ro og orden. Men af en eller anden grund, er vi ikke rigtig glade. Det er som om, der er noget, der mangler; noget, vi ikke helt kan definere, hvad er, men noget, der måske ville føje en grad af mening og formål til vort liv, vi længes efter at opleve. Hvis vi sammenligner vort liv med et tandhjul, så kan det føles, som om der er en tand i dette, der pludselig er faldet ud af  hak; som om vore ledestjerner, drømme og mål ikke længere stemmer overens med det liv, vi lever. 

At følge hjertets kalden
At erkende, at man er i sådan en situation er alt andet end let. Det kan stå på i et vist tidsrum, men handler man ikke på det, vil man ofte komme på længere og længere afstand af sig selv, og det slider. I føromtalte bog formulerer forfatteren det således:

"My heart wandered. It simply packed its suitcase and wandered away. I wrote it a letter in heart language but it never responded. So what does one do when one's heart wanders? Follow. For being without a heart is to be no longer alive."

                                                                                                                - Pia Jane Bijkerk

Hvo intet vover...
Selv oplevede jeg noget i den retning for år tilbage, hvor jeg valgte at handle på det og sprang fra mit faste lønmodtagerjob ud i et liv som selvstændig med egen forlagsvirksomhed. Og siden da har jeg oplevet det igen. Denne gang opstod en længsel efter at se, hvad der gemte sig udenfor min komfortzone, derude, hvor alt ikke var velkendt, dér, hvor eventyret ventede og hvor jeg ville få brug for at folde andre sider af mig selv og min personlighed ud for at navigere igennem terænnet. Så de seneste år har jeg rejst mere end jeg nogensinde har gjort. Det har krævet mod, tillid og overskridelse af egne grænser, men samtidig har udløst så mange glæder, livsbekræftende møder og øjenåbnende indsigter og oplevelser.

Målet kan nås af flere veje
Jeg tør lige love for, at mit hjerte har vist mig tillid, har kendt til god timing og haft en stærk fornemmelse af, at det ville få mig til at vokse og gro som menneske at hviske mit navn fra nye verdenshjørner. Og jeg er stolt over, at jeg havde modet til at følge efter. Ikke helt ofte ser man jo, at fuglen i fugleburet ikke vil flyve ud, når buret åbnes, og også jeg har da nu og da tøvet en smule. Sommetider er den frihed, de muligheder og det ansvar, der hører med at bevæge sig ud af komfortzonen, angstprovokerende, men kalder hjertet højt og insisterende nok, er det efter min mening vigtigt at overveje at følge det. "At vove er at miste fodfæstet for en stund, ikke at vove er at miste livet," som den vise Hr. Søren Kierkegaard så ganske rigtigt formulerede det. Og heri er jeg ganske enig.

Måtte du selv have lyst til at fordybe dig i den bog, der gav anledning til dette indlæg, så hedder den "My Heart Wanders" og er skrevet af Pia Jane Bijkerk. Du kan læse mere om bogen her. Rigtig godt Nytår!

Photography retreat on Malloca, April 26th-30th 2016

MALLORCA IN SPRING
How to tell captivating food & travel stories

- a photography, visual storytelling & styling retreat
April 26th-30th 2016

From 2.300,00
Tickets are sold here.

Join us for an inspiration-packed 4-day photography, styling & visual storytelling retreat led by Danish stylist, photographer, recipe developer and food writer Nicoline Olsen and Danish photographer, publisher, award-winning cookbook author Sif Orellana. We are so excited about this retreat and have put our heart and soul into creating the most educational, inspiring and eventful program, that take your photography to the next level, give you a unique opportunity to network with colleagues from all over the world, make you enjoy great food and indulge in the exquisite nature of the island.

LOCATION
Set in a huge, authentic 16th century “ nca” (i.e. farm house), ‘Cas Bernats’, located on the outskirts of the picturesque city Port of Soller - a little village situated in one of Mallorca’s most beautiful horseshoe harbours on the est coast - this location will make the perfect backdrop for our photography and hands-on styling sessions.

‘Cas Bernats’ lies in the Tramontana mountains surrounded by ancient olive groves, citrus gardens, and past roman ruins. The place is characterized by peace and tranquility; sheep and horses inhabit the land and chickens wander under the citrus trees, knowing its their job to provide fresh eggs for our breakfast. If you are an early bird and would like to begin the day with a swim, ‘Cas Bernats’ o ers a relaxing swimming pool area, where you can enjoy a dip before breakfast and appreciate the view of mountains, the port and the sea.

FOCUS
Throughout the workshop we will teach you new ways to style and shoot evocative food photos, capture the soul of a locati- on with your camera, tell captivating food & travel stories, and bring your photography to a new level. It is our goal to inspire and help you to create your own visual identity and “personal voice”. High-quality food photography is tricky, and we have created this workshop to share all our very best tips and tricks with you and load you with knowledge from the photographic industry.

MALLORCA IN SPRING
On the day of your arrival we will welcome you with cold cava in the glasses and delicious tapas made by our talented house chef, that cooks all our meals in the “ nca”, based on organic, fresh ingredients, many of them grown in the garden belonging to the farmhouse. After the aperitif we will serve you a festive Mallorcan dinner and celebrate our rst night together.

During the workshop we will build up the illusion that we are all part of an editorial department at an international maga- zine, FOOD & TRAVEL. The theme of the upcoming magazine is MALLORCA IN SPRING - a theme that the magazine wishes to cover from di erent angles through various features about Mallorca, local recipes, stories and photographic expressions. Nicoline and Sif take the roles of chief editors of the editorial department and guide each attendee in the choice of her/his angle of “Mallorca in Spring”.

EXCURSIONS & CLASSES
Throughout the retreat we will invite you on a number of excursions, where we can both style, shoot and enjoy some good meals. We will invite you on a trip to one the charming villages in the area. We will ask you to come along to the old, rural oli- ve mill in the mountains not far from the farm house, where we will enjoy a delicious lunch together served at a long wooden table in the midst of old pottery and olive bottles.

Each day during the workshop we will have classes and training sessions, where we will share our experiences within the pho- tographic industry with you, teach you about styling, expression, light, trends, composition, use of props and backgrounds, editing and camera techniques and give you all the tools needed to bring your visual storytelling and photography to a higher level and help you transitioning from passionate amateur to passionate professional.

WHO
This retreat is aimed at anyone interested in food and lifestyle photography - from the amateur food bloggers and insta- grammers to those looking to break into the industry on a professional basis, or even those who just love posting images of gorgeous food that they eat. We can’t wait to welcome you on this inspiration-packed journey, where you will meet with like-minded people with the same passion for visual storytelling and food & lifestyle photography as you.

EQUIPMENT
You will need to bring your camera - whatever you normally shoot food with is best. Bring also your laptop and tripod. Space is limited to 12 people.

Included: All meals during the workshop (both in the farm house and on excursions) as well as snacks and refreshments. All transportation expenses during the excursions plus the printed magazine.

Not included: Travel costs, transportation from and to the airport/train station and market purchases.

TERMS AND CONDITIONS
This purchase is non-refundable but is transferable - please register only if you know you can attend. If you’re unable to attend the workshop for any reason, you may sell your spot to another attendee. Please contact us directly in that instance and we’ll adjust the class list accordingly.

Nicoline Olsen has more than 25 years experience working as a freelancer in the photographic industry. Nicoline lives in Copenhagen, Denmark, with her husband and two daughters. She is the CEO and founder of Vkstockimages which is a Danish production company who produces editorial stories for magazines and other medias worldwide. Styling, text and photos
are produced together as a concept. Vkstockimages specializes in lifestyle, interiors, food and DIY. She has also written four
books - the last one together with her two daughters about easy and healthy food for teens. Nicoline Olsen has studied art history at Copenhagen University.

Sif Orellana is a Danish born publisher, photographer and award winning cookbook writer (10 cookbooks) based in Aarhus, Denmark, with her family. Her latest family cookbook, was in June 2015 named number 2 in “Best in the World” by Gourmand World Cookbook Awards. She is currently working on her rst book for the American market, named “My Happy Danish Kitchen”. Sif has an MA in literary history and mass communication, with additional post-graduate quali cations from the Danish School of Media and Journalism. She frequently appears as a chef, compère, guest speaker, lifestyle consultant and debater on Danish television channels, writes food & lifestyle articles for Danish magazines and holds talks.

DIRECTIONS
‘Cas Bernats’ lies above the Port of Soller along the North-west coast of Mallorca. Leaving the airport and arriving at the gates of ‘Cas Bernats’ takes approx. 45 minutes by taxi. From Port of Soller – ‘Cas Bernats’ is a 10 minute drive.

Please don’t hesitate to contact us if you have any questions.

ACCOMODATION & BOOKING:
http://www.siforellanashop.com

 

 

 

A Roman Spring Fairytale - A Food Photography, Styling & Props April 14th-18th 2016

from € 2.100,00
Space limited to 10 people
See the room options & book your seat here: bayandorellana.com

Come along with Danish stylist, food and lifestyle photographer Signe Bay and Danish award winning cookbook writer, publisher and photographer Sif Orellana on a four-day intimate and intense food & travel photography and -styling retreat in the midst of ancient Rome, April 14th - 18th 2016.

LOCATION
During the retreat we will stay in a huge, cozy and authentic apartment in the quiet part of Trastevere, the old, picturesque area in the very heart of Rome. The magical atmosphere and charm of the ‘belle époque’ is real in this place - from the antique tiles on the floors, the red velvet on the beds to the finest art deco interior.

 PROGRAM - EXCURSIONS & CLASSES
With cold spumante in the glasses the retreat will kick off with a ‘Meet & Greet’ to get to know one another. We will then serve you a festive dinner made by our Italian gourmet cook and celebrate our first evening together.

The next morning we will tell you about our approach to food & travel photography and styling, and then dive right in to some hands-on workshopping. One element of the workshop that day is to stroll through our neighborhood to the beautiful food court at Campo de’ Fiori to shoot the greenest vegetables and all the beautiful fruit, then select some fresh fruits and berries to bring home and make the loveliest Italian pastries of – to style and shoot and then savor together with a nice cup of tea later in the afternoon.

Another day of the retreat will consist of an excursion to the outskirts of the center of Rome, to an old rustic villa situated in the midst of fields of greenery and from where we will prepare a big feast together on long wooden tables; we might make some homemade ravioli with fresh spinach & ricotta, roast a veal on an open fire, and bake some lovely galettes with the very first wild strawberries, set the long tables and sit down and enjoy the lunch together, talking, laughing and learning.

We will invite you out for breakfast an early morning and afterwards to explore Rome’s biggest flea market, where we will introduce you to the some of the old, charming stands with props and antique linen. We will then stroll around the streets of Trastevere, finding the hidden gems, learning about street photography, and have a long three course lunch at one of our favorite trattorias - just to mention a few of the many activities vi have planned for you.

During our four days together, you will get new tools and guidance to help improve your photography and styling, regardless of your skill level. We will work on our DSLR, but for those interested, and as an extra feature, we will guide you through successful shooting and editing on iPhones as well, and talk about how to work successfully on the social media arena.

Through hands-on photo assignments across four days, you will learn about our workflow and our process from how we conceive a shot and execute. We will teach you how to tell enchanting food stories, that really move and appeal to your audience. We will share our stories and experiences transitioning from passionate amateurs to passionate professionals, and through the entire four days we will talk together and share ideas and projects for the future.

GOALS
Our main goals for the four days are to give each participant a magnificent experience of both workshops, sensing the city, savoring good food made from the freshest produce and to give her/him a clearer idea of not only how to style and shoot, but also how to find her/his own voice within photography and styling.

WHO
This course is aimed at anyone interested in food- and lifestyle photography - from the amateur bloggers to those looking to break into the industry on a professional basis, or even those who just love posting images of gorgeous food that they eat. Come and join us for an incredibly yummy and informative retreat in the most charming atmosphere you can dream of. We can’t wait to take you on this fairytale!

EQUIPMENT
You will need to bring your camera - whatever you normally shoot food with is best. Bring also your laptop.

WHAT'S INCLUDED
Space is limited to 10 people.

Included: All meals during the workshop (both in the apartment and at restaurants) as well as snacks and refreshments.

Not included: Travel costs, transportation from and to the airport/train station and market purchases.

TERMS AND CONDITIONS
This purchase is non-refundable but is transferable - please register only if you know you can attend. If you're unable to attend the workshop for any reason, you may sell your spot to another attendee. Please contact us directly in that instance and we'll adjust the class list accordingly.

TEACHERS
Signe Bay is a Danish born professional visual aesthete who works in the field of food and lifestyle photography, styling, recipe developing and prop hunting. Signe is based in Copenhagen, but has lived in Rome and regards the eternal city as her second home. Just recently she quit her job as a graduate teacher and is now working full time as a visual aesthete and storyteller.

Sif Orellana is a Danish born professional award winning cookbook writer (10 cookbooks), publisher and photographer. Her latest family cookbook, was in June 2015 named number 2 in “Best in the World” by Gourmand World Cookbook Awards. She is currently working on her first book for the American market, named “My Happy Danish Kitchen”.

Please don't hesitate to contact us if you have any questions. You can catch us at: bayandorellana@gmail.com

Accomodation: Book and see accommodation options at http://www.bayandorellana.com

Nogen gange må man nive sig selv i armen...

Kære læsere.

Håber I over hele landet er vågnet op, som jeg, til et sandt eventyrlandskab, hvor alt udenfor er dækket af et tykt lag pudder. For et kort sekund føler jeg mig som barn igen, når øjnene bliver gnedet fri af søvnens favntag og det helt særlige magiske lys fra det snedækkede landskab på den anden side af ruden åbenbarer sig gennem sprækken i gardinet. Sneen er måske nok lidt udfordrende for mange af os at komme frem i, men hold da op, hvor jeg bare elsker snehvide morgener som disse - ikke mindst, når den første sne falder på en søndag, hvor vi har fri til at nyde den.

I dag vil jeg også dele en stor begivenhed med jer, der for nylig er indtruffet i mit professionelle liv. Et af mine absolut største forbilleder indenfor mit felt, Paul Lowe fra det i mine øjne sjældent flotte og inspirerende amerikanske mad- og livsstilsmagasin "Sweet Paul Magazine" skrev for få uger siden til mig, at han syntes, tiden var kommet til at præsentere en artikel om mig og mit kulinariske univers i hans forårsnummer af magasinet. "Love a story about you, your family, life and amazing food. What do you say?" skrev han. Jeg lover jer, at min underkæbe sank flere centimeter, og jeg måtte både nive mig selv i armen og lige sidde et par minutter for mig selv på stolen for at forstå, at dette øjeblik rent faktisk fandt sted i virkeligheden, før jeg svarede ham. Og så røg svaret også prompte afsted: "Det vil være mig en enorm ære, Paul. Tusinde tak for tilliden og tilbuddet"✨

Jeg mødte Paul for halvandet år siden til en topinspirerende og meget dygtigt afviklet kreativ workshop i et kæmpe penthouse-studio i New York arrangeret af ham, hans team og den fantastisk dygtige Ali Winski DeJohn fra "The Makerie", og siden da har vi holdt kontakten via de sociale medier. Jeg har investeret dage og timer i at udvælge, udvikle og tage de billeder og opskrifter, der præsenteres i magasinet til foråret, og den seneste nyhed er, at selveste Nigella Lawson også har takket ja til at medvirke i selvsamme nummer. Så kære læsere, dette er stort, og jeg kan slet ikke vente med at dele mine oplevelser med jer, når vi rykker lidt nærmere og magasinet vil blive bragt igennem skabelsesprocessen. Det kan både købes i trykt form (i USA eller via abonnement), men også downloades fra magasinets hjemmeside for en meget overkommelig pris. Så måtte I have lyst til det, skal jeg nok indsætte et link, når den tid kommer.

Billedet ovenfor af mine hjemmebagte kanelsnurrer, er skudt til artiklen og opskriften vil være at finde i artiklen i Sweet Paul Magazine. Den kommer også på min nye hjemmeside myhappydanishkitchen.com, som jeg lancerer i løbet af de kommende to måneder. Billedet af det snedækkede træ er skudt i morges i min have.

Rigtig dejlig søndag til jer alle, og tak for at I læste med♡
Xx
Sif

Sjette efterårs-idé: Perlekæde med indlagte bomber

Hej kære efterårsferie-folk.

Så er der en ny idé klar til alle jer, der holder af at snige en lille hyggelig aktivitet i programmet. I dag har det regnet rigtig meget her i Aarhus, og så er det ikke så tosset at tænde en flok stearinlys, brygge en god kande te og sætte sig med et lille projekt. Denne gang er det nok en idé, der især vil tiltale alle ferieglade piger derude i landet: En perlekæde med indlagte "bomber". De er dog sjove at lave også for drengene, der måske vil føle sig inspirerede til at være med, hvis de kan se frem til at glæde mor, mormor eller farmor med en lille efterårsferiegave.

Perlekæde med indlagte bomber
Kæden kan laves af både små og store børn, men de yngste skal nok have lidt hjælp. Du skal bruge én stor og otte mindre perler og et fint stykke stof efter din helt egen personlige smag på 1 meter i længden og 6 cm i bredden. Start med at vælge den store af dine perler (de andre må gerne have samme størrelse). Læg dit stofstykke ud på bordet med vrangsiden opad, og placer perlen halvvejs inde på stofstykket (altså ca. 50 centimeter inde). Slå en knude på stoffet på begge sider af perlen. Tag en af de mindre perler, læg den ved siden af den første perle og slå en knude omkring den. Fortsæt på denne måde med lige mange perler på hver side af den store perle. Fold evt. til sidst kanterne ind på de to stofender og stryg dem, så de lægger sig tæt sammen. Saml til sidst enderne i en knude, og så er perlekæden færdig. 

Hvis I bliver lækkersultne undervejs, er her en lille idé mere til en sund lille snack:

Spøgelser med banansmag 

10 stk. 


5 bananer

1 dl æblejuice (eller citronsaft)

2 dl kokosmel

20 rosiner

10 ispinde

Pil bananerne og del dem i to. Vend dem i æble-juice og rul dem i kokosmel. Pres to små rosiner (halver evt. en hel, så du får to mindre dele) ind i hver banan som øjne. Afslut med at anbringe bananen på en ispind.

Idéerne er begge præsenteret i min store børne- og familiekogebog “Spilopper & stjerneskud”, hvor du kan hente masser af inspiration til opskrifter på nemme, hurtige og velsmagende bagværkstyper, retter, tips til madpakken, kreative aktiviteter til eftermiddagene og ferier og meget mere.

Rigtig dejlig onsdag og god fornøjelse med aktiviteterne.

Anden efterårsferie-idé: Små efterårsmonstre

Hej kære læsere.

Så er det tid til at byde jer på efterårsferiens idé nummer 2 som er fra den kreative afdeling. Vi kalder dem "Små efterårsmonstre", men egentlig kan du navngive dem helt, som du ønsker.

For år tilbage, da mine drenge endnu var små, var der en række figurer, som virkelig erobrede sig plads i de fleste børneværelser, ikke mindst på mine sønners: Pokémon-figurerne. Det undrede mig derfor ikke, at det var fra det univers, de hentede deres inspiration, da de en eftermiddag for nogle efterårsferier siden sad og modellerede figurer af fimoler. De små monstre, de skabte, var utrolig dekorative, og efter at de havde leget lidt med dem, blev de sat på hylden i bogreolen i stuen, frit til skue for alle i huset. De gør mig faktisk i rigtig godt humør, hver gang jeg kigger på dem. Måske skal der også et par små mon­stre hjem og bo hos jer? Idéen er hentet fra min seneste bog, Slyngler & stanglakrids, som forhandles her, hvis du måtte ønske at læse mere om den.

Fimoler kan i øvrigt købes i de fleste hobbyforretninger, bl.a. i Panduro Hobby. Det kan formes som modellervoks og efterfølgende “brændes” i ovnen ved 130 grader i 15-30 minutter, alt efter hvor store figurerne er. I varmluftsovn brændes figurerne ved 100 grader.

Rigtig god fornøjelse og dejlig lørdag aften.

Weekend med grovbirkes fra Kongens København

Kære læser

Så blev det sørme fredag igen, og endnu en dejlig weekend venter forude her i det solbeskinnede efterår, som vi er begavede med i disse dage. Jeg håber, I alle har det godt derude og nyder den høje blå himmel, solen og den friske, rene luft, som er så karakteristisk for efteråret, når det viser sig fra sin allermest charmerende side.

Jeg synes hvert år, det er skægt at konstatere, hvilken stærkt stimulerende effekt denne årstid har på min kreativitet. Det er ligesom, at sommerens lidt varme, bedøvende omslag slipper sit tag og lader mig slippe ud af den bobel, sommeren typisk indhylder mig i. Det er som at smække vinduet op på vid gab og lade en stærkt forfriskende brise strømme ind. Og hvert år sker det samme - den høje blå himmel giver mig en følelse af, at der pludseligt bliver "højere til loftet", den rene luft får mig til at tænke klarere, sommerdøsen letter som dampen fra en keddelfuld kogende vand på komfuret og får idéerne til at vælte frem fra et sted indeni, jeg knap ved, hvor er - som når spæde spirer, hvis eksistens, man ikke kendte til, bryder igennem jordskorpen, eller den lille kylling pludselig sprænger sig vej ud gennem æggets skal.

Så traditionen tro er efteråret her hos mig en tid, hvor mange nye tanker, idéer og projekter spirer og tager form og en hel del er allerede skrevet ned på listen over tiltag i 2016 og 17, klar til at blive raffineret, modellereret og kultiveret. Et helt nyt initiativ, jeg bl.a. glæder mig rigtig meget til at søsætte, er en række kreative workshops & retreats med fotografering, storytelling og foodstyling som omdrejningspunkter, hvor jeg selv springer ud som underviser (i samarbejde med forskellige meget dygtige kræfter indenfor feltet).

Workshoppene og retreaterne bliver lanceret på min nye hjemmeside, myhappydanishkitchen.com, i november/december i år. Foreløbig er 5 workshops/retreats i støbeskeen, og de kommer til at finde sted på Mallorca, i Rom, Paris og København. Jeg glæder mig helt enormt til at pakke dem med viden, tips, tricks og inspiration indenfor alle de områder, jeg selv har tilegnet mig erfaringer indenfor gennem årene, og ser ligeså meget frem til at videregive denne viden til alle de, der måtte have et ønske om at skærpe deres fotograferingsevner, talent for storytelling, foodstyling og meget mere. Måske er du selv én af dem, og måske vil det give os anledning til at mødes til nogle inspirerende dage sammen i det nye år. I første omgang kan du i hvert fald inden så længe læse meget mere om, hvad hver enkelt workshop/retreat fokuserer på og på hvilke områder, du kan forvente at blive fyldt godt op med ny inspiration og viden.

Og i dag er det jo så fredag, og to weekendmorgener venter forude med ekstra god tid til at hygge lidt godt om familien. Herhjemme har jeg sat mig for at sende en pladefuld hjemmebagte grovbirkes i ovnen én af weekenddagene - en type bagværk, jeg har elsket lige siden, jeg var barn og min søster og jeg kørte med min mor ned til vores lille lokale bager og købte en pose med hjem til søndagsmorgenbordet. Sidenhen har jeg eksperimenteret lidt i køkkenet og udviklet min egen opskrift, som giver bagerens ellers udmærkede udgaver baghjul med flere længder. Det er godt nok "grovbirkes", men dermed ikke sagt, at du kan forvente dig at sætte tænderne i et stykke hjemmebag, der er helt renset fra kalorier. Det er ikke tilfældet, men de smager til gengæld fuldstændig vidunderligt og indeholder masser af gode frø og grove meltyper. Så er I i humør til at forkæle jer selv med lidt ekstra godt bagværk en weekendmorgen eller et andet velvalgt tidspunkt, så kan disse grovbirkes varmt anbefales. Sprøde udenpå, luftige og svampede indeni. Et hit i vores familie!

Grovbirkes fra Kongens København
10 stk.

50 g gær
2 ½ dl koldt vand
1 æg
25 g rørsukker
1 tsk salt
125 g fuldkornsdurummel
ca. 450 g hvedemel
3 spsk femkornsblanding (eller 1 spsk hørfrø, 1 spsk sesamfrø og 1 spsk solsikkekerner)
50 g smeltet smør

Til indrulning
175 g smør

Pensling og drys
1 æg
mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner

Bland gæren med vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt til en smidig og elastisk dej. Rul den ud til en aflang firkant på cirka 50 x 30 centimeter og smør ⅓ af smørret ud på hele fladen (skær evt. smørstykkerne ud med en osteskærer, så du får helt flade, brede skiver at lægge ud på dejen. Så er smørret meget nemmere at smøre ud). Fold den ene side ⅓ ind over dejen og læg den anden side henover. Rul dejen ud på ny, smør endnu ⅓ af smørret ud på hele fladen og fold dejen sammen igen. Læg dejen sammen endnu en gang, rul ud på ny, smør den sidste portion smør på og læg dejen sammen (den ene side ⅓ ind over dejen og den anden side henover). Del dejen i 10 lige store birkes. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem hæve i en god halv times tid, pensl dem med sammenpisket æg og drys dem med et mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner. Bag dem ved 220 grader i en forvarmet ovn i cirka 15 minutter.

Rigtig dejlig weekend!

Skøn indisk opskrift fra GREEN KITCHEN REJSER

 

I dag skal I have en opskrift fra 'GREEN KITCHEN REJSER', David Frenkiel og Luise Vindahls nyeste helt skønne kogebog fyldt med grønne, sunde, sprudlende lækkerier. Jeg har valgt en opskrift ud, som passer godt til årstiden, synes jeg. Den er fyldt med spicy krydderier, der kan få varmen til at strømme igennem kroppen efter en rask tur i efterårsskoven. I bogen beskriver David en situation i flyet på vej hjem fra Indien. Han er en sand storyteller, og det er en fornøjelse bogen igennem at blive taget med ud på rejser til forskellige hjørner af verden. God fornøjelse!

"„Hvordan ser det ud?“ Luise vipper hovedet fra side til side i et forsøg på at få sin indiske hovedrysten til at se rigtig ud. Det ser temmelig overbevisende, eller rettere sagt temmelig forvirrende ud. Det kan betyde „ja”, men såmænd også „okay, jeg forstår“ og endda „nej”. Vi sidder i flyet på vej hjem fra Trivandrum i det sydlige Indien og snakker om alle de ting, vi kommer til at savne. „Jeg vil helt sikkert savne, at det er i orden at spise med fingrene,“ indrømmer jeg. „Ha! Det er derfor, du føler dig sådan hjemme der.“ Luise har ret. Jeg har altid helst villet spise med fingrene i stedet for med en gaffel, og i Indien kunne jeg gøre det frit, uden at nogen studsede det mindste over det. „Jeg kommer til at savne dosa til morgenmad,“ sukker Luise. Vi har spist de krydrede linsepandekager både om morgenen og som hurtige gademåltider. Vi spurgte om, hvordan man lavede dem, men processen er ret kompliceret, fordi den kræver, at man lægger ris og linser i blød og derpå blander dem i en dej, som man lader gære – ikke just materiale til en hurtig morgenmad derhjemme. Til bogen her har vi lavet en hurtigere version med kikærtemel og fuldkornsrismel. – David"

Masala Dosa
Til 4 personer / Vegetarisk & glutenfri

Fyld med søde kartofler
ghee eller koldpresset kokosolie til stegning, plus ekstra til dosaerne
1 løg, finthakket
1 tsk garam masala
1⁄4 tsk stødt ingefær
1⁄4 tsk stødt gurkemeje
1⁄4 tsk stødt chili
2 søde kartofler, kogte, skrællede og skåret i terninger
150 g friskbælgede eller optøede, frosne ærter en lille håndfuld koriander

Indisk mynte- & kokosraita
6 spsk yoghurt naturel (eller et vegansk alternativ)
20 g mynte, finthakket
4 spsk kokosmel

Kikærtedosa
125 g kikærtemel
40 g fuldkornsrismel
1 tsk havsalt
1 spsk nigellafrø (jomfru i det grønne) (kan udelades)
21⁄2 dl vand

Tilbehør
Evt. en god chutney
1⁄2 tsk ghee eller kokosolie

Varm en smule ghee eller kokosolie op på en pande ved middel varme, og tilsæt løg og krydderier. Rør hyppigt rundt undervejs, og steg, til løgene er klare, og krydderierne dufter dejligt. Tilsæt de kogte søde kartofler og ærterne, og steg videre under omrøring, til det hele er varmet igennem. Mos nu kartoffelblandingen med bagsiden af en trægrydeske, og drys med koriander. Stil mosen til side, mens raita og dosaer tilberedes.

Rør samtlige ingredienser til raitaen sammen i en lille serveringsskål. Tilsæt mere yoghurt, hvis du foretrækker den mere lind. Lad den trække i køleskabet, til den skal serveres. Den kan holde sig i køleskabet et par dage.
Bland de to slags mel til dosaerne i en skål sammen med salt og evt. nigellafrø. Pisk derpå vandet i, til dejen samler sig – den skal være forholdsvis tyk.

Varm ghee eller kokosolie op på en pande ved middelhøj varme. Tilsæt ca. en fjerdedel af dejen, og fordel den jævnt med bagsiden af en ske. Vend den, når den er gylden, og bag den anden side. Tag den færdige pandekage af panden, og hold den lun, mens du steger de øvrige dosaer.
Læg et par skefulde fyld på hver dosa, rul dem løst sammen, og server dem med raita og chutney til.

SÆRLIGT WEEKEND-TILBUD
Husk at du i denne weekend, kan sikre dig et helt særligt weekendtilbud på GREEN KITCHEN REJSER og min egen bog GULD I GRYDEN til kun 299 kr. (Normalpris 500 kr). Du får bøgerne sendt gratis lige til døren. Du opnår tilbuddet ved at indsætte 299 kroner for hele bogpakken via Mobile pay på 27858987 eller via min konto hos Nordea på reg. nr: 2211, kontonr. 6275758734. Husk blot at skrive dit navn og din adresse på, så jeg ved, hvor jeg skal sende bøgerne hen. TILBUDDET GÆLDER KUN INDTIL SØNDAG (midnatstid) og kun for mine FB-venner. Bøgerne udsendes primo næste uge og er dig i hænde en dag eller to senere.

At skabe drejebogen til sin egen fremtid

Kære læser

I dag har jeg ladet tankerne snurre om fremtiden. Jeg har kastet blikket fremad og for mit indre øje bestræbt mig på sætte en film i bevægelse, der tager mig med ud i den verden, der endnu ligger uåbenbaret og som kun fantasien kan give mig glimt af. Selvom det kan føles lidt ængsteligt, at fremtiden er noget, der udelukkende består af fantasier, hvoraf nogle måske nok er mere sandsynlige end andre, så er det i virkeligheden en befriende måde at se sit liv på. En fantasi er jo, til syvende og sidst, en historie, vi selv beretter, og hvor det står os frit for at justere og lade handlingsforløbet tage nye retninger undervejs, hvis vi måtte ønske det. Det er op til os selv at skabe den drejebog, vi ønsker, for herefter, via handlinger, at oversætte drejebogen til virkelighed. Og sidstnævnte er jo dér, hvor vi for alvor forvandler os fra "drømmere" til aktive "kreatører". Kun ved at bakke vore tanker op af handlinger, vil vi lykkes i at skabe vores drømme. Et skarpt hoved skulle vist engang have sagt, at "et mål er en drøm med en tilknyttet plan". Det er der meget sandhed i, oplever jeg.

"Et mål er en drøm med en tilknyttet plan"

 

Hvor der er vilje, er der vej
Gennem mine snart 11 år som forfatter, har jeg nu og da mødt mennesker, der har spurgt mig, hvordan det er lykkes mig at skabe det professionelle liv, jeg lever. De mener at kunne se, at lyset tændes i mine øjne, når jeg snakker om mine projekter, og de kunne godt drømme om selv at opleve det samme i deres arbejdsliv. Mit svar er enkelt. Jeg har skabt mit arbejdsliv i kraft af én væsentlig ting: Ved at vide, hvad jeg ønskede mig, og ved at ønske det så stærkt, at det antændte den rette mængde energi, drivkraft og passion til at bringe ønskerne fra tanke til handling. At have lokaliseret sine fyrtårne, er en kæmpe gave. Mange mennesker leder forgæves store dele af livet efter dét, der føles som deres "rette hylde" - efter deres formål med livet. Og nogen mennesker oplever, at opgaven med at stille skarpt på drømme, mål og ønsker og tage ansvar for at tage skridt henimod dem, er alt for uoverskuelig til, at de kan finde kræfterne til at give sig i kast med den.

Kunsten at bringe drømmen fra tanke til handling
Men at lykkes i at definere sine drømme er én ting. At bringe dem til verden er en anden. Det kræver viljestyrke, disciplin, selvtillid, mod og vedholdenhed - evner og færdigheder jeg ikke altid selv har haft i de mængder, der var nødvendige for at bringe min store drøm på vinger. Derfor var det også først i en alder af 36 år, at jeg var moden til at tage det endelige spring ud i et liv som selvstændig med egen forlagsvirksomhed med mulighed for helt selv at definere mine projekter, disponere over min egen tid, vælge mine arbejdsmetoder, sætte mit team og bringe nytænkning og nyskabelse ind i markedet på måder, jeg fandt interessant og gerne ville yde mit bidrag til. Alt dette var, hvad der drev mig, men med til drømmen hørte jo også ansvaret for egenhændigt at generere en indtægt, skabe en omsætning, følge successerne op, overleve i et marked, der lukker mere og mere til og er stadigt sværere at skabe resultater i. Og selvom rejsen de seneste 9 år har været fuld af mening, glæde og hjerteblod, har den ikke til alle tider været nem. Den har budt på talrige vandringer ad mørke skovstier, over kringlede bjergtinder, labyrintiske slugter og har ikke helt sjældent ført mig af veje, der endte blindt, hvor nye landkort måtte findes frem, intuitionen skærpes og kreativiteten bringes i sving. Men "hvor der er vilje, er der vej", som man siger, og jeg hører til dem, der kæmper viljestærkt og vedvarende for det, jeg tror på, og for det (og dem) jeg har kær(t). Og få ting kan fylde én med større målrettethed og fightergeist end at forfølge og udleve vore drømme. Så ofte finder jeg vej, og glæden ved at nå frem er altid hele indsatsen værd. 

"Hvor der er vilje, er der vej."

 

Det er i hårdt vejr, vi lærer at sejle
Alle de sværdsslag vi mennesker nu og da må udkæmpe for at nå vore mål, de omveje, vi må gå, de savn, vi må lide, den modstand, vi må trodse er dog ikke altid nogen, vi har lyst til at dele med andre end de allernærmeste. Jeg har selv åbnet lidt op for disse oplevelser i mit liv i min bog, "Gartnerinden & lykkesmeden - om at opdyrke livets muligheder og skabe sin egen lykke", da jeg undervejs i livet har været igennem nogle terræner, der har krævet lidt ekstra ressourcer, styrke og redskaber at navigere godt igennem, og for at lykkes i dette, har jeg læst en kolossal masse indsigtsgivende bøger, mødt og snakket med mange livskloge mennesker, tænkt en utrolig masse tanker og prøvet mig frem. Og alle de indsigter, erkendelser, erfaringer og værktøjer, jeg har tilegnet mig undervejs, vil jeg gerne vil dele med andre, for hvem de måske kan komme til gavn, når livet også udfordrer dem. Tit er modstand, udfordringer og kriser jo den støbeform, vores identitet skabes i, eller udtrykt på en anden måde "Det er i hårdt vejr, vi lærer at sejle." Så selvom vi tit ønsker svære hændelser hen, hvor peberet gror, så viser de sig faktisk tit at være "gaver i grimt indpakningspapir", der på den lange bane bringer os vished om, hvad vi er gjort af, afdækker styrker, vi ikke vidste, vi besad, lærer os om vore grænser, drømme, ønsker, hvad der er vigtigt i vores liv og hvad vi er værd.

At træde ud på en stor scene
For langt de fleste af os gælder det dog, naturligt nok, at det ikke i så høj grad er disse områder af vort liv, vi ønsker at dele med den brede omverden, men i højere grad de ting, det lykkes os at skabe, de ting vi er stolte af og glade for. Det ser vi en tydelig tendens til på Facebook, hvor vi ofte er vidner til liv, hvor sollyset ser ud til at brage ind ad vinduerne fra morgen til aften. Nu er ingen af os jo mere naive, end at vi godt ved, at det kun er en del af et liv, vi får adgang til på de sociale medier, men nogen gange provokeres vi alligevel lidt af den "virkelighed", vi ser afbildet, nogen gange giver det os måske en følelse af utilstrækkelighed, og andre gange bliver vi inspirerede og tænker wow-god-idé-det-vil-jeg-da-også-prøve.

Selv tænker jeg tit, at det på mange måder føles som at træde ud på en stor, oplyst scene, når jeg vælger at præsentere fotos, nyheder, opskrifter og beretninger fra mit liv på Facebook. Det kan faktisk føles lidt grænseoverskridende fra tid til anden. Facebook er så transparent, og informationsstrømmen flyder så ufattelig hurtigt. Man kan føle sig lidt sårbar og blottet, når man deler ud af tanker, begivenheder eller lignende fra sit liv, og ofte tænker jeg en del over, hvad jeg ønsker at åbne op for, inden jeg lægger ting på. I mit tilfælde flyder mit familieliv og mit arbejdsliv jo også temmelig meget sammen, så der er ikke vandtætte skodder, og det kan også gøre oplevelsen af "sårbarhed" lidt større, tror jeg.

Men også jeg yder nok mit bidrag til, på Facebook, at tegne et billede af et liv fyldt med spændende rejser, møder med engagerede mennesker, inspirerende projekter udført i skønne rammer og med evigt glade børn og mennesker omkring mig. Og selvom jeg har investeret nærmest hele mit voksenliv i at skabe fundamentet for, at sådanne oplevelser virkelig også ER en del af mit liv, så rummer mit liv naturligvis fuldkommen ligeså mange udfordringer, bekymringer, sorger og skuffelser, som alle andre oplever i deres liv. Alt andet ville jo være unaturligt - ethvert liv rummer både medgang og modgang, lykke og sorg. Det kan ikke være anderledes, og det skal det såmænd heller ikke. Hvad ville dag være uden nat, sol uden måne, ebbe uden flod? Det er her et liv bliver helt, her glæden opleves ekstra stærk som følge af sorg, regnen opleves livgivende ovenpå tørke osv. 

At bryde igennem vejspærringerne
Det essentielle for at mestre kunsten at balancere og navigere i livet er efter min bedste overbevisning, at vi husker på, at selvom vi ikke altid er herre over, HVAD der sker omkring os, så afgør vi selv, HVORDAN vi reagerer på det. Denne erkendelse gjorde jeg mig selv for længe siden, og da det skete, indgik jeg en hellig aftale med mig selv om, så vidt muligt, at ranke ryggen, når modvinden rev mig i hårrødderne, gøre mit bedste for at finde nøgler til forståelse, vedblive at have tillid til livet, mig selv og mine medmennesker, bryde gennem vejspærringerne og forvandle tildragelserne til positiv læring. Det er ikke altid let, men ingen har jo nogensinde sagt, at livet er enkelt, og når alt kommer til alt, er det jo ofte livets tildragelser, vi lærer, vokser og gror af. “En kriger ved, at hver lektie ultimativt er en positiv lektie, fordi den tilbyder en mulighed for at vokse. Den er et skridt på vejen mod visdom,” siger forfatteren og algonquin metis-indianeren Hawk of the Yellow Wind, og heri er jeg enig. Hvis vi glemmer indholdet af hans budskab, sker det ofte, at vi bukker under for overbevisningen om, at vi er ofre for vores omstændigheder. Det er her, vi sætter os resigneret ned med hænderne i skødet. Det er her, vi ikke længere træder i karakter som skakspilleren men forvandles til brikken, der spilles med. Og det har jeg personligt valgt ikke at byde mig selv. Der er mere fighterånd i mig, og jeg er overbevist, at det samme gælder dig.

"En kriger ved, at hver lektie ultimativt er en positiv lektie, fordi den tilbyder en mulighed for at vokse. Den er et skridt på vejen mod visdom."

 

At udstikke en kurs eller drive med strømmen
Det er min erfaring, at rigtig mange har vanskeligt ved at finde svarene, når man spørger dem om, hvad de egentlig drømmer om i deres liv. Hverdagen er travl og fyldt med gøremål, og alene det at finde tid til at tune ind på så store spørgsmål som "Hvad vil jeg egentlig med mit liv?" og "Hvis jeg kunne ændre noget, udstikke en ny kurs, hvorhen skulle nålen så rettes?" kan være udfordrende. Mange tager én dag ad gangen og ser, hvad der sker. Mange udskyder drømmene under påskud af "Det kan jeg altid gøre på et senere tidspunkt," hvorved ansvaret for at handle sættes "on  hold". Og jeg forstår det til fulde. Det er et stort ansvar at skulle sætte sig ved roret af sit eget liv og selv udse sig en destination, det vil bringe én glæde at rejse henimod. Så det undrer mig ikke spor, at mange mennesker "stivner" i deres liv og vælger at drive med strømmen.

Fryg for forandring
Nede under det hele ligger nok en frygt for forandring. Jeg ser så tit, at mange mennesker hellere bliver i vanskelige, ja ligefrem nedbrydende situationer, fordi de er velkendte og således trygge, end kaster sig ud i noget, de ikke ved, hvad vil bringe. De frygter de omstændigheder, som enhver forandring kan føre med sig, og finder et hav af undskyldninger for ikke at bevæge sig fremad, videre, væk fra det, der ikke fungerer, det, der slider og tærer. Så ofte vinder det kendte univers over det ukendte, til trods for, at det ukendte kan føre til en langt bedre livssituation. Og jo! Forandringer KRÆVER smidighed og fleksibilitet. De kræver risikovillighed, vovemod, nysgerrighed og en "jeg-vil-hellere-handle-og-begå-fejl-end-se-tilbage-på-et-liv-hvor-jeg-lod-stå-til"-tilgang. Forandring kræver, at vi stoler på os selv, siger til os selv, at vi fortjener bedre, og har tiltro til, at vi kan forholde os roligt og centreret midt i dynamiske forandringer. Men når alt kommer til alt, kan vi ikke helt holde os fra forandringer - forandringer er og bliver en del af livet. De ER livet. Hvis vi ikke selv handler, så er der mennesker omkring os, der handler på vegne af os, eller ydre omstændigheder indtræffer, der ændrer på vores livssituation. Så hvis vi ikke selv sætter nogle mål for, HVOR vi ønsker at bevæge os hen, HVAD vi fortjener at skabe af gode rammer og betingelser for os selv, så er konsekvensen jo blot, at vi driver med strømmen. Og dér har vi ikke længere indflydelse på, hvor vi flyder hen. Og sådan et liv ønsker jeg ikke selv at leve. Det har jeg gjort en gang, og det lærte jeg af.

Tanker om fremtiden - hvor er du på vej hen?
Så i dag har jeg funderet over min fremtid, hvad mine nye mål skal være, hvor jeg ønsker at se mig selv professionelt såvel som privat, og min drejebog er stille og roligt ved at tage form. Det er ikke nogen opgave, man klarer på en eftermiddag, men første skridt kan tages når som helst, og ALT starter med det første skridt :-) Jeg glæder mig til at delagtiggøre dig i, hvilke planer, jeg har lagt for fremtiden rent professionelt, så snart de er klar. Forandringens vinde blæser henover mine landemærker, og det vil også få betydning for de projekter, jeg søsætter i nær fremtid, og jeg er ret overbevist om, at du nok vil finde nogen af dem relevante og spændende for dig at høre nærmere om.

Og mens jeg sidder her bag skrivebordet i mit lille forlag i haven med døren stående på vid gab og til lyden af vindens susen i trækronerne og tænker alle disse tanker, dukker du, kære læser, også op. Hvordan mon livet ser ud hos dig? Hviler tingene i en god ro og orden for tiden, eller går du også og funderer lidt over, om det kunne være godt at gribe fat om kompasset og se, om nålen skal rettes i lidt nye retninger? Hvilken fremtid drømmer du mon om? Har sommerferien og det lidt lavere gear givet dig tid til at tænke lidt over, hvilke positive forandringer, du kunne have lyst at skabe i dit liv? Rom blev jo ikke bygget på én dag, og tit kan det være små skridt, der på den lange bane fører dig mod helt nye horisonter, der virker meget mere meningsfyldte for dig og i større overensstemmelse med den, du er lige nu, på dette stadie i livet.

Håber, at mit lille indlæg har inspireret dig og vakt til eftertanke♡

Ps. Billederne der krydrer dette blogindlæg er nogle af de friskeste i mit arkiv, skudt på Mallorca i begyndelsen af denne måned. Tak for at du læste med :-)

Udgiv indhold