#ff28a2

Blogindlæg under Mad

Hjemmelavet vaniljeis med frisk mynte og chokostykker

 
Hej kære læsere.

Her en lille opskrift på hjemmelavet is, som vi er rigtig glade for at lave, især om sommeren, hjemme hos os. Et af de steder i verden, vi oplever at få den allerbedste, mest cremede, aromatiske og delikate is er i Italien, og Venedig er ingen undtagelse. Billedet her ovenfor er skudt af Noah, min yngste søn og medforfatter på Sunde slikmunde. Jeg tror da nok lige, at der er en lille mesterfotograf gemt i ham, er det ikke rigtigt :-)

Opskriften er med i 'Slyngler & stanglakrids', og er også at finde i vores nye bog, 'Udeliv året rundt', der byder på de bedste af mine opskrifter fra mit forfatterskab baseret på ingredienser hentet i naturens skattekammer, der kan forkæle gane og svælg derhjemme, eller opskrifter, der kan laves hjemmefra og tages med ud under åben himmel som en lille lækkeri, der kan forsøde skoveturen, ekskursionen til stranden ell. lign. I bogen finder man også en portion nye opskrifter, der ikke er præsenteret i andre bøger, og hele molevitten er krydret med lege og kreative aktiviteter, som naturen har været inspirationskilde til. Her kommer opskriften på vores hjemmelavede vaniljeis med frisk mynte og chokoladestykker.

 
Vaniljeis med frisk mynte og chokoladestykker
8 pers.

4 æggeblommer
120 g fint rørsukker
1 spsk vaniljesukker
4 dl letmælk
friske mynteblade fra 4‐5 myntestilke
4 dl piskefløde
100 g mørk chokolade (70 % kakaoindhold)

Pisk æggeblommerne godt med rørsukker og vanillesukker. Tilsæt mælken og rør blandingen godt rundt. Tilsæt de nthakkede mynteblade. Pisk øden til luftig skum og bland den med i. Hæld blandingen i en ismaskine og lad den indfryse i ca. 45 minutter. Tilsæt den nthakkede chokolade efter ca. 20 minutter. Hvis du ønsker isen helt fast, kan du putte den i fryseren nogle timer efter turen i ismaskinen. Har du ingen ismaskine, kan du hælde isen i en form, sætte den i fryseren, og røre i den hvert kvarter igennem den første time, så den ikke krystaliserer. Tilsæt da chokoladestykkerne efter det første kvarters indfrysning.


Rigtig god fornøjelse!

Få opskriften på weekendens bedste hjemmebagte pizza

Kære læsere

Det er lidt tid siden, jeg sidst har været aktiv på min blog. Meget rejseaktivitet har præget mit program, da jeg er i fuld gang med at indsamle de bedste anbefalinger, tips og hints om skjulte skatte, uopdagede perler og ganeforkælende spisesteder rundt om i verden, jeg kan støve op til min kommende rejsebog - eller rejsebøger, som det nok viser sig at blive.

Senest har jeg været i Venedig og Paris og inden længe er New York på programmet. Ja, jeg ER en heldig én at kunne pakke kufferten så tit og begive mig ud på eventyr i sådan en strøm. Jeg føler mig også meget priviligeret og i mine kommende rejsebøger vil jeg gøre mit ypperste for at berige jer med de mest inspirerende tips og idéer, fotos og fortællinger fra og om de destinationer, jeg folder ud i bøgerne, så I også kan få glæde af dem. Og jeg er vis på, at nogle af byerne også optræder på jeres lister over favoritter eller ønskede rejsemål: Paris, Rom, London, NYC, Venedig, Lissabon, Barcelona, København, Berlin og ja et par stykker mere.

Men lige nu er jeg hjemme med mine tre musketerer, og det er i bund og grund her, jeg nyder livet allermest. Ude godt, hjemme bedst! Og i aften står den på hjemmelavet pizza. Vi elsker pizza og mener med årene at have lykkes i at knække koden til at lave ret så gode versioner af spisen i egen ovn, bagt på en tordnende varm bagesten, der efterladen bunden sprød og "crisp". En af vore favoritpizzaer lige pt. er én med et fyld af bl.a. ovnbagte tomater og karameliserede nektariner (se opskriften nedenfor). Men når vi nu er igang med kagerullen, laver vi som regel 2-3 forskellige udgaver, hvor alle i husstanden får det fyld på, de elsker allermest.

I dag er der lagt bestilling ind på pizza med tomatsauce, frisk mozzarella, krydret pølse og masser af friske cherrytomater og et generøst drys rucola, der først kommer på, når pizzaen er kommet ud af ovnen. Hele herligheden toppes med hjemmelavet hvidløgsolie af friskpresset hvidløg og en god koldpresset jomfruolivenolie. Så nu vil jeg springe fra her og bevæge mig ud i køkkenet og lægge sidst hånd på de italienske klassikere, så vi kan få sendt dem i ovnen, inden maverne knurrer for meget.

Nedenfor finder du opskriften på den pizza-opskrift, jeg omtalte ovenfor, som er præsenteret i "Slyngler & stanglakrids" - en glutenfri udgave, der dog let kan forvandles til en glutenholdig sag, hvis du foretrækker det. Undlad da blot at putte loppefrøskaller i, skru mængden af gær op til 20 gram og erstat rismel og majsstivelse med en god ( måske ovenikøbet italiensk, tipo 00) hvedemel. God fornøjelse!

Glutenfri pizzabund
2 små eller 1 stor pizza

3 dl lunkent vand
1 spsk loppefrøskaller (også kaldet Husk)
10 g gær
¼-½ dl ekstra jomfruolivenolie
1 tsk flagesalt
50 g majsstivelse
ca. 200 g rismel (evt. fuldkornsrismel, hvis du ønsker den lidt grovere)

Rør dejen sammen i en røremaskine eller i en foodprocessor, hvis du har sådan én i dit køkken. Bland vand og loppefrøskaller i maskinen og kør blandingen rundt til, den er blevet geleagtig i konsistensen. Bland derefter de øvrige ingredienser i. Tilsæt lidt af rismelet ad gangen så du sikrer, at dejen ikke bliver for fast og hård. Den skal samle sig i en sammenhængende masse, men stadig være lind og blød i konsistensen. Læg et fugtet viskestykke over skålen med dejen og lad den hæve et lunt sted i ca. 1½ time. Rul den derefter tyndt ud på en bageplade og forbag den i 10 minutter ved 200 grader. Top derefter med dit yndlingsfyld og færdigbag pizzaen i ovnen ved 220 grader i ca. 12-15 min. Her har jeg smurt bunden med en ristet valnøddepesto (opskriften er med i Slynglerne, men du kan sagtens bruge en helt almindelig pesto, hjemmelavet eller købt) og toppet med slanke skiver frisk mozzarella, karameliserede nektariner, ovnbagte stilktomater, gorgonzola og frisk basilikum.

Ovnbagte stilktomater
Forvarm ovnen til 100 grader. Anbring 500 gram stilktomater (du kan også bruge cherrytomater) på en bageplade beklædt med bagepapir. “Punkter” dem ved at give dem et lille prik med en kødnål eller en skarp urtekniv. Drys dem med lidt salt (gerne flagesalt), kværn lidt sort peber hen over, drys med 2 tsk sukker og dyp med olivenolie. Sæt pladen med tomaterne ind i ovnen i et par timer, til de er tørrede, men stadig bløde. Efter tomaterne har været i ovnen, vejer de ca. 200 gram.

Karameliserede nektariner
2 nektariner
2 spsk smør
1 spsk flydende honning

Skær nektarinerne midt over og fjern stenene. Skær dem ud i slanke skiver. Opvarm smørret på en stegepande. Læg nektarinskiverne i en skål og hæld honningen henover. Vend dem rundt. Læg nektarinskiverne i ét lag på panden. Lad dem svitse let på stegepanden i et minuts tid. Vend dem og lad dem få et minut på den anden side, til de bliver karameliserede og appetitvækkende. Løft nektarinskiverne af og over på en tallerken og steg de resterende skiver på samme måde på stegepanden.

Tip
Hvis du vil være lidt på forkant, kan du lave dobbelt portion af pizzadejen og forbage de bunde, du ikke skal bruge i 10 minutter i ovnen ved 250 grader. Herefter kan du fryse bundene ned og tage dem op, putte fyld på og bage dem færdigt ved 250 grader i 10 minutter. På den måde har du altid adgang til en supervelsmagende og hurtig pizza.

Syvende efterårsferie-idé: Lady & Vagabondens hofret

Så er vi nået til den 7. efterårsferie-idé til alle jer, der har trukket stikket i disse dage og nyder nogle dage i familiens skød. I dag vender vi blikket mod Italien og en ret, der tager kegler i de fleste rustikke landkøkkener og bestemt også kan få maverne til at knurre på nordlige breddegrader.

Kødboller i tomatsauce er en klassiker og en højtelsket ret hos både børn og voksne, og så passer den perfekt til efterårsferien, da den er både  superenkel og lynhurtig at lave. 20 minutter er, hvad du skal sætte af fra start til slut, og den er en succes både som middagsret og som gæstemad. Vil du gerne være lidt på forkant, kan retten sagtens laves dagen forinden og sættes på køl, så kun spaghettien lige skal en tur i gryden. Opskriften kommer fra min bog "Rollinger & roulader", der i 2010 til min glæde blev kåret til "Danmarks bedste" familiekogebog og nomineret til titlen som "Verdens bedste.

Lady & Vagabondens hofret
4 pers.

Kødboller
ca. 500 g hakket kylling
2 fed pressede hvidløg
2 spsk finthakket frisk timian
1 tsk salt
1 knsp hvid peber
olivenolie

Tomatsauce
2 ds hakkede tomater
en lille håndfuld grofthakket frisk basilikum
lidt salt

Pynt
friskhøvlet parmesan
et drys frisk timian eller basilikum

Rør hakket kylling og krydderier. Hæld lidt olivenolie i sauterpanden. Læg små valnøddestore klumper af den sammenrørte kyllingefars på panden og svits let, til kødbollerne bliver smukt gyldne og gennemstegte. Hæld to dåser hakkede tomater i en dyb sauterpande og tilsæt bladene fra et halvt bundt frisk basilikum og lidt salt. Lad tomatsaucen simre i 10 minutter. Bland kødbollerne i tomatsaucen og server retten med friskkogt spaghetti ledsaget af et godt drys friskhøvlet parmesan og lidt frisk timian eller basilikum på toppen. Sidst, men ikke mindst, er et stykke lunet flutes eller friskbagt brød aldrig af vejen.

Rigtig god fornøjelse og buon appetito!

Sjette efterårs-idé: Perlekæde med indlagte bomber

Hej kære efterårsferie-folk.

Så er der en ny idé klar til alle jer, der holder af at snige en lille hyggelig aktivitet i programmet. I dag har det regnet rigtig meget her i Aarhus, og så er det ikke så tosset at tænde en flok stearinlys, brygge en god kande te og sætte sig med et lille projekt. Denne gang er det nok en idé, der især vil tiltale alle ferieglade piger derude i landet: En perlekæde med indlagte "bomber". De er dog sjove at lave også for drengene, der måske vil føle sig inspirerede til at være med, hvis de kan se frem til at glæde mor, mormor eller farmor med en lille efterårsferiegave.

Perlekæde med indlagte bomber
Kæden kan laves af både små og store børn, men de yngste skal nok have lidt hjælp. Du skal bruge én stor og otte mindre perler og et fint stykke stof efter din helt egen personlige smag på 1 meter i længden og 6 cm i bredden. Start med at vælge den store af dine perler (de andre må gerne have samme størrelse). Læg dit stofstykke ud på bordet med vrangsiden opad, og placer perlen halvvejs inde på stofstykket (altså ca. 50 centimeter inde). Slå en knude på stoffet på begge sider af perlen. Tag en af de mindre perler, læg den ved siden af den første perle og slå en knude omkring den. Fortsæt på denne måde med lige mange perler på hver side af den store perle. Fold evt. til sidst kanterne ind på de to stofender og stryg dem, så de lægger sig tæt sammen. Saml til sidst enderne i en knude, og så er perlekæden færdig. 

Hvis I bliver lækkersultne undervejs, er her en lille idé mere til en sund lille snack:

Spøgelser med banansmag 

10 stk. 


5 bananer

1 dl æblejuice (eller citronsaft)

2 dl kokosmel

20 rosiner

10 ispinde

Pil bananerne og del dem i to. Vend dem i æble-juice og rul dem i kokosmel. Pres to små rosiner (halver evt. en hel, så du får to mindre dele) ind i hver banan som øjne. Afslut med at anbringe bananen på en ispind.

Idéerne er begge præsenteret i min store børne- og familiekogebog “Spilopper & stjerneskud”, hvor du kan hente masser af inspiration til opskrifter på nemme, hurtige og velsmagende bagværkstyper, retter, tips til madpakken, kreative aktiviteter til eftermiddagene og ferier og meget mere.

Rigtig dejlig onsdag og god fornøjelse med aktiviteterne.

Skøn indisk opskrift fra GREEN KITCHEN REJSER

 

I dag skal I have en opskrift fra 'GREEN KITCHEN REJSER', David Frenkiel og Luise Vindahls nyeste helt skønne kogebog fyldt med grønne, sunde, sprudlende lækkerier. Jeg har valgt en opskrift ud, som passer godt til årstiden, synes jeg. Den er fyldt med spicy krydderier, der kan få varmen til at strømme igennem kroppen efter en rask tur i efterårsskoven. I bogen beskriver David en situation i flyet på vej hjem fra Indien. Han er en sand storyteller, og det er en fornøjelse bogen igennem at blive taget med ud på rejser til forskellige hjørner af verden. God fornøjelse!

"„Hvordan ser det ud?“ Luise vipper hovedet fra side til side i et forsøg på at få sin indiske hovedrysten til at se rigtig ud. Det ser temmelig overbevisende, eller rettere sagt temmelig forvirrende ud. Det kan betyde „ja”, men såmænd også „okay, jeg forstår“ og endda „nej”. Vi sidder i flyet på vej hjem fra Trivandrum i det sydlige Indien og snakker om alle de ting, vi kommer til at savne. „Jeg vil helt sikkert savne, at det er i orden at spise med fingrene,“ indrømmer jeg. „Ha! Det er derfor, du føler dig sådan hjemme der.“ Luise har ret. Jeg har altid helst villet spise med fingrene i stedet for med en gaffel, og i Indien kunne jeg gøre det frit, uden at nogen studsede det mindste over det. „Jeg kommer til at savne dosa til morgenmad,“ sukker Luise. Vi har spist de krydrede linsepandekager både om morgenen og som hurtige gademåltider. Vi spurgte om, hvordan man lavede dem, men processen er ret kompliceret, fordi den kræver, at man lægger ris og linser i blød og derpå blander dem i en dej, som man lader gære – ikke just materiale til en hurtig morgenmad derhjemme. Til bogen her har vi lavet en hurtigere version med kikærtemel og fuldkornsrismel. – David"

Masala Dosa
Til 4 personer / Vegetarisk & glutenfri

Fyld med søde kartofler
ghee eller koldpresset kokosolie til stegning, plus ekstra til dosaerne
1 løg, finthakket
1 tsk garam masala
1⁄4 tsk stødt ingefær
1⁄4 tsk stødt gurkemeje
1⁄4 tsk stødt chili
2 søde kartofler, kogte, skrællede og skåret i terninger
150 g friskbælgede eller optøede, frosne ærter en lille håndfuld koriander

Indisk mynte- & kokosraita
6 spsk yoghurt naturel (eller et vegansk alternativ)
20 g mynte, finthakket
4 spsk kokosmel

Kikærtedosa
125 g kikærtemel
40 g fuldkornsrismel
1 tsk havsalt
1 spsk nigellafrø (jomfru i det grønne) (kan udelades)
21⁄2 dl vand

Tilbehør
Evt. en god chutney
1⁄2 tsk ghee eller kokosolie

Varm en smule ghee eller kokosolie op på en pande ved middel varme, og tilsæt løg og krydderier. Rør hyppigt rundt undervejs, og steg, til løgene er klare, og krydderierne dufter dejligt. Tilsæt de kogte søde kartofler og ærterne, og steg videre under omrøring, til det hele er varmet igennem. Mos nu kartoffelblandingen med bagsiden af en trægrydeske, og drys med koriander. Stil mosen til side, mens raita og dosaer tilberedes.

Rør samtlige ingredienser til raitaen sammen i en lille serveringsskål. Tilsæt mere yoghurt, hvis du foretrækker den mere lind. Lad den trække i køleskabet, til den skal serveres. Den kan holde sig i køleskabet et par dage.
Bland de to slags mel til dosaerne i en skål sammen med salt og evt. nigellafrø. Pisk derpå vandet i, til dejen samler sig – den skal være forholdsvis tyk.

Varm ghee eller kokosolie op på en pande ved middelhøj varme. Tilsæt ca. en fjerdedel af dejen, og fordel den jævnt med bagsiden af en ske. Vend den, når den er gylden, og bag den anden side. Tag den færdige pandekage af panden, og hold den lun, mens du steger de øvrige dosaer.
Læg et par skefulde fyld på hver dosa, rul dem løst sammen, og server dem med raita og chutney til.

SÆRLIGT WEEKEND-TILBUD
Husk at du i denne weekend, kan sikre dig et helt særligt weekendtilbud på GREEN KITCHEN REJSER og min egen bog GULD I GRYDEN til kun 299 kr. (Normalpris 500 kr). Du får bøgerne sendt gratis lige til døren. Du opnår tilbuddet ved at indsætte 299 kroner for hele bogpakken via Mobile pay på 27858987 eller via min konto hos Nordea på reg. nr: 2211, kontonr. 6275758734. Husk blot at skrive dit navn og din adresse på, så jeg ved, hvor jeg skal sende bøgerne hen. TILBUDDET GÆLDER KUN INDTIL SØNDAG (midnatstid) og kun for mine FB-venner. Bøgerne udsendes primo næste uge og er dig i hænde en dag eller to senere.

Weekend med kluddermorboller & børnens yndlingsforfrisker

Kære læsere

Så nåede vi frem til ugens velfortjente frikvarter: Weekend. Så dejligt. Intet er bedre end sløve morgener uden en bimlende alarmklokker, ekstra god morgenmad og tid til bare at drysse rundt, læse lidt, se familie, høre lidt god musik og nyde at alle husets beboere er samlet under samme tag. I ovnen lige nu er en god flok "kluddermorboller fra kardemommeby" ved at blive forvandlet tll sprøde, velsmagende weekend-fokælelser. Opskriften er fra "Slyngler & stanglakrids", og jeg har i dagens anledning ændret lidt på titlen, da jeg pludselig kom i tanke om legen "kluddermor" fra min barndom, hvor man snoede og viklede sig ind i hinanden -og sådan bliver disse boller også skabt. Du får opskriften her nedenfor.

Jeg vil også give dig en opskrift på "Børnenes yndlingsforfrisker" fra "Spilopper & stjerneskud". Jordbærene i den originale opskrift er blot erstattet af de sunde blåbær i denne version:

Børnenes yndlingsforfrisker
2 store glas

Blåbær og banan er en fantastisk duo, og da der ingen mælk er i, bliver denne smoothie meget is-agtig og cremet. Hvis du foretrækker den mere flydende, kan du selvfølgelig sagtens tilføje et par deciliter mælk.

2 bananer

2 dl blåbær
3 dl yoghurt naturel (eller ylette, tykmælk, a38)
1 tsk vaniljesukker
en god håndfuld isterninger

2 spsk hørfrøolie

Skræl bananen, nip jordbærrene og kom det i blenderen sammen med de andre ingredienser. blend, til du har en blød og lækker smoothie.
Blåbær har længe været kendt for deres mange sundhedsfremmende egenskaber. Hvad forskerne senest har fundet ud af er dog tilmed, at blåbær kan hjælpe med at holde din hud i topform ved at forebygge rynker og øge hudens elasticitet og collagenindhold. Ikke så tosset en lille sidegevinst, vel. Du kan læse mere herom på min gode veninde Anette Harbech Olesens inspirationsmættede hjemmeside her:
http://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/hold-din-hud-i-topform-med.... Anette er efter min mening én af landets, ja måske verdens, allermest indsigtsfulde og vidende ernæringsforskere, og har du ikke allerede tilmeldt dig hendes nyhedsbrev, kan jeg varmt opfordre til at gøre det. Få steder får du så meget vigtig, inspirerende og velresearchet information om god mad, sundhed og velvære som i Anettes nyhedsbreve.

Ovenfor ser du billedet af "Kluddermor-boller fra Kardemommeby" og nedenfor finder du opskriften på, hvordan du skaber dem. Den er en ny variant af de "kanelsnurrer", der oprindelig kommer fra Norge, men har vakt begejstring her i landet, bl.a. via de fuldkommen fantastiske kanelsnurrer, Meyers Deli forhandler i København. Min variant her er med citron og pistacienødder. Den er frisk og skøn, sprøde udenpå og dejligt bløde indeni, og ja, de er faktisk gået hen og er blevet vores personlige favorit herhjemme lige for tiden. Er sikker på, at du vil elske dem også - og hvis du er mere til chokoladefyld, så får du også lige en opskrift på sådan en variant.

Kluddermor-boller fra Kardemommeby
ca. 12 stk.

Nogle gange kan det være godt at have lidt lækkert at se frem til efter en tur i det grønne. Jeg har set disse flot svungne små brød på flere norske blogs og faldt pladask for dem. De så så delikate ud, og formen måtte afgjort være én, som kun professionelle bagere kunne mestre, tænkte jeg. Men sådan forholder det sig slet ikke. De er faktisk supernemme at lave, og resultatet bliver så imponerende fint.

75 g smør
5 dl mælk
35 g gær
35 g sukker
1 tsk kardemomme 1⁄4 tsk salt
1 æg
ca. 750 hvedemel

Citron-pistaciefyld
75 g usaltede pistaciekerner
100 g stuevarmt smør
fintrevet skal fra 2 store, økologiske citroner
1 dl brun farin

Pensling
1 æg

Smelt smørret i en kasserolle. Tilsæt mælken og hæld blandingen i en bageskål. Rør gæren ud i blandingen. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og ælt dejen godt igennem. Hak pistaciekernerne fint og bland tre fjerdedele af dem sammen med de øvrige ingredienser til citron-pistaciefyldet. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 40 cm og smør fyldet ud på den. Fold dejen på midten på den lange led. Skær derefter 2-3 cm brede strimler og sno dem rundt som en spiral. Bind en knude eller to på hver strimmel og fold enderne ind under “bollen”. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i ca. 45 minutter. Pensl dem med sammenpisket æg, drys dem med den sidste fjerdedel af finthakkede pistaciekerner og bag dem i ovnen ved 225 grader i 10-12 minutter.

Chokoladefyld
Du kan variere kluddermor-bollerne ved at erstatte citronfyldet med chokoladefyld. Fremgangsmåden er ellers den samme.

100 g stuevarmt smør
3 spsk kakao
3 spsk sukker
50-100 g mørk chokolade (70 %)

Bland smør med kakao og sukker. Smør det ud på den udrullede dej. Hak den mørke chokolade fint og fordel den over smørblandingen. Følg derefter opskriften herover.

Rigtig god weekend.

Den dag laksen blev “wrappet op” med guacamolen

Hej kære læser

Efteråret står for døren, og jeg tænkte, at jeg lige ville give dig en opskrift på en nem lille lækkeri, du kan spise både derhjemme til frokost i weekenden, putte med i madpakken på dage, hvor den skal have lidt ekstra gas - eller proppe i picnic-kurven, hvis du planlægger at tage familien under armen og drage afsted på en lille tur ud i naturen i nær fremtid.

Da jeg for år tilbage arbejdede inde i hjertet af Aarhus, gik jeg nu og da hen til min yndlingscafé og fik smurt en sandwich med laks. Jeg ventede min ældste søn, Oscar, og havde vist udviklet én af disse her lidt pudseløjerlige "cravings", som mange gravide får, netop for laks, røget laks. Og disse sandwich blev smurt med den mest fantastiske kvalitet røget laks, du kan tænke dig. Men det var ikke alt, der gjorde sandwichen til den vildeste lækkerbisken og drog mig afsted mod caféen flere gange ugentligt i perioder. Nej, hemmeligheden bag denne ufatteligt velsmagende spise var nemlig, at brødet blev smurt med den skønneste "avocado-mousse", som de kaldte det (andre ville måske bare kalde den guacamole). Kombinationen af laks og avocado-mousse er altså helt guddommelig. Her er makkerparret “wrappet op”, så det er nemt at spise uden kniv og gaffel, men foretrækker du at lægge fyldet ind imellem to stykker velsmagende flutes, er det også superlækkert.

Den dag laksen blev “wrappet op” med guacamolen
4 personer

et par håndfulde friske, spæde salater (eller babyspinat)
evt. lidt friske spirer

4 modne avocadoer

4-6 spsk citronsaft
1 stort rødløg

4 fed hvidløg

1⁄2 lille rød chili

salt og friskkværnet peber
8 fuldkornstortillaer
16 skiver laks

Skyl salaten og de friske spirer, hvis du bruger dem. Halver avocadoerne og skrab indhol-det over i en skål. Mos det sammen med citronsaft, finthakket rødløg, pressede hvidløg og finthakket chili til en lækker guacamole. Smag til med salt og peber. Lun fuldkornstortillaerne i ovnen, og fordel de spæde salatblade, røget laks og guacamole oven på dem. Rul dem sammen og “wrap dem op” i madpapir. En rigtig lækkerbisken på høstturen, når maverne knurrer lidt oven på jagten på efterårets spiselige skatte.

Tip
Er du mere til lidt fintskivet kyllingefilet, er det bestemt et værdigt alternativ til laksen. Gril
fileterne på din grillpande (hvis du har en sådan), og krydr dem med salt og peber og evt. en smule paprika. Skær dem ud i fine skiver bagefter og læg dem ind i tortillaerne sammen med salatblade og guacamole. Glæd dig! Det er bare nogle gode mundfulde, der venter de heldige wrap-indtagere.

Rigtig dejlig dag!

Ovnbagt havregrød med vanilje og nødder

Mon du også hører til dem, der sætter pris på en skålfuld dampende havregrød toppet med nødder, rosiner og måske lidt frugt om morgenen? Hvis ja, vil du sikkert også falde pladask for denne luksusudgave af den klassiske version, som er velegnet på en sløv weekend-søndag eller en hverdagsmorgen, hvor I sætter tid af til at hygge lidt ekstra om jer selv. Den kan laves i mange forskellige varianter - med hakkede nødder, forskellige krydderier, frugter og bær. Her kommer én af mine egne favoritter - som at sætte skeen i en pragtfuld dessert.

Ovnbagt havregrød med vanilje og nødder
2 personer
1 lille banan
2 ½ dl vand
1 æg
2 dl havregryn
½ dl rosiner
½ dl grofthakkede hasselnøddekerner
¼ tsk salt
1 knsp vaniljepulver (eller vaniljesukker)
½ tsk kanel
½ tsk kardemomme
1 knsp bagepulver
evt. en lille håndfuld æbletern og bær efter eget valg

Mos bananen med en gaffel i en skål og tilsæt de øvrige ingredienser. Hæld havregrøden i en lille bageform og bag den ved 200 grader i ca. 25 minutter. Server den som den er eller med en iskold klat skyr på toppen.

Rigtig god fornøjelse og dejlig søndag ♡

Et lille energiboost - ingefærshot med citron og æble

I går strålede sensommersolen for fuld glød, mens den i dag har overladt stafetten til skyer og tunge regndråber. Efteråret forsøger at sætte en fod i døråbningen. Nu er det snart dens tur til byde os velkommen til en sæson med hassel- og valnødder, syltning, brombær, masser af æblekager, blommekompot og andet godt, men også rusk i trækronerne, koldere temperaturer, lune sweatre, uldne plaider, ild pejsen, stearinlys og masser af varm kakao, te og toddies. I morges startede jeg dagen med et stort glas hjemmebrygget ingefærshot med citron og æble. Se her, hvordan jeg lavede det:

1 stort ingefærshot (eller 3-4 snapseglas-små)

ca. 50 g skrællet ingefær
2 æbler
1 citron

Skyld alle ingredienserne grundigt og skræl ingefæren. Put æbler og den hele citron igennem en saftpresser. Hæld saften op i din blender og tilsæt ingefæren. Blend omhyggeligt, indtil ingefæren er helt findelt og er blevet optaget af saften fra citron og æble. Hæld op i et eller flere glad og nyd shottet med det samme.

Udover at smage godt og give varme i kroppen på en lidt regnkold sensommermorgen, så indeholder ingefær også stoffet gingerol, som har anti-inflammatoriske og betændelseshæmmende egenskaber. Ingefærroden har som grønsag, krydderi og urtemedicin sin oprindelse i Asien, hvor den tidligt omtales i de ældste skrifter fra både Indien og Kina. Den har ry for at være god mod forkølelse såvel som ledsmerter, kvalme og søsyge. Så nu har du det perfekte middel mod efterårets snøfteture i baghånden.

Håber, den må bekomme dig og godt og booste hele dit system, så du er klar til at tage imod efteråret, når det for alvor melder sin ankomst.

Dejilg dag herfra.

Eksklusivt sommer tilbud med fokus på sundhed og velsmag til mine FB-venner & -følgere

Kære læsere

Det er ved at være lidt tid siden, jeg har været aktiv på bloggen, og det har jeg savnet rigtig meget. Jeg er ved at sætte en hel del nye skibe i søen - en ny international blog, yde mit bidrag til en international mad-app, skabe en ny bog med min søn Noah, skrive på min kommende rejsebog, udvikle workshops og meget andet - og det har gjort, at jeg har kørt lidt på lavere blus her på bloggen for et stykke tid. Så det er helt skønt at komme til tasterne igen :-)

Lige nu sidder jeg på et hyggeligt hotelværelse på Mallorca med lyden fra mine ungers glade stemmer svagt i baggrunden. Terassedøren står på vid gab og lige nedenfor befinder sig en swimmingpool med udsigt over havet, og den plasker de lykkelige rundt i lige nu i selskab med deres fætter og kusine og overvovet af min mor og søster. Så det er en rigtig familietur, vi er på, og da det netop er "rejseliv for familier", jeg har et stærkt fokus på for tiden i forbindelse med mine kommende rejsebøger, blafrer mine antenner rundt på hovedet af mig for at indfange alle de bedste tips, anbefalinger, lokale opskrifter, tricks og gode råd, som kan omsættes ind i de bøger, der forhåbentlig vil bringe glæde, inspiration og nytte til jer, når I selv har lejlighed til at drage ud på eventyr.

For tiden kører jeg et to-dages særtilbud til mine FB-venner og følgere. Er du endnu ikke med i min lille gruppe af de, der følger mig, og har du lyst til at benytte dig af mit tilbud, kan du bare gå ind her og følge min side som forfatter. Tilbuddet gælder kun til og med i dag den 31/7 (til midnat), og er tænkt som en sand inspirationspakke til dig, der kunne have lyst til at starte det nye skoleår på sund, velsmagende og selvforkælende vis. Så til og med midnat kan du købe en bogpakke bestående af to af mine egne yndlingsbøger (normalpris 600 kr.). DIN PRIS: 299 kr. og gratis forsendelse lige til din hoveddør. De to bøger er:

*Green Kitchen REJSER &
* Rejsen til sundhed

GREEN KITCHEN REJSER er skrevet af det superdygtige bestsellerpar, David Frenkiel og Luise Vindahl - en helt forrygende kogebog, der folder en bred palette af ganeforkælende, sunde retter, drikke og snacks ud i et indbydende univers fyldt med billeder fra deres rejser rundt om på kloden. Den er blevet revet ned fra hylderne i Australien, USA, England, Italien og flere andre lande, og her i Danmark har begejstringen også været stor. Blandt andet har ALT for damerne lige bragt 8 sider om Luise, hende og Davids nye bog, deres blog etc.

REJSEN TIL SUNDHED er skrevet af den topinspirerende ernæringsduo, Anja Ballegaard og Zenia Santini - en vidunderlig bog fyldt med viden, tips, opskrifter og inspiration om sundhed og lækker mad. De tager dig med ud på en oplevelsesmættet rejse til USA, England og Indien, hvor du kommer til at møde nogle af tidens største sundhedseksperter, der bidrager med ny viden og deres yndlingsopskrifter.

Har du lyst til at benytte dig af tilbuddet, kan du indsætte 299 kroner via MOBILE PAY på 27 85 89 87 eller på reg.nr. 2211, kontonr. 6275758734 (Nordea), og skrive dit navn og din adresse.

Så snart jeg registrerer indbetalingen, sørger jeg for, at bogpakken fyldt med inspiration sendes afsted til DIG♡ Har du nogen af bøgerne i forvejen, kan de måske udgøre en dejlig gave, du kan have klar, når bedsteveninden, naboen, søsteren eller kusinen fylder år eller bare skal forkæles lidt i anledningen af sommeren.
Bemærk: Tilbuddet gælder KUN i dag til midnat den 31/7.

Du kan få  et lille smugkig ind i bøgernes universer her ovenfor og nedenfor kommer en opskrift på en rigtig skøn salat, præsenteret af David & Luise i deres GREEN KITCHEN REJSER.

Til 4 personer / V / GF

Quinoa-, mandel- & myntesalat

Marokkanske couscoussalater byder på den mest vidunderlige blanding af smagsindtryk: De søde rosiner, sprøde, salte mandler og friske krydderurter er en helt uimodståelig kombination. Vi har lavet vores version glutenfri ved at bruge hvid, proteinrig quinoa, som vi koger med kanel. Vi marinerer desuden vores courget­ ter og auberginer selv, men du kan sikkert købe dem færdige på glas hos din lokale mellemøstlige grønt­ handler, hvis du ikke har tid til det.

1 courgette
1 aubergine
2 spsk koldpresset olivenolie, plus ekstra
til grillning havsalt
1 fed hvidløg, knust
300 g quinoa
7 1⁄2 dl vand
1 tsk stødt kanel saft af
1⁄2 citron
en håndfuld mynteblade
en håndfuld korianderblade
2 avocadoer, skåret i små terninger
3 spsk lyse eller gule rosiner
kernerne fra 1 granatæble
100 g ristede, saltede mandler

Mariner først grøntsagerne: Forvarm ovnen til 200°. Skær auberginen og courgetten i tynde skiver. Pensl dem let med olie på begge sider med en bagepensel, og læg dem i en bradepande. Drys dem med salt, og bag dem i ovnen, til de er møre og let brankede i kanterne – hold godt øje med dem undervejs, da de let brænder på. Tag grøntsagerne ud af ovnen, og læg dem i en skål. Tilsæt olivenolie og hvidløg, og stil skålen til side.
Skyl quinoaen grundigt, og lad den dryppe af. Hæld den derpå i en gryde, og tilsæt den afmålte mængde vand sammen med kanel og 1⁄2 tsk salt. Bring vandet i kog, og skru straks ned for varmen. Lad quinoaen simre i 15-20 minutter.

Hæld den kogte quinoa i en skål, og lad den køle lidt af. Tilsæt citronsaft, krydderurter, bagte grøntsager, avocado og rosiner, og vend det hele grundigt sammen.

Pynt med granatæblekerner og mandler. Server salaten straks, eller stil den i køleskabet til senere brug. Den kan holde sig 3-5 dage.

RIGTIG god weekend og mange gode hilsner og tanker fra Mallorca.

Udgiv indhold