#ff28a2

Blogindlæg under Højtidsfejring

Min bedste opskrift på Luciaboller

Fjerde efterårsferie-idé: Hjemmelavede perleskåle

Hej kære læser.

I dag skal du have en ny idé til efterårsferien, der er fra den kreative afdeling. Det er et lille projekt, der både er sjovt og hyggeligt at lave. Du kan se idéen på billedet her ovenfor: Perleskåle skabt i et hav af farver og den perfekte gave til én, du gerne vil glæde her i ferien. Selv helt små børn kan være med. I skal bruge Hama-perler, som
 er dem, man normalt laver perleplader af. De fås i flere forskellige størrelser. Det er den ekstra store, jeg har brugt her.

Her er opskriften på, hvordan du kan lave din egen skål:
Find en ovnfast skål af passende størrelse frem. Pensl den med et tyndt lag olie indeni. Fyld bunden med Hama-perler, så de ligger i ét lag. Stil dem op, så de står side om side. Lav bun- den først, og byg så perler op langs siderne. Pas på ikke at skubbe til skålen undervejs. Når
du har fyldt hele skålen op, sætter du den forsigtigt i en forvarmet ovn ved 200 grader. Børnene synes tit, det er rigtig sjovt at sidde og kigge ind ad ovndøren og se perlerne smelte. Lad den stå derinde i ca. 8-10 minutter, men husk ikke at forlade ovnen undervejs, for lige pludselig smelter perlerne sammen, og så skal skålen ud. Lad perleskålen køle lidt af, og hæld derefter koldt vand ned i den ovnfaste skål. Perleskålen svupper op og er klar til at blive taget i brug eller givet væk som en personlig, farverig gave.

Idéen er hentet fra min bog, "Spilopper & stjerneskud", som er blevet kåret til "Danmarks bedste familieinspirationsbog" og nomineret til titlen som "Verdens bedste". Måtte du ønske at læse mere om, eller måske erhverve dig dit eget eksemplar, kan du klikke her.

Rigtig god fornøjelse!

Tredje efterårsferie-idé: Hjemmebagt Sydneybrød

Så nåede vi frem til efterårsferiens 3. idé til et lille hyggeligt hjemme-projekt. Denne gang bevæger vi os ind i Bagværkstedet og kreerer et brød, der unægteligt ligner Operahuset i Sydney, når det står færdigbagt og troner i al sin mægtighed – blot er der kommet en flok ekstra “vinger” til. Dets oprindelige navn er “Pull Apart brød”, og det stammer fra USA. I min egenskab af inkarneret kanelsneglefan er det nok ikke så overraskende, at jeg faldt pladask for konceptet om det lagdelte brød fyldt med den lækreste kanelkrydrede remonce. Jeg gik i køkkenet for at eksperimentere mig frem til en udgave, der sidder lige i skabet, og resultatet får du her. Det hører ikke hjemme i helseafdelingen, men pyt! I efterårsferien må der gerne skejes lidt ud :) En advarsel er dog nødvendig: Pas på! Dette brød er stærkt vanedannende.

Sydneybrød

50 g gær
1 ½ dl mælk
75 g smør
3 æg
60 g rørsukker
ca 600 g hvedemel
½ tsk salt

Fyld
75 g smør
125 g rørsukker
2 strøgne spsk kanel
 
Find din bedste bageskål frem og smuldr gæren deri. Lun mælk og smør og hæld det over gæren. Rør blandingen godt sammen og tilsæt de øvrige ingredienser. Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen godt, til den er smidig og blød. Dæk skålen til med et fugtet viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted i en times tid.

Smelt smørret til fyldet i en gryde og sæt det til afkøling. Rør sukker og kanel sammen. Rul dejen ud til en aflang firkant, der er ca. 30 cm bred og 45 cm lang. Pensl den med det smeltede smør og drys med sukker-kanelblandingen. Skær dejen ud i 6 strimler på ca. 5 cm på den lange led. Læg strimlerne oven på hinanden, så de ligner en lang, smal lagkage i seks lag. Skær ”lagkagen” ud i 6 dele, og stil dem side om side (på højkant) i en rugbrødsform (på 1 l), så de står på samme måde som skiverne i en pakke med sandwichbrød. Bag brødet midt i ovnen ved 180 grader i ca. 40 minutter.

Tip
Har du god tid, kan du skære mængden af gær ned til 25 gram og sætte hævetiden op til 3 timer.

Tip
Du kan erstatte 200 g af hvedemelet med fuldkornshvede- eller speltmel, hvis du ønsker en lidt mere rustik krumme, og du kan erstatte rørsukkeret med kokossukker for at få en mere karamelliseret smag.
 

Rigtig god fornøjelse!

Anden efterårsferie-idé: Små efterårsmonstre

Hej kære læsere.

Så er det tid til at byde jer på efterårsferiens idé nummer 2 som er fra den kreative afdeling. Vi kalder dem "Små efterårsmonstre", men egentlig kan du navngive dem helt, som du ønsker.

For år tilbage, da mine drenge endnu var små, var der en række figurer, som virkelig erobrede sig plads i de fleste børneværelser, ikke mindst på mine sønners: Pokémon-figurerne. Det undrede mig derfor ikke, at det var fra det univers, de hentede deres inspiration, da de en eftermiddag for nogle efterårsferier siden sad og modellerede figurer af fimoler. De små monstre, de skabte, var utrolig dekorative, og efter at de havde leget lidt med dem, blev de sat på hylden i bogreolen i stuen, frit til skue for alle i huset. De gør mig faktisk i rigtig godt humør, hver gang jeg kigger på dem. Måske skal der også et par små mon­stre hjem og bo hos jer? Idéen er hentet fra min seneste bog, Slyngler & stanglakrids, som forhandles her, hvis du måtte ønske at læse mere om den.

Fimoler kan i øvrigt købes i de fleste hobbyforretninger, bl.a. i Panduro Hobby. Det kan formes som modellervoks og efterfølgende “brændes” i ovnen ved 130 grader i 15-30 minutter, alt efter hvor store figurerne er. I varmluftsovn brændes figurerne ved 100 grader.

Rigtig god fornøjelse og dejlig lørdag aften.

Få opskriften på hjemmebagte skårne klejner

Så blev det lørdag den 6. december og 2. advent er lige om hjørnet. I dag vil jeg give dig et lille kig ind i Slyngelbogens juleunivers. Jeg tænkte nemlig, at du nok, som jeg, holder af gode, gammeldags klejner med revet citronskal og andre gode sager i, er det ikke rigtigt? Sandsynligheden for et “ja” er nok ganske stor, for de smager jo dejligt, de små julesmåkager. Til gengæld kan det være, at du ligesom jeg ikke er spor glad for fritureolien, som klejner typisk bliver bagt i. Den hænger i gardiner, vægge og møbler og er svær at slippe af med igen bagefter. Her kommer en opskrift på skårne klejner, der kan bages i ovnen helt uden olie, så de er mindre fede end de gængse og stadig smager fuldkommen fantastisk.

Skårne klejner

275 g mel
1⁄4 tsk hjortetaksalt
100 g koldt smør
80 g sukker
revet skal af 1 økologisk citron 1 æg (s/m)
4 spsk piskefløde

Glasur
200 g flormelis
1 pasteuriseret æggehvide
2-3 spsk citronsaft

Bland mel, hjortetaksalt, smør, sukker, citronskal, æg og fløde i en skål. Ælt dejen hurtigt sammen. Hvis du har tid, har dejen godt af at samle sig lidt i køleskabet en god times tid. Har du ikke så meget tid, kan den rulles tyndt ud på et stykke bagepapir med det samme. Rul den gerne så tyndt ud, du kan, uden at dejen går i stykker. Skær den i firkanter med en klejnespore, så den får de karakteristiske takkede sider. Læg firkanterne med god afstand på en bageplade med bagepapir og bag dem i 8-10 minutter ved 200 grader. Lad dem køle af på en rist. Rør ingredienserne til glasuren sammen og giv kagerne et strøg af den hvide sukkermasse på toppen. Selv foretrækker jeg kagerne uden glasur, men det er jo op til hver enkelt at afgøre, hvad han eller hun bedst kan lide.

Rigtig god fornøjelse og dejlig weekend.

Du kan finde opskriften i min nye bog, Slyngler & stanglakrids, som er på 352 inspirationsmættede sider og måske lige kunne være den julegave til en af dine kære, du går og søger. I så fald kan du købe den her til 249,-  (normalpris 300,-)

 

Velsmagende og hyggelige idéer til DIN påske

Fra påskekapitlet i "Spilopper & stjerneskud"

Kære du,

Påsken står for døren og i dette indlæg skal du have lidt idéer til, hvad I kan hygge jer med i ferien.

Som barn elskede jeg traditionen med at sende gækkebreve ud til familien op til påske, og jeg kan se, at mine drenge holder lige så meget af den. Min søster og jeg fandt ofte selv på sjove vers, og det er jo i denne sammenhæng helt legalt, for at “gække” betyder jo netop at drille eller narre. Hvis modtageren af gækkebrevet ikke evner (læs: nænner) at gætte afsenderen inden for tre gæt, skal vedkommende give den, der har ført gækkesaksen, et påskeæg. Hvis du bor tæt på den, du gerne vil drive lidt gæk med, kan du lave et alternativt gækkebrev i form af en skøn fløjlsblød gækkekage med chili og mørk chokolade, hvorpå optræder et gækkebrev drysset i flormelis. Bag kagen og læg dit gækkebrev hen over den. drys med et fnuglet lag flormelis igennem en sigte, så dit gækkebrev træder frem. Lav et lille banner med dit gækkevers af en strimmel dekorativt papir, fastgjort til to tandstikkere og plantet i kagen. tag forbi gækkemodtageren og snig kagen hen foran hoveddøren. Ring på – og løb, alt hvad du kan. se opskriften på næste opslag.

Fold dit eget gækkebrev
1. fold det ene hjørne af et hvidt a4-ark op til overkanten
2. klip kanten i højre side af
3. fold papiret på midten til en trekant
4. fold det én gang mere
5. Og én gange mere
6. klip enden af.
7+8. klip de indhak, du ser på tegningen
Fold papiret ud og se dit fine gækkebrev

Gækkevers
Det skal ikke være nemt,
så mit navn det har jeg gemt.
Kom med et gæt,
og det skal være godt.
Ellers må du af
med et påskeæg så flot.

Dikke dikke dikke,
mit navn det fik jeg ikke,
for præsten han fik hikke,
så døbte han mig ikke,
dikke dikke dikke.

En rose er det ikke,
en lilje heller ej.
I går jeg så den ligge
afplukket på min vej.
Som gave jeg den sender,
en vintergæk til dig.

Jeg ved, du blomsten kender,
men mon du kender mig.
Fra en herlig gammel ven,
kommer gækken til dig hen.

Om et æg den vil dig bede,
hvis du ikke svar har rede.
Thi det er en gammel skik,
glem det intet øjeblik:
At man påskeæg skal give,
når man vintergæk må blive.

 

Fløjlsblød gækkekage med chili og mørk chokolade


ca. 8 personer

150 g mørk chokolade min. 70 %
1⁄2 rød chili
kornene fra 1 stang vanilje
150 g sukker
75 g smør
75 g rapsolie
5 æg
fintrevet skal fra 1 appelsin

smelt chokoladen over vandbad (eller i en skål i mikroovnen) og kom den derefter op i en gryde. fjern frøene fra den halve chili og hak skallen meget fint. flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom dem i gryden sammen med den finthakkede chili. tilføj sukker, smør og olie og bland ingredienser- ne godt i gryden over svag varme. tag gryden af blusset. del æggene i æggeblommer og hvider. bland æggeblommerne i chokoladeblan- dingen sammen med den fintrevne appelsinskal. pisk hviderne stive. Hæld chokoladeblandingen ned til de piskede hvider og hæld blandingen over i en smurt springform (diameter 22 cm). bag kagen ved 200 grader i 40 minutter. lad kagen afkøle ved stuetemperatur og sæt den derefter i køleskabet i minimum 2 timer (gerne natten over), inden den serveres.

Glem ikke "at trante æg" i haven - en rigtig sjov leg, som både børn og voksne ofte finder fornøjelig :)

At trante æg
At trante æg vil sige at trille æg ned ad en bakke efter tur. Reglerne kan variere lidt. Vigtigt er det i hvert fald at have en startlinje, som ingen må overtræde. enten kan man konkurrere om, hvem der kan kaste eller trille sit æg længst ned ad bakken (eller hen ad græsplænen), uden ægget går i stykker. Vælger man den model, er det en god idé at have en flok små pinde klar til at markere, hvor de forskellige æg lander. Måske får man mere end ét forsøg hver, og så mister man jo lidt orienteringen. et æg, som går i stykker, tæller ikke med længere.

En anden variant af legen er 
at konkurrere om, hvem der er bedst til at ramme de andres æg. En af de gamle regler lyder, at man vinder et æg fra en anden, hvis man kan ramme det tre gange. Aftal forinden, hvor mange forsøg i har. Ifølge traditionen er præmien alle de “overlevende” æg. Det er nok ikke en gevinst, der appellerer så meget til hverken voksne eller børn. Så jeg kan anbefale, at man fylder et lille påskeæg med lækkerier, som uddeles til vinderen af legen.

I "Spilopper & stjeneskud" præsenterer jeg et tip til, hvordan du let kan indfarve dine æg ved at pakke dem ind i silkepapir og gøre papiret vådt. Hvis i kunne tænke jer at ”trante æg” efter påske-frokosten, vil det se flot ud, hvis I har indfarvet et æg til hver af deltagerne :) Du finder også masser af opskrifter til påskebordet og andre lege, I kan lege i påsken i bogen. Den kan lånes på biblioteket, og har du lyst til at eje den selv, har jeg lige nu et tilbud på bloggen, hvor du frit kan vælge to eksemplarer iblandt alle mine udgivelser på Tinkerbell Books og opnå 10% rabat + fri forsendelse.  Bare send mig en mail om dine ønsker over kontaktformularen øverst i menubjælken, så vender jeg tilbage med svar med kontooplysninger og detaljer omkring, hvordan vi lige gør det. Jeg signerer meget gerne dine bøger, hvis du måtte have lyst til en personlig hilsen :)

Rigtig dejlig påske til dig og dine.

Nem og lækker påskedessert - og lidt tanker om livet

 
Kære læser
 
Er du også helt høj over det solbeskinnede forår, der har sænket sig over vort land? Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har nydt forårets komme i den grad, jeg gør i år. Vinteren har været lang og mørk i år, synes jeg. Den har måske ikke været så kold og rig på puddersne, men jeg synes, det føles som hullet til bjørnehulen langt om længe er blevet filtret fri for skærmende grene og isolerende kviste, så sollyset igen kan vælte ind. Sådan føles det nok især, fordi det sidste halvår af 2013 bød på rigtig meget svær sygdom i min nærmeste familie og en række andre lidt krævende hændelser, som der lige skulle krisestyres på. Alt i livet går op og ned. Vinden rusker nu og da i hårrødderne og lægger sig andre gange som en tryg, beroligende hånd på lænden, der giver én det blide skub fremad, man har brug for. Og begge dele er en del af livet, og begge dele giver i én eller anden forstand livet værdi, mening og hjælper med at sætte tingene i perspektiv.
 
 
 
Allerede i årets første måned anede jeg dog, at lysere tider var på vej. Sådan er det pudsigt nok tit, når man vender kalenderblad. Der er et eller andet magisk ved at afrunde et år og tage hul på et nyt. Udskiftningen af en godt slidt kalender med en ny og endnu blank fører på forunderlig vis næsten altid positive forandringer og velkomne omvæltninger med sig. Og ofte sker de jo ikke helt af sig selv. Nogen gange er vi bare ikke helt klar over, hvor stor indflydelse, vi selv har på disse skift. Helt automatisk tror jeg mange af os går og summer lidt over det forgangne år, når det nærmer sig sin afslutning, evaluerer på, hvad der gav året værdi, og hvad der burde prioriteres anderledes. Og selvom jeg selv hører til dem, der meget bevidst sætter mig ned med min elskede notesbog foran mig og udstikker nye retninger, afdækker, hvilke værdier, der skal have lov at være mine ledestjerner i året, der kommer og, hvilke (ofte fem) fokusområder, der skal udgøre mine fyrtårne, ja, så sætter årsskifter vist en proces igang i os alle i forhold til at justere vort indre kompas. Det finder jeg magisk, og jeg har med årene nydt at fordybe mig i denne proces så bevidst og fokuseret som muligt i den hensigt at sikre mig, at det dyrebare liv, jeg er blevet givet, bliver brugt på det rette - og på de rette. Der er da ikke ret meget, der giver mere mening for mig end at reflektere godt og grundigt over dette. Ellers flyver man jo rundt som et blad i luften, der bliver ført afsted af vinden, hvor den måtte ønske at bringe én og ikke, hvor man nødvendigvis selv måtte finde det rigtigst at drage hen. Det er der naturligvis også en vis portion eventyr over (jvf. min hang til og glæde ved "at fare vild", som jeg var inde på i foregående blogindlæg), men generelt ønsker jeg nu selv at vælge, hvornår jeg vil lade mig føre af vinden, og hvornår jeg selv vil sidde ved rattet (hvis man kan sidde ved sådan ét, når man er et "blad" ;-)).
 
 
Sikke (lomme-)filosofisk dette indlæg endte med at blive :) Men faktisk er sådanne tanker nogen, der optager mig mere og mere. Med alderen bliver man nok lidt mere opmærksom på, hvor værdifuldt - ogsamtidig skrøbeligt - livet er, og hvor vigtigt, det er, at vi hver især tager ansvar for at bruge den tid, vi har her på jorden på det, der fylder os med mest mulig mening, vækker vort engagement i stort muligt omfang og giver os oplevelsen af at bruge os selv, vores kompetencer og personlige kvaliteter på den måde, der giver størst værdi for andre og én selv.
 

Faktisk ville jeg have skrevet om påsken i dette indlæg, for den venter jo lige om hjørnet. Selv holder jeg meget af denne højtid, som er en sand forårsbebuder fyldt med hyggelige traditioner og lækre højtids-retter og bagværkstyper. I "Spilopper & stjerneskud" har jeg et kæmpe påskekapitel med, hvor du både får historien om, hvad hver dag i påsken står for, og samtidig forsynes med masser af inspiration til påskelege, -pynt, -bagværk, -retter og meget andet. Én af de opskrifter, jeg er særligt glad for er denne lille påskedessert, som er utrolig nem at lave, og som bare smager tæskegodt. Den kan laves i en håndevending, og er en moderne, og ovenikøbet lidt mere kaloriefattig, variant af den klassiske citronfromage. Mange læsere synes, "Spilopperne" udkom skrevet til mig, at den har vakt succes hjemme hos dem, når de har samlet familien omkring påskebordet - og faktisk har en del fortalt mig, at de også laver den som dessert til vennekomsammener på andre tidspunkter af året, fordi den er så nem og smager så godt.
 
Her kommer den, så du også kan prøve den. Håber, den vil vække glæde hjemme hos dig også, og forkæle dine og familiens smagsløg godt.
 
 
Påskedessert
4 personer

6 dl piskefløde


3 dl græsk yoghurt 10 %
revet skal af 1 citron

Citronsirup
saften af 1⁄2 citron


4 spsk sukker

kornene fra 1⁄2 vaniljestang

Pynt
revet citronskal
citronmelisseblade
hvide eller gule likøræg

Pisk fløden til skum og bland den med den græske yoghurt og 3⁄4 af den revne citronskal (gem resten til pynt). Stil den i køleskabet. Pres citronsaften ned i en gryde og tilsæt sukker og vaniljekorn. Varm blandingen op og kog den ind i
 10-15 minutter, til den bliver tyk og sirupsagtig. Tag den fra blusset og køl den helt ned. Bland den i yoghurtcremen. Fordel citroncremen i dekorative små skåle og pynt med revet citronskal og, et citronmelisseblad og et likøræg.

Fastelavnsweekend - bag en "kongekage"

Så er fastelavnsweekenden over os, og mange har garanteret planer om at sende en pladefuld fastelavnsboller i ovnen eller stikke omkring bageren og hente en pose af den traditionelle spise. Har du lyst til at forkæle familien med en anden type lækker bagværk med lidt overraskelser i, kan jeg anbefale denne her kage. Den hører egentlig Hellig tre Kongers-fejring til den 6. januar, men smager helt vildt godt og passer også rigtig godt ind i fastelavnstemaet.

Den stammer fra Frankrig og kaldes dér for "Galette des Roi"s, Kongernes galette. Galette betyder “bønne”, og en sådan (endnu tør, ukogt én) bager man ind i kagen. I nogen familier har man udskiftet bønnen med en lille indbagt keramikfigur, så dér skal man passe ekstra meget på ikke at tygge på den eller, endnu værre, at komme til at sluge den.

Den, der får bønnen, bliver kronet som konge (eller dronning) og får lov til at vælge sin respektive "højre hånd" for dagen. Sammen får de herefter lov til at bestemme dagens forløb: Om man skal høre musik, se film, spille kort, gå en tur osv., men især, hvornår der skal skåles. Så skal alle omkring bordet sige: “Dronningen drikker! Kongen drikker!” Og så skal alle drikke deres skål.  Kagen er rigtig nem at lave og smager skønt.

Her kommer opskriften:

GALETTE DE ROI - ELLER FASTELAVNSKAGE (i dagens anledning)
1 kage, 6-8 stykker

Dej:
400 g butterdej
(lav den selv - opskrift i "Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne" -  eller køb den eventuelt på frys)

Fyld:
100 g blødt smør
100 g malede mandler
eller 50 g revet marcipan 100 g sukker (hvis du bruger marcipan, skal du kun putte 50 g sukker i)
2 spsk brun rom
2 æggeblommer + 1 æg til at pensle med

Pynt
evt. flormelis

Varm ovnen op til 220 grader. Rul butterdejspladerne ud til to plader, og skær hver plade ud til en cirkel med en diameter på cirka 25 centimeter. Bland smør, malede mandler (eller marcipan) sammen med sukker, rom og æggeblommer. rør det hele godt sammen til en ensartet creme.

Læg den ene butterdejscirkel på en smurt bageplade. Smør marcipancremen ud på butterdejen indtil cirka 21⁄2 centimeter fra kanten. Placer en stor hvid bønne (eller porcelænsfigur) i cremefyldet et tilfældigt sted, pensl butterdejskanten med lidt vand og læg derefter den anden dejcirkel over. Tryk kanterne sammen med en gaffel. Rids et gittermønster i kagen med en lille kniv, og pensl kagen med sammenpisket æg.

Bag kagen i cirka 20-30 minutter, til den er gylden. Drys eventuelt kagen tæt med flormelis og sæt den i ovnen i yderligere 2-3 minutter, så overfladen glaserer. Server kagen lun eller kold med en papirsguldkrone som pynt.

Rigtig god fornøjelse og dejlig fastelavnsweekend ♡

Ps. Opskriften stammer fra min bagebog: GREVEN, KAMMERJUNKEN OG DEN DRAGENDE CITRONMÅNE, der er fyldt med bl.a. højtidsbagning. Står du netop og mangler lidt inspiration til det, kan du købe min bog her

Boller op, boller ned, boller i min mave...

Fastelavn står for døren, og for de fleste betyder det, at det snart er tid til at sende en flok fastelavnsboller i ovnen.

Men hvad er det nu lige med fastelavn - hvor stammer denne særlige begivenhed fra?

Jeg har forsket lidt i sagen og fundet ud af, at fastelavn er en skik, der har rødder tilbage til tiden før reformationen. I den katolske tid var fastelavn begyndelsen på den 40 dage lange faste, hvor man forberedte sig både mentalt og fysisk til påsken og genopstandelsens mirakel.

I sydeuropæiske lande kaldes den lignende fest for “carne vale”, karneval, der betyder “farvel kød!”. Før reformationen i 1536 spiste man mest groft brød, fisk og lignende i fasten, så mange lækkermunde ville naturligvis gerne i tiden op til fasten nyde godt af alt det, der inden længe ville være forbudt: Søde sager, fint brød og kød. Efter reformationen blev fasten afskaffet, men fastelavnen blev bibeholdt som en folkelig skik i Danmark.

Hvor stammer den danske tradition med fastelavnsriset og fastelavnsbollen så fra?

Jo, historiebøgerne hævder, at når en ung mand mødte en ung pige på gaden til fastelavn, så slog han hende med et ris lavet af grene. Det var også en udbredt skik blandt kærester at rise hinanden, og det var børnenes særlige ret til fastelavn at piske deres forældre vågne. Prisen for risningen var altid en bolle – derfra stammer traditionen med fastelavnsboller. Her får du opskriften på vores favoritudgave, der har begejstret mange lækkermunde.

Opskriften stammer fra min bagebog, “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne”, der i øvrigt bl.a. byder på masser af andre opskrifter på højtidsbag af forskellig slags.

FASTELAVNSBOLLER
8 stk.

50 g gær
2 1⁄2 dl fingervarm mælk
2 spsk sukker
125 g blødt smør
1 tsk stødt kardemomme
ca. 600 g mel

Creme
1 æg
1 spsk sukker
1 spsk vaniljesukker
1 spsk majsstivelse
2 1⁄2 dl fløde
1 dl smuttede, finthakkede mandler

Pensling
1 sammenpisket æg

Chokoladeglasur
80 g flormelis
30 g kakao
4-5 spsk vand

Lav først cremen
Pisk æg, sukker og vaniljesukker sammen og pisk majsstivelse i. varm fløden op til kogepunktet og hæld den i æggemassen. Hæld det hele tilbage i gryden og bring cremen tæt på kogepunktet, mens der piskes. Tag cremen fra varmen og bland mandlerne i.

Lav derefter dejen
Rør gæren ud i den fingervarme mælk. Tilsæt sukker og 50 g af smørret, og bland det godt sammen med gærblandingen. Tilsæt kardemomme og mel. Ælt dejen sammen og stil den til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtet viske- stykke over. sæt ovnen på 225 grader. Ælt derefter resten af det bløde smør i dejen. rul dejen ud til en firkant, der er 1⁄2 cm tyk. skær firkanter ud af dejen og kom en lille top kagecreme på hver. Fold dejen sammen om cremen og anbring bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl bollerne med æg og bag dem i den varme ovn i 15 minutter. rør flormelis, kakao og vand sammen til chokoladeglasuren, og kom den på bollerne lige inden serveringen.

Rigtig god fornøjelse!

Udgiv indhold