#ff28a2

Blogindlæg under Bagværk

Min bedste opskrift på Luciaboller

Få opskriften på weekendens bedste hjemmebagte pizza

Kære læsere

Det er lidt tid siden, jeg sidst har været aktiv på min blog. Meget rejseaktivitet har præget mit program, da jeg er i fuld gang med at indsamle de bedste anbefalinger, tips og hints om skjulte skatte, uopdagede perler og ganeforkælende spisesteder rundt om i verden, jeg kan støve op til min kommende rejsebog - eller rejsebøger, som det nok viser sig at blive.

Senest har jeg været i Venedig og Paris og inden længe er New York på programmet. Ja, jeg ER en heldig én at kunne pakke kufferten så tit og begive mig ud på eventyr i sådan en strøm. Jeg føler mig også meget priviligeret og i mine kommende rejsebøger vil jeg gøre mit ypperste for at berige jer med de mest inspirerende tips og idéer, fotos og fortællinger fra og om de destinationer, jeg folder ud i bøgerne, så I også kan få glæde af dem. Og jeg er vis på, at nogle af byerne også optræder på jeres lister over favoritter eller ønskede rejsemål: Paris, Rom, London, NYC, Venedig, Lissabon, Barcelona, København, Berlin og ja et par stykker mere.

Men lige nu er jeg hjemme med mine tre musketerer, og det er i bund og grund her, jeg nyder livet allermest. Ude godt, hjemme bedst! Og i aften står den på hjemmelavet pizza. Vi elsker pizza og mener med årene at have lykkes i at knække koden til at lave ret så gode versioner af spisen i egen ovn, bagt på en tordnende varm bagesten, der efterladen bunden sprød og "crisp". En af vore favoritpizzaer lige pt. er én med et fyld af bl.a. ovnbagte tomater og karameliserede nektariner (se opskriften nedenfor). Men når vi nu er igang med kagerullen, laver vi som regel 2-3 forskellige udgaver, hvor alle i husstanden får det fyld på, de elsker allermest.

I dag er der lagt bestilling ind på pizza med tomatsauce, frisk mozzarella, krydret pølse og masser af friske cherrytomater og et generøst drys rucola, der først kommer på, når pizzaen er kommet ud af ovnen. Hele herligheden toppes med hjemmelavet hvidløgsolie af friskpresset hvidløg og en god koldpresset jomfruolivenolie. Så nu vil jeg springe fra her og bevæge mig ud i køkkenet og lægge sidst hånd på de italienske klassikere, så vi kan få sendt dem i ovnen, inden maverne knurrer for meget.

Nedenfor finder du opskriften på den pizza-opskrift, jeg omtalte ovenfor, som er præsenteret i "Slyngler & stanglakrids" - en glutenfri udgave, der dog let kan forvandles til en glutenholdig sag, hvis du foretrækker det. Undlad da blot at putte loppefrøskaller i, skru mængden af gær op til 20 gram og erstat rismel og majsstivelse med en god ( måske ovenikøbet italiensk, tipo 00) hvedemel. God fornøjelse!

Glutenfri pizzabund
2 små eller 1 stor pizza

3 dl lunkent vand
1 spsk loppefrøskaller (også kaldet Husk)
10 g gær
¼-½ dl ekstra jomfruolivenolie
1 tsk flagesalt
50 g majsstivelse
ca. 200 g rismel (evt. fuldkornsrismel, hvis du ønsker den lidt grovere)

Rør dejen sammen i en røremaskine eller i en foodprocessor, hvis du har sådan én i dit køkken. Bland vand og loppefrøskaller i maskinen og kør blandingen rundt til, den er blevet geleagtig i konsistensen. Bland derefter de øvrige ingredienser i. Tilsæt lidt af rismelet ad gangen så du sikrer, at dejen ikke bliver for fast og hård. Den skal samle sig i en sammenhængende masse, men stadig være lind og blød i konsistensen. Læg et fugtet viskestykke over skålen med dejen og lad den hæve et lunt sted i ca. 1½ time. Rul den derefter tyndt ud på en bageplade og forbag den i 10 minutter ved 200 grader. Top derefter med dit yndlingsfyld og færdigbag pizzaen i ovnen ved 220 grader i ca. 12-15 min. Her har jeg smurt bunden med en ristet valnøddepesto (opskriften er med i Slynglerne, men du kan sagtens bruge en helt almindelig pesto, hjemmelavet eller købt) og toppet med slanke skiver frisk mozzarella, karameliserede nektariner, ovnbagte stilktomater, gorgonzola og frisk basilikum.

Ovnbagte stilktomater
Forvarm ovnen til 100 grader. Anbring 500 gram stilktomater (du kan også bruge cherrytomater) på en bageplade beklædt med bagepapir. “Punkter” dem ved at give dem et lille prik med en kødnål eller en skarp urtekniv. Drys dem med lidt salt (gerne flagesalt), kværn lidt sort peber hen over, drys med 2 tsk sukker og dyp med olivenolie. Sæt pladen med tomaterne ind i ovnen i et par timer, til de er tørrede, men stadig bløde. Efter tomaterne har været i ovnen, vejer de ca. 200 gram.

Karameliserede nektariner
2 nektariner
2 spsk smør
1 spsk flydende honning

Skær nektarinerne midt over og fjern stenene. Skær dem ud i slanke skiver. Opvarm smørret på en stegepande. Læg nektarinskiverne i en skål og hæld honningen henover. Vend dem rundt. Læg nektarinskiverne i ét lag på panden. Lad dem svitse let på stegepanden i et minuts tid. Vend dem og lad dem få et minut på den anden side, til de bliver karameliserede og appetitvækkende. Løft nektarinskiverne af og over på en tallerken og steg de resterende skiver på samme måde på stegepanden.

Tip
Hvis du vil være lidt på forkant, kan du lave dobbelt portion af pizzadejen og forbage de bunde, du ikke skal bruge i 10 minutter i ovnen ved 250 grader. Herefter kan du fryse bundene ned og tage dem op, putte fyld på og bage dem færdigt ved 250 grader i 10 minutter. På den måde har du altid adgang til en supervelsmagende og hurtig pizza.

Femte efterårsferie-idé: Bagedag i efteråret

Hej kære læser.

Så er det tid til at præsentere dig for efterårsferiens 5. idé til et lille hyggeligt, og i dette tilfælde velsmagende, projekt i de hjemmelige gemakker. I dag står den på hjemmebagte kanelsnurrer. Konceptet bag denne måde at forme boller på skulle efter sigende stamme fra Norge. Uanset hvorfra tricket kommer, så ser det efter min mening skønt og appetitvækkende ud. Bollerne kan spises som en lidt sød ting til formiddagskaffen i efterårsferien, eller nydes om eftermiddagen efter en forfriskende slentretur i skoven. Opskriften er præsenteret i min store børne- og familiekogebog “Spilopper & stjerneskud”, hvor du kan hente masser af inspiration til opskrifter på nemme, hurtige og velsmagende bagværkstyper, retter, tips til madpakken, kreative aktiviteter til eftermiddagene og ferier og meget mere.

Feriens bedste kanelsnurrer
12-15 stk

100 g smør
7 dl mælk
50 g gær
50 g sukker
1 tsk kardemomme
½ tsk salt
1 æg
cirka 850 g hvedemel

Fyld
75 g blødt smør
100 g rørsukker
1 tsk stødt kanel

Pensling
et sammenpisket æg

Smelt smørret i en kasserolle. Tilsæt mælken og hæld blandingen i en bageskål. Rør gæren ud i blandingen. Tilsæt alle de øvrige ingredienser, ælt dejen godt igennem og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter under et fugtet viskestykke. Rør ingredienserne sammen til remoncen. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 40 centimeter og smør remoncen ud på den. Fold dejen på midten på den lange led. Skær derefter 2-3 cm brede strimler, og sno dem rundt som en spiral. Bind en knude eller to på strimlen og fold enderne ind under “bollen”. Læg knuderne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve i 30 minutter. Pensl dem med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 12 minutter.

Rigtig god fornøjelse!

Tredje efterårsferie-idé: Hjemmebagt Sydneybrød

Så nåede vi frem til efterårsferiens 3. idé til et lille hyggeligt hjemme-projekt. Denne gang bevæger vi os ind i Bagværkstedet og kreerer et brød, der unægteligt ligner Operahuset i Sydney, når det står færdigbagt og troner i al sin mægtighed – blot er der kommet en flok ekstra “vinger” til. Dets oprindelige navn er “Pull Apart brød”, og det stammer fra USA. I min egenskab af inkarneret kanelsneglefan er det nok ikke så overraskende, at jeg faldt pladask for konceptet om det lagdelte brød fyldt med den lækreste kanelkrydrede remonce. Jeg gik i køkkenet for at eksperimentere mig frem til en udgave, der sidder lige i skabet, og resultatet får du her. Det hører ikke hjemme i helseafdelingen, men pyt! I efterårsferien må der gerne skejes lidt ud :) En advarsel er dog nødvendig: Pas på! Dette brød er stærkt vanedannende.

Sydneybrød

50 g gær
1 ½ dl mælk
75 g smør
3 æg
60 g rørsukker
ca 600 g hvedemel
½ tsk salt

Fyld
75 g smør
125 g rørsukker
2 strøgne spsk kanel
 
Find din bedste bageskål frem og smuldr gæren deri. Lun mælk og smør og hæld det over gæren. Rør blandingen godt sammen og tilsæt de øvrige ingredienser. Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen godt, til den er smidig og blød. Dæk skålen til med et fugtet viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted i en times tid.

Smelt smørret til fyldet i en gryde og sæt det til afkøling. Rør sukker og kanel sammen. Rul dejen ud til en aflang firkant, der er ca. 30 cm bred og 45 cm lang. Pensl den med det smeltede smør og drys med sukker-kanelblandingen. Skær dejen ud i 6 strimler på ca. 5 cm på den lange led. Læg strimlerne oven på hinanden, så de ligner en lang, smal lagkage i seks lag. Skær ”lagkagen” ud i 6 dele, og stil dem side om side (på højkant) i en rugbrødsform (på 1 l), så de står på samme måde som skiverne i en pakke med sandwichbrød. Bag brødet midt i ovnen ved 180 grader i ca. 40 minutter.

Tip
Har du god tid, kan du skære mængden af gær ned til 25 gram og sætte hævetiden op til 3 timer.

Tip
Du kan erstatte 200 g af hvedemelet med fuldkornshvede- eller speltmel, hvis du ønsker en lidt mere rustik krumme, og du kan erstatte rørsukkeret med kokossukker for at få en mere karamelliseret smag.
 

Rigtig god fornøjelse!

Weekend med grovbirkes fra Kongens København

Kære læser

Så blev det sørme fredag igen, og endnu en dejlig weekend venter forude her i det solbeskinnede efterår, som vi er begavede med i disse dage. Jeg håber, I alle har det godt derude og nyder den høje blå himmel, solen og den friske, rene luft, som er så karakteristisk for efteråret, når det viser sig fra sin allermest charmerende side.

Jeg synes hvert år, det er skægt at konstatere, hvilken stærkt stimulerende effekt denne årstid har på min kreativitet. Det er ligesom, at sommerens lidt varme, bedøvende omslag slipper sit tag og lader mig slippe ud af den bobel, sommeren typisk indhylder mig i. Det er som at smække vinduet op på vid gab og lade en stærkt forfriskende brise strømme ind. Og hvert år sker det samme - den høje blå himmel giver mig en følelse af, at der pludseligt bliver "højere til loftet", den rene luft får mig til at tænke klarere, sommerdøsen letter som dampen fra en keddelfuld kogende vand på komfuret og får idéerne til at vælte frem fra et sted indeni, jeg knap ved, hvor er - som når spæde spirer, hvis eksistens, man ikke kendte til, bryder igennem jordskorpen, eller den lille kylling pludselig sprænger sig vej ud gennem æggets skal.

Så traditionen tro er efteråret her hos mig en tid, hvor mange nye tanker, idéer og projekter spirer og tager form og en hel del er allerede skrevet ned på listen over tiltag i 2016 og 17, klar til at blive raffineret, modellereret og kultiveret. Et helt nyt initiativ, jeg bl.a. glæder mig rigtig meget til at søsætte, er en række kreative workshops & retreats med fotografering, storytelling og foodstyling som omdrejningspunkter, hvor jeg selv springer ud som underviser (i samarbejde med forskellige meget dygtige kræfter indenfor feltet).

Workshoppene og retreaterne bliver lanceret på min nye hjemmeside, myhappydanishkitchen.com, i november/december i år. Foreløbig er 5 workshops/retreats i støbeskeen, og de kommer til at finde sted på Mallorca, i Rom, Paris og København. Jeg glæder mig helt enormt til at pakke dem med viden, tips, tricks og inspiration indenfor alle de områder, jeg selv har tilegnet mig erfaringer indenfor gennem årene, og ser ligeså meget frem til at videregive denne viden til alle de, der måtte have et ønske om at skærpe deres fotograferingsevner, talent for storytelling, foodstyling og meget mere. Måske er du selv én af dem, og måske vil det give os anledning til at mødes til nogle inspirerende dage sammen i det nye år. I første omgang kan du i hvert fald inden så længe læse meget mere om, hvad hver enkelt workshop/retreat fokuserer på og på hvilke områder, du kan forvente at blive fyldt godt op med ny inspiration og viden.

Og i dag er det jo så fredag, og to weekendmorgener venter forude med ekstra god tid til at hygge lidt godt om familien. Herhjemme har jeg sat mig for at sende en pladefuld hjemmebagte grovbirkes i ovnen én af weekenddagene - en type bagværk, jeg har elsket lige siden, jeg var barn og min søster og jeg kørte med min mor ned til vores lille lokale bager og købte en pose med hjem til søndagsmorgenbordet. Sidenhen har jeg eksperimenteret lidt i køkkenet og udviklet min egen opskrift, som giver bagerens ellers udmærkede udgaver baghjul med flere længder. Det er godt nok "grovbirkes", men dermed ikke sagt, at du kan forvente dig at sætte tænderne i et stykke hjemmebag, der er helt renset fra kalorier. Det er ikke tilfældet, men de smager til gengæld fuldstændig vidunderligt og indeholder masser af gode frø og grove meltyper. Så er I i humør til at forkæle jer selv med lidt ekstra godt bagværk en weekendmorgen eller et andet velvalgt tidspunkt, så kan disse grovbirkes varmt anbefales. Sprøde udenpå, luftige og svampede indeni. Et hit i vores familie!

Grovbirkes fra Kongens København
10 stk.

50 g gær
2 ½ dl koldt vand
1 æg
25 g rørsukker
1 tsk salt
125 g fuldkornsdurummel
ca. 450 g hvedemel
3 spsk femkornsblanding (eller 1 spsk hørfrø, 1 spsk sesamfrø og 1 spsk solsikkekerner)
50 g smeltet smør

Til indrulning
175 g smør

Pensling og drys
1 æg
mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner

Bland gæren med vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt til en smidig og elastisk dej. Rul den ud til en aflang firkant på cirka 50 x 30 centimeter og smør ⅓ af smørret ud på hele fladen (skær evt. smørstykkerne ud med en osteskærer, så du får helt flade, brede skiver at lægge ud på dejen. Så er smørret meget nemmere at smøre ud). Fold den ene side ⅓ ind over dejen og læg den anden side henover. Rul dejen ud på ny, smør endnu ⅓ af smørret ud på hele fladen og fold dejen sammen igen. Læg dejen sammen endnu en gang, rul ud på ny, smør den sidste portion smør på og læg dejen sammen (den ene side ⅓ ind over dejen og den anden side henover). Del dejen i 10 lige store birkes. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem hæve i en god halv times tid, pensl dem med sammenpisket æg og drys dem med et mix af hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner. Bag dem ved 220 grader i en forvarmet ovn i cirka 15 minutter.

Rigtig dejlig weekend!

18 års fødselsdag i krudtuglefamilien

Så skete det! Ældste skud på stammen, min søn Oscar, sneg sig over den målstreg, der næsten for enhver mor ligger så langt væk, at den slet ikke rigtig figurerer i ens bevidsthed: 18 år! Tænk engang, den lille gut, jeg for et øjeblik siden stod med i favnen, kun 2 1/2 kilo tung, født 14 dage for tidligt, men den fineste, mest velskabte og livskraftige lille drengebaby, man kan forestille sig. Og i dag, 18 år senere kommer et stykke mandfolk på 183 centimeter slentrende ind i køkkenet til sit fødselsdagsmorgenbord med skægstubbe og en størrelse 45 i sko. Det er da, så man lige må nive sig selv i armen :) Man er vel en kende stolt som mor, sådan en dag som i dag.

Drengene møder hhv. 08.15 og 08.30 i gymnasium og skole, så vi var tidligt oppe for at nå at fejre Oscar på behørig vis med god morgenmad og gaver. Og til morgenbordet var bestilt hjemmebagte vafler, friskpresset juice og en god kop te. Du får opskriften på vaflerne nedenfor. Dejen er hurtig og nem at lave, og det tager kun 15-20 min at fremtrylle en god portion af de sprøde lækkerier på en fødselsdagsmorgen som denne.

Fødselsdagsvafler
12 vafler
6 dl hvedemel
8 dl mælk
3 æg
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk bagepulver
3 spsk sukker
1 spsk vaniljesukker

Til vaffeljernet
50 g smeltet smør

Til servering
marmelade, ahornsirup, rørsukker

Pisk alle ingredienserne til vaffeldejen sammen i røreskål og hæld dejen op i en stor kande. Pensl vaffeljernet
med en lille smule smør. Hæld vaffeldejen på, luk jernet igen og steg vaflerne, indtil de er gyldenbrune og lige til at stikke gaflen i. Server vaflerne med marmelade, ahornsirup og rørsukker.

Rigtig dejlig 7. september til jer alle derude og stort tillykke til dig, Oscar, min store skønne dreng :-)

Weekend med kluddermorboller & børnens yndlingsforfrisker

Kære læsere

Så nåede vi frem til ugens velfortjente frikvarter: Weekend. Så dejligt. Intet er bedre end sløve morgener uden en bimlende alarmklokker, ekstra god morgenmad og tid til bare at drysse rundt, læse lidt, se familie, høre lidt god musik og nyde at alle husets beboere er samlet under samme tag. I ovnen lige nu er en god flok "kluddermorboller fra kardemommeby" ved at blive forvandlet tll sprøde, velsmagende weekend-fokælelser. Opskriften er fra "Slyngler & stanglakrids", og jeg har i dagens anledning ændret lidt på titlen, da jeg pludselig kom i tanke om legen "kluddermor" fra min barndom, hvor man snoede og viklede sig ind i hinanden -og sådan bliver disse boller også skabt. Du får opskriften her nedenfor.

Jeg vil også give dig en opskrift på "Børnenes yndlingsforfrisker" fra "Spilopper & stjerneskud". Jordbærene i den originale opskrift er blot erstattet af de sunde blåbær i denne version:

Børnenes yndlingsforfrisker
2 store glas

Blåbær og banan er en fantastisk duo, og da der ingen mælk er i, bliver denne smoothie meget is-agtig og cremet. Hvis du foretrækker den mere flydende, kan du selvfølgelig sagtens tilføje et par deciliter mælk.

2 bananer

2 dl blåbær
3 dl yoghurt naturel (eller ylette, tykmælk, a38)
1 tsk vaniljesukker
en god håndfuld isterninger

2 spsk hørfrøolie

Skræl bananen, nip jordbærrene og kom det i blenderen sammen med de andre ingredienser. blend, til du har en blød og lækker smoothie.
Blåbær har længe været kendt for deres mange sundhedsfremmende egenskaber. Hvad forskerne senest har fundet ud af er dog tilmed, at blåbær kan hjælpe med at holde din hud i topform ved at forebygge rynker og øge hudens elasticitet og collagenindhold. Ikke så tosset en lille sidegevinst, vel. Du kan læse mere herom på min gode veninde Anette Harbech Olesens inspirationsmættede hjemmeside her:
http://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/hold-din-hud-i-topform-med.... Anette er efter min mening én af landets, ja måske verdens, allermest indsigtsfulde og vidende ernæringsforskere, og har du ikke allerede tilmeldt dig hendes nyhedsbrev, kan jeg varmt opfordre til at gøre det. Få steder får du så meget vigtig, inspirerende og velresearchet information om god mad, sundhed og velvære som i Anettes nyhedsbreve.

Ovenfor ser du billedet af "Kluddermor-boller fra Kardemommeby" og nedenfor finder du opskriften på, hvordan du skaber dem. Den er en ny variant af de "kanelsnurrer", der oprindelig kommer fra Norge, men har vakt begejstring her i landet, bl.a. via de fuldkommen fantastiske kanelsnurrer, Meyers Deli forhandler i København. Min variant her er med citron og pistacienødder. Den er frisk og skøn, sprøde udenpå og dejligt bløde indeni, og ja, de er faktisk gået hen og er blevet vores personlige favorit herhjemme lige for tiden. Er sikker på, at du vil elske dem også - og hvis du er mere til chokoladefyld, så får du også lige en opskrift på sådan en variant.

Kluddermor-boller fra Kardemommeby
ca. 12 stk.

Nogle gange kan det være godt at have lidt lækkert at se frem til efter en tur i det grønne. Jeg har set disse flot svungne små brød på flere norske blogs og faldt pladask for dem. De så så delikate ud, og formen måtte afgjort være én, som kun professionelle bagere kunne mestre, tænkte jeg. Men sådan forholder det sig slet ikke. De er faktisk supernemme at lave, og resultatet bliver så imponerende fint.

75 g smør
5 dl mælk
35 g gær
35 g sukker
1 tsk kardemomme 1⁄4 tsk salt
1 æg
ca. 750 hvedemel

Citron-pistaciefyld
75 g usaltede pistaciekerner
100 g stuevarmt smør
fintrevet skal fra 2 store, økologiske citroner
1 dl brun farin

Pensling
1 æg

Smelt smørret i en kasserolle. Tilsæt mælken og hæld blandingen i en bageskål. Rør gæren ud i blandingen. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og ælt dejen godt igennem. Hak pistaciekernerne fint og bland tre fjerdedele af dem sammen med de øvrige ingredienser til citron-pistaciefyldet. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 40 cm og smør fyldet ud på den. Fold dejen på midten på den lange led. Skær derefter 2-3 cm brede strimler og sno dem rundt som en spiral. Bind en knude eller to på hver strimmel og fold enderne ind under “bollen”. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i ca. 45 minutter. Pensl dem med sammenpisket æg, drys dem med den sidste fjerdedel af finthakkede pistaciekerner og bag dem i ovnen ved 225 grader i 10-12 minutter.

Chokoladefyld
Du kan variere kluddermor-bollerne ved at erstatte citronfyldet med chokoladefyld. Fremgangsmåden er ellers den samme.

100 g stuevarmt smør
3 spsk kakao
3 spsk sukker
50-100 g mørk chokolade (70 %)

Bland smør med kakao og sukker. Smør det ud på den udrullede dej. Hak den mørke chokolade fint og fordel den over smørblandingen. Følg derefter opskriften herover.

Rigtig god weekend.

Ovnbagt havregrød med vanilje og nødder

Mon du også hører til dem, der sætter pris på en skålfuld dampende havregrød toppet med nødder, rosiner og måske lidt frugt om morgenen? Hvis ja, vil du sikkert også falde pladask for denne luksusudgave af den klassiske version, som er velegnet på en sløv weekend-søndag eller en hverdagsmorgen, hvor I sætter tid af til at hygge lidt ekstra om jer selv. Den kan laves i mange forskellige varianter - med hakkede nødder, forskellige krydderier, frugter og bær. Her kommer én af mine egne favoritter - som at sætte skeen i en pragtfuld dessert.

Ovnbagt havregrød med vanilje og nødder
2 personer
1 lille banan
2 ½ dl vand
1 æg
2 dl havregryn
½ dl rosiner
½ dl grofthakkede hasselnøddekerner
¼ tsk salt
1 knsp vaniljepulver (eller vaniljesukker)
½ tsk kanel
½ tsk kardemomme
1 knsp bagepulver
evt. en lille håndfuld æbletern og bær efter eget valg

Mos bananen med en gaffel i en skål og tilsæt de øvrige ingredienser. Hæld havregrøden i en lille bageform og bag den ved 200 grader i ca. 25 minutter. Server den som den er eller med en iskold klat skyr på toppen.

Rigtig god fornøjelse og dejlig søndag ♡

Sydneybrød til hygge i weekenden

Godmorgen derude :)

I dag vil jeg inspirere jer lidt med en opskrift på et brød, der vil passe perfekt ind på morgenbordet eller eftermiddagsteen her i weekenden. Dets oprindelige navn er “Pull Apart brød”, og det stammer fra USA, men da vi tog det ud af ovnen slog det os, at det unægteligt lignede Operahuset i Sydney med alle dets udfoldede "vinger". Så vi valgte  at kalde det "Sydneybrød".

I min egenskab af inkarneret kanelsneglefan er det nok ikke så overraskende, at jeg faldt pladask for konceptet om det lagdelte brød fyldt med den lækreste kanelkrydrede remonce. Jeg gik i køkkenet for at eksperimentere mig frem til en udgave, der sidder lige i skabet, og resultatet får du her. Det hører ikke hjemme i helseafdelingen, men pyt! Nu og da skal der skejes lidt ud, og i weekenden er tidspunktet ekstra velegnet. Hvis vejret bliver godt, hvad alting jo tyder på, kan det anbefales at spadsere en rask tur og så komme hjem til te og Sydneybrød.

God fornøjelse!

Sydneybrød
50 g gær
1 ½ dl mælk
75 g smør
3 æg
60 g rørsukker
ca 600 g hvedemel
½ tsk salt

Fyld
75 g smør
125 g rørsukker
2 strøgne spsk kanel
 
Find din bedste bageskål frem og smuldr gæren deri. Lun mælk og smør og hæld det over gæren. Rør blandingen godt sammen og tilsæt de øvrige ingredienser. Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen godt, til den er smidig og blød. Dæk skålen til med et fugtet viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted i en times tid.

Smelt smørret til fyldet i en gryde og sæt det til afkøling. Rør sukker og kanel sammen. Rul dejen ud til en aflang firkant, der er ca. 30 cm bred og 45 cm lang. Pensl den med det smeltede smør og drys med sukker-kanelblandingen. Skær dejen ud i 6 strimler på ca. 5 cm på den lange led. Læg strimlerne oven på hinanden, så de ligner en lang, smal lagkage i seks lag. Skær ”lagkagen” ud i 6 dele, og stil dem side om side (på højkant) i en rugbrødsform (på 1 l), så de står på samme måde som skiverne i en pakke med sandwichbrød. Bag brødet midt i ovnen ved 180 grader i ca. 40 minutter.

Tip
Har du god tid, kan du skære mængden af gær ned til 25 gram og sætte hævetiden op til 3 timer.

Tip
Du kan erstatte 200 g af hvedemelet med fuldkornshvede- eller speltmel, hvis du ønsker en lidt mere rustik krumme, og du kan erstatte rørsukkeret med kokossukker for at få en mere karamelliseret smag.

Udgiv indhold